USA - abortuszbotrány - kutatási összefoglaló

Az amerikai abortuszbotrány május 3-i kirobbanása felforgatta a nemzetközi közéleti diskurzust. A kiszivárgott tervezet alapján a Legfelsőbb Bíróság visszavonhatja az 1973-ban, a Roe kontra Wade ügy kapcsán hozott döntését, amely eddig szövetségi szinten garantálta az Egyesült Államokban élők terhességmegszakításhoz való jogát. A határozat megsemmisítése esetén az államok teljes szabadságot kaphatnak a szabályozást illetően, így akár be is tilthatják azt.

USA - abortuszbotrány - kutatási összefoglaló

Az Ynsight Research netnográfiai kutatással vizsgálta, hogy milyen gyakorisággal és milyen kontextusban beszélgettek a felhasználók az utóbbi időszakban felkapott témává váló amerikai abortuszszabályozásról az interneten. A kutatás keretében elemzésre került a témát említő összes angol nyelvű nyilvános online tartalom, mint például tweetek, Facebook-bejegyzések, újságcikkek vagy fórumbeszélgetések. A vizsgálat így átfogó képet mutat a főként angol nyelven zajló beszélgetésről a Legfelsőbb Bíróság tervezetének kiszivárgásának napjától, 2022. május 3-tól 29-ig tartó időszakban.

A kutatás legfontosabb megállapításai

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1973-as, Roe kontra Wade ügyben hozott döntésének lehetséges hatályon kívül helyezésének híre hatalmas erővel robbant be az online nyilvánosságba. A hír pillanatok alatt bejárta az internetet: a tervezet kiszivárgásának napján több mint 288 ezer alkalommal említették az online térben. Az azóta eltelt idő alatt bár csökkent a megjelenések száma, a témával kapcsolatos diskurzus azonban így is elképesztő méretűre duzzadt, hiszen összesen 2,2 millió alkalommal hivatkoztak rá az interneten.

A témában megjelenő tartalmak generálta interakciók, azaz a lájkok, kommentek és megosztások a megjelenések trendjéhez hasonlóan oszlottak meg az elmúlt hetekben. A netezők részéről a legnagyobb mértékű bevonódást Legfelsőbb Bíróság döntésének kiszivárgását követően mértük, május 3-án. Ezen a napon a reakciók száma az egekbe szökött, jóval túllépve a szokványosnak egyáltalán nem mondható 3 milliós számot is. A legtöbb interakciót Pennsylvania állam kormányzója, Tom Wolf Twitter bejegyzése generálta, melyben a politikus biztosította a helyieket, hogy kormányzása alatt biztosan nem fogják betiltani az abortuszt az államban. Bejegyzését több mint 346 ezren kedvelték és/vagy osztották meg.

Szintén kiemelten nagy népszerűségre tett szert egy politikai influencer, JoJo From Jerz több mint 505 ezer interakciót generáló tweetje, amelyben így fogalmaz: „Alabamában a nemi erőszak miatt végzett abortuszt súlyosabban büntetik, mint a nemi erőszakot. Ez milyen el....ott?” Szintén sokak érdeklődését váltotta ki a korábban is említett Nancy Pelosi szentáldozástól való eltiltásáról szóló hír. Az erről szóló cikkek rendkívül nagy tömegeket értek el, a leginvolválóbb írás több mint 144 ezer felhasználót késztetett reakcióra. A texasi iskolai mészárláshoz kapcsolódó tweetek is sokak figyelmét keltették fel: Romy Reiner, író és színésznő tweetjét több mint 300 ezren lájkolták és/vagy osztották meg.

A témával kapcsolatban megjelenő online tartalmak szóhasználatából az alábbi képen látható kifejezések emelkedtek ki. Természetesen a központban az abortusz és a törvényhez kapcsolódó kifejezések álltak, mint döntés, szenátus, legális, támogatás, tilalom, gyerekek, védelem stb. A beszélgetésben konkrét esetek is előkerültek, így az abortuszjogokat szövetségi szinten garantáló határozat alapjául szolgáló Roe kontra Wade ügy is. A Texas államban május 24-én történt iskolai lövöldözés is gyakran kapcsolódott a témához a netezők posztjaiban, valamint az abortusz részlegesen vagy teljes kriminalizálását tervező államok nevei is gyakran kerültek említésre.

A leginkább fiatalok körében népszerű, rövid videók megosztására szolgáló közösségi oldalon, a TikTok-on zajló kommunikációt is áthatotta a téma. Korábban is volt már rá példa, hogy a platform egyes ügyek (pl. Black Lives Matter) kapcsán a különböző mozgalmak fontos eszközévé vált, ami nagyban köszönhető a közösségi oldal rendkívül érzékeny algoritmusának, amely rövid idő alatt nagy tömegek elérését teszi lehetővé a megosztók számára. Az Egyesült Államok abortuszszabályozásával foglalkozó tartalmak ezen a felületen is kimagasló érdeklődést generáltak: a #roevwade hashtaget használó videókat több mint 1,1 milliárd alkalommal, míg a #takeyourlawsoffmybody hashtaget használó tartalmakat közel 68 millió alkalommal tekintették meg.

A platformon folytatott diskurzusok alapvetően a trendekre, azaz olyan tartalomláncokra épülnek, amelyekben egy vagy több dolog (pl. a használt hanganyag, képi világ, téma, tevékenység stb.) közös. Ahogy a jelentősebb közéleti események kapcsán, így az abortuszbotrány esetében is generálódott konkrét TikTok-trend. A főleg fiatal nők által megosztott videókban „Take Your Laws Off My Body” (azaz „tartsd távol a törvényeid a testemről”) címszóval mesélnek el különböző történeteket, érvelve ezzel az abortuszhoz való jog mellett.

Átalakítások a Disney-nél

5,5 milliárd dollár költséget tervez megtakarítani idén a Disney – mondta el Bob Iger vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor.
2023. 02. 09. 13:00
Megosztás:

Lehull a lepel! Mennyi a január havi magyar infláció?

Holnap jön a januári inflációs adat. A piaci várakozások szerint a decemberi 24,5 százalék után januárban 25,2 százalékra nőhetett az áremelkedés üteme év per év összeghasonlításban - prognosztizálják az ERSTE elemzői.
2023. 02. 09. 12:30
Megosztás:

Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

Átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat díjait. A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, emellett munkájukon keresztül megismerhetjük a digitális gazdaság és a technológia (IKT) szektor lehetőségeit. A február 8-án, az EPAM Systems Székházban megrendezett gálán három kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy különdíjat is átadott.
2023. 02. 09. 12:00
Megosztás:

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.
2023. 02. 09. 11:30
Megosztás:

Művészetek Völgye 2023 - Íme a fellépők és a Nagyszínpad programja

Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
2023. 02. 09. 11:26
Megosztás:

A MET Csoport új vezérigazgatót nevez ki spanyol leányvállalata élére

A MET Csoport Ángel Crespót nevezte ki a spanyolországi leányvállalata, a MET Energía España vezérigazgatói posztjára.
2023. 02. 09. 11:00
Megosztás:

Felgyorsítja digitális átalakulását a BMW-csoport

Kibővíti stratégiai együttműködését a BMW az SAP-val, hogy felgyorsítsa digitális fejlődését. A RISE with SAP bevezetésével a csoport teljes SAP-rendszere átalakul. A megoldás az üzleti folyamatok közös támogatásával rugalmasságot, gyors fejlődést és hosszútávú sikert biztosít a vállalatnak.
2023. 02. 09. 10:30
Megosztás:

Mennyivel tette tudatosabbá az ingatlanvásárlókat a dráguló energia?

Az elmúlt évben született kormányzati döntések többek között érintették a gáz, az elektromos áram és az üzemanyagok lakossági árát is. Az energiaárak növekedésének hatására sok ingatlantulajdonos kezdett tudatosabban viszonyulni az ingatlana energiafogyasztásához, illetve ez a tudatosság részben megjelent az ingatlanvásárlásoknál is.
2023. 02. 09. 10:00
Megosztás:

Mi hajtja az innovációt?

Nem szerepelt túl jól az EU innovációs eredménylistáján Magyarország. Bár a K&H innovációs index árnyalja a képet, sokkal jobb eredményt ez sem mutat. Arról, hogy mi lehet az oka a magyar vállalatok gyenge innovációs aktivitásának, Németh Balázst, a K&H Csoport innovációs vezetőjét kérdeztük.
2023. 02. 09. 09:40
Megosztás:

Minibölcsőde épül Vésztőn

Karakas Anikó (független) közölte, a forrást az úgynevezett Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) uniós keretből nyerték el; a beruházás összegének 27 százalékát (az áfatartalmat) hazai forrásból biztosítják.
2023. 02. 09. 09:00
Megosztás:

Az USA megosztja a NATO-szövetségesekkel a kínai hírszerzés léggömbjéről szerzett információkat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik - közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával.
2023. 02. 09. 08:30
Megosztás:

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás:

A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.
2023. 02. 09. 02:00
Megosztás:

Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben

A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
2023. 02. 09. 01:30
Megosztás: