Csökkenőben az építőipar rendelésállománya

Csökken az építőipar rendelésállománya, az év közepétől nehéz helyzetbe kerülhet az ágazat, ha nem érkeznek újabb megrendelések - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Csökkenőben az építőipar rendelésállománya

Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentése szerint februárban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva, azonban a március közepétől tartó időszakot nézve egyértelműen csökkentek a megrendelések.    

Szavai szerint jellemzőek az elbizonytalanodások az új munkák előkészítésénél, az előkészített munkákat a magánmegrendelők egyelőre nem indítják el, és sok állami közbeszerzésnél is tolódik az eredményhirdetés.    

Az ÉVOSZ elnök kitért a járványhelyzet okozta visszaesés orvosolására bejelentett, rozsdaövezetben felépülő új lakásoknál alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos áfára is. Mint mondta, egy ilyen területen történő építkezéshez szükséges dokumentumok beszerzése akár két év is lehet, így arra kérik a kormányt, hogy vezessen be gyorsított eljárási rendet.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

Hozzászólások

Az otthonfelújítási programnak köszönhetően nőtt a kereslet az építőanyagokra

Az otthonfelújítási program hatására az első negyedévben megnőtt a kereslet a korszerűsítési munkáknál használt valamennyi termékcsoportban, de főként a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok iránt - közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 04. 08. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az építőipar az elmúlt évek egyik sikerágazata

Az építőipar az elmúlt évek egyik sikerágazata, a további fejlődéséhez, a modernizáláshoz a magyar kormány partnerséget kínál az ágazat szereplőinek - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.
2021. 03. 28. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakásfelújítás: bukhatunk az állami támogatásból, mutatjuk, mire érdemes figyelni!

A lakásfelújítási támogatás akár 3 millió forinttal is segítheti otthonunk korszerűsítését, de költségeinket mindenképpen számlákkal kell igazolnunk. A számlára vonatkozó feltétel pedig az, hogy az anyagköltségnek és munkadíjnak fele-fele arányban kell szerepelnie. A való életben persze ritkán jön ki a tűpontos felezés, de mindenképpen érdemes ezt megközelíteni, mert egyik vagy másik költségelem túlcsordulása veszteségként jelentkezik számunkra, hiszen erre nem igényelhetjük a támogatást. A Bank360 elemzésében egy szoba, az előtér és a fürdőszoba felújításán keresztül szemléltetjük, hogyan csökkenthetjük a veszteséget a különböző felújítási munkák összehangolásával.
2021. 03. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén a minimális építőipari rezsióradíj 4530 forintra emelkedhet

A minimális építőipari rezsióradíj 8,8 százalékkal, 4530 forintra emelkedhet idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint - közölte az ÉVOSZ csütörtökön az MTI-vel.
2021. 03. 26. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékos árbevétel-növekedésre számít a Mapei Kft.

A Mapei Kft. árbevétele idén várhatóan 10 százalékkal nő, elérheti a 25 milliárd forintot - mondta az építőipari segédanyaggyártó és -forgalmazó társaság ügyvezetője online sajtótájékoztatón szerdán.
2021. 03. 25. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat

Ingyenesen letölthető tervrajzokkal segítik az építkező családokat, jelenleg negyven mintaterv közül lehet választani - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán.
2021. 03. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyon belehúzott az építőipar, többéves rekord született a megrendeléseknél

Két számjegyű növekedést ért el idén januárban az építőipar, ami részben a korábban megkötött megrendeléseknek, valamint a bázishatásnak köszönhető. Az egyéb építményekre kötött új szerződések volumene hatalmas mértékben, több mint 300 százalékkal nőtt.
2021. 03. 17. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlottak az amerikai építőipar kilátásai

Az amerikai lakásépítő cégek borúlátóbbak voltak márciusban, mint egy hónappal korábban.
2021. 03. 17. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen állapotban van a magyar ingatlanállomány!

Magyarországon az ingatlanállomány 30 százaléka több mint 10 éve vagy soha nem esett át kiadós tatarozáson, a falvakban pedig a házak 38 százaléka szorul sürgős felújításra - közölte a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2021. 03. 12. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így reagáltak az építőipari webáruházak a Otthonfelújítási támogatásra

Növekvő vásárlói érdeklődés mellett kiaknázatlan lehetőségek az építőipari e-kereskedelemben. Mivel járulhatnak hozzá a webáruházak, hogy maximalizálják az Otthonfelújítási támogatás kapcsán elérhető bevételeiket? – a HD marketing elemzése.
2021. 03. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány ellenére is nő a német építőipar forgalma

Tavaly a koronavírus-válság ellenére is növelte teljesítményét a német építőipar, immár a nyolcadik egymást követő évben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2021. 03. 11. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Energetikai tanácsadással segíti az építkezőket az MMK

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) energetikai tanácsadással segíti az építkezőket, lakásfelújítókat, valamint a vállalkozásokat, a szolgáltatás ingyenes és országosan elérhető - közölte az MMK hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 09. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folyamatos megrendelésekre számítanak az építési vállalkozók

A járvány ellenére is folyamatosan számíthat lakásépítési megrendelésekre az építőipar - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-vel pénteken.
2021. 03. 05. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon a Strabag

A Strabag Építőipari Zrt. gyártásirányítási rendszert fejleszt Magyarországon - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2021. 03. 01. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brutális rekordot értek el a lakásépítések 2020-ban, soha nem látott kínálat az újlakás-piacon

Az elmúlt 11 év rekordját döntötte meg a 2020-ban átadott új lakások száma: tavaly több mint 28 ezer lakás épült, harmadával több mint egy évvel korábban. A lakásépítési rekord azért is kiemelkedő teljesítmény, mert ezt a koronavírus-járvány ellenére érte el az ágazat.Az állami támogatásoknak és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően a lakásépítések még nagyobb lendületet kaphatnak, ennek eredményeként a lakásátadások száma a 2020-as évek közepére elérhetik a 40 ezres álomhatárt is.
2021. 02. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

11 éves rekordot értek el az új építésű lakások

Több mint 28 ezer új lakás épült Magyarországon 2020-ban, ez 11 éves rekordot jelent - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán megjelent rövid videóüzenetében szerdán.
2021. 02. 24. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sok kókler jelent meg az építőiparban a felújítási kedvezmények hatására

Hatalmas az érdeklődés a kormány által január elején bevezetett otthonfelújítási program iránt. A hirtelen megnövekedett kereslet hatására a legjobb szakemberek sokszor már csak az év második felére tudják vállalni a megrendeléseket, miközben rengeteg önjelölt amatőr indít vállalkozást annak reményében, hogy hirtelen nagy összegeket kereshet. Őrfalvy Árpád ablakszakértő szerint a kivitelezőt érdemes ajánlás útján kiválasztani, de ha ez nem lehetséges, hallgassuk meg több szakember véleményét is a helyszínen, valamint nézzünk utána a cég hátterének.
2021. 02. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javultak az amerikai építőipar kilátásai

Az amerikai lakásépítő cégek derűlátóbbak voltak februárban, mint egy hónappal korábban.
2021. 02. 18. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az építőipari termelés az EU-ban és az euróövezetben

Jelentősen csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben decemberben - közölte az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán.
2021. 02. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy építőipari boom-ra számít a piac 2021-ben

Bár a múlt évet 9 százalékot meghaladó visszaeséssel zárta az építőipar, a rendelésállomány jelentős, ezért növekedés várható a szektorban.
2021. 02. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások: