Kik lesznek az AI nyertesei?

Napjainkban minden a generatív mesterséges intelligenciáról szól. Megvan benne a potenciál, hogy valóban átalakítsa a minket körülvevő világot, de a közelmúlt több más technológiai újdonságához – az elektromos járművekhez, a megújuló energiaforrásokhoz vagy éppen a blokklánchoz – hasonlóan az értékeltségek néha hajlamosak elszakadni a fundamentális adatoktól. A Fidelity elemzői körbejárták a technológiát és annak kockázatait, és hogy hol látnak vele kapcsolatban befektetési lehetőségeket.

Kik lesznek az AI nyertesei?

A generatív mesterséges intelligencia napjaink legdivatosabb technológiája. Lényege, hogy meglévő információkból új és eredeti tartalmakat hoz létre gépi tanulási algoritmusok és konfigurációk segítségével. A mesterséges intelligenciába való befektetés nem csupán abból áll, hogy kiválasztjuk a legjobb technológiát. Hosszú az értéklánc, amelyből válogatni lehet, miközben az elvárásokat és az értékeltségeket is figyelembe kell venni. Emellett a szabályozói és politikai kockázatokat is szem előtt kell tartani. A befektetők akkor járnak a legjobban ezen a területen, ha az ellátási lánc alulértékelt részeit, például a félvezetőket részesítik előnyben.

Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligencia (AI, magyar rövidítéssel MI) áll a figyelem középpontjában. A Fidelity egy ideje már követi e technológia fejlődését, és a közelmúltban egy deep dive kutatást is végeztek a téma legismertebb nemzetközi szakértőinek körében.

A generatív mesterséges intelligencia gépi tanulási algoritmusok és konfigurációk segítségével új és eredeti tartalmat hoz létre a meglévő információkból. Az adatok alapján felismeri a mintázatokat és szabályszerűségeket, és ezt a tudást felhasználva az eredetiekhez hasonló, új adatokat hoz létre. Az adatokban található minták alapján új képeket, videókat, zenét, kódot és szöveget képes alkotni. Ez az új tartalom szinte a megtévesztésig élethű lehet.

A generatív mesterséges intelligencia emberi beavatkozás nélkül képes ilyen tartalmakat létrehozni, míg a hagyományos, szabályalapú mesterséges intelligencia emberi beavatkozást igényel a döntéshozatali paraméterek meghatározásához. A generatív mesterséges intelligencia két legfontosabb áttörése a látens diffúziós modellek használata, amelyek automatikusan iterálják az algoritmust, hogy a végeredmény egy valósághű végső kép legyen, valamint a nagy nyelvimodell-transzformátorok megjelenése, melyekkel a számításokat nem sorban, hanem párhuzamosan végzik, így gyorsabb és nagyobb volumenű adatfeldolgozást tesznek lehetővé.

Bár a generatív mesterséges intelligencia jelentős előrelépést jelent, mégsem úgy működik, mint az önálló emberi gondolkodás. Továbbra is a hagyományos mélytanulás (ez a gépi tanulás egyik ága) egy változatának tekinthető, nem pedig a mesterséges általános intelligencia irányába történő, mélyrehatóbb áttörésnek, amelyet olyan filmekben láthatunk, mint a Terminátor, a Mátrix vagy amilyen C-3PO volt a Csillagok háborújában.

Mi a jó és kevésbé jó a generatív AI-ben?

A generatív mesterséges intelligencia kiválóan alkalmas bizonyos feladatok gyors és magas színvonalú elvégzésére, de nem biztos, hogy pontosan és jól végzi el azokat. A legfőbb gyengesége, hogy nem mindig tudja biztosítani az általa előállított tartalom minőségét, pontosságát és eredetiségét. Képes valósághű képeket tervezni, de időnként alapvető hibákat is elkövethet, például két kormánykereket ad egy autónak vagy három lábat egy embernek.

Ebből adódóan a generatív mesterséges intelligencia nem feltétlenül képes felváltani az embert a munkahelyeken. Persze elkerülhetetlenül lesznek olyan munkakörök, amelyekben kevesebb embert kell majd foglalkoztatni, vagy amelyek elavulnak – ilyenek például az ügyfélszolgálatosok, akik többnyire ismétlődő kérdésekkel foglalkoznak, amelyeket nagyrészt automatizálni lehetne a mesterséges intelligenciával. Más munkaköröket viszont továbbfejleszthet a generatív mesterséges intelligencia, például az olyan kreatív feladatokat, mint a videojátékok tervezése, a filmes hátterek fejlesztése, a zenei produceri munka, a számítógépes programozás vagy éppen a szövegírás. Ahogyan a Microsoft Excel a kvantitatív számítási feladatok megoldásának széles körben elterjedt eszközévé vált, a generatív AI a művészeti projektek izgalmas új erőforrásává nőheti ki magát.

A generatív AI piaci szereplői napjainkban

A generatív mesterséges intelligencia ismétlődő feladatok elvégzésére, más feladatok kapcsán pedig kiegészítő erőforrásként történő alkalmazása a termelékenység növekedését eredményezheti. Ez lehetővé tenné, hogy a dolgozók a több hozzáadott értéket tartalmazó feladatokra összpontosíthassanak, és új növekedési lehetőségeket teremthetne, ahogyan a 4G hatására is megjelentek az olyan start-up cégek, mint az Uber, az Airbnb és az Instagram, amelyek mindegyike folyamatos mobilinternet-kapcsolatot igényel. Sok dolgozó életét azonban gyökerestül fel fogja forgatni. Nekik alkalmazkodniuk kell majd, különösen a kreatív iparágakban, például a szerkesztőknek, fordítóknak, marketingeseknek, grafikusoknak és zenei producereknek. Az online oktatási ágazat zuhanórepülésben van, és az érintett vállalatok elismerik, hogy a mesterséges intelligencia máris hatással van az árbevételükre, de más iparágak is érezni fogják a nyomást. A legjobban azok a munkavállalók járnak, akik megtanulják kihasználni az új technológiát, hogy feladataikat még jobban végezhessék el.

A generatív mesterséges intelligencia új kockázatokat teremthet a szellemi tulajdon megsértése, a plagizálás, az álhírek vagy visszaélésszerű tartalmak terjesztése, a személyazonossággal való visszaélés, valamint a bűnözők általi megtévesztés, a csalás és a manipulációs kísérletek terén. Egyesek még világvége-jellegű forgatókönyvről is beszélnek, amelyben a mesterséges intelligencia az emberiség ellenségévé válik, és a robotkatonák és az AI-rendszerek ellenőrizhetetlenné válnak. Bár ez talán túlzásnak tűnhet, a kockázatra egyes szakértők, például Elon Musk, a Chat-GPT mögött álló OpenAI társalapítója és Geoffrey Hinton, az AI egyik globális úttörője is figyelmeztettek. A vezető AI-vállalatok, köztük a Google, a Microsoft és az OpenAI vezérigazgatói nemrégiben találkoztak az amerikai alelnökkel, hogy megvitassák termékeik biztonságosságát.

Akár valós ez az egzisztenciális AI-kockázat, akár nem, a Fidelity hisz az AI felelős és etikus fejlesztésében, bevezetésében és használatában. Fontosnak tartják, hogy közreműködésükkel a közvélemény minél szélesebb körben megismerje és megvitassa a digitális etikával kapcsolatos kérdéseket, és hogy előmozdítsák a legjobb gyakorlatok és konkrétan a mesterséges intelligenciával kapcsolatos transzparencia területéhez kapcsolódó vállalati kötelezettségvállalások elterjedését. Ennek eredményeképpen az elmúlt évben több mint 100 digitális technológiai vállalattal folytattak párbeszédet a témában.

Egy másik kockázat a verseny területén áll fenn. A mesterséges intelligencia fejlesztése jelentős erőforrásokat igényel, ezek pedig csak az erős anyagi háttérrel bíró szervezeteknek állnak rendelkezésére, így az iparág oligopolisztikussá válhat. Ez versenyszabályozási intézkedéseket tehet szükségessé; az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága mostanában kezdte meg a mesterséges intelligencia piacának felülvizsgálatát, az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága pedig nemrégiben kijelentette, hogy „intenzíven összpontosít” az iparágra.

Az ágazatot tágabb megfontolások és kockázatok is fenyegetik. A félvezetőipar hatással van a geopolitikai tendenciákra, és viszont: a geopolitikai folyamatok is befolyásolják a félvezetőipart, ennek következtében a kormányok egyre gyakrabban hoznak protekcionista intézkedéseket. A globális ellátási láncok szétválasztása, a near- és a friend-shoring-intézkedések meggátolhatják az adatok és a tehetség áramlását a mesterséges intelligencia területén. A hatóságok kezdik korlátozni az AI-technológiák exportját, és akár azt is megkövetelhetik a vállalatoktól, hogy a jelenleginél több információt hozzanak nyilvánosságra az általuk fejlesztett algoritmusokról. A geopolitikai feszültségek hatással lehetnek a vállalatok és a kutatók szellemi tulajdonának védelmére, ez pedig korlátozhatja az innováció ütemét.

Mindezek a tényezők a politikai kockázat egy újabb dimenziójával bővítik a mesterséges intelligenciába való befektetéseket. Bár ezek a nyomások lassíthatják a fejlődést, nem valószínű, hogy megállítják azt, mivel az AI-innováció globális jelenség, és élvonalában számos régió és ország megtalálható.

Befektetés a generatív AI területén

A mesterséges intelligenciába való befektetés nem annyiból áll, hogy kiválasztjuk a legjobb technológiát, mivel az alapvető hardverelemektől a speciális szoftveres chatbotokig hosszú értékláncból válogathatunk. Egy másik fontos szempont, hogy milyen szintű az egyes vállalatok AI-kitettsége. A Microsoft például jó helyzetben van ahhoz, hogy megragadja a technológiában rejlő lehetőségeket − nagy részesedéssel rendelkezik az OpenAI-ban, már beépítette a ChatGPT-t a keresőmotorjába, és most azt tervezi, hogy az Office-csomagjába is integrálni fogja.

Nem biztos azonban, hogy a Microsoft generatív mesterséges intelligenciából származó többletbevétele olyan nagy lesz, mint amire a piac számít. Ebben a szakaszban a generatív AI nem fog nagy előrelépést jelenteni egy ilyen óriásvállalat számára, és a Google és az Amazon továbbra is félelmetes versenytársak maradnak. Ennek ellenére a Microsoft részvényeinek árfolyama az elmúlt hat hónapban harmadával emelkedett, amit az AI iránti túlzott izgalomnak tulajdonítanak a Fidelity szakértői.
„Fontos, hogy ne csak a generatív mesterséges intelligencia haszonélvezőit, hanem a várakozásokat és az értékeltségeket is szem előtt tartsuk. A Gartner technológiai tanácsadó cég felhívta a figyelmet a technológia terén gyakran megfigyelhető hype-ciklusokra, amelyek során egy újítás sorsa az innovációtól a túlzott lelkesedésen át a kiábrándulásig, majd végül a piacon betöltött valós szerepének és jelentőségének lassú megértéséig jut el. A generatív mesterséges intelligencia egésze még nem érkezett el a túlzott lelkesedés szakaszába, de egy bizonyos ponton valószínűleg ez is bekövetkezik majd, ahogy az út során az ágazat egyes konkrét vállalatainál is előfordulhatnak túlzott lelkesedési hullámok” – mondta el Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Rövidebb távon vizsgálva a folyamatokat, az elmúlt évben sok „forró pénz” hajszolta egyre előbbre az AI-hez kapcsolódó címeket, de az érdeklődést nagy részben olyan befektetők generálták, akik csak a témának való kitettséget keresték, és nem a fegyelmezett befektetési keretrendszer alkalmazásával elérhető, hosszú távú hozamra törekedtek. Ez azt jelenti, hogy bár a mesterséges intelligencia előtt még hosszú növekedési időszak állhat, egyes értékpapírok és területek mégis túlértékeltté és kockázatossá válhatnak. „Véleményem szerint a befektetők akkor járnak a legjobban, ha olyan áralapú megközelítést alkalmaznak, amely a technológiai értéklánc alulértékelt részeire helyezi a hangsúlyt. A félvezetők a mesterséges intelligencia értékláncának olyan szegmensét alkotják, amely véleményem szerint vonzó hozam/kockázat profillal rendelkezik” – tette hozzá Al-Hilal.

Félvezetők: Az AI egyik kulcseleme

A generatív mesterséges intelligencia egyik legfontosabb szűk keresztmetszete a hardverkapacitás. A ChatGPT-t már most is túlterheli a nagy érdeklődés, és a szolgáltatása csúcsidőben lassabb, kapacitását pedig be kell osztani a felhasználók között. Ráadásul a generatív AI modellek a nagyobb méret révén teljesítménynövekedést érhetnek el − így lehet igaz, hogy a 175 milliárd paramétert használó ChatGPT-3 eltörpül a ChatGPT-4 mérete mellett, és ez utóbbi még annál is sokkal nagyobb teljesítményű, mint amit a többletmérete sugall. A generatív AI-modelleknél egyelőre nem tapasztalható a határhaszon csökkenése, és szinte kiáltanak a még nagyobb számítási kapacitás után. Azok a vállalatok, amelyek képesek a számítógépes infrastruktúrát fejleszteni, mind a felhasználók, mind a generatív mesterséges intelligenciát kínálók körében lelkes közönségre találnak.

Az AI teljesítményigényének fő haszonélvezői a félvezetőgyártó vállalatok. Az AI-chipek rendkívül specifikusak: nagy adatmennyiségek feldolgozására és összetett algoritmusok futtatására optimalizálták őket. A generatív AI-chipek alapvetően nem különböznek a hagyományos AI-tól, de a generatív AI-modellek futtatásának számítási követelményei sokkal nagyobbak lehetnek, ezért ezek a chipek nagyobb teljesítményűek vagy specializáltabbak.

Mindez a generatív mesterséges intelligencia számítási igényeit kiszolgáló, magasan fejlett hardveres gyorsító félvezető-komponensek megjelenéséhez vezetett – ilyenek a fejlett központi feldolgozóegységek (CPU), a grafikus feldolgozóegységek (GPU), a programozható kapu-áramkörök (FPGA), a tensor feldolgozó egységek (TPU) és az alkalmazás-specifikus integrált áramkörök (ASIC). Olyan újítások is fejlesztés alatt állnak, mint a neuromorf chipek, amelyeket az emberi agy ihletett, és amelyek számítási feladatokra tervezett, mesterséges szilíciumneuronokat használnak.

Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ki gyártja a legjobb félvezetőket, mivel ez az adott alkalmazási területtől függ – a különböző chipek különböző előnyökkel rendelkeznek. A szegmens ráadásul folyamatosan fejlődik, így az okos befektetéshez jó érzékkel tudni kell, merre tart az iparág. Az viszont egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia jelentős növekedést fog előidézni a félvezetőiparban.

A legismertebb ilyen termékek talán az NVIDIA GPU-i, mivel a nagy teljesítményük és hatékonyságuk miatt széles körben alkalmazzák őket mesterségesintelligencia-alkalmazásokban, különösen a mélytanuláshoz kapcsolódóan; ennek eredményeképpen a piaci optimizmus szárnyán gyorsan javult a vállalat minősítése. A félvezetőgyártó vállalatok, pl. az Intel, a Samsung Electronics, az Applied Materials és az ASMPT is profitálhatnak a generatív AI-ból, és értékeltségük vonzóvá is teszi őket.

Az iparág vonzó, de nem árt az óvatosság

A mesterséges intelligencia és a generatív mesterséges intelligencia a technológiai fejlődés izgalmas új területei, amelyekre az elkövetkező években még jelentős növekedés vár. Potenciálisan komoly hozamot kínálhatnak a befektetőknek, akiknek azonban óvatosnak kell lenniük az értékeltségekkel kapcsolatban – néhány céget már túlhype-olnak, ami idővel relatív alulteljesítést eredményezhet.

A befektetőknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy az iparág nem mentes a szabályozói és politikai kockázatoktól. A közvélemény általi megítélése is visszaüthet, mivel a mesterséges intelligencia felforgathatja a munkaerőpiacot és egyesekben a sci-fi jellegű, disztópikus AI-világtól való félelmet idézhet elő. A befektetők úgy minimalizálhatják a kockázatokat, hogy alaposan megismerik a technológiát, és a beszállítói lánc alulértékelt részein, például a félvezetőkön belül választanak részvényeket, miközben betartják az értékeltségen alapuló befektetői fegyelmet.

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott kedd estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 28. 20:00
Megosztás: