Milyen helyzetben találja a koronavírus Európa lakáspiacát?

Az Eurostat tegnap megjelent adatai alapján, 2019. IV. negyedévében, éves szinten 4,7 százalékkal nőtt a magyarországi reál, azaz inflációval korrigált lakásár-szint. Az év egészében adódó 10,8 százalékos drágulással a vizsgált 27 ország között továbbra is élen álltunk. Éven belül ugyanakkor már trendszerűen mérséklődött az előző évvel összevetett árnövekedési ütem. Ennek oka, hogy az év második felében már árcsökkenés volt tapasztalható az első félévhez képest. A friss elemzést Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője összegzi.

Milyen helyzetben találja a koronavírus Európa lakáspiacát?

Már év elején, még a koronavírus előtti előrejelzéseinkben tovább lassuló áremelkedést vetítettünk előre a 2020-as évre. Ugyanakkor az elmúlt hetekben világméretűvé eszkalálódott járványhelyzet, illetve annak – egyelőre kiszámíthatatlan időtávú – negatív gazdasági következményei miatt, a drasztikusan visszaeső forgalom, és a bizonytalan helyzet következtében már árcsökkenést várunk.
 
A 2008-as ingatlanpiaci válság vége, azaz nagyjából 2013 óta hozzászoktunk a látványos lakásár-dráguláshoz, aminek egy időre a koronavírus-járvány vet véget. A piacot nagyon sok tényező befolyásolhatja a következő hónapokban, de érdemes megvizsgálni, melyik országot milyen helyzetben találta a várhatóan globális szintű lakáspiaci lassulás. A valószínű trendforduló kiindulópontjának kitűzéséhez az Eurostat 2019. IV. negyedéves friss lakásár-indexe jó támpontot ad.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

27 ország közül 15 esetében még árnövekedést mutat a tavalyi utolsó negyedév adata, a legnagyobb arányút - 2,9 százalékosat - Észtországban. A 15 ország közül Csehországban és Németországban immár megszakítás nélkül 24 negyedéve, azaz kereken hatodik éve tart a lakásárak emelkedése. Ezen időszak alatt Csehországban 42, Németországban 33 százalékos reál drágulás ment végbe. Hollandia emelkedik még ki, ahol négy és fél éve tart a drágulás, és – a látszólag önkényesen meghúzott, de hazánk mellett sok más országban is lokális ármélypontot jelentő – 2013-as év negyedik negyedévéhez képest összességében 32 százalékos eddig a lakásár-emelkedés. Ugyanakkor több olyan ország is van, ahol az elmúlt negyedévek lakásár-indexe igen hektikusan alakult, pl. Szlovákiában és az Egyesült Királyságban néhány negyedévente növekedést csökkenés követett, trendszerű mozgásokról itt tehát nem beszélhetünk.



10 olyan ország van, ahol 2019. IV. negyedévében árcsökkenést látunk a harmadik negyedévhez képest, amikor viszont még drágulást mutatott a statisztika. Ezek közül azonban csak Portugália az, ahol a tavalyi év utolsó három hónapjában hosszabb, konkrétan 19 negyedéven át húzódó, folyamatos árnövekedési tendencia szakadt meg. Itt 2013. negyedik negyedévéhez képest mostanra reál értéken 42 százalékkal drágább az árszínvonal. Egyelőre nem tudni, hogy ezen ország-csoportból (többek között még ide tartozik Franciaország, Írország, Spanyolország, Románia és Olaszország) hol milyen tartós lesz az árcsökkenés, illetve eleve, hogy tendenciáról beszélhetünk-e ezek esetében. Ezen országok közül Írország produkálta az elmúlt hat év legmeredekebb, 56 százalékos drágulását, valamint még Litvánia emelkedik ki 33 százalékkal.           

A még 2019 legvégén is dráguló, illetve akkor már csökkenő árszintű országok mellett a harmadik csoportba csak Magyarország és Ciprus tartozik. Ebben a két országban immár fél éve, azaz két negyedéve tart az árcsökkenés háromhavi összevetésben. Bár tendenciát még ez sem jelent, azt valószínűsíthetjük, hogy a negatív előjel (és nem csak ennél a két országnál) tartósabb lesz. Hazánk a 2019 nyaráig tartó drágulás 22 negyedévig tartó hosszát tekintve a dobogó harmadik fokán áll jelenleg, míg a 2013. negyedik negyedévi ármélyponttól a tavalyi év végéig mért összesen 78 százalékos reál drágulásban messze verjük az európai mezőnyt. Ha innen, egyszerűen „optikailag” nézzük, azt mondhatjuk, nálunk van a legtágabb tere a koronavírus okozta ár-konszolidációnak. Hogy ez a gyakorlatban mekkora mértékben realizálódik, az viszont a következő hónapok, negyedévek egyik legizgalmasabb, ám egyelőre homályban maradó kérdése.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Kevesebb albérlet, növekvő díjak az egyetemvárosokban!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Megvizsgáltuk az Ingatlantájolón az elmúlt fél évben, a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.
2021. 08. 26. 03:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás: