VEP: egymillió lakóingatlan energetikai korszerűsítése a cél

Három éven belül megduplázná teljesítményét a 627 megawatt – soha meg nem termelt energiával – jelenleg a negyedik legnagyobb magyarországi erőműnek tekinthető VEP. A Virtuális Erőmű Program a jövőben már nem csak auditálja és vizualizálja, hanem többféle eszközzel – egyablakos digitális ügyintézéssel, finanszírozási konstrukciókkal, pályázati tanácsadással – ösztönzi is az energetikai beruházásokat. A VEP 2023 végéig 200 ezer lakóingatlan energetikai korszerűsítését tűzte ki célul, továbbá háromezer települést és ötvenezer kis-és közepes vállalkozást is beléptetnének a virtuális erőműbe. A VEP szakértői szerint a 2030-as magyar klímacélok teljesítéséhez elengedhetetlen az egymillió korszerűtlen lakóingatlan teljes körű energetikai modernizálása.

VEP: egymillió lakóingatlan energetikai korszerűsítése a cél

A Virtuális Erőmű Program mára Kelet-Közép Európa legnagyobb zöldenergetikai programjává nőtte ki magát. A VEP a széleskörű, eddig mintegy 9 ezer vállalatot és 350 ezer diákot bevonó fenntarthatósági projektjei mellett évről évre auditálja és vizualizálja – egy virtuális erőműbe szervezi – a pályázati rendszerében résztvevő nagyvállalatok, kkv-k, önkormányzatok és intézmények energiahatékonysági beruházásait. A VEP 627 megawatt soha meg nem termelt energiával jelenleg Magyarország negyedik legnagyobb erőművének tekinthető, a program keretében auditált energetikai beruházásokkal eddig 2,17 millió tonna széndioxidkibocsátás-csökkentést értek el. A VEP megtakarításainak többségét eddig nagyvállalatok, a főváros és nagyobb városok, valamint intézmények adták – a kkv-k csak 20, a lakosság mindössze 10 százalékát –, mostantól azonban a klímacélok teljesíthetősége érdekében elsősorban a lakosságra és a kkv-kra helyezik a hangsúlyt.

A lakosság nélkül nem teljesíthetők a klímacélok

Magyarország az üvegházhatású gázkibocsátást 1990-es bázisérték 40 százalékára kívánja csökkenteni 2030-ra, ami a jelenlegi állás szerint 4,7 millió tonna széndioxidkibocsátás-csökkentés elérését feltételezi a következő évtizedben. „A magyar klímacélok teljesítése szinte elérhetetlennek tűnik a kibocsátás 40 százalékáért felelős lakóingatlan-állomány energetikai korszerűsítése nélkül” – hangsúlyozza Molnár Ferenc, a VEP vezetője. Felmérések szerint a 2,7 millió lakóépület közel 60 százaléka szorulna komplex felújításra, ehhez pedig átfogó koncepció és megfelelő finanszírozási-támogatási konstrukciók szükségesek. A Virtuális Erőmű Program célja, hogy 2021 és 2030 között egymillió lakossági ingatlan épületenergetikai fejlesztése valósulhasson meg.

„2021-től olyan digitális szolgáltatást indítunk a lakosság számára, amely az épületenergetikai fejlesztési lehetőségeket, és az azokhoz kapható piaci és állami támogatásokat egyablakos rendszerben teszi elérhetővé” – mondta Molnár Ferenc. Mindezt a rendszer pár perc alatt, könnyen érthetően, költségek és helyszíni szemle igénye nélkül tárja fel és közvetíti ki a lehetséges beruházó részére.

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2020-ban? ITT kiszámolhatod!

Az épületenergetikai fejlesztésekhez egy olyan finanszírozási modellt is felépítettek a VEP szakemberei, amely lehetőséget teremt, hogy önerő nélkül, vagy minimális önrésszel, teljesen bizományosi rendszerben korszerűsíthessék az ingatlant. Ennek keretében a beruházó megbízásából a bizományos teljes körűen járhat el a felújítás mielőbbi megvalósulása érdekében kezdve a műszaki tartalom kidolgozásától a finanszírozáson (támogatás, hitel stb.) és a szerződések megkötésén át egészen kivitelezésig.

A második legnagyobb erőmű virtuális lesz

A VEP 2021-ben 25 ezer, 2022-ben 75 ezer, 2023 és 2030 között évi százezer háztartás energetikai felújításának támogatását tűzte ki célul, együttműködésben az MNB és a kormány új lakossági ingatlanfejlesztési zöld programjaival. Mindemellett 2021 és 2023 között a megyei és önkormányzati szövetségekkel, valamint a vállalkozói kamarákkal együttműködésben háromezer települést és 50 ezer kkv-t léptetnének be a virtuális erőmű programba.

„A várakozásaink szerint az erőmű kapacitása 2023-ra megduplázódik, és továbbra is az a célunk, hogy 2030-ra a paksi után Magyarország második legnagyobb erőműve virtuális legyen” – hangsúlyozta Molnár Ferenc. A VEP ambíciózus céljait többek között az teszi lehetővé, hogy a program az idei évben teljesen digitálissá vált. Mesterséges intelligenciával (MI) támogatott – a korábbinál kedvezőbb és egyszerűbb – tagsági és pályázati rendszert hoztak létre, a digitális tudástárban pedig kereshetővé tették a vállalkozások, önkormányzatok vagy lakóingatlanok jó gyakorlatait. Emellett létrehozták a szintén az MI-re épülő Magyar Projekt Automatizációs Központot (MAPAK), amely augusztusi tesztidőszaka óta több száz vállalati energetikai projektet juttatott pályázati forráshoz. A VEP szakemberei az ITM és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával pedig egy nemzetközileg is egyedülálló, generációkon átívelő fenntarthatósági oktatás-támogató programot indítottak el.

Az idén teljesen megújult Virtuális Erőmű Program már nem csak az átfogó fenntarthatósági szemléletformálásra, a legjobb gyakorlatok díjazására és bemutatására törekszik, hanem segít megvalósítani is az energetikai fejlesztéseket. 2020-ban a VEP és partnerei mintegy 10 milliárd forint értékben dolgoztak ki fenntarthatósági és energiahatékonysági projekteket, valamint segítették támogatási forráshoz a vállalatokat és az önkormányzatokat. 

Hozzászólások

Nagyot ugrott a csomagforgalom novemberben

A novemberi belföldi postai csomagforgalom majdnem 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a Magyar Posta ezért jóval nagyobb karácsonyi szezonra készül, mint tavaly, és már szombaton is kézbesít csomagokat - közölte a Magyar Posta az MTI-vel szerdán.
2020. 12. 02. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőtt a légszennyezettség

Számos helyen tovább emelkedett a légszennyezettség a magas szállópor-koncentráció miatt.
2020. 12. 02. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma nyit az ország legnagyobb online állásbörzéje

December 2-án és 3-án rendhagyó módon online rendezik meg a Műegyetemi Állásbörzét. Az ország legnagyobb múltú állásbörzéjén két napon át több száz hazai és külföldi álláslehetőséget, valamint szakmai gyakorlati lehetőséget kínálnak egy helyen. Ezúttal a legtöbb állásajánlat villamosmérnököknek szól, de a legkeresettebbek között vannak az informatikusok és a gépészmérnöki végzettséggel rendelkezők is. Az esemény ingyenes.
2020. 12. 02. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a 2021-es autópálya-matrica árak!

A személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves autópálya-matrica 44 660 forint, a megyénkénti 5200 forint, a tíznapos heti 3640 forint, a havi 4970 forint lesz - derült ki a autopalyamatrica.hu honlapon kedden közzétett tájékoztatásból.
2020. 12. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiváló hónapja volt a Budapesti Értéktőzsdének

Hosszú idő óta a legnagyobb havi erősödést láthattuk a BÉT-en: a BUX 32 279 pontról 38 782 pontig emelkedett, ez 20 százalékot meghaladó növekedés. Mind a négy vezető részvény jól teljesített, amiben jelentős szerepe volt a jó harmadik negyedéves eredményeknek, de a vakcinahírek is erősítették a befektetői optimizmust. Az összesített forgalom is kiemelkedő volt 356,6 milliárd forintos értékkel, a napi 16,9 milliárd forintos forgalmi adat pedig április óta a legmagasabb érték. A brókercégek kereskedési rangsorában ezúttal az Erste végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd a Wood.
2020. 12. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adóemelési stop az önkormányzatoknál

A kormány újabb gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedést rendelt el a koronavírus-járvány miatt: megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) kedden az MTI-vel.
2020. 12. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerződést hosszabbít a vezérigazgatójával a Telekom

Az igazgatóság keddi döntése alapján Rékasi Tibor vezérigazgatói szerződése 2024. június 30-ig meghosszabbodik - közölte a társaság az MTI-vel.
2020. 12. 02. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a Családi zöld pénzügyek program

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elindította új, Családi zöld pénzügyek programját, amellyel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a pénzügyek tudatos kezelése egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.
2020. 12. 02. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavalyinál erősebb november a lakóingatlanpiacon

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 novemberében, országosan 11 369 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 73 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 12. 02. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénzjutalmat kapnak a pécsi önkormányzat dolgozói

Huszonötezer forintos jutalomban részesülnek a pécsi önkormányzat fenntartásában működő nappali és bentlakásos szociális intézmények, a járóbetegellátást végző rendelőintézetek, az óvodák, bölcsődék és a közterület-felügyelet dolgozói - közölte a baranyai megyeszékhely helyhatósága kedden az MTI-vel.
2020. 12. 02. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

1 200 milliárd forinthoz közelít az NHP Hajrá kihasználtsága

Az áprilisban elindított NHP Hajrá programban elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős az érdeklődés, eddig 1 159 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki a programban, több mint 17 ezer kkv jutott általa kedvező forráshoz - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.
2020. 12. 02. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Az egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoport 50% tulajdonrészt szerzett a PV Napenergiában.
2020. 12. 01. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Novemberben 4 százalékkal több lakóingatlan adásvétel volt

A tavalyinál 4 százalékkal több tranzakcióval zárt a lakóingatlanpiac novemberben a Duna House becslése alapján.
2020. 12. 01. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Masterplast 6 milliárdnyi NKP-kötvényt bocsátana ki

A Masterplast 6 milliárdnyi NKP-kötvényt bocsátana ki - derül ki a társaság keddi közleményéből, amelyben kiegészítik a közgyűlési hatáskörben eljáró igazgatótanácsi ülés napirendjét.
2020. 12. 01. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővült a MÁV mobilalkalmazás

Fontos újításokkal bővült a MÁV mobilalkalmazás - hívta fel a figyelmet a vasúttársaság kedden.
2020. 12. 01. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Iránykeresés jellemezte a mai kereskedést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 30,18 pontos, 0,08 százalékos csökkenéssel, 38 751,98 ponton zárt kedden.
2020. 12. 01. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ál-munkaerőközvetítők csalnak ki pénzt a Trenkwalder nevében

Külföldi munka ígéretével próbáltak pénzt kicsalni gyanútlan álláskeresőktől pénzt a Trenkwalder munkatársainak kiadó csalók az ország különböző pontjain az elmúlt napokban – figyelmeztet a Trenkwalder. A munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég az ügyben rendőrségi feljelentést tett.
2020. 12. 01. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar cég innovációja segíti a nemzetközi sportóriás terjeszkedését

Magyar fejlesztésű kasszákkal nyitott novemberben a Decathlon első lettországi üzlete. A világ legnagyobb sportszerforgalmazója korábban ausztriai és a szerbiai indulásában is a Laurel Cégcsoport megoldásaira támaszkodott. A döntést a korábbi jó tapasztalatokkal, a magyar szolgáltató rendszereinek rugalmasságával és a rekordgyorsaságú telepítéssel indokolták.
2020. 12. 01. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre még nem tudja behozni az idei bukót a magyar gazdaság - mi lesz?

Bár a második negyedéves súlyos hanyatlás után javított a magyar gazdaság, minden terület – a felhasználási és termelési oldalon – a negatív tartományban maradt éves szinten. Az idén 6 százalékos lehet a visszaesés és a mostani kilátások szerint jövőre még nem tudja behozni a hátrányt a gazdaság.
2020. 12. 01. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tavaszi fagy és a jégeső okozta idén a növénykárok 87%-át

A koronavírus-járvány ellenére a gazdák egész évben keményen dolgoztak, a szélsőséges időjárási jelenségek azonban idén is komoly kihívások elé állították őket. A Groupama Biztosító adatai szerint 2020-ban a legnagyobb károkat a mezőgazdaságban a jégeső mellett a tavaszi fagyok okozták. Jó hír, hogy a magyar gazdák egyre tudatosabbak, a vagyoni jellegű károk biztosítása is egyre elterjedtebb körükben. Idén a 7 milliárd forintra emelt állami mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretből az utóbbi évekhez képest kiemelkedő mértékű, 64%-os díjvisszatérítést kapnak a gazdák a legelterjedtebb „A” típusú növénybiztosítások esetében.
2020. 12. 01. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: