Történelmi mélyponton a napelem cella árak – globális tendenciák, árak és aggodalmak

Egyre érdekesebb helyzet rajzolódik ki a napelem panelek piacán, melynek Európa szerte jelentős hatási lesznek a lakossági és a vállalati beruházásokra egyaránt. A sokrétű és gyors változásnak egészen biztosan lesznek minden oldalon nagy nyertesei és vesztesei. Szenyán Endre, az ALTISO Energy – korábbi nevén A1 Solar – ügyvezetője keresi a választ arra, hogy melyek lesznek ezek pontosan.

Történelmi mélyponton a napelem cella árak – globális tendenciák, árak és aggodalmak

A napelem panelek piacát jelenleg három nagy változás formálja egyidejűleg:

-A lakossági beruházások az egész kontinensen bezuhantak

-Az alapanyagok árának csökkenése miatt folyamatosan esnek a panelek árai

-Komoly műszaki változás jön a panelek gyártásában

Ezen hatások miatt árháború robbant ki a kínai gyártók uralta piacon.

1. A korábbi őrült felfutás után jelentősen megtorpant a lakossági telepítések száma nem csak Magyarországon, de egész Európában

Ennek okai leginkább a szabályozói környezetben kereshetőek, valamint ezzel összefüggésben van, hogy a nagyberuházóknak jobban megéri a több megawattos farmokat telepíteni, mint néhány kilowattos lakossági rendszereket. E vállalatok lobbiereje pedig jelentős.

Természetesen leállástól nem kell tartani, hiszen például Ausztriában 2024. január 1-től eltörlik a napelemes rendszerekhez kapcsolódó anyagok és szolgáltatások áfáját, ami azonnali, 20%-os költségcsökkenést fog eredményezni. Azonban a lakosság számára kedvezően alakul a szabályozói környezet például Spanyolországban is. Így összességében, ha jelentős lassulással is kell számolni, annak ellenére egy erős piac prognosztizálható Európában.

A gyártók azonban erre nem számítottak. 2021-22-ben hihetetlen mértékben pörgették fel a kisebb, jellemzően 380-460 W közötti, azaz a lakossági méretű panelek gyártását és kontinensünkre való szállítását. Most pedig bajban vannak, ugyanis a készleteik a kivitelezések csökkenése miatt beszorultak.

Az egyik legnagyobb és legismertebb gyártónak a hollandiai és spanyolországi raktáraiban több mint 500.000 panel vár gazdára. Ebből mintegy 30.000 családi házra kerülhet átlagos méretű napelemes rendszer. Összehasonlításként, a magyar Kormány tervei szerint ennyi lenne az egy teljes évben kivitelezésre kerülő rendszerek száma hazánkban. És ez mindössze egyetlen gyártó!

2. A kivitelezések számának csökkenése mellett az alapanyagárak folyamatos csökkenése is nehezíti a gyártók helyzetét

Az OPIS, a Dow Jones vállalatának heti frissítése szerint, a globális fotovoltaikus iparban továbbra is jelentős változások tapasztalhatók. A napenergia cella árak, - különösen a Mono Perc M10 és G12 cellák terén, - elértek egy újabb történelmi mélypontot, és az árak továbbra is csökkennek. A hosszú ideje tartó csökkenés és az iparág lassú értékesítési helyzete miatt a cellagyártók között árháború alakult ki.

Míg egy évvel ezelőtt egy panel átlagos nagykereskedelmi ára meghaladta a 0,3 €/W értéket, ez mára már 0,14 €/W körüli értéket mutat.

Az árcsökkentéseken túl a gyártók az árukészlet csökkentésére is összpontosítanak, kordában tartva az üzemeltetési kiadásokat. Vagyis hamarosan visszatérhetünk oda, hogy megszűnik a kereskedő és kivitelező cégek „polcról” való vásárlása, és csak közvetlenül a gyártótól tudnak rendelni, többhetes gyártási és mintegy 2 hónapos szállítási határidővel.

3. A harmadik komponens pedig egy műszaki jellegű változás, ami hatásában akkora lesz, mint amekkora a több évvel ezelőtti polikristályos napelem panelek kikopását eredményezte a piacról, a jelenleg egyeduralkodó monokristályos panelek javára.

A jelenleg használatos P-Type celláknál a gyártás során bórt elegyítenek a szilíciumhoz (ezzel „szennyezik”), amelynek kevesebb elektronja van a szilíciumnál, ezért a napelem cella pozitív töltésűvé válik. Az N-Type celláknál azonban foszfort használnak, aminek több elektronja van a szilíciumnál, ezért ezek a cellák negatív töltésűek lesznek.

Az N-Type panelek előállítási költsége némileg, de nem sokkal magasabb, azonban jobb hatásfokkal rendelkeznek és ellenállóbbak a Nap sugarainak, ezért a felhasználási idejük alatt több energiát képesek előállítani. A nagy napelem parkokban pedig a megtermelt villamos energia minél magasabb mértéke a legfontosabb szempont. Ezért a gyártók egyre másra állítják át gyártósoraikat erre a technológiára.

A korábbi előrejelzések 2028-29-ra prognosztizálták azt, hogy az N-Type panelek gyártása megelőzi a P-Type panelekét, azonban úgy fest, hogy a technológiaváltás lényegesen hamarabb bekövetkezik.

A fentiek mellett egyéb fontos tényezők is befolyásolják az európai és a globális piacot.

Az Eneos Group, egy japán energetikai vállalat például rekordösszeget, közel 4 millió amerikai dollárt fizetett a Panama-csatorna használatáért. A csatorna zsúfoltsága, melyet főként az elmúlt hónapok aszálya okoz, számos hajót kényszerített a várakozásra. A helyi hatóságok radikális korlátozásokat vezettek be a csatorna használatára. Ez, hasonlóan a nemrégiben a Szuezi-csatornán keresztbe fordult hajó okozta fennakadáshoz, súlyosan érinti az ellátási láncokat.

Híresztelések kaptak szárnyra arra vonatkozóan is, hogy az Európai Bizottság fontolóra vette, hogy kereskedelmi védelmi intézkedéseket indítson el a Kínából importált napelem termékekre vonatkozóan. Amennyiben ez igaznak bizonyul, úgy az Egyesült Államokhoz hasonlóan a teljes piac újabb változására kell számítani.

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 22. 08:30
Megosztás:

Üzbegisztánnal tárgyaltunk

Laziz Kudratov üzbég befektetési, ipari és kereskedelmi miniszterrel, a magyar-üzbég gazdasági vegyes vizottság társelnökével tárgyalt telefonon a külgazdasági és külügyminiszter.
2024. 02. 22. 08:00
Megosztás:

Új logisztikai központok épülnek nálunk

A kormány támogatja a logisztikai szektor beruházásait, ezért 2023-ban megteremtette a logisztikai parkok jogszabályi hátterét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.
2024. 02. 22. 07:30
Megosztás:

A 4iG önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben.
2024. 02. 22. 07:00
Megosztás:

A húszi konfliktus miatt áremelkedésre lehet számítani a klímapiacon

Tucatnyi hajó megtámadása elég volt a konténerhajózás költéségének megháromszorozására, ami jelentősen megnöveli a klímaberendezések szállítási költségét.
2024. 02. 22. 06:30
Megosztás:

Megvásárolta a gönyűi erőművet a Veolia Csoport

Adásvételi szerződést írt alá a Veolia Invest Hungary és az Uniper Csoport az Uniper Hungary Energetikai Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásáról. A Magyarország legmodernebb és az egyik legnagyobb kombinált ciklusú gázturbinás energiatermelő egységeként számontartott gönyűi erőművet tulajdonló és üzemeltető vállalat megvásárlása jól illeszkedik a Veolia Csoport hosszú távú stratégiájába, amelynek fókuszában a magyarországi villamosenergia-ellátás hatékonyságának növelése és a megújuló erőforrások növekvő arányú felhasználása áll.
2024. 02. 22. 05:30
Megosztás:

Kiderült, milyen károktól féltjük leginkább az otthonunkat

Az Allianz lakásbiztosítási szokásokat vizsgáló kutatásában megkérdezettek több mint 85 százalékának van lakásbiztosítása. A MABISZ adatai ennél valamivel alacsonyabbak, a szövetség statisztikái alapján a hazai ingatlanbiztosítási piac telítettsége 73-74 százalék körül mozog évi 350-550 ezer új szerződéskötés mellett.[2] Az Allianz felmérése alapján a döntő többség (85,7%) elsősorban amiatt köt lakásbiztosítást, hogy az ingatlanát és a benne lévő értékeket biztonságban tudja. A kitöltők csaknem 46 százaléka bérbe adja a lakását, ezért számukra kiemelt cél, hogy így visszatéríttethessék a bérlő által okozott esetleges károkat. A válaszadók közel 40 százalékának pedig nagyon fontos a lakásbiztosítás megkötésénél, hogy baj esetén az anyagi károk megtérítése mellett asszisztencia szolgáltatásokkal segítse a biztosító a probléma megfelelő orvoslásában.
2024. 02. 22. 05:00
Megosztás:

Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének

A nagy pénzügyi válság óta a leggyengébb évét zárja Közép-Kelet Európa ingatlanpiaca. A KPMG 10 országot felölelő kutatása szerint 2023 első három negyedévében a tranzakciók értéke mindössze a 2022-es forgalom 30 százalékát érte el. A nagy felülteljesítő a régióban Csehország, de Magyarország is a méreteinél nagyobb befektetőnek számít.
2024. 02. 22. 04:30
Megosztás:

Még mindig félünk és halogatunk – fontosnak tartjuk, mégsem járunk szűrővizsgálatokra

A bajt könnyebb megelőzni, mint kezelni – mégis csak minden ötödik magyar jár rendszeresen egészségügyi szűrővizsgálatokra. Az elmúlt két évben legtöbben vér- és laborvizsgálaton, tüdőszűrésen és fogászati ellenőrzésen vettek részt. A nők általában jóval gyakoribb látogatói a szűrővizsgálatoknak, mint a férfiak. A felvilágosítás fontosságát bizonyítja, hogy például nőgyógyászati rákszűrésen a magyar nők kétharmada vett részt az elmúlt két évben – derült ki az NN Biztosító kutatásából. Az adatok egy új egészségtudatossági szakadékra is rámutatnak a magyar társadalomban.
2024. 02. 22. 04:00
Megosztás:

Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja

Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. Ezzel az Erste alapja lett az első olyan magyarországi ingatlanalap, amely tevékenységét a fenntarthatósági, vagyis ESG szempontok (E, environmental: környezeti, S, social: társadalmi, G, governance: vállalatirányítási területek) figyelembevételével végzi. A 708 milliárd forint nettó eszközértékű Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint segítsen előmozdítani az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. Ennek érdekében az Erste Alapkezelő Zrt. törekszik arra, hogy olyan új építésű ingatlanokba fektessen, melyek zöld minősítéssel rendelkeznek (LEED minősítési rendszer szerint „Gold” vagy a BREEAM minősítési rendszer szerint „Very Good” vagy WELL), és hosszú távon is stabil jövedelmet biztosítanak az alap befektetői számára.
2024. 02. 22. 03:30
Megosztás:

El ne felejtse befizetni a kötelező-biztosítását!

Annak a közel nyolcvanezer gépjármű-tulajdonosnak, akik az év végi kampányban, január elsejével kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), legkésőbb február 29-én éjfélig kell rendezniük esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). A szigorú határidő az összegnek a biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik.
2024. 02. 22. 03:00
Megosztás:

Egy bátor nyugdíjas, aki úgy döntött, hogy legyőzi az állami nyugdíjrendszert!

Új hős született: az alacsony nyugdíjú nyugdíjas, aki egy kreatív megoldással legyőzte az állami nyugdíjrendszert és megváltoztatta az egész életét. A történet mindenki számára tartogat pozitív üzeneteket.
2024. 02. 22. 02:00
Megosztás:

Egy igazi horoszkóp ami a rossz híreket is megjósolja!

Horoszkópunk rendhagyó módon nem kizárólag a jó dolgokra fókuszál, hanem megmutatja az élet árnyoldalait is és rámutat a problémákra, gondokra és az élet szomorúbb kilátásaira is. Csak akkor olvasd el, ha kellően bátor vagy!
2024. 02. 22. 01:00
Megosztás:

Mire költenének idén a magyarok?

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges, a legtöbbet utazásra adnák ki, és a lakásfelújítás is sokaknak fontos cél - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából.
2024. 02. 22. 00:30
Megosztás:

Csontváry festménnyel nyílik meg az ingyenes Róma - Budapest kiállítás a Virág Judit Galériában

Óriási meglepetés: Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes, Róma - Budapest tárlatán.
2024. 02. 22. 00:05
Megosztás:

Át kell formálni az étkezési szokásainkat

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.
2024. 02. 21. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 21-én megtartott 8. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 21. 23:00
Megosztás:

Nagyon gyenge évet zárt Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca

A 2008-as válság óta a leggyengébb évét zárta Kelet-Közép Európa ingatlanpiaca: az ingatlan tranzakciók volumene tavaly az első három negyedévben 3,2 milliárd dollárt ért el, ez mindössze a 2022-es egész évi forgalom 30 százaléka - ez derült ki a KPMG 10 országot felölelő Property Landing Barometer kutatásból.
2024. 02. 21. 22:30
Megosztás:

Kevesli a hatósági munkaügyi ellenőrzést a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Kevésnek tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a hatósági munkaügyi ellenőrzések gyakoriságát, és érdemi változást sürget.
2024. 02. 21. 22:00
Megosztás:

2900 milliárd forintot kap a magyar agrárium - kik élveznek most előnyt?

Megkezdődött a vidékfejlesztési- és agrárpályázatok kiírása előtti társadalmi egyeztetés, így egy-egy részlet még változhat, de már most látszik, hogy összességében mintegy 2900 milliárd forint juthat a hazai mezőgazdaságnak 2027-ig. A nagyon különböző célú és formájú pályázatok egyik közös vonása, hogy többségükben kiemelt figyelmet kapnak az ökológiai szempontok, így az ökogazdálkodást, vagy csak a fenntarthatóság emelt kritériumait vállaló pályázók jelentős előnyöket élveznek majd.
2024. 02. 21. 21:30
Megosztás: