Az ellátási lánc rengeteg kockázatot rejt

A BlueVoyant arra figyelmeztet, hogy számos területen merülhet fel olyan kockázat a beszállítóknál, ami megbéníthatja a vállalatokat

Az ellátási lánc rengeteg kockázatot rejt

Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki minden egyes kockázatot fel akar térképezni az ellátási láncában. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői szerint azonban mindenképpen érdemes foglalkozni a témakörrel, mivel komoly károkat, teljes operatív leállást és termelés kiesést okozhat, ha egy beszállítónál valamilyen fennakadás adódik. Ez pedig sajnos rengeteg területen jelentkezhet a kiberbiztonságtól kezdve az események monitorozásán át az üzletfolytonossági hiányokig.

Egyre többször van porondon az ellátási láncok kérdésköre olyan új szabályozások miatt, mint például a NIS2. Ám ez a terület nem csupán az előírások miatt fontos. Az elmúlt években egyre több példa mutatkozik arra, hogy egyetlen hiba az ellátási láncban nem várt szintű problémákat okoz. Hollandiában például előfordult, hogy hetekig nem lehetett sajtot kapni a boltokban azért, mert az ország egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatóját zsarolóvírus támadás érte, megbénítva ezzel a működésüket és megakadályozva a szállításokat.

A célzott kibertámadás azonban csupán az egyik kockázat. Számos egyéb területen is felmerülhetnek problémák az ellátási láncban, amelyek komoly hatással lehetnek a vállalat működésére. A BlueVoyant szakértői szerint a következők a legfőbb rizikók a kibertérben a beszállítói hálózatban, amelyek mind veszélyeztethetik a megfelelő teljesítést, lelassítva vagy teljesen le is állítva a működést.

Kiberbiztonság: Mivel a beszállítók gyakran rendelkeznek hálózati hozzáféréssel a nagyvállalatok rendszereihez, a kiberbűnözők sok esetben már nem is magukat a nagyobb szervezeteket támadják meg, hanem az ellátási láncon keresztül próbálnak beférkőzni.

Elég egyetlen biztonsági rés ahhoz, hogy hozzáférjenek üzleti titkokhoz és érzékeny vásárlói adatokhoz. Ezért a teljes lánc minden eleménél kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszerek védelmére, ami kiterjed az alapvető védelmi megoldások alkalmazására, a sebezhetőségek javítására, az incidensek gyors észlelésére és kezelésére, illetve a felhasználók rendszeres oktatására.

- Adatvédelem: Ha a beszállítók nem képesek megfelelően védeni rendszereiket, akkor illetéktelen kezekbe kerülhetnek az ügyfelek és partnerek adatai, ami súlyos következményekkel járhat mind a bírságok, mind a cég hírneve és az ügyfelek bizalma terén.

- Események monitorozása: A vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük a hálózataikban zajló tevékenységeket ugyanúgy, mint a külvilágban zajló, váratlan eseményeket, válságokat vagy természeti katasztrófákat és azok hatásait, különben nem képesek megfelelően reagálni és fenntartani az ellátási lánc működését.

- Üzletfolytonosság: A nem várt eseményeket nem csupán figyelni, de kezelni is kell: csak az az alvállalkozó számít megbízhatónak, amely kézzelfogható tervvel rendelkezik az esetleges hibák és zavarok kezelésére, elhárítására és katasztrófa utáni gyors helyreállításra.

A BlueVoyant szakértői szerint tanácsos ezeket a kockázatokat kérdéssorokkal felmérni minden, fontosnak ítélt területre vonatkozóan, mielőtt egy vállalat partnerségre lép egy beszállítóval, valamint az is fontos, hogy a vállalatok rendelkezzenek egy meghatározott eljárással a felismert kiberkockázatok folyamatos nyomon követésére és csökkentésére is.

Ez természetesen komoly feladat, ám a megfelelő, szakértő partnerek és az automatizált megoldások segítségével gyorsan észlelhetők és javíthatók a hiányosságok. A BlueVoyant tapasztalatai alapján az a célravezető, ha rangsorolják az ellátási láncban jelentkező kockázatokat, és fontossági sorrend alapján haladva jól érthető, kézzelfogható megoldási javaslattal keresik meg az érintett feleket az adott hiba vagy sérülékenység javításához.

A digitális világ mellett a fizikai térben is adódhatnak az ellátási láncot érintő komoly kockázatok. Ilyenek lehetnek például a kapacitás-, és teljesítményproblémák, az exportot vagy importot érintő szankciók. A kockázatok kezelésénél ajánlott holisztikus megközelítést alkalmazni, amely kiterjed minden, az adott szervezet számára kritikusnak ítélet területen.

Egyházi óvodát újítottak fel Orosházán

Kibővítették és energetikailag felújították az evangélikus óvodát a Békés vármegyei Orosházán 388 millió forint uniós támogatásból - közölte az egyházközség.
2023. 09. 25. 12:30
Megosztás:

Lassú élénkülést mutat a használtautó-piac

Lassú élénkülést mutat a hazai használtautó-piac, augusztusban hetvenkétezer-ötszáz személygépkocsi cserélt gazdát, ami 2,9 százalékkal haladja meg a tavaly augusztusi szintet, míg 2023. első fél évében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, az utóbbi két hónapban a piac már felülteljesítő volt az előző évhez képest - hívta fel a figyelmet a JóAutok.hu portál a DataHouse előzetes adatai alapján hétfőn, az MTI-nek küldött közleményben.
2023. 09. 25. 12:00
Megosztás:

Munkahelyi elsősegély kurzus már e-learning formában is!

A mai világban a biztonság mindannyiunk számára kiemelten fontos tényező. A munkahelyeken különösen is lényeges, hogy az alkalmazottak felkészültek legyenek bármilyen vészhelyzetre. Sőt, Magyarországon előírás, hogy egy bizonyos létszám felett legyen olyan szakember, aki segíteni tud az elsősegélynyújtásban.
2023. 09. 25. 11:30
Megosztás:

Melyik webshopból vásároljak, nem magánszemélyként?

Legyen szó személyes dolgainkról, vagy a cég számára intézett ügyekről, napjainkban már szinte mindent interneten keresztül intézünk el. Akár terméket rendelünk, akár iratokat intézünk, online minden gyorsabb és egyszerűbb. De vajon honnan lehet tudni, hogy hol érdemes vásárolni, főképp, ha ezt egy egész csapat, vagy vállalkozás számára tesszük? Hol kapjuk valóban azt, amire szükségünk van? Cikkünkben segítünk eligazodni, miközben bemutatjuk azokat a fontos szempontokat, amiket érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.
2023. 09. 25. 11:15
Megosztás:

Egyre többen élnek hitelből, és egyre nehezebben törlesztenek

Akinek folyószámlahitele van, egyre nagyobb mínuszba kerül a hónap végére. A kártyahiteleknél is növekszik az átlagos összeg, és gyakoribb a késedelem. A csúcsot döntő személyi kölcsönöket is egyre nehezebben törleszti a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 09. 25. 11:00
Megosztás:

Elkezdődik a parlament őszi ülésszaka

Kezdetét veszi az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn.
2023. 09. 25. 10:30
Megosztás:

Gyengén kezdtek az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2023. 09. 25. 10:00
Megosztás:

A magyar vállalkozások háromnegyede megbukna az adatbiztonsági megfelelésen

Jogi és pénzügyi következményekkel számolhatnak azok a cégek, akik nem felelnek meg a hatósági informatikai szabványoknak.
2023. 09. 25. 09:30
Megosztás:

Júliusban nőtt a bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest

2023. júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.
2023. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Hétfőn iránykereséssel indulhat a kereskedés

Iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elemző szerint. Pénteken a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt, a részvénypiac forgalma 25,7 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.
2023. 09. 25. 08:30
Megosztás:

Vegyes mozgást produkált hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Közös autóipari projektet kezd a Vodafone és a Bosch

A Vodafone és a Bosch magyarországi vállalatai 5G-alapú autóipari tesztelésre hoztak létre közös projektcsapatot Budapesten - közölte a Vodafone szerdán az MTI-vel.
2023. 09. 25. 07:00
Megosztás:

Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.
2023. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Magyarország átvette a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram soros elnökségét

Magyarország átvette Lengyelországtól a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (CEEPUS) soros elnökségét - közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter szerdán Varsóban, a projekt tagállamainak közös értekezletét követő sajtókonferencián.
2023. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A brit kormány elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt járművek értékesítési tilalmát

A brit kormány öt évvel elhalasztotta a belsőégésű motorral felszerelt új járművek értékesítési tilalmát. Rishi Sunak miniszterelnök szerdán bejelentette: az eddigi 2030 helyett 2035-ig lesz lehetséges dízel- és benzinüzemű autók forgalomba helyezése.
2023. 09. 25. 04:00
Megosztás:

Több a vendég és kevesebb a bűncselekmény az Oktoberfesten

Emelkedett a látogatók száma a müncheni Oktoberfesten a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest, a bűncselekmények száma pedig csökkent a világhírű sörfesztivál vasárnap közölt félidős mérlege szerint.
2023. 09. 25. 03:00
Megosztás:

Négyszáz programmal várják az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján Szegeden

Csaknem négyszáz, a különböző tudományterületek érdekességeit bemutató programmal várja az érdeklődőket pénteken, a Kutatók éjszakáján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium energetikai korszerűsítése - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.
2023. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Andrzej Duda: növelni kell az ukrán gabona tranzitját

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.
2023. 09. 25. 00:01
Megosztás:

jövő héttől megnyílik a teherforgalom két magyar-román határátkelőn is

A magyar fél javaslatára 2023. október 1-jétől megnyílik a teherforgalom Nyírábrány-Érmihályfalva és Vállaj-Csanálos határátkelőhelyeken - közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő vasárnap az MTI-vel.
2023. 09. 24. 23:00
Megosztás: