Az OTP engedélyt kapott az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlására

Az OTP megkapta a hatósági engedélyeket az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlására - jelentette be a OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Az OTP engedélyt kapott az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlására

A tájékoztatás alapján, miután a Gazdasági Versenyhivatal már korábban áldását adta az ügyletre, most a Magyar Nemzeti Bank is engedélyezte az AXA Bank magyarországi üzletágának 2016. október 31-vel történő átruházását az OTP Bank Nyrt.-re. Az ügylet az AXA Bank Europe SA, az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe és az OTP Bank Nyrt. között 2016. február 2-án létrejött üzletág-átruházási szerződés szerint történik.
    

Az OTP Bank idén februárban a tőzsde honlapján jelentette be, hogy megállapodást írt alá az AXA Bank Europe S.A.-val a bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról.
    

Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezésben tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni az OTP szerint.
    

Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területet, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le.
    

Az OTP Bank MTI-hez eljuttatott korábbi tájékoztatása szerint a tranzakció miatt az AXA Bank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs, a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank ügyfelei változatlan módon intézhetik bankügyeiket.
    

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.
    

A nyilvános cégadatok szerint az AXA Bank magyarországi fióktelepe 2015-ben 12 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 37,8 milliárd forintos veszteség után. A bank átlagosan 323 alkalmazottat foglalkoztatott tavaly Magyarországon.
    

Az AXA Bank Europe SA konszolidált éves beszámolója szerint a magyarországi tevékenységeinek átruházása egy évekkel ezelőtt kezdődött stratégiába illeszkedik, amelynek célja, hogy a bank kizárólag a belga tevékenységekre összpontosítsa tevékenységét.
    

Mint írták, az eladás mínusz 80 millió euró (adózás előtti) számviteli hatást generál, ami levonható, az eladás nettó hatása így mínusz 53 millió euró lesz. Ezt az eredményt részben ellensúlyozza a magyar fióktelep 2015-ben elért (rendkívüli tételek nélküli) pozitív, 9 millió eurós eredménye.
    

A mérleg legjelentősebb tételei az eszközöknél található hitelportfólió és a kötelezettségeknél található betétek. Magyarország részesedése az AXA Bank Europe SA 2015. december 31-i mérlegében az eszközöknél 633 millió eurót, a kötelezettségeknél pedig 662 millió eurót képviselt.
    

Az OTP Bankcsoport tavalyi korrigált adózott eredménye 63,171 milliárd forint lett, szemben az előző évi 102 milliárd forintos veszteséggel. A bankcsoport mérlegfőösszege 2 százalékkal, 10 718,848 milliárd forintra csökkent tavaly év végére.
    

A csoport magyarországi alaptevékenysége (OTP Core) 2015-ben 123,4 milliárd forintos korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredményt ért el, 10 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Mérlegfőösszege 6 774 milliárd forint lett, 5 százalékkal csökkent. Piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot tett ki, 2,9 százalékponttal kevesebbet az előző évinél. Az OTP Core jelzáloghitel-állománya 1 163,7 milliárd forint volt 2015-ben, 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Márciusban évi 6,1 százalékra gyorsult a kiskereskedelmi fogalom növekedési üteme Csehországban a februári 2,5 százalékról - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az előző havihoz mérve 1,3 százalékkal nőtt az üzletek forgalma.
2024. 05. 10. 10:30
Megosztás:

Pluszos kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 05. 10. 10:00
Megosztás:

Újabb banknál igényelhető akár 10% önerővel lakáshitel

Májustól az MBH Banknál is tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok, akik megfelelnek a feltételeknek. A Bankmonitor szakértői szerint ezzel hatra bővült azon bankok köre, ahol elérhető a lehetőség.
2024. 05. 10. 09:30
Megosztás:

Vigyázzunk az adósvédőkkel!

A távközlési és a közüzemi késedelmes fizetések megszaporodtak, míg a lakossági kamatstop és a magas kamatszint miatt megcsappanó hitelfelvételi kedv következtében a lejárt banki követelések visszaszorulóban voltak az elmúlt időszakban a MAKISZ adatai szerint. Új helyzetet teremthet a lakossági kamatstop megszűnése a második félévben. A követeléskezelők a bajba került ügyfelek figyelmét felhívják az úgynevezett adósvédő szervezetek sokszor kontraproduktív tevékenységére.
2024. 05. 10. 08:30
Megosztás:

A legnagyobb pontosság és minőség: az erőforrás, ahol mindent megtudhat a kiber-sportokról

A cybersport nem csupán egyfajta szórakozási forma, hanem a számítógépes játékokon alapuló csapat- vagy egyéni versenyek egész világa.
2024. 05. 10. 08:15
Megosztás:

így változott a forint árfolyama péntek reggelre

Alig változott, vegyesen mozdult a főbb devizákkal szemben a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 10. 08:00
Megosztás:

2024 kiemelt adózási témája a globális minimumadó

Megjelent a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat legfrissebb, 2024-es adóbrosúrája, amely 22 európai és 3 közép-ázsiai ország adórendszerét tekinti át, eligazodást nyújtva a régióban befektetni szándékozó piaci szereplők számára. Az idén tizenkettedik alkalommal megjelent kiadvány részletesen tárgyalja az adóterhek és járulékok, a bérek, valamint az infláció aktuális tendenciáit, és különös figyelmet fordít a nemzetközi adózás történetében bekövetkezett legnagyobb változásra, a globális minimumadó bevezetésére. Magyarországon a reálbérek csökkenése és a globális minimumadó mellett az USA-val fennálló adózási egyezmény megszűnése gyakorolhat jelentős hatást a gazdasági környezetre.
2024. 05. 10. 07:30
Megosztás:

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek, mennyit és miért jattolnak a magyarok?

A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is. A HelloPay országos, reprezentatív kutatása szerint a felnőtt lakosság körében megoszlanak a vélemények, hogy milyen szituációban, kinek és mennyit illik fizetni egy szolgáltatásért – különösen, ami a vendéglátóipart illeti. A megkérdezettek negyede mindig, 13 százalékuk viszont sosem ad borravalót, és a fiatalabb generációk is egyre öntudatosabbak a kiszolgálás díjazását illetően.
2024. 05. 10. 07:00
Megosztás:

Eredményjavulást és forgalom bővülést ért el a Vajda-Papír 2023-ban

Rekord nagyságú profitot ért el, mind abszolút értékben, mind az árbevételhez viszonyítva Magyarország vezető higiéniai papírgyártója, a Vajda-Papír 2023-ban, így a várakozásoknak megfelelően kiemelkedő eredménnyel, forgalombővüléssel és jelentős eredményjavulással zárta a tavalyi évet.
2024. 05. 10. 06:30
Megosztás:

A Művészetek Völgye minden eddiginél színesebb és több programmal várja a fesztiválozókat

A Művészetek Völgye Fesztivál idén több programmal várja a fesztiválozókat, mint valaha, akik közel 3000 lehetőségből választhatnak majd július 19. és 28. között Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein.
2024. 05. 10. 06:00
Megosztás:

Menekítik az emberek a millióikat az adó elől: nagy siker a TBSZ

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők. A TBSZ-eken tartott pénz 4870 milliárd forintra hízott, ami másfélszer annyi, mint egy éve - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 05. 10. 05:30
Megosztás:

Hasznos tippek a villanypásztorok telepítéséhez

Egy villanypásztor-rendszer nem olcsó mulatság, ezért érdemes felkészülni a telepítésére. Ha ugyanis a rendszert nem szakszerűen építjük ki, akkor könnyen lehet, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, de anyagi kára is keletkezhet annak, aki nem figyel oda a részletekre.
2024. 05. 10. 05:00
Megosztás:

Folytatódnak a győri vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai - közölte a MÁV szerdán a honlapján.
2024. 05. 10. 04:30
Megosztás:

A pénzügyileg legstabilabb magyar vállalatok között a Ganz

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz) a pénzügyileg legmegbízhatóbb vállalatoknak járó minősítést kapta a Dun & Bradstreet Hungary Kft.-től (Dun & Bradstreet). A nemzetközi üzleti információszolgáltató és minősítő cég a Ganz tevékenységét a társaság nyilvános vállalati és üzleti adatainak figyelembevételével értékelte.
2024. 05. 10. 04:00
Megosztás:

A volt Binance vezérigazgatót, CZ-t 4 hónapra ítélték, a BTC újra áttörte a fontos 62 000 dolláros ellenállást, a Rollblock ($RBLK) 840%-os növekedés előtt áll

Hónapokig tartó küzdelem után a medve trenddel szemben a Bitcoin (BTC) újra lendületet vesz, áttörve a 62 000 dolláros kulcsfontosságú ellenállási zónát, jelezve a bikák visszatérését. Ez abban az időben történik, amikor a világ legnagyobb kriptotőzsdéjének alapítója, Changpeng Zhao pénzmosás miatt börtönbe kerül. Bár az elemzők úgy vélték, hogy a volt Binance vezérigazgató elítélése megingatja a piacot, ennek éppen az ellenkezője történt, és a piac fellendült.
2024. 05. 10. 03:00
Megosztás:

Nők 40 éves nyugdíj jogosultság - Megváltozik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Ezt általában mindenki tudja, de mi történik a nyugdíjak összegével?
2024. 05. 10. 02:00
Megosztás:

Sok pénzt kaphatsz érte, ha a Te pénztárcádban van ez a sérült 200 Ft-os pénzérme!

Sokan nem tudják, de létezik egy 2009-es évben előállított, hibás 200 forintos széria, ami lázban tartja a ritka érmek gyűjtőit Magyarországon. Lehetséges, hogy épp a Te pénztárcádban lapul?
2024. 05. 10. 01:00
Megosztás:

Mvm közművek átírása egyszerűen, online

Minden közműszolgáltatót, így az mvm-et is értesíteni kell, amennyiben a felhasználó személyében változás áll be, hiszen a szolgáltatási szerződést ilyenkor módosítani kell, át kell írni az új felhasználó nevére.
2024. 05. 10. 00:31
Megosztás:

Utolsó esély a Solana multichain érméhez, a DOGEVERSE már 13 millió dollárt gyűjtött

Már nincs sok időd megvásárolni a Solana legnagyobb, multichain mém érméjét, a Dogeverse-t. Az egy hónapja tartó előértékesítés hamarosan véget ér.
2024. 05. 10. 00:01
Megosztás:

GKID-Mastercard: elfogyni látszik a belföldi e-kereskedelem lendülete, miközben hazánkban is hódítanak a kínai webshopok

Továbbra sem látszik a fellendülés a belföldi e-kereskedelmi piacon. Ráadásul a jelenség nem magyar sajátosság, szinte minden régiós és EU-s piacot érint. Az okok között pedig elsősorban az elmúlt két év folyamatos vásárlóerő-csökkenése, valamint a látványosan megerősödő kínai e-kereskedők térhódítása áll. Ebben a piaci környezetben az online vásárlókért folyó versenyben egyre nehezebb dolga van a hazai vállalkozásoknak – derül ki a GKID és a Mastercard közös, Digitális Kereskedelmi Körkép néven publikálásra kerülő riportjának legújabb, 2024-es kiadásából.
2024. 05. 09. 23:00
Megosztás: