Hogyan tovább 2022-ben? Az OTP Global Markets elemzése - Az értékalapú és defenzív részvények lesznek idén a favoritok

Továbbra is erősek a globális növekedési kilátások az idei évre, a bővülés üteme azonban lassul, és rövid távon a koronavírus újabb hulláma további lefelé mutató kockázatot jelenthet – derült ki az OTP Global Markets elemzéséből. A szakértők megjegyzik: a vírus a kevésbé átoltott feltörekvő régiókban okozhat még problémákat, ez pedig lassíthatja az ellátási láncok helyreállásának folyamatát, ami inflációs szempontból is kockázatokat hordoz.

A 2022-es évben a gazdaság relatív értelemben továbbra is erős maradhat, de a növekedés már lassulóban van a tavalyi évhez képest. A globális GDP növekedés mellett a fejlett régiók GDP növekedése jóval erősebb lehet, mint az historikusan hosszabb időtávon tapasztalható volt. A feltörekvő piacokon is erős, ugyanakkor az elmúlt évek historikus átlagának megfelelő mértékű GDP növekedés várható - tudtuk meg az OTP Global Markets elemzőitől.

A szakértők úgy látják, hogy az újabb koronavírus-hullám rövid távon inkább negatív kockázatot hordoz a jelenlegi várakozásokhoz képest. A pandémia endémiává alakulhat majd, azaz a koronavírus nem tűnik el teljesen, hanem szezonálisan meg-megjelenik majd, ami szintén befolyásolni fogja a gazdaságot.

Az inflációval kapcsolatban az elemzők olyan tekintetben optimisták, hogy habár nagyon magas szintekről indul el az idei év, ez várhatóan folyamatosan mérséklődni fog, és a pénzromlás mértéke már jóval konszolidáltabb lesz év végére Amerikában és Európában is. Alapvetően összességében ugyanakkor a kockázatok inkább felfelé mutatnak a jelenleg érvényben levő elemzői várakozásokhoz képest, elsősorban az Egyesült Államokban. Ebben a makrogazdasági környezetben arra számítanak, hogy a jegybankok többsége továbbra is a szigorítás útján fog majd maradni, vagy a szigorítás útjára lép – mint például a fejlett piaci jegybankok -, ami az alapkamat szinteknek az emelkedésében fog testet ölteni az idei évben.

Emelkednek a hosszú kötvényhozamok

Az amerikai kamatemelési ciklus elindulásának hatására a hosszú kötvényhozamok ismét emelkedésbe kezdenek, ami miatt a kötvénypiaci kitettségeket érdemes továbbra is alulsúlyozni. Az eurózónában a kötvényhozamok emelkedése valamivel tompább lehet, mint ami az Egyesült Államok esetében várható. A vállalati kötvénypiaccal kapcsolatban – ahogy egyelőre az államkötvények piacán is – alulsúlyozott pozíciót javasolnak jelenleg az OTP Global Markets elemzői.

Kitarthat a dollár ereje

Az amerikai költségvetés 2022-ben lazábbnak ígérkezik, miközben a monetáris politika szigorúbb, az amerikai kamatemelések elindulásával pedig az eurozónához képesti kamatkülönbözet is nőni kezd, a dollár malmára hajtva a vizet. Érdemes az évet a dollárerősödés irányába pozícionálva kezdeni, és az év előrehaladtával tovább figyelni az eseményeket, hiszen a dollár már relatíve felülértékelt, ami egyre inkább ellenszelet jelenthet a további érdemi erősödés előtt.

Óvatos hozzáállás javasolt a nyersanyagpiacokon

„A nyersanyagok piacán 2021-ben igen jelentős emelkedést lehetett tapasztalni, viszont 2022-ben ennél óvatosabb hozzáállás javasolt, mérsékeltebb hozamokra lehet számítani ebben az eszközosztályban” – figyelmeztet Sándor Dávid, az OTP Global Markets Multi Asset Elemzési Osztályának vezető elemzési stratégája. A magas infláció esetére jó védelmet nyújthat a nyersanyagpiac, ám a globális növekedés lassulása és a dollár erősödése is ellenszelet jelent számukra. Támogatóan hat viszont az eszközosztályra, hogy az elmúlt évek alacsony beruházásai miatt számos nyersanyag esetében a kínálati oldal csak lassan tud alkalmazkodni a keresleti oldal növekedéséhez.

Az olaj várhatóan erős tud maradni az év során, és rövid távon még akár felfelé mutató kockázatok is megjelenhetnek. Azon ipari fémek esetén, amelyek a kínai növekedéshez erősebben kötöttek, így jobban ki vannak téve annak lassulásának, mint a vasérc és az acél, lefelé mutató kockázatok láthatók. Viszont a megújuló energetikai beruházásokhoz és az elektromobilitáshoz szükséges fémek, mint a réz, lítium és nikkel piacát a keresleti oldal erősen támogatja, helyzetük kedvezőbb. Az aranypiacon továbbra is enyhén negatív véleményt tartanak fent az OTP Global Markets szakértői.

Részvénypiac: érdemes szárazon hagyni a puskaport

A részvénypiacok esetében semleges kitettség javasolt a portfólióban. A lassuló növekedés, magas infláció, szigorodó monetáris környezet és magas értékeltségi mutatók már nagyobb ellenszelet jelentenek majd 2022-ben a részvénypiacok számára, a vállalati profitok növekedése azonban támaszt adhat. Összességében a tavalyinál alacsonyabb hozam és jóval nagyobb volatilitás várható. Érdemes azonban szárazon hagyni a puskaport: ha megjelennek a várható hektikusságból fakadó korrekciók a piacokon, akkor jobb árakon lehessen a részvénypiacra beszállni.

Értékalapú és defenzív részvények a favoritok

Idén a hosszú hozamok emelkedésére lehet számítani, az omikron hullám lecsengését követően pedig a value ágazatok ismételt felülteljesítése várható. A magas növekedésű, ún. growth részvények kerülendők az idei évben, ugyanis a szigorodó monetáris környezet ellenszél ezeknek a papíroknak. A volatilis környezet miatt lehet defenzív irányba is nyitni, így a portfólióba nagyobb stabilitással jellemezhető szektorokból is választani.

Az értékalapú ágazatok közül az energetika és a pénzügyi szektorok felé javasolt fordulni, ugyanis az energiaszektorban az értékeltségek alacsonyak, a profitkilátások pedig javulnak, és a vártnál magasabb inflációból is profitálhat a szektor. Az újabb koronavírus hullám lefutása után a hosszú hozamok további emelkedésével a pénzügyi szektor felülteljesítése várható, miközben az értékeltség itt szintén alacsony.

A defenzívebb ágazatok közül az ingatlanszektor az egyik favorit az OTP Global Markets elemzői szerint a fejlett országok részvénypiaci szektoraira vonatkozva. Az emelkedő hozamkörnyezet ugyan negatív, azonban az erős gazdasági növekedés és átlag feletti infláció kedvez a szektornak. Az egészségügyi szektor szintén jól viseli az átlag feletti inflációt, a profitnövekedési kilátások is relatíve jók, számos megatrend támogatja, és az értékeltség sem túlzó.

Élmezőnyben a kelet-közép-európai régió

„Az amerikai részvénypiac továbbra is a legdrágább, egyelőre azonban korainak tűnik ellene fogadni” – hívta fel a figyelmet Sándor Dávid, aki úgy véli, hogy sokkal inkább érdemes lehet a piacon belüli rotációs folyamatokat kihasználni. Az európai részvénypiac vonzóbb, azonban a magas energiaárak profitoldali kockázatot jelentenek, a kedvező irányú fordulat lehetőségére év közben nyitottnak kell lenni. A feltörekvő piacokon az értékeltségi szintek már fedésben vannak a kockázatokkal, szakíthat az eddigi alulteljesítéssel, de a felülteljesítéshez többre lesz szükség.

Regionális kitettségnek továbbra is a kelet-közép-európai régiót ajánlja az OTP Global Markets vezető befektetési stratégája, melyben a pénzügyi és energia szektorok felülreprezentáltak, vagyis egy ciklikus/value fordulatból képes profitálni.

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás:

Erősödtek az európai tőzsdeindexek

Indexerősödéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2022. 08. 08. 20:00
Megosztás: