A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

A világ nem a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé halad, melyek garantálnák az élelmezésbiztonságot és a megfelelő táplálkozást mindenki számára – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) ma kiadott jelentésében.

A világ nem a mezőgazdasági és élelmezési fenntarthatósági célok teljesítése felé halad

„A jelentés sötét képet rajzol. Négy éve elkötelezte magát a világ a fenntarthó fejlődés 2030-as menetrendje mellett, és visszafelé haladunk az éhezés felszámolása és a mezőgazdaság és természeti erőforrásaink – legyen az szárazföldi vagy vízi – fenntartható kezelése felé vezető úton” – mondta a FAO vezető statisztikusa Pietro Gennari.

A kiadványban, ami az első ilyen tematikájú jelentés, a FAO szakértői 234 országból begyűjtött adatok alapján vizuálisan jelenítik meg a globális trendeket ahhoz a négy fenntarthatósági célhoz kapcsolódóan (2, 6, 14 és 15), melyek a FAO gondnoksága alá esnek.

Legfontosabb megállapítások

Az éhezők száma emelkedik


Világszerte több mint 820 millió ember éhezik; számuk az elmúlt három évben folyamatosan növekedett és visszesett a 2010-2011-es szintre. Nem csak abszolút értékben, de arányaiban is terjedőben az éhezés: míg 2015-ben a világ népességének 10,6%-a éhezett, három évvel később már a 10,8%.

A nagy élelmiszertermelők jövedelme kétszerese a kistermelőkének

A kistermelők, akiktől az élelem 80%-a származik, aránytalanul nagy nehézségekkel kénytelenek szembenézni a termelés fenntartásához, ebből fakadóan jövedelmük és termelékenységük jelentősen alacsonyabb, mint a nagy szereplőké.


Az országok többségében a jövedelemkülönbség kétszeres is lehet; a termelékenység esetében nem ilyen súlyos az arány.

Magas áringadozás a fejlődő országokban

2016 és 2017 között az élelmiszerárak körüli anomáliák a tengerparttal nem rendelkező fejlődő országok harmadát, minden negyedik afrikai és ázsiai államot, és minden ötödik közép- és dél-ázsiait érintettek. Mérsékelt áringadozás a világ minden térségében megfigyelhető volt.

A helyi haszonállat fajok több mint fele a kihalás szélén

70 országban, ahonnan elérhető információ, a helyi haszonállat fajok mintegy 60%-a veszélyeztetett státuszú. Vagyis a 7 155 faj közül, melyek csak egy országban fellelhetők, 1 940 tűnhet el végleg.


A tényleges szám még ennél is magasabb lehet, miután a Közel-Keletről, Afrikából és Ázsiából nincs teljes adat.


Ennek ellenére nem történtek lépések az állati genetikai erőforrások megőrzéséért, illetve a jelenlegi módszerek nem megfelelők. A helyi fajok kevesebb mint 1%-nak génkészletét mentettek meg, amely kihalás esetén lehetőséget adna a faj újjáélesztésére.

Kis javulás a növényi genetikai erőforrások terén

Tavaly év végére a 99 nemzeti és 17 nemzetközi növényi génbankban 5,3 millió mintát őriztek – 3%-kal többet az előző évhez képest. Megjegyzendő, hogy mindez a már meglévő anyagok megfelelőbb tárolóhelyre átkerülésének köszönhető, kevésbé a minták tényleges gyarapodásának.


A haszonnövények sokféleségét célzó lépések nem bizonyultak elegendőnek, különösen azok vad rokonainak és a kevésbé elterjedt fajták tekintetében.

A túlhalászás és a fenntartható halászat megvalósítása aggodalomra ad okot

A világ tengeri halkészleteinek harmada túlhalászott, míg ez 1974-ben 10% volt csupán.


A jelentés hozzáteszi, hogy a fejlődő országok halkészleteinek kezelésében elért eredmények mellett a fejlődő országokban pont ezzel ellentétes folyamtok zajlanak.


Ezen felül az országok 30%-a nem haladt az illegális és szabályozatlan halászatot visszaszorítani kívánó nemzetközi egyezmények végrehajtásával.

Vízkészleteink veszélyben

A vízhiány minden kontinensen megjelent. Az elmúlt 20 évben a legsúlyosabb aszályos helyzetek Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Közép- és Dél-Ázsiában koncentrálódtak.

Fogynak az erdők is

Madagaszkár nagyságú erdőterület tűnt el 2000 és 2015 között bolygónkról, és került mezőgazdasági művelésbe, legnagyobb része Latin-Amerikában, a szubszaharai Afrikában és Dél-Kelet Ázsiában.


Az erdőterületek csökkenése üteme 2010-2015 között lassult, miután Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában növekedtek az erdőségek.

Megállítani a negatív folyamatokat

A fentebb vázolt problémák közül számos kezelhető lenne a mezőgazdaságba történő nagyobb beruházások révén (beleértve a halászatot és erdőgazdálkodást). A jelentés szerint azonban a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva ez épp csökken. A GDP arányában a legkevesebbet a szubszaharai Afrikában és Csendes-óceán térségében költenek az agráriumra.


A termelékenység növelése és a kistermelők ellenálló és alkalmazkodóképességének növelése kritikus az éhezők és mélyszegénységben élők számának mérséklésében.

Az élelmiszerárak körüli anomáliák megnehezítették az élelemhez és tápláló ételekhez való hozzáférést. Ez kezelhető lenne, ha az árak és az alapélelmiszerek kereslet-kínálat információi elérhetők, és ezáltal a piacok jól működők lennének.

Hatékonyabb vízhasználattal önkormányzati, ipari és energetikai hűtőegységeknél mérsékelhető lenne a vízkészleteken lévő nyomás.


Végezetül, a jelentés a halászati politikák azonnali átalakításáért kiált. A túlhalászott területek regenerálódásával az éves halászati termelés 16,5 millió tonnával, és az ebből szerzett bevételek 32 milliárd dollárral növekedhetnének.

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

A Nébih problémákat talált a meggyes söröknél

Meggyes söröket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), laboratóriumi, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben találtak, ugyanakkor négy terméknél jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot, hatnál pedig nem megfelelő nyomonkövetés miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 26. 16:00
Megosztás:

Sertéshús fogyasztását ösztönző kampány indult

Az idén is megtartja a sertéshús és a sertéshús-készítmények fogyasztásának ösztönzését segítő kampányát az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség).
2021. 08. 26. 01:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 21. 20:00
Megosztás:

Indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 15:00
Megosztás:

Tizenkét magyar vállalkozás részvételével indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 13:00
Megosztás:

Magas volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt

Rendkívüli volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt: a pénteken véget ért 30. jubileumi nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást több mint harminc ezren keresték fel az egyetem Böszörményi úti campusán - jelezte a vásárzárást követően Vaszkó László vásárigazgató az MTI-nek.
2021. 08. 21. 05:00
Megosztás:

Még drágább lesz a kenyér?

A Párbeszéd szerint a liszt árának drasztikus emelkedése miatt hamarosan 15-20 százalékkal drágulhatnak a kenyértermékek - mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
2021. 08. 20. 19:00
Megosztás:

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.
2021. 08. 20. 16:00
Megosztás:

Uniós védettséget kap a jászsági nyári szarvasgomba

Uniós oltalomban részesült a jászsági nyári szarvasgomba - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 20. 15:00
Megosztás:

Szennyezett szójavetőmagot talált a Nébih

GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), így az előállítók és a felhasználók ellen is intézkedni kellett - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.
2021. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Történelmi léptékű az agrárfinanszírozás

A magyar kormány az uniós forrásokhoz történelmi léptékű társfinanszírozást biztosít, a korábbi 17,5 százalékos helyett 80 százalékosat; az idén annyi pénzt fognak kifizetni vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kiskunfélegyházán, a Kiskun Expo megnyitóján.
2021. 08. 20. 00:05
Megosztás:

Több mint 1,1 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg igali üzemében a Pek-Snack

Két beruházásnak köszönhetően több mint 40 százalékkal növelte igali sütőipari üzemének kapacitását a Pek-Snack. Magyarország és a közép-európai régió meghatározó látványpékség-hálózata új, automatizált gyártósort és kelesztő-sokkoló egységet állított üzembe, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának is köszönhetően. A 350 embernek munkát adó cég versenyképesség-javító fejlesztéseinek köszönhetően új közép-európai piacokon is megjelenik, mégpedig Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában.
2021. 08. 19. 05:00
Megosztás:

Mától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére

Augusztus 18-tól, szerdától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére - jelentette be az agrárminiszter kedden Debrecenben, a Farmer expo megnyitóján.
2021. 08. 18. 07:30
Megosztás: