Az ellátási lánc rengeteg kockázatot rejt

A BlueVoyant arra figyelmeztet, hogy számos területen merülhet fel olyan kockázat a beszállítóknál, ami megbéníthatja a vállalatokat

Az ellátási lánc rengeteg kockázatot rejt

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki minden egyes kockázatot fel akar térképezni az ellátási láncában. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői szerint azonban mindenképpen érdemes foglalkozni a témakörrel, mivel komoly károkat, teljes operatív leállást és termelés kiesést okozhat, ha egy beszállítónál valamilyen fennakadás adódik. Ez pedig sajnos rengeteg területen jelentkezhet a kiberbiztonságtól kezdve az események monitorozásán át az üzletfolytonossági hiányokig.

Egyre többször van porondon az ellátási láncok kérdésköre olyan új szabályozások miatt, mint például a NIS2. Ám ez a terület nem csupán az előírások miatt fontos. Az elmúlt években egyre több példa mutatkozik arra, hogy egyetlen hiba az ellátási láncban nem várt szintű problémákat okoz. Hollandiában például előfordult, hogy hetekig nem lehetett sajtot kapni a boltokban azért, mert az ország egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatóját zsarolóvírus támadás érte, megbénítva ezzel a működésüket és megakadályozva a szállításokat.

A célzott kibertámadás azonban csupán az egyik kockázat. Számos egyéb területen is felmerülhetnek problémák az ellátási láncban, amelyek komoly hatással lehetnek a vállalat működésére. A BlueVoyant szakértői szerint a következők a legfőbb rizikók a kibertérben a beszállítói hálózatban, amelyek mind veszélyeztethetik a megfelelő teljesítést, lelassítva vagy teljesen le is állítva a működést.

Kiberbiztonság: Mivel a beszállítók gyakran rendelkeznek hálózati hozzáféréssel a nagyvállalatok rendszereihez, a kiberbűnözők sok esetben már nem is magukat a nagyobb szervezeteket támadják meg, hanem az ellátási láncon keresztül próbálnak beférkőzni.

Elég egyetlen biztonsági rés ahhoz, hogy hozzáférjenek üzleti titkokhoz és érzékeny vásárlói adatokhoz. Ezért a teljes lánc minden eleménél kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszerek védelmére, ami kiterjed az alapvető védelmi megoldások alkalmazására, a sebezhetőségek javítására, az incidensek gyors észlelésére és kezelésére, illetve a felhasználók rendszeres oktatására.

- Adatvédelem: Ha a beszállítók nem képesek megfelelően védeni rendszereiket, akkor illetéktelen kezekbe kerülhetnek az ügyfelek és partnerek adatai, ami súlyos következményekkel járhat mind a bírságok, mind a cég hírneve és az ügyfelek bizalma terén.

- Események monitorozása: A vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük a hálózataikban zajló tevékenységeket ugyanúgy, mint a külvilágban zajló, váratlan eseményeket, válságokat vagy természeti katasztrófákat és azok hatásait, különben nem képesek megfelelően reagálni és fenntartani az ellátási lánc működését.

- Üzletfolytonosság: A nem várt eseményeket nem csupán figyelni, de kezelni is kell: csak az az alvállalkozó számít megbízhatónak, amely kézzelfogható tervvel rendelkezik az esetleges hibák és zavarok kezelésére, elhárítására és katasztrófa utáni gyors helyreállításra.

A BlueVoyant szakértői szerint tanácsos ezeket a kockázatokat kérdéssorokkal felmérni minden, fontosnak ítélt területre vonatkozóan, mielőtt egy vállalat partnerségre lép egy beszállítóval, valamint az is fontos, hogy a vállalatok rendelkezzenek egy meghatározott eljárással a felismert kiberkockázatok folyamatos nyomon követésére és csökkentésére is.

Ez természetesen komoly feladat, ám a megfelelő, szakértő partnerek és az automatizált megoldások segítségével gyorsan észlelhetők és javíthatók a hiányosságok. A BlueVoyant tapasztalatai alapján az a célravezető, ha rangsorolják az ellátási láncban jelentkező kockázatokat, és fontossági sorrend alapján haladva jól érthető, kézzelfogható megoldási javaslattal keresik meg az érintett feleket az adott hiba vagy sérülékenység javításához.

A digitális világ mellett a fizikai térben is adódhatnak az ellátási láncot érintő komoly kockázatok. Ilyenek lehetnek például a kapacitás-, és teljesítményproblémák, az exportot vagy importot érintő szankciók. A kockázatok kezelésénél ajánlott holisztikus megközelítést alkalmazni, amely kiterjed minden, az adott szervezet számára kritikusnak ítélet területen.

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás: