Zárónapjukhoz érkeztek az orosz választások

Harmadik, befejező napjukhoz érkeztek vasárnap a választások Oroszországban.

Zárónapjukhoz érkeztek az orosz választások

Az választók péntektől kezdődően vasárnap estig szavazhatnak a 450 fős szövetségi parlament alsóházának új összetételéről, pártlistás és egyéni választókörzeti voksolással. A parlamentben a várakozások szerint a kormányzó Egységes Oroszország párt meg fogja őrizni többségét, a kérdés az, hogy meg tudja-e őrizni alkotmányozó többségét is.
    
Az első eredményeket vasárnap este, közép-európai idő szerint 20 óra, vagyis a kalinyingrádi szavazókörzetek bezárása után fogják nyilvánosságra hozni.
    
A szövetségi törvényhozásival egyidejűleg kilenc régió vezetőjét közvetlenül, háromét pedig közvetve választják meg, és eldől 39 regionális törvényhozás mandátumainak sorsa is.
     
Emellett az ország 85 régiójában 4474 referendumot tartanak. A választásokon Oroszországban 96 ezer szavazóhelyiségében 108 millió, az ország határain kívül kétmillió jogosult adhatja le voksát.
    
Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette, hogy moszkvai idő szerint reggel 10 órakor a részvételi arány országos szinten 35,69 százalék volt. A legmagasabb részvétel a parlamenti választáson Csecsenföldön és Tuvában, 73,64, illetve 66,98 százalékkal, Szentpéterváron ugyanakkor csak a jogosultak 20,44 százaléka adta le a voksát.
     
A választást a Covid-19-járványra hivatkozva húzták el háromnaposra, ami bírálók szerint megnövelte a visszaélés lehetőségét.
    
Az első két napon a Golosz független szavazóvédelmi szervezet az állami alkalmazottak szavazásra kényszerítéséről és széles körben előforduló szabálytalanságokról, egyebek között többször voksoló emberekről és meghamisított szavazólapok urnába dobásáról számolt be. A választási bizottság ígéretet tett az incidensek kivizsgálására.
    
Az eljárás megfigyelésében több mint félszáz ország és tíz nemzetközi szervezet, 34 parlamenti és 36 nemzeti választási bizottság vesz részt.
    
Távol maradt viszont az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), amely nem tudott megállapodni Moszkvával az ellenőrök számában. Az ODIHR félezer ellenőrt küldött volna, Oroszország viszont, a járványra hivatkozva, hatvanban szabta meg a keretet.
    
Belföldről a Központi Választási Bizottság előzetes adatai szerint több mint 413 ezren vesznek rész a megfigyelésben, egyebek között 16 párt színeiben.
    
A börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnij ellenzéki politikus, a Kreml legismertebb bírálója vasárnap szóvivője révén protestszavazásra szólított fel. Navalnij, akinek szervezeteit nyáron szélsőségesnek minősítették és betiltották, úgynevezett "okos szavazást" szorgalmaz, vagyis azt, hogy követői minden választókerületben az Egységes Oroszországéval szemben a legesélyesebb jelöltet támogassák. (Ez egyébként az esetek többségében kommunista.)
    
Az Apple és a Google orosz kormányzati nyomásra péntekre eltávolította a taktikai voksolás szervezésére használt applikációt, szombaton a Telegramról töröltek egy ilyen botot, vasárnap pedig a YouTube blokkolt egy, az "okos szavazást" elmagyarázó videót. A Központi Választási Bizottság szerint egyébként az online választási rendszert folyamatosa túlterheléses (DDoS) támadások érik.
    
Oroszországban 85 régiójából hétben egyébként először nyílt lehetőség tömeges online szavazásra, amire 2,6 millióan jelentkeztek. Így adta le voksát pénteken Vlagyimir Putyin elnök is, aki a környezetében észlelt koronavírus-fertőzésre hivatkozva karanténba vonult.
    
Az Oroszország Társadalmi Kamarája elnevezésű, a Kremlhez lojális szervezet közölte, hogy a választásokkal kapcsolatban az elmúlt két nap során mintegy tízezer hamis hírt azonosítottak. Ezek száma várakozások szerint az eredményhirdetéssel párhuzamosan növekedni fog.

 

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 10. 19. 13:00
Megosztás:

A tavalyi évhez képest is tovább estek a befektetési célú ingatlanvásárlások

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint, a legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.
2021. 10. 19. 12:30
Megosztás:

Felemásan teljesültek az emberek 10 éves pénzügyi várakozásai

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása, a tíz évvel ezelőtti pénzügyi várakozásaikhoz képest közel ugyanannyi a csalódottak aránya, mint azoké akiknek teljesültek vagy túlteljesültek a tervei - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, kutatásából, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.
2021. 10. 19. 12:00
Megosztás:

Kína a NATO jövőbeni biztonságpolitikájának fontos eleme lesz

A NATO főtitkára szerint a szövetség jövőbeni tevékenységének fontos eleme lesz a Kína részéről megnyilvánuló biztonsági fenyegetések elhárítása.
2021. 10. 19. 11:30
Megosztás:

Könnyebb lesz a vállalati korrupció bejelentése egy uniós előírás alapján

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket, az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek - hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.
2021. 10. 19. 10:30
Megosztás:

Jó volt a Mol Bubik kihasználtsága az elmúlt öt hónapban

A közbringarendszer májusi megújulása óta - öt hónap alatt - már több mint egymillió alkalommal használták a kerékpárokat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t.
2021. 10. 19. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
2021. 10. 19. 09:30
Megosztás:

Növekszik az érdeklődés a gazdijogsi program iránt

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.
2021. 10. 19. 09:00
Megosztás:

Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság Romániában, ez áll a háttérben

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.
2021. 10. 19. 08:30
Megosztás:

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.
2021. 10. 19. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 10. 19. 07:30
Megosztás:

La Palma szigetén több mint húsz intézményben kezdődött meg az oktatás

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára indult újra az oktatás hétfőn a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén.
2021. 10. 19. 07:00
Megosztás:

A Naftohazi gázvállalat kérelmezte részvételét az Északi Áramlat-2 minősítésében

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre - közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
2021. 10. 19. 06:30
Megosztás:

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, keddtől pedig több mint 3000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - ismertette Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU-ban eddig ennyi Covid-igazolványt állítottak ki

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.
2021. 10. 19. 05:30
Megosztás:

Üzemkész az Északi Áramlat-2 első vezetéke

Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált - közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn.
2021. 10. 19. 05:00
Megosztás:

Új területre tör be a MediaMarkt

A budapesti Pólus Center MediaMarkt áruházában is elérhetővé vált októbertől az RS Bútor számos terméke. A kísérleti jelleggel kialakított hibrid bemutatóteremben együtt kínálják a konyhabútorokat, s az azokba beépíthető, illetve hozzájuk illeszkedő háztartási gépeket, eszközöket. A kiállított konyhabútorok a beépített vagy azokon elhelyezett műszaki cikkekhez hasonlóan helyben meg is megvásárolhatók.
2021. 10. 19. 04:30
Megosztás:

Több hazai hústermékkel találkozhatunk az Aldi polcain

Kizárólag magyar beszállítóktól származó sertés- és marhahúst fogalmaznak októbertől az Aldi magyarországi üzletei - jelentették be az áruházlánc hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2021. 10. 19. 04:01
Megosztás:

Magyar Telekom elemzés

Nem mozdult nagyot hétfőn a Magyar Telekom árfolyama sem, továbbra is két tűz között, 440-420-as sávban oldalazik a jegyzés. Erősebb makroadat miatt nem kell tartania a grafikonnak, folytathatja a technikai sávozást a kurzus. Igazából a Netflix és J&J gyorsjelentésen kívül sok adat nem érkezik ma és ahogy azt tegnap megírtuk a vállalat negyedéves jelentését is csak novemberben láthatjuk.
2021. 10. 19. 04:00
Megosztás:

Richter elemzés

Szépen lassan visszaereszkedik a Richter árfolyama a 100-as mozgóátlagra, amely korábban is egyajta mentsvárként üzemelt a grafikonon. Makroadatok szempontjából elég csendes lesz a mai nap, esetleg az amerikai gyorsjelentési szezon paprikázhatja fel a hangulatot, valamint az elszálló árszintek. A Richter számára nincs ma sem újdonság a 8400-as szint megtartása kell legyen a cél.
2021. 10. 19. 04:00
Megosztás: