A Babaváró hitel hatása a hitel és lakáspiacon

A Babaváró hitelt bevezetésének első évében mintegy 78 ezer család vette igénybe, amely a teljes lakossági hitelállomány 9 %-át tette ki. A családok számára igen kedvező lehetőség, népszerűsége a bevezetést követő hónapok tetőzése után is megmaradt. Ennek két fő oka van: az egyik a szabad felhasználás amely révén a lakosság korlátok nélkül rengeteg tervet valósíthat meg, a másik pedig a rendkívül kedvező feltételrendszer, melynek következtében a kölcsön akár támogatássá is átalakulhat.

A Babaváró hitel hatása a hitel és lakáspiacon

Eddig pedig mintegy 250 ezren éltek a Babaváró adta lehetőségekkel.  A Hitelválasztó.hu elemzése most bemutatta, hogyan befolyásolta a jövedelmi helyzet a hiteligénylést, milyen célokra fordította lakosság a felvett kölcsönöket, illetve milyen anyagi helyzetben vannak az igénylő családok.

Előnyben a lakhatás

A bevezetés után 1 évvel az MNB kérdőíves felmérést végzett. Eszerint a hitelfelvevők legnagyobb része lakhatási célokra költötte a folyósított pénzt, azonban azt majdnem annyian használák felújításra, berendezésre (a válaszadók 41 %-a), mint vásárlásra (44 %). Ez azt jelenti, hogy bár a családok lakhatási körülményeket elsősorban ingatlanvásárlással  javították, viszont sokan költenek háztartási műszaki cikkekre, bútorokra, lakberendezési tárgyakra, felújításra, bővítésre is.

Jelentős (28 %) azok száma, akik hitelkiváltásra is fordították a hitelkeretet. Gépjármű beszerzésre a válaszadók ötöde, befektetésre 13 %-a, általános fogyasztásra tizede költött a felvett összegből. Kis mértékben történt nem lakóingatlan (nyaraló, telek, föld, stb.) vásárlása , illetve vállalkozásfejlesztés is a keretből: műhely építés, eszköz beszerzés a legtipikusabb az ilyen esetekben.

Költések megoszlása

A hitelfelvevők kb. fele egy célra költi el a rendelkezésére álló összeget. Ilyenkor elsősorban lakásvásárlásra, bővítésre költenek a családok, de kisebb mértékben korábban felvett, de kedvezőtlenebb kamatozású lakáshitelek kiváltása is megtörtént. A keret felhasználása természetesen kombináltan is történhet. Az igénylők harmada jelölt meg két felhasználási területet: sokan lakásvásárlás mellett felújításra is költöttek, másoknál a lakásfelújítás mellett gépjármű vásárlás vagy hitelkiváltás is előfordult. Utóbbi célok az igénylések 8 %-ban hármas kötésben is népszerűek, azaz vannak olyan családok, akik pl. lakás is vásároltak, autót is vettek, valamint meglévő hitelt (pl. áruvásárlási kölcsön, hitelkártya tartozás)  is törlesztettek.

Piaci hatás

A Babaváró kedvező konstrukciója viszont felkavarta a vizet a piacon, ugyanis olyan dolgokra is fordítanak pénzt az igénylők, amelyek egyébként kisebb prioritással rendelkeznek a család életében, és nagy eséllyel nem, vagy csak később, más forrásból valósulnának meg.

A hitel célokat négy szempont szerint vizsgáljuk:

-Korábban nem állt fenn a cél (nem is terveztünk vásárlást)
-Fennáll a cél, de Babaváró híján nem valósul meg
-Fennáll a cél, és saját forrásból megvalósul
-Fennáll a cél, és más tipusú hitelből valósul meg


Érdekes módon itt a lakhatáshoz jutást támogatja legkevésbé a konstrukció, ugyanis az esetek több mint felében más forrásból amúgy is megvalósulna a cél. Elévülhetetlen érdeme azonban a programnak, hogy az esetek negyedében olyan cél valósul meg, ami a Babaváró nélkül csak ábránd maradt volna, illetve érdekesség, hogy az igénylők 12-13 %-a úgy vett lakást, hogy korábban azt nem tervezte.

Általánosságban az látható, hogy bármire is fordították a keret, az esetek legalább felében segített a Babaváró hitel olyan cél megvalósításában, amely egyéb forrásból nem valósult volna meg. A program leginkább hitelkiváltásban (60 % felett), likviditásban (60 %) és befektetések megvalósításában (58-60 %) nyújtott támogatást, és legkevésbé a lakáspiacot (kb. 40 %) érintette, igaz utóbbi gazdaságra, és jólétre mért hatása mégis jóval jelentősebb, mint a hitelkiváltásra költött, és emiatt nagyjából semmi plusz teljesítményt produkáló kölcsönöké.

Ők használták ki legjobban a lehetőséget

A Babaváró hitel által nyújtott lehetőség elsősorban a jómódú családoknak segített: a kihelyezett hitelállomány 27 %-át a legfelső 10 %-os jövedelmi kategóriába tartozó ügyfelek használták fel, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem meghaladja a 280 ezer forintot. Ezzel szemben az igénylők mindössze 6 %-a került ki az alsó 20 %-nyi jövedelmi kategóriából, azaz a családok ötöde nem tudott komoly mértékben részesülni a kedvezményekből. Ez nem is meglepő, mivel a Babaváró kölcsön kihelyezésnek szigorúbb feltételei vannak, mint a személyi kölcsönnek általában. Az alacsony jövedelem, TB-, adótartozás, vagy korábbi adósság ugyanis korlátozó, vagy kizáró hatással van a folyósításra.

Az igénylők százalékos aránya a jövedelem növekedésével arányosan emelkedik, viszont a legmagasabb 10 %-os jövedelmi kategóriába eső ügyfelek összesen majdnem dupla annyi igénylést adtak be, mint az őket követő 10 %!

Likviditás: mennyi tartaléka van a családoknak

A Babavárót igénylő családok egyharmada értékelte úgy anyagi helyzetét, hogy a havi kiadások fedezése okoz kihívást, és fele rendelkezett három hónapot meghaladó megtakarítással. Ezek az adatok egyébként jóval kedvezőbbek a lakosság egészére vonatkozó adatoknál. Jó hír viszont, hogy a jövedelem kifeszítettsége alacsony, mivel az igénylők átlagosan jövedelmük mindössze 25 %-át költik hiteltörlesztésre. Ez pedig fele a jogszabályban engedélyezettnek.

Arra a kérdésre, hogy meddig lenne képes valaki fenntartani  az életszínvonalát, ha párja elveszítené az állását, a válaszadók az esetek 34 %-ában 1 és 3 hónap közé teszik ezt az időtávot, de fej-fej mellett halad a 3-6 hónap közé, illetve a 6 hónapnál hosszabb időt jelölők aránya (27, 26 %). Emellett 14 % válaszolt úgy, hogy 1 hónapnál rövidebb ideig tudná életszínvonalát a jelenlegi szinten fenntartani.

Hozzászólások

Nőhet az újlakások ára a mindennél kedvezőbb lakáshitellel

Új hitelprogramot hirdetett meg az MNB októbertől: a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett kínál lakáshitelt mindazoknak, akik magas energiahatékonyságú, legalább BB besorolású, zöld szempontoknak megfelelő házat építenének vagy új ingatlant vásárolnának. Kiss Tamás, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat értékesítési vezetője arról beszélt, a bejelentés hatására sokan kivárnak a lakásvétellel, ugyanakkor aki használt ingatlant szeretne venni, annak teljesen felesleges a tranzakciót halogatni. A szakértő hozzátette, nőni fog a kereslet az újlakás-piacon, ennek hatására pedig az árak is emelkedhetnek majd.
2021. 07. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg családnak segíthet a zöld lakáshitelprogram

Családok tízezreit segítheti kedvező kamatozású otthonteremtési kölcsönnel a júliusban meghirdetett zöld lakáshitelprogram - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
2021. 07. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a Széchenyi újraindítási hitelek folyósítása az Erste Banknál

Elindult a Széchenyi újraindítási hitelek folyósítása az Erste Banknál is, az első 5 millió forintot egy áruszállítással foglalkozó egyéni vállalkozó ügyfelének nyújtották - közölte a pénzintézet az MTI-vel.
2021. 07. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,5-2 millió forintba kerül egy 10 milliós lakáshitelnél, hogy ne rettegj a kamatemeléstől

Kamatemelési ciklusba kezdett az MNB, így még inkább fontossá vált, hogy a hitelfelvevők megfontolják, milyen hosszú kamatperiódussal vesznek fel hitelt. A Bank360 elemzői 10 millió forintos lakáshitelek esetén vizsgálták meg, hogy milyen különbségek vannak a változó és a különböző időszakokra fixált kamatperiódusú ajánlatok között.
2021. 07. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott a babaváró hitel folyósítása a bankoknál

Jelentős növekedésről számoltak be a babaváró hitelek folyósításában a pénzintézetek.
2021. 07. 14. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több banknál már ingyen elkerülhető a moratóriumos futamidő hosszabbodása

Két héttel a javaslat megszületése után már több bank kínál díjmentes előtörlesztést és szerződésmódosítást a moratóriumból kikerülő ügyfelek számára. A következő napokban a bankok döntő része elérhetővé teszi a lehetőséget, amellyel elkerülhető a futamidő több hónapos, éves meghosszabbodása. A banki mellett az egyéb (közjegyzői) költségek eltörlése is segíthetne az adósokon
2021. 07. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi köze a lángosnak a hitelkamatokhoz?

A vártnál gyorsabb, 5,3 százalékos infláció volt Magyarországon idén júniusban, s a szolgáltatások terén az elemzők szerint még gyorsulhat is a pénzromlás. Az infláció gyorsulása a hitelkamatok változására is hatással lehet: ha júliusban magasabb kamatemelésről dönt az MNB, a bankok ceruzája is mélyebben fog majd a kamatemeléskor. Az év végéig folyamatosan emelkednek majd a banki hitelek
2021. 07. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

K&H: ez történt az első félidőben a babaváróval

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt – ez csak egy, beszédes szám a 2 éves születésnapját ünneplő konstrukcióról, amelyhez hasonlóan kedvezményes államilag támogatott hitel korábban nem volt a piacon. A K&H babaváróinak nagy része biztosra megy, 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.
2021. 07. 08. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Durván betett a nyár a lakossági hitelkeresletnek

Az utóbbi másfél év legalacsonyabb internetes érdeklődése jellemezte a lakossági hitelpiacot májusban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index adatai szerint. A lakáshitel, a babaváró, és a személyi hitelek iránti netes keresések száma is csökkent.
2021. 07. 08. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

25 százalékkal kevesebben válnak el, de sokaknak még így is kockázatos lehet a Babaváró

A Babaváró Hitelben rejlő lehetőségek már közismertek, abba viszont sokan bele se gondolnak, milyen következményei lehetnek annak, ha nem tudják teljesíteni az elvárt feltételeket. Hogyan lehet a 0%-os hitelből egy pillanat alatt 7,21% kamatozású? A Duna House szakértői ismertetik a gyermekvállalást ösztönző kölcsön kockázatait is, hogy az ügyfelek kellő megfontolással vághassanak bele a hitelfelvételbe.
2021. 07. 08. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon kapósak a lakossági kölcsönök

Erős a kereslet a K&H hitelei iránt. A folyósított lakáshitelek összege az év első négy hónapjában 39 százalékkal nőtt, miközben a teljes piac csak 7 százalékos növekedést mutatott. A babaváró hitel esetében a K&H 27 százalékos többletet ért el, szemben az országos piac zsugorodásával, a személyi kölcsönöknél pedig 3 százalékos volt a bővülés. Valamennyi hitel esetében a lakásfelújítás az egyik fontos cél és egyre nagyobb az érdeklődés az államilag támogatott lakáskorszerűsítési kölcsön iránt is.
2021. 07. 07. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó nagy szelet jutott a felújításoknak a hiteltortából

A lakásfelújításra kért lakáshitelek az utóbbi években 2-4 százalékos részesedéssel rendelkeztek, aztán jött az idei év, és meglódult ez a szegmens. Májusban már az új lakáshitel-szerződések 11 százalékát adták a lakásfelújítási célra felvett kölcsönök, amiben főszerepet játszik a gyermekes háztartások számára elindított otthonfelújítási program keretében elérhető állami kamattámogatású hitelkonstrukció. Azok is találhatnak kedvező konstrukciókat, akik esetleg nem felelnek meg az állami konstrukció feltételeinek, ők piaci alapú személyi kölcsönből vagy lakáshitelből finanszírozhatják a tervezett felújítást.
2021. 07. 07. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A jól matekozó szülő előrehozza az iskolakezdést

A diákokat rendszerint elborzasztja az, hogy július elejétől a nagy a kereskedelmi láncok polcain megjelennek az iskolai füzetek, a tolltartók és a különböző tanulást segítő eszközök. Az ő esetükben érthető a felháborodás, hogy a nyár közepén a távoli iskolakezdésre emlékeztetik őket, de a kereskedők jól felfogott érdeke az, hogy jó előre megtervezzék a szezont.
2021. 07. 07. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megtörtént, amitől mindenki tartott! A nagybankok kétharmadánál drágább lett a legnépszerűbb lakáshitel

A június 22-i alapkamat emelése után borítékolható volt a hitelkamatok növekedése. Ezek után nem meglepetés, hogy a Bankmonitor vizsgálata szerint a nagybankok kétharmada júliusra megemelte 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleinek kamatát. A drágulás nem jelentős, kérdés azonban, hogy ezzel befejeződött-e a hitelek áremelkedése?
2021. 07. 06. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Félévkor kitűnőre vizsgázott az ingatlan és a jelzáloghitelpiac is

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 júniusában, országosan 13 615 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 115 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 07. 04. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétéves a babaváró hitel: nőtt-e a születések, házasságok száma?

Július elsején pontosan két éve indult el a babaváró hitel, mely legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott kölcsön igénylését teszi lehetővé a fiatal házaspárok számára. A kezdeti nagy érdeklődés néhány hónap alatt alábbhagyott, a folyósítás viszont azóta is átlagosan havi 50 milliárd forint körül alakul - a keresletet a koronavírus-járvány sem tudta visszafogni. Összefoglaltuk a gyermekvállalást ösztönző hitel legfontosabb eredményeit az elmúlt két évből.
2021. 07. 03. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB díjmentes szerződésmódosítást vár el a bankoktól

Az MNB elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy ne számítsanak fel díjat, ha ügyfeleik teljesen vagy részben előtörlesztenék a törlesztési moratórium alatt felhalmozódott kamat- és díjtartozásukat. Ingyenes szerződésmódosítás szükséges akkor is, ha az adósok önként magasabb havi törlesztést vállalnának a futamidő rövidítése érdekében - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2021. 07. 02. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem maradnak támogatott hitel nélkül a vállalkozások

Bár az NHP Hajrá keretét nem növeli tovább a jegybank, megújultak a Széchenyi Kártya Program konstrukciói, így továbbra is elérhetőek a vállalkozások számára államilag támogatott, kevesebb mint 0,5 százalékos kamatozású kölcsönök. Az OTP Banknál már igényelhetők is az új konstrukciók.
2021. 07. 02. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Januárról májusra megduplázódott a havonta folyósított lakáshitelek összege

120,2 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a bankok májusban, ekkora összeget eddig még nem fizettek ki egyetlen hónapban sem a pénzintézetek. Ezzel három hónapja folyamatosan rekordokat dönt a lakáshitelezés. De vajon meddig tart a magyarok hiteléhsége? A Bankmonitor szakértői erre keresték a választ.
2021. 07. 02. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs megállás: újabb rekordot állított be itthon a lakáshitelezés

Március és április után újabb rekordot állított be a lakáshitelezés Magyarországon – derült ki az MNB csütörtök reggeli adataiból. A személyi kölcsönök már majdnem visszakúsztak a válság előtti szintre, a ma kétéves babaváró esetében viszont továbbra sem látszik visszapattanás.
2021. 07. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: