Adózási határidők: most még elkerülheti a bírságot

A naptári éves adózóknak 2022. május 31-ig kell a 2021-es társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulékbevallást benyújtaniuk, illetve addig kell elkészíteniük a transzferár-nyilvántartást. A nyilvántartás határidőre történő elkészítésének elmulasztása 2 millió forintos bírságot is vonhat maga után, ennek elkerülése érdekében a Mazars szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.

Adózási határidők: most még elkerülheti a bírságot

A társasági adóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény („Tao tv.”) előírja, hogy a naptári éves adózók a társasági adóbevallás benyújtásának napjáig (2022. május 31.) kötelesek elkészíteni a transzferár-nyilvántartást is. Ez azokra az adózókra vonatkozik, akik bármely kapcsolt vállalkozásukkal legalább egy olyan csoporton belüli ügyletet folytatnak, amelynek adóévi összesített értéke eléri az 50 millió Ft-ot, figyelembe véve a szükséges összevonásokat és kivételszabályokat.

A transzferár dokumentációs kötelezettségről szóló 32/2017. (X. 18.) NGM rendelet értelmében a nyilvántartás a fődokumentumból („Master file”) – ami a teljes vállalatcsoport értékteremtési folyamatait és transzferár politikáját mutatja be átfogóan –, és a helyi dokumentumból („Local file”) áll, ami a magyarországi tagvállalatok dokumentáció-köteles csoporton belüli tranzakcióira fókuszál.

Ha a végső anyavállalat nem magyar illetőségű, akkor a fődokumentum elkészítése a végső anyatársaságra vonatkozó határidőig, de legfeljebb az adóévet követő 12. hónap utolsó napjáig tolható ki, a naptári éves adózók esetében ez december 31-et jelent. A fődokumentum és a helyi dokumentum elkészítésének elmulasztása vagy késedelmes elkészítése mulasztási bírsággal sújtható, amelynek összege 2 millió Ft-ig terjed, ismételt jogsértés esetén ez az összeg pedig már 4 millió Ft-ig emelkedhet. Az ugyanazon nyilvántartás vezetésének ismételt elmulasztása esetén az adózó az első esetben kiszabott mulasztási bírság négyszereséig terjedő bírsággal sújtható.

„Az adózó nem mentesül a mulasztási bírság alól amiatt, ha az anyavállalat nem készítette el a fődokumentumot, mert annak megléte helyi szinten ugyanúgy a magyar társaság felelőssége.” – figyelmeztet Nagy Gabriella, a Mazars nemzetközi transzferár hálózatának vezetője.

A transzferár kiigazítás és a kettős adóztatás kockázata

A transzferár nyilvántartás helyi dokumentuma alapján megállapítható, hogy az érintett felek a szokásos piaci ár elve mentén folytatták-e az ügyleteket, illetve, hogy mekkora az esetleges különbözet a ténylegesen alkalmazott és a szokásos piaci mértékű díjazás, illetve a nyereség között. Amennyiben az alkalmazott árazás nem bizonyult szokásos piacinak, úgy felmerül a transzferárak miatti kiigazítás.

Ha az éves könyvviteli zárás még nem fejeződött be és a csoporton belüli szerződés ezt lehetővé teszi, úgy az érintett felek módosíthatják a kapcsolt ügylet eredeti értékét a szokásos piaci és a transzferár közötti különbözettel. Amennyiben azonban ezzel a lehetőséggel nem élnek, úgy felmerül a társasági adó, a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék alapjának kiigazítása azzal, hogy nem feltétlenül biztosított, hogy a kapcsolt ügyletben érintett másik ország(ok)ban lehetőség van az adóalap ellentétes irányú módosítására. Mivel Magyarországon is az adóalap-csökkentése összetett jogszabályi feltételekhez kötött, ezért a magyar társaságnál történő adóalap-emelés ellentételezéseként nem csökkent(het)ik az adóalapot a külföldi kapcsolt(ak)nál, akkor az kettős adóztatást eredményez.

„A kettős adóztatás elkerülhető, ha a transzferár-nyilvántartás konklúziója még könyvviteli zárlat előtt rendelkezésre áll, és így a cégcsoport mérlegelni tudja, hogy miként hajtja végre a transzferár kiigazítást, ha szükséges.” – hívta fel a figyelmet Nagy Gabriella, a Mazars nemzetközi transzferár hálózatának vezetője.

Adókockázat

Ha az adózó elmulasztja a bevallásban a szokásos piaci ár miatti adóalap-kiigazítást, úgy azt önellenőrzés keretében még rendezheti egy esetleges adóhatósági vizsgálat megkezdéséig. Ilyen esetben, ha adóalap-emelése szükséges, akkor az önellenőrzési pótlék megfizetésével mentesül a további jogkövetkezmények alól – feltéve, hogy a kiigazítás összege helyesen kerül meghatározásra.

Amennyiben azonban az állami (vagy önkormányzati) adóhatóság tárja fel, hogy az adózó nem szokásos piaci áron folytatta kapcsolt tranzakcióit és emiatt az adózó terhére adóhiány mutatkozik, úgy a társaság a megállapított adóhiány 50 százalékáig, megbízható adózói státusz esetén 25 százalékig terjedő adóbírsággal sújtható, továbbá az adóhatóság késedelmi pótlékot is megállapít.

Több fejlesztésre nyert el támogatást Békésszentandrás

Több fejlesztésre, a nagyközség élhetőbbé tételére nyert el 155 millió forint uniós támogatást Békésszentandrás - közölte az önkormányzat.
2023. 06. 09. 16:30
Megosztás:

Újabb vádemelés Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.
2023. 06. 09. 16:00
Megosztás:

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése, a beruházás uniós támogatással, csaknem 800 millió forintból valósult meg - tájékoztatta a Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója az MTI-t.
2023. 06. 09. 15:30
Megosztás:

Joe Biden visszautasította a megvesztegetési vádat

Halandzsának nevezve visszautasította az amerikai elnök azt a vádat, hogy megvesztegetési pénzt fogadott el alelnök korában. Joe Bident csütörtökön, a Rishi Sunak brit kormányfővel tartott washingtoni sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.
2023. 06. 09. 15:00
Megosztás:

Fiatalítja flottáját a Waberer

Csaknem 2 millió euróból fiatalította flottáját a Waberer's csoport; a cég 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe a helyi és nemzetközi szállítmányozásában - közölte a Waberer's pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:30
Megosztás:

Nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak?

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:00
Megosztás:

Sikeres volt az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása

Sikeresen lezajlott pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 06. 09. 13:30
Megosztás:

Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
2023. 06. 09. 13:00
Megosztás:

Még pár nap és indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 12:30
Megosztás:

Tovább csökkent Románia külkereskedelmi hiánya

Tovább csökkent Romániában a külkereskedelmi mérleg hiánya: az első négy hónapban a deficit 1,179 milliárd euróval, vagyis 11,8 százalékkal kisebb volt a tavalyi év azonos időszakinál - közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 06. 09. 12:00
Megosztás:

Tíz éve dőlt meg a fővárosban eddig mért legmagasabb vízállás a Dunán

Tíz éve ezen a napon dőlt meg a Budapesten valaha mért legmagasabb dunai vízállás rekordja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:30
Megosztás:

Pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2023. 06. 09. 10:30
Megosztás:

A költségek megugrásával ismét előtérbe került a gépi bérmunka az agráriumban

Az Agrárminisztérium adatai szerint a gazdálkodók 2022-ben is 680 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. Ugyanakkor a gazdálkodók 63 százaléka számolt be arról, hogy a beszerzési költségek megugrása és a finanszírozási feltételek romlása miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben megnőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2023. 06. 09. 10:00
Megosztás:

A vártnál is több adót szedett be a NAV 2022-ban

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit összefoglaló évkönyve. Ebből kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki vagy éppen milyen hatékonysággal lehet megtámadni az adóhatóság határozatait. A Jalsovszky iroda segítségével csokorba szedtük az évkönyv legfontosabb és legtanulságosabb számait.
2023. 06. 09. 09:30
Megosztás:

Kínát elkerüli az infláció réme

Fennmaradhat a deflációs félelem Kínában, miután az áprilisi 0,1 százalék (év/év) után 0,2 százalék lett májusban a fogyasztói árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest.
2023. 06. 09. 09:10
Megosztás:

Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.
2023. 06. 09. 08:30
Megosztás:

Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező romániai Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást - mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.
2023. 06. 09. 07:30
Megosztás:

Az alvászavar növeli a stroke kockázatát

Az alvászavarokkal küzdő emberek 16 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok, akik jól alszanak - derült ki egy új amerikai tanulmányból, amelyet a The Guardian csütörtökön ismertetett.
2023. 06. 09. 07:00
Megosztás:

Ilyen hatással lenne Ukrajna esetleges törlesztési csődje a fejlesztési bankokra

Komolyan megterhelné a nagy fejlesztési bankokat és más szupranacionális intézményeket, köztük az EBRD-t Ukrajna velük szemben beálló esetleges törlesztési csődje - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 06. 09. 06:30
Megosztás: