Horvátországba mennél a nyáron? Akkor ezekre figyelj!

Lehet-e már pusztán nyaralási céllal Horvátországba utazni? Magyar állampolgárok hogyan és milyen feltételekkel utazhatnak nyaralási céllal Horvátországba?

Horvátországba mennél a nyáron? Akkor ezekre figyelj!

Mik a Horvátországba való nyaralási célú utazás feltételei és milyen szabályokat kell betartaniuk a Horvátországba utazó nyaralóknak? Karanténba kerül-e az a magyar állampolgár, aki Horvátországból, nyaralásáról visszaérkezik? Minden aktuális információt összegyűjtöttünk azoknak, akik a hosszú otthonlét után szeretnének a horvát tengerparton nyaralni a koronavírus (COVID-19) árnyékában.

2020. május 28-tól jelentős könnyítés lépett életbe

2020. május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai (Cseh Köztársaság, Magyarország, Osztrák Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyel Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Német Szövetségi Köztársaság és Szlovák Köztársaság) állampolgárainak a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor a továbbiakban nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat - olvasható a Konzuli Szolgálat hivatalos oldalán.

A horvát határon rögzítik adatainkat - így jobban járunk, ha feltöltjük az interneten

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül.

Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap horvát, illetve angol nyelven érhető el, azonban várhatóan rövid időn belül más nyelveken is elérhető lesz. A fent felsorolt államok állampolgárai számára a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatói hamarosan több nyelven is elérhetővé válnak.

Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Horvátországi autópálya díjak 2020-ban itt érhetők el

Külföldi, illetve horvát állampolgárokat érintő járványügyi intézkedések, útmutatók:

- a Horvát Köztársaságba történt beutazás napjától számított 14 napon belül minél kevesebb személlyel történő személyes kapcsolattartás,

- a Horvát Köztársaságba történő beutazás napjától számított 14 napon belül csak a legszükségesebb és halaszthatatlan otthonon kívüli ügyintézés,

- fizikai érintkezés mellőzése (pl.: kézfogás, 1,5 m távolságtartás, gyakori szappannal és vízzel való kézmosás vagy kézfertőtlenítés, arc, szem, száj kézzel történő érintésének elkerülése, zárt helyiségekben, otthonukon vagy szálláshelyükön kívül arc maszk vagy orvosi maszk viselése javasolt),

- tömegközlekedés mellőzése,

- nyilvános összejövetelek, csoportosulások elkerülése,

- a beutazástól számított 14 napon át a reggeli órákban kötelező testhőmérséklet mérés, amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb, rosszul érzi magát vagy a betegség tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost, ebben a külföldi állampolgárnak segítségére lehet szállásadója vagy meghívója,

- tárgyalásokon fizikai távolságtartás, higiéniai előírások betartása, szükségtelen tárgyalások elkerülése,

- érintés nélküli bankkártyás fizetés alkalmazása,

- előnybe részesíteni az étel saját szálláshelyen történő elkészítését, vagy házhoz rendelés alkalmazása.

Teendők tünetek megjelenésekor a beutazást követően:

Amennyiben a külföldi állampolgárnál a beutazást követően megjelennek a betegség jelei, ő telefonon értesíti szállásadóját, meghívóját, aki értesíti háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi orvost vagy amennyiben a külföldi állampolgár tünetei erőteljesek kihívja a mentőszolgálatot vagy telefonon értesíti a legközelebbi Covid ambulanciát.

Beutazás a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személyek részére

Amennyiben a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személy lép be, a határrendőrség azonnal értesíti a határ közegészségügyi ellenőrt és/vagy az Állami Felügyelőség területi kirendeltség vagy annak központi hivatalát. E személyeknek nem javasolják a Horvát Köztársaságba való belépést, amennyiben a belépés halaszthatatlan, e személyt azonnal, a legrövidebb úton az illetékes egészségügyi intézménybe irányítják tesztelés és gyógykezelés, illetve tesztelés és karantén végett.

A beutazást megelőzően a horvát hatóságok javasolják a reggeli órákban történő testhőmérséklet mérést, és amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb és/vagy akkut légzőszervi fertőzés tüneteit észleli, továbbá ha rosszul érzi magát vagy a betegség bármely tünetét észleli (nemcsak légzőszervit), az utazást a hatóságok nem javasolják.

Amennyiben a külföldi állampolgár a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, a fent felsorolt lehetőségek mellett telefonon felkeresheti a 112 segélyhívó vagy 113 koronavírus segélyhívó telefonszámokat, vagy a mellékelt horvát nyelvű tájékoztató 4. oldalán feltüntetett, készenlétben lévő megyei járványügyi szakértőket a megadott telefonszámokon.

A fenti utasítások, továbbá a megyei járványügyi szakértők elérhetőségei az alábbi linken érhetőek el angol nyelven: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Recommendations-and-Instructions_EN-1.pdf

Mi a helyzet a visszautazással? Ha hazajön a nyaraló, mehet karanténba?

Utazáskor szíveskedjen figyelembe venni a magyar hatóságok magyar állampolgár Magyarországra történő beutazásával kapcsolatos rendelkezéseit, tekintettel arra, hogy jelenleg a 81/2020. (IV.1.) Kormány Rendelet alapján a külföldről érkező magyar állampolgárok a belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át, amennyiben tünetmentesek 14 napos hatósági házi karanténnak kell alávetni magukat, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, azok kijelölt karanténba kerülnek.

Ezzel kapcsolatosan az alábbi linkeken talál hivatalos tájékoztatást:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=218814.382467

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol  

Megjegyzés a szerkesztőtől: cikkünk a 2020. május 31-én hatályos szabályozást mutatja be. Kiutazása előtt győződjön meg róla, hogy a szabályok a fentiekben leírtakhoz képest megváltoztak-e, mert a COVID-19 járvány alatt sajnos elég gyakran változnak a dolgok. A Konzuli Szolgálat hivatalos oldala IDE kattintva érhető el.

Jó utat, pihenjenek jól és vigyázzanak magukra!

Dr. Győrfi Zoltán - főszerkesztő, ProfitLine.hu

Kapcsolódó cikk: Szlovéniába így lehet most beutazni

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen alakultak az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a magyar tőzsde

Enyhe pozitív hangulatban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az elemző szerint.
2024. 04. 23. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 23. 09:00
Megosztás:

Veszteséges volt a tavalyi év a román fuvarosok számára

A romániai teherfuvarozókat 2023-ban 2,55 milliárd euró kár érte a schengeni csatlakozás elmaradása miatt - közölte a közúti fuvarozók országos érdekvédelmi szervezete (UNTRR) hétfőn.
2024. 04. 23. 08:30
Megosztás: