Globális szintű politikai pánikhangulatra készülhetünk

A Saxo Bank, az online kereskedés és befektetés specialistája a mai napon publikálta a nemzetközi piacokra vonatkozó első negyedéves kitekintését, amely helyzetértékeléseket tartalmaz a részvényekről, a devizapiacról, az árupiacról és a kötvényekről, és több olyan makrogazdasági témát is tárgyal, amelyek hatással lehetnek a befektetők portfólióira.

Globális szintű politikai pánikhangulatra készülhetünk

“2019 folyamán Európa visszacsúszik a recesszióba, annak ellenére, hogy az EKB negatív kamatlábat alkalmaz”, mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza és befektetési igazgatója.
 
„Az Egyesült Államok hitelpiacának feszültségei egyre nőnek, ahogy nő a magas hozamú vállalati kötvények kamatfelára is. Ehhez jött szeptembertől egy részvénypiaci gyengülés, amely arra késztette a Fed-elnök Jerome Powellt, hogy előálljon a Fed legújabb, galambjellegű fordulatával, alig két héttel azután, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának december 20-i ülését héja jellegűnek ítélte meg a piac. A Fed tehát behúzza a fékeket, ahogy egyre gyengül a vállalati profit repatriálása, és a magasabb kockázatú kibocsátók nem tudnak hitelhez jutni.
 
“Kína egy újabb élénkítő programot fontolgat – adócsökkentések, jelzáloghitel-támogatások, egy erősebb jüan –, miközben a 2025-re tervezett célok elérését 2035-re tolja ki.
 
“Az Egyesült Királyság valamennyi ország közül a legkomolyabb hitelimpulzus-szűkülést szenvedi el, ami a jövő év első felében jelent majd igazi kockázatot az egyesült királyságbeli eszközök számára.

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

 
“Egy üde színfolt az év elején, hogy az energiaárak dollárban kifejezve a 2017 negyedik negyedévi szintre estek vissza, bár volatilisek maradtak. Egy kis időbe telik, amíg ennek a jótékony hatása érvényesül, főleg azután, hogy alig három hónapja a 2014 utáni legmagasabb árakat figyelhettük meg, különösen a feltörekvő piacokon, ahol ezzel egyidőben gyengélkedtek a helyi devizák.
 
„Az első negyedévben a Fed visszalép a monetáris szűkítés folyamatából, Kína pedig továbbra is erősíteni igyekszik a jüant (akár az USDCNY 6.50-es szintjéig, vagy azon is túl), és ez a kombináció sok terhet levesz az amerikai dollárban eladósodott állami vállalatokról, és komoly lökést adhat a holtpontra jutott kereskedelemnek. Ez még a feltörekvő piaci eszközökre is kedvezően hathat.
 
“A világgazdaság szenved, a globális piacokat megrengette a 2018-as év, de Kína mindent meg fog tenni a stabilizálódás érdekében. Ebben komoly elkötelezettséget mutat az ázsiai nagyhatalom, és egyre nagyobb az esélye annak, hogy erőfeszítései sikerrel járnak. Akár már február 5, a kínai újév kezdete előtt felsejlik a megoldás – ez egyaránt érdeke az Egyesült Államoknak és Kínának. Ha másképp lenne, az baj lenne. A kínai újév kezdete után minden bizonnyal komoly támogatást fog kapni a kínai gazdaság – gyakorlatilag nincs is más választása Kínának. Ennek ellenére számíthatunk zűrzavarra, mivel a politika mindig csak az eseményeket követően reagál a dolgokra, és nem ritkán későn. Ez azt jelenti, hogy az első negyedév egy igen kockázatos időszak lesz, ami a ciklus alját is jelentheti az eszközök értékét és a gazdaságot tekintve is.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

“2019 elején aligha kezdődik el új ciklus. 2020-ban már sokkal valószínűbb, hogy elkezdődik az igazi változás, ami igazodik egy új politikai időszakhoz, ami a központi bankok és a politikusok szorosabb együttműködésével fenyeget, sajnos.
 
“Elérkeztünk annak a monetáris politikának a fináléjához, amelyet az időhúzás és a hamis megoldások jellemeztek, és amely a történelem legrosszabb monetáris politikai kísérletének minősíthető.”
 
Ezek ismeretében a Saxo a következő helyzetértékeléseket adja 2019 első negyedévére:
 
Részvények – Arccal a defenzív szektor felé
 
Az elmúlt év különösen látványos volt a részvénypiacon, amely eufóriával kezdődött és egy olyan drámával ért véget, amilyet 1931 óta nem láttunk. A jelenlegi expanzió az utolsó felvonásához érkezett, a részvények hozam/kockázat aránya nem túl vonzó. De továbbra is azt gondoljuk, hogy a részvényeknek ott a helyük a befektetők portfóliójában, de egy nem túl magas, kb. 30%-os súllyal, és előnyben részesítjük a defenzív szektor (alapvető fogyasztási cikkek és egészségügy) részvényeit és az alacsony volatilitású részvényeket.
 
Peter Garnry, a Saxo Bank részvénypiaci vezetője elmondta: „Továbbra is a defenzív részvényeket preferáljuk, mert a részvénypiacon a hozam/kockázat arány nem néz ki túl jól. Rövid távon láthatunk egy ralit, ha Kína sikeresen alkalmazza a gazdaságélénkítő programjait és megegyezésre jut az Egyesült Államokkal a kereskedelmi kérdésekben. A Saxo részvénypiaci modellje alapján a japán részvények jók lehetnek a részvénypiac egészéhez képest, a feltörekvő piacok törékenynek tűnnek – egyedül Brazília nyújt kedvezőbb képet -, de összességében érdemes óvatosnak lenni a feltörekvő piacokkal. Ígéretes lehet a vételi opció a félvezetői iparágban, amely valószínűleg visszaerősödik, ha Kína és az Egyesült Államok megegyezésre jutnak.
 
“A japán részvények különösen figyelemre méltóak lehetnek az első negyedévben. A tavalyi utolsó negyedévet a japánok is megszenvedték, de az elmúlt 12 hónapban a japán részvények lendülete – más részvénypiacokhoz képest – megmaradt. Ha figyelembe vesszük a viszonylag alacsony értékeltséget, a japán részvények jó hozam/kockázat arányt kínálnak, különösen akkor, ha Kínának sikerül fellendítenie gazdaságát és megegyezés születik Kína és az Egyesült Államok között a kereskedelem, a piacokhoz való hozzáférés és a szellemi javak terén.”
 
Devizapiac – A Fed megtorpant, de a gyengébb dollár felé rögös út vezet
 
2018 utolsó negyedéve a globális piacok egésze számára borzalmas volt. A részvénypiacok az utóbbi évtizedek legrosszabb decemberét szenvedték el, köszönhetően a lassuló világgazdasági növekedésnek, a szigorodó Fed-nek, a gyenge dollár-likviditásnak és az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak.

 

Mennyi tartalékra van szükségem? - ITT kiszámolhatod!

 
Javult a hangulat 2019 első hetében, amikor Jerome Powell, a Fed elnöke - a Fed Nyíltpiaci Bizottságának két héttel korábbi sajtótájékoztatójától eltérően – világossá tette, hogy a Fed figyel a piacról érkező jelekre. Ezt még úgy is üdítően galambjellegű fordulatnak értékelte a piac, hogy Powell közben kiemelte az Egyesült Államok gazdaságának erejét, és amellett érvelt, hogy az állampapírkibocsátás intenzitása (amelynek hatását súlyosbította a Fed mérlegfőösszegének csökkentése) nem játszott különösebb szerepet a piaci zavarok kialakulásában.
 
Powell tehát figyelni fog a piacokra 2019-ben. A jelenlegi Fed-elnök egészen más háttérrel rendelkezik, mint akadémikus elődjei, és gyakran hangoztatja, hogy a pénzügyi stabilitás kockázatai sokkal fontosabbak az újabb krízis bekövetkezte szempontjából, mint a bérek vagy az infláció adatai. Ez azt jelenti, hogy boldogan visszatér a kamatemelés útjára, ha a piaci adatok ezt engedik, és csak akkor függeszti fel azt, vagy fordul ellenkező irányba, ha az ezt indokló adatok elérik a szükséges ingerküszöböt.
 
De mégis történt egy lépés, amit lehet, hogy később egy gyengébb dollár felé való bizonytalan lépésnek ítélnek meg, de amely akár az első lépés is lehet a Fed határozott fordulatában, ha az Egyesült Államok gyengülő gazdasága ezt indokolja.
 
John Hardy, devizapiaci vezető elmondta: „A Fed lassan felismeri, hogy a saját monetáris szűkítő intézkedései és egy erős dollár nem kompatibilisek a pénzügyi stabilitással, és egy kifejezetten galamb jellegű fordulat figyelhető meg a 2019 elejei retorikájában. De időbe kerülhet, amíg a Fed teljesen elfordul a monetáris szűkítő kurzusától, és a világgazdaság problémáit figyelembe véve számíthatunk arra, hogy rögös lesz az út egy tartósan gyenge dollár felé vezető úton.”
 
Makrogazdaság – A japán kísérlet: dicsőség vagy bukás?

 
A globális szintű adósság 250 billió amerikai dollár fölött van, de az alacsony kamatok miatt ennek kevésbé érződik a hatása. Miközben a Fed részéről a monetáris szűkítés irányába tett lépéseket látunk, és az EKB is előkészíti a mennyiségi szűkítést, a japán központi bank több szempontból is szélsőséges akciókat hajt végre a világ fő központi bankjaihoz képest.
 
A Bank of Japan 2016 elején vitte le az alapkamatát -0,1%-ra - ezt a lépést egyáltalán nem fogadta jól a piac -, és azóta is ezen a szinten tartja. A központi bank folyamatosan vásárolja a japán államkötvényeket, és ma már a BoJ-nél van a legnagyobb állomány. Az utóbbi néhány évben pedig részvény ETF-eket is bevont az eszközvásárlásba – a részvényektől szinte minden központi bank távol tartja magát, az egyik legismertebb kivétel a Svájci Nemzeti Bank, amely dollármilliárdokat tart Apple részvényekben (amelyek a tavalyi csúcsértékükből mára elveszítették értékük egyharmadát).
 
A nagy kérdés a piac számára, hogy az Abe Sinzó miniszterelnök által fémjelzett, és a neve után Abenomics-nak nevezett gazdaságpolitika sikerként vagy kudarcként könyvelhető el, és hogy mire számíthatunk 2019-ben.
 
Kay Van-Petersen, a Saxo Bank globális makrogazdasági stratégiai szakértője szerint: “Egy olyan világban, ahol a központi bankok monetáris politikákkal kísérleteznek, Japán kétségkívül tartja a tempót. Jóllehet az adósságszint messze a fenntartható szint felettinek tűnik, de szinte a teljes adósságállomány jenben van és a japán kormány, japán vállalatok és japán polgárok kezében van. Ha bármilyen átrendezésről vagy fizetési problémáról lenne szó a jövőben, az lényegesen könnyebben menedzselhető lenne, mint azon feltörekvő piaci országok esetében, amelyek amerikai dollárban adósodtak el, míg a jövedelmeik helyi devizákban realizálódnak. A japán részvények pedig egészen érdekes befektetési lehetőségeket kínálnak, és nemcsak azért, mert a Nikkei 20%-kal van lejjebb a tavaly októberi csúcsához képest, hanem azért is, mert sok japán vállalat ül hatalmas mennyiségű készpénzen.”
 
Árupiac – Az arany visszanyeri a biztonsági menedékjellegét
 
Az arany, amelynek a december két év óta a legjobb hónapja volt, újra biztonsági menedéknek számít, ha máshol zavarok vannak. A 10 éves amerikai államkötvény hozamának esése, a további amerikai kamatemelések elbizonytalanodása, a dollár erősödésének megtorpanása, és nem utolsó sorban a világ részvénypiacain jelentkező problémák mind támogatták az arany iránti kereslet megélénkülését, de ez volt a helyzet az ezüsttel is.
 
Ole Hansen, a Saxo Bank árupiaci vezetője elmondta: „Arra számítunk, hogy folytatódik az arany iránti kereslet növekedése, mivel a befektetők újra keresik védelmet nyújtó lehetőségeket a más eszközosztályokban tapasztalt megnövekedett volatilitás és bizonytalansági tényezők miatt. A befektetési alapok december elején fordultak longba az arany kapcsán, hat hónapi shortolás után. Ez a folyamat és a hosszú távú befektetők folytatódó felhalmozásai arany ETF-ekben elegendő támogatást adhat az aranynak, hogy az még magasabbra törjön, az 1360 dollár/uncia és az 1375 dollár/uncia közti kulcsfontosságú ellenállási szint felé.”
 
Kötvénypiac – Vonzóak lehetnek a kötvények a kibontakozó medve-piacon

 
2019 a mélyreható változások éve lesz, és a befektetők minden bizonnyal fel kell, hogy készüljenek erre. Jó megoldást adhatnak a kötvények azoknak, akik diverzifikálni szeretnék a portfóliójukat és a piaci volatilitás ellen is védelmet keresnek.
 
Althe Spinozzi kötvényspecialista hozzátette: „A kötvénypiac legfőbb mozgatói 2019-ben a globális gazdaság lassulása és a politikai és gazdasági bizonytalanságok lesznek, amelyek arra késztetik a befektetőket, hogy biztonságosabb eszközöket keressenek, többek között olyan állampapírokat, amelyek már túl vannak a monetáris szűkítés miatti árfolyamesésen – az amerikai állampapírok például ezek közé tartoznak. A részvénypiac még nem érte el az alját, ezért innen is áramolhatnak még befektetők a biztonságosabb eszközök felé. A befektetőknek mielőbb meg kell tenniük ezeket a biztonsági lépéseket.”

Makrogazdaság – Lassulás
 
A globális szintű hitelimpulzus tovább csökken, jelenleg a GDP 3,5%-án van, szemben az előző negyedévi 5,9%-kal.
 
Christopher Dembik, vezető makrogazdasági elemző elmondta: „A globális hitelimpulzus újra esik, leginkább a fejlett piacokon, és főleg a monetáris politikák normalizálásának következményeként. A lassuló hitelimpulzus üzenete az, hogy a gazdaság és a belső kereslet növekedési üteme csökkenni fog, ha a világ vezető gazdaságai nem teszik meg a szükséges összehangolt intézkedéseiket 2019-ben.”
 
Makrogazdaság – Defenzív stratégia Ausztráliában is
 
Ausztráliában a kora 90-es évek óta nem volt recesszió, de úgy tűnik, hogy csak eddig tartott a szerencse. A globális nehézségek mellett a befektetők számos helyi problémával is szembesülnek Ausztráliában, így az ingatlan piac lassulásával és az idei májusi választásokkal, amelyek új vezetést és ezzel járó bizonytalanságot eredményezhetnek. És ha mindehhez hozzátesszük a kínai gazdaság lassulását, akkor különösen indokolt az óvatosság az ausztrál eszközök piacán.
 
Eleanor Creagh, piaci stratéga elmondta: „Ha az ausztrál tőzsdei index, az S&P/ASX 200 vállalatainak teljesítményét nézzük, találunk olyan jó minőségű részvényeket az egészségügyi szektorban, amelyek jó cash flow-val rendelkeznek, és így növelhetik egy portfólió defenzív jellegét és ellenállóképességét. Nagy piaci volatilitásnál egy másik mód a defenzivitás növelésére az lehet, ha a kitettség jellegét nézzük a szektor helyett. Ha alacsony bétájú, minimális volatilitású részvényeket keresünk és az adott papír kitettségének a minőségi vetületeit nézzük, akkor indirekt módon fedezhetjük a portfóliónkat. Olyan papírokkal is erősíthetjük a portfóliónk védelmét, amelyek megbízható cash flow-t és kiszámítható jövedelmet kínálnak.”

Forrás: Saxo Bank

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Ilyen még nem volt: 11%-kal több bevétellel terveznek a vállalkozások

Rekord magas árbevétel-növekedéssel számolnak a következő egy évben a hazai kkv-k. A K&H bizalmi index kutatás 17 éves történetének legmagasabb pénzügyi várakozása szerint átlagosan 11 százalékkal több árbevétellel és 6 százalékkal nagyobb profittal terveznek az előttünk álló egy évre a vállalkozások.
2021. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO-külügyminiszterek

A NATO-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak videokonferencia keretében pénteken, az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban.
2021. 08. 19. 03:00
Megosztás:

Júniusban fellendült a félvezetők globális eladása

Nőtt a félvezetők globális eladásából származó bevétel júniusban havi és éves szinten egyaránt a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szövetség, a SIA szerint.
2021. 08. 18. 21:00
Megosztás:

A delta variáns miatt lassul a gazdasági növekedés

A japán export erősödés elkezdett lassulni júliusban, miután a növekvő fertőzés számok miatt a Kínába és az Európába irányuló szállítások is csökkentek.
2021. 08. 18. 16:00
Megosztás:

Várt ütemben bővült az európai gazdaság

Gyakorlatilag a vártnak megfelelő lett a tegnap délelőtt közzétett második negyedéves eurózónás előzetes GDP adat.
2021. 08. 18. 15:00
Megosztás:

A magyar 17%-os GDP növekedést 2 ország is megverte Európában

Erőteljes növekedést láthattunk a második negyedéves GDP kapcsán egész Európában. A 17,7 százalékos, munkanappal tisztított magyar növekedés a dobogó harmadik fokára volt elég a spanyol 20 és az olasz 18,7 százalékos növekedés mögött.
2021. 08. 18. 14:00
Megosztás:

Többre lehet képes a magyar gazdaság

A második negyedévben 17,9 százalékkal növekedett a magyar GDP az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint. A jó adat fényében akár 7 százalék feletti növekedés is elképzelhető 2021-ben.
2021. 08. 18. 07:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Az idei első fél évben nőtt a román gazdaság

Az idei első fél évben a nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.
2021. 08. 17. 13:00
Megosztás:

Szárnyal a Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A Deloitte legfrissebb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a tapasztalat, a bevált növekedési stratégiák és a javuló gazdasági kilátások növelik a bizalmat a magántőke-befektetők körében.
2021. 08. 17. 05:30
Megosztás:

Csaknem üres a makronaptár, de érkezik némi adat a napokban

Csaknem üres a makronaptár a jövő héten, mindössze a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi adatának első becslése jelenik meg, valamint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató.
2021. 08. 15. 11:00
Megosztás:

E-sport Ítéletnap: az Erste Csoport bemutatja az e-sportok bukását

Miután tavaly bemutatkozott az e-sportok világában, az Erste Csoport a League of Legends Európa-bajnoksággal (LEC) kötött partnerségének második fejezetét ünnepli. A Jung von Matt SPORTS humoros kampányfilmjének segítségével a bankcsoport az e-sportokat övező témák közül a legtöbb vitát kiváltó kérdést választotta ki. Azzal foglalkozik, hogy az e-sport igazi sportnak számít, vagy sem, valamint bemutatja a játékosközösség erre adott reakcióját. Az LEC Summer Splithez köthető kampány augusztus 13-án rajtol a Rájátszással egy időben, és az augusztus 29-ei döntőig látható lesz a közösségi médiában és az LEC Livestream csatornán.
2021. 08. 14. 13:00
Megosztás:

A sikerágazat adhat pillért a tartós növekedéshez

Az utóbbi években kiemelkedően jó teljesítményt nyújtó építőipar is megtorpant a járvány miatt, ám a szektor készen áll arra, hogy - hasonlóan a pandémia előtti évekhez - tempós növekedéssel segítse a magyar gazdaság fejlődését.
2021. 08. 14. 11:00
Megosztás:

Így készülnek a cégek a kis januárra

A nyári uborkaszezon végéhez érve a cégek év végi hajrát hirdetnek az utolsó negyedévre, ezért erősödő versenyre lehet számítani ősszel. Nagy Lehel, a Langmár Kommunikáció ügyvezető-helyettese arról beszélt, hogy fontos lefektetni a stratégiát és ennek mentén építeni a kommunikációt ebben az időszakban. Példaként említette, hogy ha valakinek nincs jelen a célközönsége egy adott közösségi felületen, akkor oda teljesen felesleges erőforrásokat csoportosítani. Megjegyezte, ilyenkor célszerű nagy hangsúlyt fektetni a már meglévő ügyfelekre, hiszen statisztikailag alátámasztott tény, hogy őket olcsóbb újabb vásárlásra ösztönözni.
2021. 08. 14. 05:00
Megosztás: