A Nobel-díjtól a paprika-koszorún át, a névadó ünnepségig

Hagyomány, hogy szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján az SZTE egykori, Nobel-díjas rektorát köszöntik az intézmény központi épülete előtt található, egész alakos szobornál az egyetemi polgárok. Az idei ünnepségen a világhíres kutató özvegye is jelen volt. A koszorúzással kezdődő, kiállítás megnyitóval és flashmobbal egybekötött koncerttel folytatódó esemény, névadó ceremóniával zárult.

A Nobel-díjtól a paprika-koszorún át, a névadó ünnepségig

„Mélyen gondolkodó ember, kivételes kutató volt Szent-Györgyi Albert” – utalt a Psalmus Humanus…-ban megmutatkozó gondolkodóra ünnepi beszédében Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora. A 128 éve született tudóst a jelen embere már „csak” Nobel-díjas tudósként látja, de ennél sokkal többet jelent az SZTE polgárai számára. Szent-Györgyi Albert emberi alakját idézte föl a Szegedi Tudományegyetem 2021. szeptember 16-i ünnepségen.

Paprikakoszorúval tisztelegtek Szent-Györgyi Albert emléke előtt a Dugonics téri központi épület bejáratánál álló, egészalakos szobránál az SZTE vezetői. Az ünnepségen részt vett a Nobel-díjas kutató özvegye, Marcia Szent-Györgyi is.

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket” – fogalmazott Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a Szent-Györgyi Albert kiállítást megnyitó beszédében.

Szent-Györgyi Albert személyiségének összetettségét és a kor hangulatát is visszaadja az SZTE Dugonics téri épülete átriumában kialakított tárlat. A magyar és angol nyelvű ismertetők tényeit archív fotók illusztrálják. A múlt század második harmadának szegedi egyetemi hangulatát a neves kutató által személyesen használt és korhű tárgyak is segítenek felidézni. Ezek egy részét – emlékérméket, irattáskát, kísérletekhez használt eszközöket, dokumentumokat – a tárlatnyitón megjelent özvegy, Marcia Szent-Györgyi adományozta az egyetemnek. A tárlat ékessége Szent-Györgyi Albert Nobel-aranyérme. Hasonlóképpen unikális kiállítási tárgy az a négy pédum, amely a Kolozsvárról 1919-ben száműzött magyar egyetemmel együtt 1921-ben érkezett Szegedre.

Az SZTE a XXI. században is büszke Szent-Györgyi Albertre, korábbi rektorára. A hagyományos ünnepi megemlékezések mellett több modern program is színesítette az ünnepnapot. Meglepetéssel készült az SZTE Klebelsberg Könyvtár: Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának történetét mutatja be a bibliotéka honlapjáról elérhető virtuális kiállítás.

Az „Öleld át a Szegedi Tudományegyetemet!” – flashmob helyszínének a kiválasztását az indokolta, hogy a Dugonics-téri épület az egyetlen, amely 100 éve szolgálja az egyetemet és mindig is a rektori hivatalnak adott otthont. A programra különleges szalagokkal is készültek a szervezők, amelyek egyrészt még díszesebbé tették a megmozdulást, másrészt lehetővé tették, hogy Covid-19 járvány idején szokásos távolságtartásra is legyen lehetőség. Az élőláncban ott volt – többek között – Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, valamint Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja, illetve aranydiplomások, korábbi hallgatók, oktatók, egyetemi polgárok. A flashmob után, a Dugonics téren felállított színpadon a Kávészünet zenekar megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget.

A „Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar” név felvételi ceremóniájára tette fel a koronát a 2021. szeptember 16-i gála. A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett névadó ünnepélyen a díszvendég Marcia Szent-Györgyi mellett az SZTE vezetői és a kar oktatói, hallgatói is megjelentek.

Korabeli filmhíradók részleteire alapozó, új dokumentumfilm idézte föl Szent-Györgyi Albert alakját. Az 1940/41. tanév rektorának és az idős, Amerikai Egyesült Államokba emigrálni kényszerült tudós arcképe után az szegedi orvosképzés jeles professzorainak, majd a kar eddigi vezetőinek a portréit kivetítve idéződött föl az intézmény mögé kerülő 100 év.

„Az utóbbi évek nagy horderejű intézményfejlesztési munkájával elértük, hogy 2021-re Magyarország egyik legjobb felsőoktatási és betegellátó centruma legyünk. A modellváltásnak köszönhető új lehetőségekkel pedig jó úton vagyunk afelé, hogy néhány éven belül a Szegedi Tudományegyetem minden szempontból a régió megkerülhetetlen nemzetgazdasági tényezője legyen – hangsúlyozta összegzésképpen ünnepi beszédében Prof. Dr. Rovó László. – Ebben a folyamatban az orvostudományi kar vitathatatlanul a zászlóshajó szerepét tölti be, méltó tehát arra, hogy büszkén viselje a jövőben egykori professzorunk és rektorunk, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert nevét.”

Négy Nobel-díjas – Ada Yonath, Peter C. Doherty, Aaron Ciechanover, Kurt Whütrich –  üzeneteiből összeállított rövidfilmet is levetítették az ünnepségen. Prof. Dr. Lázár György dékán azt hangsúlyozta, hogy Szent-Györgyi Albert neve és szellemisége összeforrasztja az elválaszthatatlant, a kutatás, a gyógyítás és az oktatás hármas egységét, egy név alatt egyesítve a Kar és Klinikai Központ elnevezését.

„Boldog születésnapot Szent-Györgyi Albert!” – mondott köszöntőt Marcia Szent-Györgyi is. Az özvegy szerint „Albertnek csak az élete ért véget, de emléke előtt még ma is tisztelettel adózunk, mert a C-vitaminnak ma is ugyanolyan jelentősége van, mint felfedezésekor.”

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar emlékérmet készíttetett az egyetem centenáriuma, valamint az orvoskar névfelvétele alkalmából. A kitüntetést elsőként kapta meg Szent-Györgyi Albert özvegye, illetve az Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar korábbi rektora, valamint az SZTE SZAOK minden korábbi dékánja.

A ceremóniát követő gálán a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima, Bartók-Pásztory és Liszt Ferenc-díjas magyar szoprán operaénekes, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója is föllépett. Berlioz: Rákóczi-indulója is fölcsendült, emlékeztetve Szent-Györgyi Nobel-díja átadási ünnepségére, amelyről a korabeli tudósító azt írta: ez a dal „azé a népé, amelynek fia a világért dolgozott.”

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés

Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ha valaki úgynevezett összevontan adózó jövedelemből szerez idén bevételt - ilyen sok más mellett a munkabér -, a levont személyi jövedelemadót visszakapja - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai ügyeiért felelős vezetőhelyettese az Origo című internetes lapnak adott interjújában.
2021. 10. 16. 16:00
Megosztás:

Szeptemberben a vendégéjszakák száma lekörözte a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. 10. 16. 15:00
Megosztás:

A Moody's nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolását

A Moody's amerikai nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította pénteken este Románia államadós-besorolását, és megerősítette az ország hosszú futamú szuverén hazai és devizakötelezettségeinek "Baa3" osztályzatát.
2021. 10. 16. 14:00
Megosztás:

Digitális turisztikai beruházásokkal gyarapodott Zalaegerszeg

Belvárosi wifi-hálózatot építettek ki, érintőképernyős információs rendszereket telepítettek, valamint számítógépes és okostelefonos applikációkat fejlesztettek Zalaegerszegen közel 200 millió forint támogatásból.
2021. 10. 16. 13:00
Megosztás:

Százötvenmillió forintból újították fel a tatabányai távfűtési rendszert

Közel 150 millió forintos, európai uniós támogatásból felújította távfűtési rendszerét az önkormányzati tulajdonú tatabányai távhőszolgáltató, ezzel évente 420 tonnával csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása a városban - közölte a társaság az MTI-vel.
2021. 10. 16. 12:00
Megosztás:

Kína dollármilliárdokat akar befektetni Afganisztánban

Kína hajlandó dollármilliárdokat befektetni Afganisztánban abban az esetben, ha a tálib vezetés garantálja a kínai munkások és ingóságok biztonságát - közölte Zabihullah Mudzsáhid, a tálib kormány kulturális és tájékoztatási minisztere az Amerika Hangja (Voice of America) amerikai televíziónak adott interjúban.
2021. 10. 16. 10:30
Megosztás:

Forgáspont nélküli kerékpár összteleszkóppal - igen vagy nem?

Hogy miért is tűnik(!) jobbnak egy forgáspont nélküli összteleszkópos kerékpár, mint a forgásponttal rendelkező társai? Mindeddig nem értettük, de a Bikepro.hu kerékpár webshopnak hála most már minden világos ezzel a masinával kapcsolatban.
2021. 10. 16. 09:30
Megosztás:

Két ing minimum kell egy férfinak az esküvőjére!

Számtalan a tennivaló, rengeteg a kiadás egy esküvő szervezésével. Vita tárgya lehet, kinek mi a legfontosabb, mi az, amiről azért le lehet mondani, de a tökéletes ruhák megtalálása sarkalatos pont, azzal senki nem vitatkozhat. A vőlegény számára lehet csupán annyi a kérdés, hány ing kell egy férfinak az esküvőre?
2021. 10. 16. 08:30
Megosztás:

Kétszer több hitelt kaphat egy budapesti, mint egy szabolcsi

A lakáshitelezés növekedésében kulcsszerepe van a fizetések elmúlt években tapasztalt emelkedésének is, hiszen a magasabb jövedelemmel nagyobb hitelt vehetünk fel. Miközben a kölcsönöket az ország bármely részében hasonló kamatokkal adják a bankok, a bérekben óriásiak az eltérések - mutat rá friss összefoglalójában a money.hu. Míg Budapesten a legkedvezőbb feltételekkel elérhető 10 milliós, 20 éves biztonságos - végig fix törlesztésű - lakáshitel törlesztése az átlagbér 18,5 százalékát viszi el, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a harmadát.
2021. 10. 16. 08:05
Megosztás:

Több nyugdíjat kapna az, akinek több gyereke van - igazságos ez?

Igazságos lenne az a nyugdíjrendszer, ahol attól (is) függ valaki nyugdíja, hogy hány gyermeke van? És fair lenne büntetni azokat a szülőket nyugdíjas korukra, akiknek nem született gyermeke?
2021. 10. 16. 07:37
Megosztás:

Kapu a kerítésen: szárnyaskapu vagy tolókapu és ami kell hozzá

Akár egy új építésű ház kerítése készül, akár egy régebbi ház kerítésének felújítása zajlik, nem elég a kerítés elemekre gondolni, ha használni is szeretnénk, hiszen a kerítésen valahogy be is kell jutni. A bejutáshoz pedig mindenféleképpen kelleni fog legalább egy, vagy akár több bejárat is, hacsak nem szeretnénk tornászokat megszégyenítő mutatványokkal szórakoztatni az utca többi lakóját minden egyes alkalommal, amikor haza szeretnénk jutni. 
2021. 10. 16. 07:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztói hangulat októberben az USA-ban

Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
2021. 10. 16. 07:00
Megosztás:

A Microsoft szernt erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.
2021. 10. 16. 06:00
Megosztás:

Putyin: nem kell sietni a tálibok elismerésével

A tálibokkal együtt kell működni, de nem kell elsietni a hivatalos elismerésüket - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közössége (FÁK) vezetőinek pénteki virtuális csúcstalálkozóján.
2021. 10. 16. 05:00
Megosztás:

2 milliárd forint a nyeremény - A hatos lottón így nyerhetsz 100% biztosan - mutatjuk a módszert

A hazai lottójátékok között jelentős különbség van abban, hogy milyen valószínűséggel lehet telitalálatot elérni. A legnehezebb természetesen az 5-ös lottó 90 számából eltalálni mind az öt nyerőszámot, hiszen közel 44 millió féle kombináció lehetséges. A hatos lottón ellenben ahol 45 számból kell 6-ot helyesen megjelölni már jóval nagyobb valószínűséggel indulhatunk a főnyereményért. Hogyan lehet tutitra telitalálatunk a 6-os lottón? Hát egyszerűen úgy, ha az összes lehetséges szelvényt megjátsszuk egy játékhéten! Lehetséges ez? Mennyibe kerülne mindez? Megéri vajon ez a taktika? Kiszámoltuk.
2021. 10. 16. 04:01
Megosztás:

Egy kilincs, ami teljessé teszi az ajtót

Az olyan kisebb kiegészítők, mint egy kilincs, sok esetben nem kapnak nagy figyelmet. Pedig igenis fontos részei a házunknak, az ajtónknak.
2021. 10. 16. 03:30
Megosztás:

Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának szállít transzformátort a Ganz

Sikeres pályázatot követően Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fyn-nak gyártott és szállított le egy 80 MVA teljesítményű transzformátort a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A hazai társaság, amelynek célja a Ganz szerepének további erősítése a nemzetközi piacokon, a termelés tavaly szeptemberi újraindítása óta először exportált terméket Észak-Európába.
2021. 10. 16. 03:00
Megosztás:

A B+N Referencia Zrt. megvásárolta az ISS szlovéniai leányvállalatát

A létesítményüzemeltetéssel foglalkozó B+N Referencia Zrt. megvásárolta az ISS Csoport szlovéniai leányvállalatát - közölte a magyar tulajdonban lévő B+N Referencia Zrt. pénteken a BÉT honlapján.
2021. 10. 16. 02:00
Megosztás:

Így védd adataidat internetes vásárlás közben

Az internetes vásárlás elterjedése óriási változást jelentett, ami a fogyasztási szokásainkat illeti. Éjjel-nappal vásárolhatunk, mindent megtalálunk a webshopokban, és nincsenek földrajzi akadályok köztünk és az eladó között. Tulajdonképpen bármit házhoz rendelhetünk, a világ bármely pontjáról.
2021. 10. 16. 01:35
Megosztás:

Magyarországon épült a harmadik legtöbb lakás az EU-ban

A koronavírus-járványt követő gyors gazdasági kilábalásban fontos szerepe volt a lakásépítések robbanásszerű növekedésének Magyarországon, hazánk ebben a tekintetben harmadik helyen állt az Európai Unióban az előző negyedévben - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Lentiben.
2021. 10. 16. 01:00
Megosztás: