A magyar nyugdíjrendszer direkt ilyen bonyolult, hogy ne lehessen átlátni?

Elkerülhetetlen lenne a hazai nyugdíjrendszer érdemi megváltoztatása, megreformálása, mert az a mostani formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják más országokban, és hogyan kellene nálunk? A Nyugdíjguru.hu oldalon Farkas András nyugdíjszakértő fejti ki álláspontját.

A magyar nyugdíjrendszer direkt ilyen bonyolult, hogy ne lehessen átlátni?

Egy földi halandó nem képes megérteni, hogyan számítják ki a nyugdíjat

Magyar Narancs szeptember 9-i száma közölte Farkas Andrással, a Nyugdíjguruval készített interjút, amelyben a magyar nyugdíjrendszer legnagyobb kockázatairól beszél a szakember. Többek között arról, hogy magyar nyugdíjszámítás egy földi halandó számára átláthatatlan bonyolultsága káros következményekkel jár.

MN: Milyen esélyeink vannak a nyugdíjrendszer átalakítására? 

Farkas András: Abból kell kiindulni, hogy most mi van: Magyarországon egy klasszikus felosztó-kirovó elvre épülő munkanyugdíjrendszer működik. A mindenkori aktív korosztályok befizetéséből kell megteremteni a mindenkori nyugdíjasok járandóságának a fedezetét. Az ilyen generációközi jövedelmi transzferre épülő megoldás – amit az amerikaiak már 1935-ben kitaláltak – a második világháború után alakult ki egész Európában. Addig a rendszer tőkefedezeti elvre épült, de a második világháborús károk elvitték a tartalékokat, így át kellett állni a tartalék nélküli folyó finanszírozásra.

MN: Ez az állami pillér.

FA: Emellett minden fejlett országban van foglalkoztatói nyugdíjpillér is – nálunk nincs, pedig nagyon kellene. Az elsődleges problémánk a nyugdíjrendszerben éppen az, hogy mindent az államtól várunk, az összes nyugdíjas bevétel 85 százaléka az állami nyugdíjrendszertől függ. Másutt ez az arány jóval alacsonyabb. Magyarországon ráadásul elvették a munkáltatóktól azokat a cafeterialehetőségeket, amelyek révén – adókedvezményekkel ösztönözve – szívesebben támogatták dolgozóik önkéntes nyugdíjcélú megtakarításait. Ma már nem túl sok munkahely hajlandó erre, hiszen pont annyiba kerül nekik, mint ha munkabért fizetnének.

MN: A dolgozók zöme feltehetően azt mondaná, hogy az erre szánt pénzt inkább most adják oda nekik munkabérként.

FA: Persze. Ők azonnal el akarják költeni, ez a természetes emberi reakció, amit okosan kezelni nagyon nehéz ügy. A viselkedésalapú közgazdaságtan ismert tételei közé tartozik, hogy miként lehet ezt megtenni. A leghíresebb ötlet, amit bevezettek például Nagy-Britanniában, az, hogy a jövőben esedékes többletpénzeid – jutalom, prémium, fizetésemelés – előre meghatározott százalékát most kösd le, azt félretesszük neked a nyugdíjalapokba, később majd ténylegesen megkapod a pluszpénzt. A szokásos vásárlásaidról így nem kell lemondanod, hiszen a félretett összeg még be sem épült a családi költségvetésbe. Ezt a Takaríts meg többet holnap (Saving More Tomorrow) rendszert – amelyben tehát az elhalasztott fogyasztás nem „fáj” – a munkáltató pluszbefizetésekkel, az állam pedig adókedvezményekkel ösztönzi.

MN: A foglalkoztatói pillér ugyebár nem azonos a munkáltató által az államnak rendszeresen befizetett szociális hozzájárulási adóval.

FA: Az a kötelező járulékfizetés része. A foglalkoztatói nyugdíjpillér valójában az, amikor azt mondja a munkaadó, hogy adok neked ugyanannyi vagy feleannyi pénzt a nyugdíjalapodba, mint amennyit te magad befizetsz. Ezt az állam szeretettel tudomásul veszi, és vagy megengedi leírni a társasági adóalapból, vagy kifejezetten a munkáltató támogatására prémiumelemeket épít be a rendszerbe. A hármas felelősség érvényesül ekkor: én befizetek egy meghatározott százalékot a keresetemből, azt megtámogatja a munkáltató, és az egészet megkönnyíti adókedvezményekkel vagy direkt támogatással az állam.

Nyugdíj kalkulátor ITT

Az ITM az OTP-vel Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, Balatonfüreden az Infotér konferencia nulladik napján tartott előadásán.
2021. 10. 19. 15:00
Megosztás:

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban

Uniós támogatással világszínvonalú robotsebészeti gép beszerzésére nyílt lehetősége az Országos Onkológiai Intézetnek és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetnek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten.
2021. 10. 19. 14:30
Megosztás:

Csütörtöktől AstraZeneca-vakcinával is oltanak Izraelben

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.
2021. 10. 19. 14:00
Megosztás:

Holnapig még lehet pályázni a KKV-k kapacitásbővítő támogatására

A rendelkezésre álló 13,7 milliárd forintos keretre már közel hatszáz vállalkozás pályázata érkezett be mintegy négyezer fő foglalkoztatására, összesen 13,5 milliárd forint értékben - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca keddi közleménye szerint. Bodó Sándor közölte: a kimagasló érdeklődésre tekintettel a kkv kapacitásbővítés ösztönzése munkaerőpiaci programra október 20-án éjfélig lehet pályázatot benyújtani.
2021. 10. 19. 13:30
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 10. 19. 13:00
Megosztás:

A tavalyi évhez képest is tovább estek a befektetési célú ingatlanvásárlások

Még a tavalyi átlagos hozamszinttől is elmarad az idei a befektetési célú ingatlanvásárlásoknál a Takarék Index elemzőinek vizsgálata szerint, a legnagyobb hozamot vidéki használt ingatlan vásárlásával lehet elérni.
2021. 10. 19. 12:30
Megosztás:

Felemásan teljesültek az emberek 10 éves pénzügyi várakozásai

A lakosság felének tíz éve sem volt és most sincs megtakarítása, a tíz évvel ezelőtti pénzügyi várakozásaikhoz képest közel ugyanannyi a csalódottak aránya, mint azoké akiknek teljesültek vagy túlteljesültek a tervei - derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív, kutatásából, amelynek részleteit kedden közölték az MTI-vel.
2021. 10. 19. 12:00
Megosztás:

Kína a NATO jövőbeni biztonságpolitikájának fontos eleme lesz

A NATO főtitkára szerint a szövetség jövőbeni tevékenységének fontos eleme lesz a Kína részéről megnyilvánuló biztonsági fenyegetések elhárítása.
2021. 10. 19. 11:30
Megosztás:

Könnyebb lesz a vállalati korrupció bejelentése egy uniós előírás alapján

Hamarosan minden hazai közép- és nagyvállalatnál lehetővé kell tenni, hogy egy névtelenséget biztosító etikai forródróton keresztül jelenthessék a dolgozók a szabálysértéseket, az Európai Unió idén december 17-ig adott erre időt a több mint 249 főt alkalmazó szervezeteknek - hívta fel a figyelmet az EY tanácsadó közleményében.
2021. 10. 19. 10:30
Megosztás:

Jó volt a Mol Bubik kihasználtsága az elmúlt öt hónapban

A közbringarendszer májusi megújulása óta - öt hónap alatt - már több mint egymillió alkalommal használták a kerékpárokat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden az MTI-t.
2021. 10. 19. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a keddi kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók.
2021. 10. 19. 09:30
Megosztás:

Növekszik az érdeklődés a gazdijogsi program iránt

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos.
2021. 10. 19. 09:00
Megosztás:

Ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság Romániában, ez áll a háttérben

Romániában több mint ötszörösére emelkedett az oltási hajlandóság az utóbbi egy hónapban, amióta a kormány bejelentette, hogy belföldön is bevezeti az uniós védettségi igazolvány használatát.
2021. 10. 19. 08:30
Megosztás:

Ötvenezer közelében a napi új esetek száma Nagy-Britanniában

A hétfői adatok szerint 50 ezer közelébe - a nyár közepe óta nem mért szintre - emelkedett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőződések száma Nagy-Britanniában. A Downing Street szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a kormány nem tervezi korlátozások bevezetését.
2021. 10. 19. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedd reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest.
2021. 10. 19. 07:30
Megosztás:

La Palma szigetén több mint húsz intézményben kezdődött meg az oktatás

A vulkánkitörés okozta egy hónapos kényszerszünet után több mint négyezer gyerek számára indult újra az oktatás hétfőn a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén.
2021. 10. 19. 07:00
Megosztás:

A Naftohazi gázvállalat kérelmezte részvételét az Északi Áramlat-2 minősítésében

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat kérelmet nyújtott be a német szabályozó hatósághoz az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték minősítésében való részvételre - közölte Jurij Vitrenko, a vállalat vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.
2021. 10. 19. 06:30
Megosztás:

107 ezer termelő kapott már az első napon területalapú támogatási előleget

Az előlegfizetés első napján 107 ezer termelő számára mintegy 73 milliárd forint területalapú támogatás (SAPS támogatás) indult meg, keddtől pedig több mint 3000 tejtermelő részére 14 milliárd forint termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése kezdődik el - ismertette Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 19. 06:00
Megosztás:

Az EU-ban eddig ennyi Covid-igazolványt állítottak ki

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.
2021. 10. 19. 05:30
Megosztás:

Üzemkész az Északi Áramlat-2 első vezetéke

Befejeződött az Északi Áramlat-2 gázvezetékpár első vezetékének feltöltése, amely így üzemkésszé vált - közölte a projektet irányító Nord Stream 2 AG hétfőn.
2021. 10. 19. 05:00
Megosztás: