Változás jön a vállalati hiteleknél - átvilágítják a bankok a cégeket a fenntarthatósági kockázatok miatt

Az idei évtől alapvető változások léptek életbe a fenntarthatósággal, vagyis ESG-vel kapcsolatos vállalati kötelezettségek területén, ami valamilyen módon minden hazai társaságot érinteni fog. Míg a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség a nagyvállalatok jelentős része számára ismert, a beszállítóikra vonatkozó fenntarthatósági átvilágítás sokuknál új feladatként jelenik meg, és a hitelt igénylő társaságokat hamarosan hasonló eljárásnak vetik majd alá a bankok is. Mindemellett az EU kiberbiztonsági irányelveinek átültetését célzó új jogszabály is már az idei évben kötelezettségeket ró számos hazai cégre. A követelményeknek való nem megfelelés súlyos következményeket vonhat maga után, de a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szerint a vállalatoknak ettől függetlenül is érdemes teljesíteniük a kötelezettségeket, mivel ez versenyelőnyt biztosíthat számukra.

Változás jön a vállalati hiteleknél - átvilágítják a bankok a cégeket a fenntarthatósági kockázatok miatt

A tavalyi év utolsó napjaiban az Országgyűlés elfogadta a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló hazai szabályozást, az ESG- vagy fenntarthatósági törvényt, a Magyar Nemzeti Bank pedig elindította a fenntarthatósági minimum kérdőív szakmai egyeztetését a pénzügyi szektor szereplőivel.

ESG minimum kérdőívére is figyelni kell

Míg azonban a 2024-től hatályos ESG-törvény által meghatározott kötelezettségek, – különösen a fenntarthatósági jelentés elkészítésére vonatkozó követelmény – az érintettek jelentős része által ismert, addig a beszállítói átvilágítás és az MNB egyelőre tervezet formájában létező ESG minimum kérdőíve eddig kevesebb figyelmet kapott, pedig ez a hazai vállalatok széles körére további új kötelezettségeket ró.

A jegybank által a pénzintézetek számára kiküldött ajánlás tervezet alapján ugyanis a bankoknak 2024. július 1-től minden 50 millió forintot meghaladó összegű vállalati hiteligénylés, hitelgarancia, illetve faktoring ügylet, 2025. január 1-től pedig minden 10 millió forintnál nagyobb céges igény esetében értékelniük kell a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzintézetek saját kockázatértékelésükbe beépítve, annak keretében kérdőíves formában átvilágítják azon vállalati ügyfeleiket, akik a fenti összeghatárt meghaladó kihelyezési igénnyel keresik meg őket.

Mivel az ezzel kapcsolatos műhelymunka még folyik, az ajánlás nem feltétlenül a végleges helyzetet tükrözi, de a tervek alapján az ügyfeleknek méretük és tevékenységük függvényében 30-90 kérdésre kell válaszolniuk működésük fenntarthatósági vonatkozásai kapcsán, beleértve a klímaváltozás vállalkozásukra gyakorolt hatásait is. A MNB ESG minimum kérdőíve a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan fokozatosan kerül kiterjesztésre a vállalati hitelezés teljes körére.

Fenntarthatósági átvilágításon kell átesniük a beszállítóknak

A fenntarthatósági törvény által előírt, fokozatosan kiterjesztendő hatályú fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettség első körben, 2024-től a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokat érinti. Az érintett vállalatoknak fenntarthatósági stratégiát és kockázatkezelési rendszert is kell készíteniük. Az emberi jogokra és a környezetre gyakorolt tényleges és potenciális káros hatások felmérésével kapcsolatos elvárás pedig nemcsak saját maguk és leányvállalataik, hanem üzleti partnereik tevékenysége tekintetében is kötelező.

A törvény tehát a kötelezettek számára azt is előírja, hogy a teljes vállalati értéklánc fenntarthatóságának felmérése érdekében világítsák át beszállítóikat is, ez irányú kötelezettségeik teljesítéséről pedig szintén évente úgynevezett ESG-beszámolót kell készíteniük.

„Amíg a fenntarthatósági jelentés műfaja a nagyvállalatok jelentős része számára már ismert, a fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettség új feladatként jelenik meg a nagyvállalatok túlnyomó többségénél, ami a jogszabály alapján akkreditált informatikai megoldás nélkül gyakorlatilag lehetetlen” – hívta fel a figyelmet dr. Balásfalvi-Kiss András, a Grant Thornton ESG és Fenntarthatósági vezetője a nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég Client Day 2024 című szakmai konferenciáján tartott előadásában.

A fentieken túl a kötelezett nagyvállalatoknak a következőkkel kell még számolniuk:

-    fenntarthatósági felelős kinevezése,

-    panaszkezelési eljárás (whistlebowling) biztosítása,

-    megelőzési és korrekciós intézkedések megállapítása,

-    ESG adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése, valamint

-    évente ESG beszámoló készítése az előző évben végzett átvilágításról és  eredményeiről.

-    Mivel a nagyvállalatok üzleti partnerei és a hiteltermékekkel valamilyen formában érintett vállalkozások köre lefedi a versenyképes hazai vállalkozások túlnyomó részét, az új szabályozás közvetlenül vagy közvetve csaknem valamennyi vállalatot érint kötelezetti, beszállítói vagy ügyfél oldalon. Mindez a magyar KKV-szektorra is jelentős új feladatokat ró.

-    Az ESG-kötelezettségeknek való megfelelés költségvonzata a vállalat méretének függvénye. Miután a törvény célja elsősorban a megfelelés biztosítása, ezért az első évben felfüggesztésre kerülnek a büntetések, azonban a későbbiekben az uniós gyakorlattal összhangban az árbevétel akár 2%-áig terjedő bírsággal, valamint a pályázatokban, közbeszerzésekben való hátrányos megkülönböztetéssel, akár kizárással is számolhatnak a jelentéstételi kötelezettséget nem teljesítő vállalatok.

-    A vállalatoknak azonban ettől függetlenül is érdemes teljesíteniük a kötelezettségeket, hiszen értékes információkat szerezhetnek például arról, hogy milyen jellegű és mekkora a kitettségük a klímaváltozás negatív hatásainak, illetve nemzetközi piacokon a fenntarthatósági jelentés, az adatszolgáltatási képesség versenykritérium (lesz). Ezért, noha az új előírásoknak való megfelelés többletterhet jelent az érintettek számára, hosszabb távon a versenyképesség fenntartásának feltétele, amely versenyelőnyt biztosíthat számukra a követelmények bevezetésével késlekedő országok vállalataival szemben.

-    Ennek megfelelően az ESG-törvény több célt szolgál. Egyrészt a környezet és az emberi jogok védelmének fokozása önmagában is jelentős értékkel bír, másrészt az európai uniós előírások korai és előremutató átvételét a gazdaság fenntartható alapokra való zökkenőmentes helyezésének szándéka vezérelte. Az új keretrendszer egyik fő célja így az átállás elkerülhetetlen adminisztrációs terheinek minimalizálása, valamint versenyelőny biztosítása a hazai vállalkozások számára.

Sok ezer céget érint az új kibervédelmi szabályozás

A fentieken, illetve a 2023-ban hatályba lépett panasztörvény előírásain túl a magyarországi vállalatoknak egyéb új kötelezettséget is teljesíteniük kell az uniós előírásokkal összhangban.

A hazai cégeket érintő további lényeges ESG-vonatkozású újdonság, hogy az idei évben hatályba lépett a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló „Kibertan törvény” is. Az EU új kiberbiztonsági irányelveinek (NIS2) átültetését célzó jogszabály több ezer hazai vállalat információbiztonsági felkészültségét hivatott hatósági eszközökkel vizsgálni, cégmérettől és tevékenységi körtől függően már a 2024-es évre meghatározott kötelezettségeket kijelölve számukra.

A NIS2 hatálya alá azok a több mint 50 főt foglalkoztató vagy több mint 10 millió euró éves árbevételű társaságok tartoznak, melyek stratégiailag kockázatos ágazatokban tevékenykednek. Az újdonság, hogy ez a meghatározás a cégek egy jóval szélesebb körét jelölik ki hatósági ellenőrzésre ahhoz képet, akiknek eddig kiberbiztonsággal foglalkozniuk kellett. Például az energetika, a közlekedés, az egészségügy, a vízügy, a gyógyszeripar, a digitális infrastruktúrák és szolgáltatások, a logisztika, a hulladékgazdálkodás, az elektronikai és járműgyártás, az élelmiszer-előállítás és - forgalmazás, a vegyipar vagy a kutatás területein működnek.

Első körben 2024. január 1-től június 30-ig az érintett szervezeteknek önazonosítást és biztonsági osztályba sorolást kell végezniük, valamint kiberbiztonságért felelős személyt kell kijelölniük. 2025-től pedig kétévente kötelező IT-auditáláson is át kell esniük, az SZTFH által nyilvántartott valamely auditor által.

A fenti követelmények teljesítése jelentős kihívás elé állíthatja az érintett szervezeteket, így az erre való felkészülést érdemes mielőbb elkezdeni – hangsúlyozzák a Grant Thornton szakértői.

Később kell utalni a gépjárműadót, de egyben kell azt kifizetni!

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár - nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára.
2024. 02. 29. 13:00
Megosztás:

Apadt a Richter bevétele

A Richter Gedeon Nyrt. konszolidált árbevétele tavaly az utolsó negyedévben 203,1 milliárd forint lett, 9,3 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 02. 29. 12:30
Megosztás:

Új bölcsőde épül Bácsalmáson

Csaknem 800 millió forintból új, négy csoportszobás bölcsőde épül még az idén a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson - közölte a település polgármestere az MTI-vel.
2024. 02. 29. 12:00
Megosztás:

Lezárult egy fejlesztés a Trans Lex Work Kft.-nél

A Trans Lex Work (TLW) Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. öt év alatt több mint 300 millió forintot fordított egy komplex karbantartás-menedzsment megoldás kifejlesztésére, amellyel az iparvállalatok jelentősen csökkenthetik a forgógépek - turbinák, kompresszorok, szivattyúk, fúvók, ventilátorok, centrifugák - karbantartási költségeit - tájékoztatta Magyar Katalin, a cég ügyvezetője az MTI-t.
2024. 02. 29. 11:30
Megosztás:

Új beruházás Komlón - napelem biznisz

Napelemekhez használható forgatórendszeres tartószerkezet gyártását kezdheti meg a Solar FM Kft. Komlón egy csaknem 3 milliárd forintos, felerészben a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz támogatásával megvalósult beruházás eredményeként.
2024. 02. 29. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 02. 29. 10:30
Megosztás:

Emelkedéssel kezdődhet a kereskedés

Emelkedéssel kezdődhet a csütörtöki kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 29. 10:00
Megosztás:

Jórészt erősödtek az ázsiai tőzsdeindexek

Jórészt erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 0,03 százalékos emelkedéssel, 39 189 ponton zárt.
2024. 02. 29. 09:30
Megosztás:

Továbbra is gyenge a forint - küszöbön újra a 400-as tartomány?

Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 29. 09:00
Megosztás:

Befektető, aki milliókat keresett Dogecoin-nal (DOGE), most beleharap a Pullix (PLX) előértékesítésébe is

Egy befektető, akinek jelentős vagyonra tett szert a Dogecoin (DOGE) által, most a feltörekvő Pullix (PLX) felé fordította figyelmét. Fontos megjegyezni, hogy a Pullix már az előértékesítési fázisának végső szakaszában manőverezik, és a kiemelkedő befektető már jelentős részesedést szerzett a projektben.
2024. 02. 29. 08:40
Megosztás:

Jól kezdték az évet a szálláshelyek

2024 januárjában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 836 ezer vendég 2,1 millió vendégéjszakát töltött el.
2024. 02. 29. 08:00
Megosztás:

Még lehet nevezni a Bonis Bonára

Március 5-ig várják a jelöléseket a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát Önkormányzat díjakra, amelyek fő célja, hogy megbecsülje a fiatalok tehetséggondozása iránt elkötelezett szakembereket és önkormányzatokat - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn az MTI-vel.
2024. 02. 29. 07:30
Megosztás:

Bika-hullám söpör végig a BNB (BNB) és az Optimism (OP) kriptók piacán, míg a KangaMoon (KANG) 50%-os megtérülést biztosít az korai vásárlóknak

A kriptopiac vezető altcoinjainak aktuális piaci trendjei azt mutatják, hogy egy bika-hullám ad most őrült optimista hangulatot. A vezető altcoinok közül a BNB (BNB) és az Optimism (OP) változó mértékben bár, de jelentős árfolyam-rallyt mutat.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Átlagosan 15-20 százalékot eshet a lakásbiztosítások díja

A lakásbiztosítási ügyfelek 58 százaléka tervezi majd összehasonlítani a lakásbiztosítási kínálatot a márciusi kampányban – derül ki az Insura.hu biztosításközvetítő több mint 8 ezer fő megkérdezésével lefolytatott kutatásából. Az alkuszcég várakozásai szerint a biztosítók között felerősödő verseny hatására 15-20 százalékkal alacsonyabb díj mellett válthatnak szerződést az ügyfelek. Akár 300 ezer lakásbiztosítási szerződést is lecserélhetnek, ami a teljes állomány közel 10 százalékát teszi ki.
2024. 02. 29. 07:00
Megosztás:

Eljött a fordulat az ingatlanpiacon? Az adatok új irányt mutatnak

Az Eurostat adatai alapján 2023 harmadik negyedéve fordulópont lehetett az európai ingatlanpiacon, az ingatlanárak 2022 elején kezdődött zuhanása megtorpant, sőt a korábbi negyedévhez képest még nőttek is valamelyest. Magyarországon eközben az otpotthon.hu adatai szerint ez volt az az időszak, amikor a legkevésbé volt aktív az ingatlanpiac, és a legalacsonyabbak voltak az árak 2023-ban.
2024. 02. 29. 06:30
Megosztás:

Kedvezőbb kilátások az agráriumban 2024-ben

Az idei év új mérföldkő lehet a hazai agrárgazdasági szereplők fejlődésében. Az agrárvállalkozások csak a fenntarthatósági szempontokat is érvényesítő stratégia mentén tarthatják meg és növelhetik versenyképességüket. A hazai agrárfinanszírozás egyik legfontosabb szereplőjeként az OTP Bank aktív piaci jelenléttel, hitelezési politikájának a változó körülményekhez igazodó alakításával és tanácsadási kapacitásával segíti az uniós agrár források minél hatékonyabb felhasználását, az ágazat további fejlődése érdekében – hangzott el az OTP Agrár Gálán, ahol átadták az OTP Agráriumért Díjakat is.
2024. 02. 29. 06:00
Megosztás:

Kell-e félteni a munkánkat az AI-tól?

Bár a világban egyre többen használják munkájuk során a mesterséges intelligenciát (AI), Magyarországon a felsővezetők közel fele még nem látja tisztán felhasználásának lehetőségeit, igaz, ugyanennyien nyitottak is az alkalmazására. Egyelőre semmi konkrét jel nem utal arra, hogy elveszi a munkánkat a mesterséges intelligencia – bár a hazai vállalatoknak még nincs egyöntetű válasza arra, hogy milyen hatással lesz az AI a munkaerőpiacra. A Randstad egyik globális kutatása szerint azonban a munkavállalóknak határozottabb véleményük van: több mint felük az AI előnyeit látja, közel felük izgatott a mesterséges intelligenciában rejlő munkahelyi lehetőségeket illetően.
2024. 02. 29. 05:30
Megosztás:

Végrendelettel tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat a mozaikcsaládban élő szülők

Népszerű a végrendelet: tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben. Gyakran végrendelkeznek azok a házaspárok, akiknek több kapcsolatból is született gyermekük, ők így tudják egyenlően elosztani közös vagyonukat. A törvényes öröklési rend ugyanis hátrányosan érintheti azt a korábbi kapcsolatból született gyermeket, akinek a szülője hamarabb hal meg. Az élettársakra is jellemző, hogy végrendelkeznek egymás javára, ők ugyanis, a házastársakkal ellentétben, a törvényes öröklési rend alapján nem örökölnek egymás után.
2024. 02. 29. 05:00
Megosztás:

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, csökkenő profitvárakozások az e-autóiparban

Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a döntéshozók pedig a következő években is nehézségekre számítanak a nyersanyag-ellátásban. Egyebek mellett ezt állapítja meg az autóipari vezetők körében a KPMG által elvégzett felmérés, a 24. Annual Global Automotive Executive Survey. Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké – véli a megkérdezettek többsége. A KPMG szerint a beszállítók felől érkező kezdeményezések egyre fontosabbak a versenyképesség fenntartásához, de a gyártók számítanak rájuk olyan lépéseknél is, mint például az új fogyasztói igények feltárása és kiszolgálása, vagy a kutatás-fejlesztésre szánt források ügyes csoportosítása.
2024. 02. 29. 04:30
Megosztás:

Egészségpénztári tag vagy? Akkor jó hírünk van számodra!

Gyorsan emelkedett a taglétszám, és a befizetések is csúcsra jártak az egészség- és önsegélyező pénztáraknál. 81 milliárd forinttal a kifizetések is rekordot döntöttek tavaly, az adókedvezménnyel növelt megtakarításaikat elsősorban gyógyszerek kiváltására és magánorvosi ellátásra költik a tagok - írja elemzésében a Bank360.hu.
2024. 02. 29. 04:00
Megosztás: