Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV FKG jászkiséri székhelyére

Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft. (MÁV FKG) jászkiséri székhelyére; Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a cég székhelyén kedden azt hangsúlyozta, hogy a beruházás eredményeként javul a vasúti pálya minősége, csökken a karbantartásra fordított idő, nő az utazási komfort.

Vasútépítő munkagépek érkeztek a MÁV FKG jászkiséri székhelyére

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a hazai közlekedés színvonalát érdemben befolyásolják az állami tulajdonú szolgáltatók és hálózatüzemeltetők képességei. A kormány folyamatosan és bőkezűen támogatja a nemzeti közlekedési társaságok eszközbeszerzéseit - jegyezte meg.
    
Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: a tavaly megrendelt négy nagyvasúti munkagépből hármat már leszállítottak a MÁV FKG részére: az új beszerzésű vágánystabilizátort, a kitérő- és vágányszabályozó gépet, valamint az ágyazatrostáló gépet. A négy gép beszerzésére 25 millió 200 ezer eurós szerződést kötött a MÁV FKG a két nyertes vállalkozóval.
    
Fónagy János kiemelte: a vasút komoly fejlődésen ment keresztül, megjelentek a 600 ülőhelyes emeletes villamos motorvonatok, a MÁV már az ötvenedik saját fejlesztésű IC+ kocsiját is üzembe helyezte. Pályakorszerűsítések segítették a nagyvárosok megközelítését, bár e téren még van tennivaló. A tervek szerint 2022 végétől a fővárosi agglomerációban csak korszerű motorvonatok közlekednek majd.
    
Szólt arról: a kormány lehetővé tette, hogy a mintegy 57 ezer munkavállalót foglalkoztató MÁV-Volán-csoportnál hároméves bérmegállapodást kössenek, 2021. július 1-jétől három év alatt 15 százalékkal nő a munkavállalók alapbére, amihez a kormány 96,5 milliárd forintot biztosít.
    
A következő tíz évben mintegy 6000 milliárd forint vasúti beruházást terveznek, a vasúti gördülőállományra mintegy 2000, a közlekedési infrastruktúrára 4000 milliárd forintot szánnak - tájékoztatott.
    
Mosóczi László megjegyezte, a Volánbusz járműfiatalítási programjában teljes autóbusz-állománya 40 százalékát újítja meg 2022 végéig. Már több mint ezer autóbuszt állítottak forgalomba, nyáron állapodtak meg az eddigi legnagyobb, 500 darabos beszerzésről. Pár hete üzemel a negyven, tisztán elektromos üzemű autóbusz is - mondta.
   
Kitért arra, hogy a Magyar Közút 2010 óta több mint 42 milliárd forintot fordított gépbeszerzésekre. A terveket figyelembe véve ez a szám év végére akár a 48 milliárd forintot is meghaladhatja - számolt be.
    
A kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósít a kötött pályás infrastruktúra és járműállomány megújítása érdekében. A közlekedésfejlesztésben a környezetkímélő, energiahatékony vasút elsőbbségét igyekeznek érvényre juttatni - mondta.
    
Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója elmondta: négy gépre 25,2 millió eurós szerződést kötött a MÁV FKG a két nyertes vállalkozóval. A közbeszerzésen nyertes Plasser & Theurer, Export von Bahnbaumaschinen GmbH egy nagyteljesítményű RM 85-750 ágyazatrostálógépet, egy nagyteljesítményű DGS 62 NG dinamikus vágánystabilizálógépet és egy UNIMAT 08-4X4/4S kitérő- és vágányszabályozógépet szállított a MÁV FKG részére. Az RGH 20C2 típusú sínköszörűgép gyártására a Harsco Rail Europe GmbH adott be nyertes pályázatot, ennek szállítása 2022 őszre várható - közölte.
   
Hozzátette: a MÁV FKG többek között a vasúttársaság több mint 7000 kilométeres vágányhálózatának karbantartásáért felel, évente a teljes hálózat körülbelül egynegyedén végeznek nagygépes karbantartási, illetve felújítási munkákat. Ehhez elengedhetetlen a korszerű géppark - közölte.
    
Az új gépek beszerzésével lehetőség nyílik önköltségen, cégcsoporton belül jelentős kapacitásnövelésre. Az új berendezésekkel a karbantartásra fordított idő (vágányzár) csökken, így gyorsabb ütemben szüntethetik meg a sebességkorlátozásokat, javíthatják a vasúti pálya minőségét. Ennek köszönhetően megbízhatóbb és komfortosabb utazási körülmények várják majd az utasokat - közölte.
    
Thomas Schöpf, a Plasser & Theurer, Export von Bahnbaumaschinen GmbH értékesítési vezetője elmondta: a vasút gazdaságos, ökológiailag fenntartható, környezetbarát. A MÁV és a cég közötti üzleti kapcsolat a nyolcvanas évekre nyúlik vissza - számolt be. Szólt arról, hogy nemrég az osztrák szövetségi vasúttól kaptak megbízást száz hibrid meghajtású felsővezeték-szerelő gép beszerzéséről. Ezek nem csak elektromos hibrid, hanem akár hidrogén meghajtásúak is lehetnek.
    
Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a jászkiséri embereknek a MÁV FKG nem csak megélhetést, hanem "rangot" is jelent. A cég megduplázta az elmúlt évekkel ezelőtti eredményét - közölte. Elmondta: az elmúlt évek során a Jászság mintegy 140 milliárd forint fejlesztésben részesült. Magyarországon a fejlesztések alapja a magyar beruházások, a magyar cégek - fogalmazott.
    
A beszédek után jelképes kulcsátadás következett, majd az új ágyazatrostáló gépet munkavégzés közben is bemutatták a MÁV FKG által gyártott MFS-35 M típusú ágyazatikő-szállító és -rakodó kocsikkal együtt.
 

Sok programmal készül az SZTE a Kutatók Éjszakájára

Több mint háromszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 09. 20. 00:05
Megosztás:

Délutánra mintegy 45 százalékos volt a részvételi arány az orosz választásokon

Vasárnap közép-európai idő szerint 17 órakor a részvételi arány elérte a 45,15 százalékot az orosz parlamenti választásokon - közölte Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság vezetője.
2021. 09. 19. 22:00
Megosztás:

Óriási változás történt a német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban

A német nemzetiségi közfeladat-átvállalásban óriási változás történt tíz év alatt - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Sopronban, a felújított Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola épületének átadásán.
2021. 09. 19. 21:00
Megosztás:

A következő napokban fázni fogunk napközben

A következő napokban 20 Celsius-fok alatt maradnak a maximumok, a leghidegebb órákban 5 fok körüli értékek is lehetnek. A hét második felében viszont ismét erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap néhol akár 25 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 09. 19. 20:00
Megosztás:

A jövő héten vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, amely tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartja nyilván a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar szuverén osztályzatot.
2021. 09. 19. 19:00
Megosztás:

Hiányolják a tartalmat a választási kampányból a németek

Túl kevés szó esik tartalmi kérdésekről a szeptember 26-ai németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban a szavazók több mint 70 százaléka szerint - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés.
2021. 09. 19. 18:00
Megosztás:

Zárónapjukhoz érkeztek az orosz választások

Harmadik, befejező napjukhoz érkeztek vasárnap a választások Oroszországban.
2021. 09. 19. 17:00
Megosztás:

Nyáron pörgött a balatoni utasforgalom

Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz - írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.
2021. 09. 19. 16:00
Megosztás:

Montenegróban beoltották a felnőttek felét

A nagykorú lakosság 50,3 százalékát oltották be a koronavírus elleni valamelyik védőoltás legalább egy adagjával Montenegróban - közölte a montenegrói közszolgálati televízió vasárnap.
2021. 09. 19. 15:00
Megosztás:

Közel kétszáz programmal, tíz helyszínen készül a Pécsi Tudományegyetem

Csaknem kétszáz programmal, tíz helyszínen, egyebek mellett látványos kémiai és fizikai kísérletekkel, interaktív előadásokkal, műtők, laboratóriumok és kutatóhelyek bemutatásával várja az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szeptember 24-én pénteken, az idei Kutatók éjszakáján - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
2021. 09. 19. 14:00
Megosztás:

Az AUKUS-partnerség célja a szabadságjogok megvédése

A brit külügyminiszter szerint az Egyesült Államokkal és Ausztráliával létrehozott új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség célja a kivívott szabadságjogok védelme és e jogok globális érvényesülésének előmozdítása.
2021. 09. 19. 13:00
Megosztás:

Rekordot döntött az első házasoknak járó adókedvezmény

Soha nem vették még igénybe olyan sokan az Európai Unióban egyedülálló magyar adókedvezményt, amely az első házasoknak jár, mint ahányan tavaly. Az szja-bevallások adatai alapján 2020-ban a 105 ezer első házas összességében 4,2 milliárd forintot spórolt - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.
2021. 09. 19. 12:00
Megosztás:

Hétfőtől forgalmirend-változás Belső-Erzsébetvárosban

A Blaha Lujza téri forgalomkorlátozások feloldása után, hétfőtől változnak az egyirányúsítások a Belső-Erzsébetvárosban: az autósok nem használhatják teljes hosszában a Wesselényi utcát és a Dohány utcát a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.
2021. 09. 19. 11:00
Megosztás:

Kamatdöntés lesz és államháztartási adatokat közölnek a jövő héten

A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban megkülönböztetett figyelemre a monetáris tanács szeptemberi kamatdöntő ülése tarthat számot.
2021. 09. 19. 10:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 376,91 ponton zárt pénteken, 378,77 ponttal, 0,72 százalékkal kevesebb az előző heti záróértékénél.
2021. 09. 19. 09:00
Megosztás:

A befektetők bíznak Magyarországban

Egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2021. 09. 19. 08:00
Megosztás:

Idén rekordszámú diák és pedagógus vett részt a vándortáborokban

Idén rekordszámú, csaknem 15 ezer diák és 1200 pedagógus vett részt az erdei, a bringás, a vízi és a zarándoktáborokban - közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 19. 07:00
Megosztás:

Rekordütemben gyorsult a brit infláció

Rekordütemű növekedéssel 3 százalék fölé gyorsult augusztusban az éves infláció Nagy-Britanniában a szerdán ismertetett adatok szerint.
2021. 09. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak - közölte az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.
2021. 09. 19. 05:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjrendszer direkt ilyen bonyolult, hogy ne lehessen átlátni?

Elkerülhetetlen lenne a hazai nyugdíjrendszer érdemi megváltoztatása, megreformálása, mert az a mostani formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják más országokban, és hogyan kellene nálunk? A Nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András nyugdíjszakértő fejti ki álláspontját.
2021. 09. 19. 04:00
Megosztás: