Oroszországban három körzetben törölték a választási eredményt

A Krím, Kalmükföld és Szentpétervár egy-egy választókerületében törölték a parlamenti választások eredményét jogsértés miatt - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Eközben a parlamenti és a rendszeren kívüli ellenzék részéről is megkérdőjelezték a moszkvai online szavazás eredményét.

Oroszországban három körzetben törölték a választási eredményt

Pamfilova a választást érvényesnek minősítette. Közölte, hogy a részvételi arány 51,68 százalék volt, amely meghaladta az öt évvel ezelőttit. A hivatalos végeredmény kihirdetését péntekre ígérte.
    
A tisztségviselő bejelentette, hogy az Állami Dumába öt párt került be: az Egységes Oroszország, a kommunisták, a liberális demokraták, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak és egy új formáció, az Új Emberek.
    
Közölte, hogy hamisítás címén Szentpéterváron legkevesebb egy választókerületben büntetőeljárás indul. Úgy vélekedett, hogy az "északi főváros" hat-hét kerületében meg kellene semmisíteni a választások eredményét és értésre adta, hogy az ügyben a helyi választási bizottságok kezdeményezését várja.
    
Pamfilova elmondta, hogy a helyi választások eredményét is megsemmisítették három körzetben, Szverdlov megyében, illetve Szentpéterváron.
    
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az mondta, hogy Vlagyimir Putyin pozitívan értékelte a választások eredményét, amelyek során kiderült. hogy a kormánypárt "a választók fő preferenciája", és "megerősítette vezetői pozícióját". Peszkov szerint a választás "versenyszellemű, nyílt és becsületes" volt.
    
Moszkvában feltűnést keltett, hogy az online szavazás eredményei csak 16 órával az urnazárást követően, már a papíron leadott voksok összeszámlálása után váltak ismertté. Ennek nyomán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által kezdeményezett "okos választás" által támogatott egyetlen jelöltnek sem sikerült legyőznie körzetében a hatalom emberét.
    
A szabadságvesztését töltő Navalnij az Instagramon megjelent bejegyzésében győztesnek nyilvánította az "okos szavazás" által támogatott moszkvai és szentpétervári jelölteket, és az online szavazatok meghamisításával vádolta meg a hatóságokat. Navalnij szerint amíg a fővárosban 15-ből 12, addig az "északi fővárosban" nyolcból hét körzetben győztek az offline eredmények szerint taktikai voksolás által az Egyesült Oroszországgal szemben támogatott politikusok.
    
"Ezért a robot elgondolkodott, rágyújtott, és úgy döntött, hogy vár a publikációval (az eredményekével), amíg az egységes oroszok kacsói nem változtatják meg pont az ellenkezőjére az eredményt" - szólt Navalnij Instagram-bejegyzése, amely emlékeztetett rá, hogy a "robot" a 2019-es választások idején azonnal kiadta az eredményt.
    
Gennagyij Zjuganov, a parlamenti választáson második helyen végzett Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke vizsgálatot követelt a moszkvai elektronikus távszavazás eredményének ügyében, amelynek elismerését elutasította. A kommunisták azt állítják, hogy jelöltjeik "egész csapata" biztos nyerésre állt a fővárosban, de végül egyetlen körzetben tudott győzni a kormánypárttal szemben.
    
A Navalnij-féle "okos szavazás" kedvezményezettjei egyébként túlnyomórészt éppen a kommunisták.
   
Eduard Liszenko, a főváros IT-főnöke a Novaja Gazeta című független lap beszámolója szerint azzal magyarázta az online szavazatok késlekedését, hogy legkevesebb négyszer át kellett számolni őket. Ennek szükségességét a rendszernek azzal a funkciójával magyarázta, amely lehetővé teszi, hogy a szavazók egy napon belül módosíthassák a leadott voksukat. Ennek egyik célja az, hogy meg lehessen változtatni a kikényszerített szavazatokat.
    
Moszkvában egyébként mintegy kétmillióan szavaztak online.
    
A Dozsgy ellenzéki online televíziónak a választásokról készített összegzése szerint az Egységes Oroszország meg tudta őrizni alkotmányozó többségét a 450 tagú parlament alsóházában, vagyis 301-nél több mandátumot szerzett. A szavazatok 99 százalékának összesítése után a hivatalos adatok szerint a kormánypárt listán több mint 120, egyéniben pedig 198 mandátumot szerzett, vagyis minimum 318 szavazata lehet majd.
    
Az előző ciklusban az Egységes Oroszországnak 343 képviselője volt, mert a szavazatok 54,2 százalékát kapta a mostani 49,84-gyel szemben. A liberális demokratákra leadott voksok aránya csaknem a felére, 13,14-ről 7,49 százalékra csökkent 2016 óta, a kommunistákra, a választások fő nyerteseire viszont 13,34 helyett 19,2 szavazott. A két másik párttal összeolvadt Igazságos Oroszország 6,2-ről 7,42 százalékra tudott erősíteni. A parlamentben debütáló Új Emberek 5,3 százalékot kapott.
    
Elemzők szerint a választás egyik fő meglepetése, hogy a kommunisták jól szerepeltek a Távol-Keleten, a liberális demokraták hagyományos hátországában, maguk mögé utasítva a kormánypárti jelölteket is. Zsirinovszkij pártjának népszerűségcsökkenése ugyanakkor nem gátolta meg, hogy a Habarovszki területen megerősítsék tisztében a liberális demokrata Mihail Gyegtyarjov kormányzót, akit tavaly a gyilkosságra való felbujtással megvádolt Szergej Furgal helyére nevezett ki Vlagyimir Putyin elnök.
    
További nyolc régióban volt még most közvetlen vezetőválasztás, valamennyiben az Egységes Oroszország jelöltje győzött. A Csecsenföldet kormányzó Ramzan Kadirov a voksok 99,7 százalékát kapta meg.

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 10. 19. 13:00
Megosztás:

A tavalyi évhez képest is tovább estek a befektetési célú ingatlanvásárlások

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint, a legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.
2021. 10. 19. 12:30
Megosztás:

Felemásan teljesültek az emberek 10 éves pénzügyi várakozásai

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása, a tíz évvel ezelőtti pénzügyi várakozásaikhoz képest közel ugyanannyi a csalódottak aránya, mint azoké akiknek teljesültek vagy túlteljesültek a tervei - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, kutatásából, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.
2021. 10. 19. 12:00
Megosztás:

Kína a NATO jövőbeni biztonságpolitikájának fontos eleme lesz

A NATO főtitkára szerint a szövetség jövőbeni tevékenységének fontos eleme lesz a Kína részéről megnyilvánuló biztonsági fenyegetések elhárítása.
2021. 10. 19. 11:30
Megosztás:

Könnyebb lesz a vállalati korrupció bejelentése egy uniós előírás alapján

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket, az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek - hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.
2021. 10. 19. 10:30
Megosztás:

Jó volt a Mol Bubik kihasználtsága az elmúlt öt hónapban

A közbringarendszer májusi megújulása óta - öt hónap alatt - már több mint egymillió alkalommal használták a kerékpárokat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t.
2021. 10. 19. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
2021. 10. 19. 09:30
Megosztás:

Növekszik az érdeklődés a gazdijogsi program iránt

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.
2021. 10. 19. 09:00
Megosztás:

Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság Romániában, ez áll a háttérben

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.
2021. 10. 19. 08:30
Megosztás:

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.
2021. 10. 19. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 10. 19. 07:30
Megosztás:

La Palma szigetén több mint húsz intézményben kezdődött meg az oktatás

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára indult újra az oktatás hétfőn a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén.
2021. 10. 19. 07:00
Megosztás:

A Naftohazi gázvállalat kérelmezte részvételét az Északi Áramlat-2 minősítésében

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre - közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
2021. 10. 19. 06:30
Megosztás:

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, keddtől pedig több mint 3000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - ismertette Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU-ban eddig ennyi Covid-igazolványt állítottak ki

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.
2021. 10. 19. 05:30
Megosztás:

Üzemkész az Északi Áramlat-2 első vezetéke

Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált - közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn.
2021. 10. 19. 05:00
Megosztás:

Új területre tör be a MediaMarkt

A budapesti Pólus Center MediaMarkt áruházában is elérhetővé vált októbertől az RS Bútor számos terméke. A kísérleti jelleggel kialakított hibrid bemutatóteremben együtt kínálják a konyhabútorokat, s az azokba beépíthető, illetve hozzájuk illeszkedő háztartási gépeket, eszközöket. A kiállított konyhabútorok a beépített vagy azokon elhelyezett műszaki cikkekhez hasonlóan helyben meg is megvásárolhatók.
2021. 10. 19. 04:30
Megosztás:

Több hazai hústermékkel találkozhatunk az Aldi polcain

Kizárólag magyar beszállítóktól származó sertés- és marhahúst fogalmaznak októbertől az Aldi magyarországi üzletei - jelentették be az áruházlánc hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2021. 10. 19. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Nem mozdult nagyot hétfőn a Magyar Telekom árfolyama sem, továbbra is két tűz között, 440-420-as sávban oldalazik a jegyzés. Erősebb makroadat miatt nem kell tartania a grafikonnak, folytathatja a technikai sávozást a kurzus. Igazából a Netflix és J&J gyorsjelentésen kívül sok adat nem érkezik ma és ahogy azt tegnap megírtuk a vállalat negyedéves jelentését is csak novemberben láthatjuk.
2021. 10. 19. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Szépen lassan visszaereszkedik a Richter árfolyama a 100-as mozgóátlagra, amely korábban is egyajta mentsvárként üzemelt a grafikonon. Makroadatok szempontjából elég csendes lesz a mai nap, esetleg az amerikai gyorsjelentési szezon paprikázhatja fel a hangulatot, valamint az elszálló árszintek. A Richter számára nincs ma sem újdonság a 8400-as szint megtartása kell legyen a cél.
2021. 10. 19. 04:00
Megosztás: