Az ÁSZ a fenntartható fejlődés egyes céljainak mérésére a magyar gyakorlatot javasolja

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az intézmények integritási helyzetére kiterjedő felmérései és ellenőrzéseire olyan értékelési rendszert dolgozott ki, amely objektíven képes megállapítani a szervezetek korrupcióval szembeni ellenálló-képességét - áll az ÁSZ elemzésében, amelyet a 2015-ben az ENSZ Fejlesztési Csúcstalálkozóján elfogadott, a "Világunk átalakítása: fenntartható fejlődési keretrendszer 2030" nevű dokumentum két célja teljesítésének mérhetőségéről készítettek.

Az elemzésről kiadott közleményben emlékeztetnek a dokumentum 2030-ig 17 elérendő célt és 169 részcélt fogalmaz meg. Az ÁSZ elemzői azt vizsgálták: a számvevőszék ellenőrzési hatókörébe tartozó részcélok megvalósulását lehet-e mérni megbízható módszertannal, objektív indikátorokkal.

Megjegyezték: a Legfőbb Ellenőrző Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) saját stratégiai céljaként is megfogalmazta a fenntartható fejlődési célok elérésének objektív értékelését az eredményeket mérő teljesítményellenőrzésekkel. Az ÁSZ az általa kidolgozott, nemzetközileg elismert mérési eszköztár révén aktívan járul hozzá e stratégiai cél eléréséhez.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (Sustainable Development Goals, SDGs) közül a 16. a "Békés és befogadó társadalmak támogatása a fenntartható fejlődés érdekében, az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása mindenki számára és a hatékony, elszámoltatható és mindenki számára nyitott intézmények kiépítése minden szinten", ennek két részcélja "A korrupció és vesztegetés minden formájának jelentős csökkentése" és a "Hatékony, elszámoltatható és átlátható intézmények kialakítása". Ezeket a hazai kormányzati stratégiák más megfogalmazásban ugyan, de a lényeget tekintve tartalmazzák - mutat rá az ÁSZ.

Az ÁSZ elemzői felhívták a figyelmet arra, hogy a fenti részcélok terén elért javulás előfeltétele annak, hogy a közszféra szervezetei a többi cél elérését szolgáló programokat eredményesen tudják megvalósítani.

Az elemzés szerint e részcélok megvalósításának méréséhez az ENSZ szakértői által rendelt indikátorok objektív mérhetőségének  feltételei nem biztosítottak. Ugyanis a korrupció kiterjedtségét annak érzékelési szintje alapján tervezik értékelni. Ennyire szubjektív és a megkérdezettek társadalmi összetételétől, korrupcióval kapcsolatos vélekedéseitől nagymértékben függő indikátor bázisán viszont nem lehet objektív mérésre alapozott teljesítményellenőrzést folytatni.

Ezzel szemben az ÁSZ a magyar közszféra valamennyi intézménye integritási helyzetére kiterjedő felmérései és ellenőrzései során olyan értékelési rendszert dolgozott ki, amely - a gyakorlati tapasztalatok szerint - objektíven képes megállapítani a szervezetek korrupcióval szembeni ellenálló-képességét meghatározó kontrollrendszerek meglétét, illetve részleges vagy teljes hiányát.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy az ÁSZ kidolgozott integritás felmérés és szervezeti integritás ellenőrzési módszerek alkalmasak arra, hogy a legfőbb ellenőrző szervezetek az említett részcélok megvalósítását ellenőrzéseikkel előmozdítsák. Ezért indokolt folytatni ÁSZ integritás felmérés és szervezeti integritás ellenőrzési módszertanainak, gyakorlatának nemzetközi megismertetését. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több számvevőszék kötelezze el magát a közszféra szervezetei korrupcióval szembeni ellenálló-képességének - más kifejezéssel élve, integritás kontrolljai kiépítettségének - értékelése mellett - írták.

A közszféra intézményei hatékonyságának javítása szempontjából előremutató, hogy a magyar Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Stratégia (2014-2020) több mérhető indikátort is megfogalmazott a stratégiában meghatározott céljai nyomon követésére. Kiemelendő a teljesítménymenedzsment rendszert alkalmazó közszolgáltató szervezetek aránya indikátor, amely jól kapcsolódik az ÁSZ - Országgyűlés által megerősített - kiemelt feladatához a közszolgáltatások teljesítményének méréséhez, ellenőrzéséhez - írták.

A közlemény szerint az ÁSZ megkezdte más számvevőszékek ezzel kapcsolatos tapasztalatainak összegyűjtését, a velük való együttműködést is. Ezáltal az ÁSZ és a résztvevő számvevőszékek a jövőben egyre inkább hozzá tudnak járulni a hatékony, elszámoltatható és átlátható intézmények kialakítása részcél megvalósulásához is.

Csalás a lottóhúzáson - lebuktak élő húzásban a kamerák előtt, mutatjuk - VIDEÓ

Nincs olyan hét, hogy ne vádolnák meg csalással bármely lottótársaságot azok a játékosok, akiknek épp az adott héten valahogy nem húzták ki a nyerőszámait. Számos internetes fórumon találunk ezzel kapcsolatos bejegyzéseket, összeesküvés elméleteket. Cikkünkben most az egyik legnyilvánvalóbb csalást mutatjuk meg, ami ráadásul a TV kamerák előtt történt.
2022. 11. 30. 04:00
Megosztás:

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

Továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme, újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.
2022. 11. 30. 03:30
Megosztás:

Javult kissé a gazdasági hangulat az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben és február óta az első alkalommal javult a gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) felmérésének kedden publikált végleges értéke alapján. A mutató a javulás ellenére is két éves mélypont közelében van.
2022. 11. 30. 03:00
Megosztás:

Így kerülnék el a recessziót a vállalatvezetők

Minden második vezető cégfelvásárlást tervez egy éven belül, a fenntarthatóság pedig kritikus fontosságú lesz a versenyképesség fenntartásához - derül ki az EY nemzetközi tanácsadó vállalat globális kutatásából.
2022. 11. 30. 02:30
Megosztás:

Negyedik negyedéve csökkennek a reálbérek Németországban

A reálbérek legnagyobb mértékű és leghosszabb ideje, már negyedik negyedéve tartó csökkenését regisztrálták Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt adatai szerint.
2022. 11. 30. 02:00
Megosztás:

13,2 millió dollár támogatást nyújt a Google és a Youtube a félretájékoztatás elleni küzdelemre

A Google internetes óriáscég és videószolgáltatója, a YouTube 13,2 millió dolláros támogatást jelentett be egy új, tényszerűség-ellenőrző alap létrehozására az online félretájékoztatás elleni küzdelem érdekében - tájékoztatott a Google kedden Brüsszelben.
2022. 11. 30. 01:30
Megosztás:

A NATO kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet

A NATO készenlétben van, és kész megvédeni minden centiméternyi szövetséges területet - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy bukaresti konferencián, amely a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozójával párhuzamosan zajlik.
2022. 11. 30. 01:00
Megosztás:

Biden törvényalkotásra szólította fel a Kongresszust

Az amerikai elnök a Kongresszus hatáskörébe utalta a szeptemberben megtárgyalt munkaügyi megállapodás elfogadását annak érdekében, hogy el lehessen kerülni az ország gazdaságát fenyegető vasutassztrájkot - közölte a Fehér Ház.
2022. 11. 30. 00:30
Megosztás:

Romlott a fogyasztók bizalma az USA-ban

Elemzők által vártnál némileg kisebb mértékben romlott a fogyasztók bizalma az Egyesült Államokban novemberben.
2022. 11. 30. 00:01
Megosztás:

Csehország lakosságának kilenc százaléka a mostani gazdasági válság előtt is energiaszegénységben élt

A cseh lakosság mintegy kilenc százaléka, azaz 900 ezer ember már a jelenleg érzékelhető gazdasági válság és a drágulási hullám kezdete előtt is úgynevezett energiaszegénységben élt - állapította meg a hivatalos statisztikai adatokat elemző tanulmány, amelyet civil szervezetek mutattak be kedden Prágában.
2022. 11. 29. 23:00
Megosztás:

Lassult novemberben éves szinten a német infláció

Németországban éves szinten lassult, havi összevetésben pedig csökkent az infláció novemberben - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal kedden.
2022. 11. 29. 22:30
Megosztás:

Elfogadta a 2023-as költségvetést a horvát parlament

A módosító javaslatok megvitatása után a horvát parlament kedden megszavazta a 2023-as költségvetést, amely 2,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol.
2022. 11. 29. 22:00
Megosztás:

Növelte a nyereségét a Duna House a harmadik negyedévben

A Duna House ingatlanközvetítő 727,1 millió forintra növelte a nyereségét a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszaki 465,3 millió forintról - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett kibocsátói jelentésében.
2022. 11. 29. 21:30
Megosztás:

A hazai pénzügy legmeghatározóbb női szereplőit díjazták

Idén először díjazták a magyarországi pénzügy területén maradandó értéket teremtő női szakembereket a Fintech.hu digitális pénzügyi szakportál és a Peak fintech technológiai vállalat által alapított Women in Finance 2022 Díjátadó Gálán. Az elismerésben tíz olyan pénzügyi vezető és szakértő hölgy részesült, akik többek között a hazai pénzügy digitális fejlődéséért, az edukáció vagy a fenntartható befektetések elterjedéséért dolgoznak.
2022. 11. 29. 21:00
Megosztás:

Forintgyengülés kora este

Gyengült a forint kedden kora este a főbb devizákkal szemben reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 29. 20:30
Megosztás:

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group

Nemzetközi értékesítési igazgatót nevezett ki az Indotek Group, a társaság egyre fokozódó nemzetközi jelenlétének támogatása céljából. A pozíciót Kovács András, a társaság jelenlegi értékesítési igazgatója látja majd el, miközben továbbra is hozzá tartozik majd a magyarországi értékesítési feladatok felügyelete is. A kinevezés értelmében a szakember feladatkörébe a nemzetközi iroda, valamint a raktárakkal és logisztikai ingatlanokkal kapcsolatos értékesítési és bérbeadási tevékenység tartozik majd. Az új pozíció létrejöttét a társaság nemzetközi ingatlanportfóliójának dinamikus bővülése, valamint a további, ambiciózus terjeszkedési tervek tették szükségessé.
2022. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Milliókat hozhat a számlára a zöld hiteleknél beinduló kamatverseny

Az MNB gáláns zöld otthon hitelprogramja lezárását követően a bankok sorra jelentek meg saját, az energiatakarékosságot díjazó kölcsöneikkel. Az MNB jövő áprilistól a fogyasztóbarát hitelek zöld kiterjesztésével igyekszik még jobban erősíteni a versenyt. A BiztosDöntés.hu értékelése szerint a fő változás a kamatkedvezményekben elinduló verseny és az lesz, hogy az eddig visszatérítésként adott egyszeri kedvezmény beépül a hitelekbe, s így több millió forintos megtakarítást jelenthet majd az ügyfeleknek.
2022. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2022. 11. 29. 19:00
Megosztás:

Pluszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
2022. 11. 29. 18:30
Megosztás:

A Versenyhivatal is harcol az infláció ellen

Fokozza az infláció letörésével kapcsolatos versenyjogi törekvéseit a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH féléves konzultációsorozatba kezdett annak érdekében, hogy tájékozódjon a piaci folyamatokról és felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára a jelenlegi inflációs környezetben. A versenyhatóság az egyeztetés-sorozat első eseményén a Magyar Pékszövetséget fogadta.
2022. 11. 29. 18:00
Megosztás: