Milyen védelmi megoldásokat alkalmazhatunk az elektromos gyújtású lakástüzek visszaszorítására?

Éves szinten a tűzesetek több mint 25 százalékáért a villamos hibák felelősek, az Eaton védelmi készülékének legújabb, extra funkciókkal ellátott változata kompakt és teljes körű megoldást jelent. Az általánosan ismert és használt eszközöknél több képességet magába foglaló modell nemcsak fokozza az otthonok védelmét, hanem kényelmes megoldást is jelent a telepítést végző szakemberek számára.

Milyen védelmi megoldásokat alkalmazhatunk az elektromos gyújtású lakástüzek visszaszorítására?

Éves szinten a tűzesetek több mint 25 százalékáért a villamos hibák felelősek. A biztonsági intézkedések nagy léptékű fejlődése – például a füstérzékelők elterjedése – ellenére Európa-szerte még mindig évi 4000 halálesetért, 70 000 kórházi kezelésért és 126 milliárd eurót is elérő anyagi kárért felelősek közvetlenül az ilyen jellegű balesetek. Az elektromos gyújtású tüzek előfordulásának és pusztító következményeinek csökkentése érdekében szakmai oldalról is muszáj feltenni a kérdést: vajon megtettünk-e minden lehetséges óvintézkedést az otthonok villamos berendezéseinek megfelelő biztosításáért.

Az elektromos gyújtású tüzek, valamint a közvetlen áramütések által okozott sérülések és halálesetek kockázatának csökkentését célzó kismegszakítók (MCB) és hibaáram-védelmi kapcsolók (RCD) használata a gyakorlatban számos országban széles körűen bevett eljárás. A kismegszakító (MCB) észleli azokat a hibákat, ahol egy kritikus áramerősség átlépése történik. Ezzel megakadályozza a készülékek, berendezések rövidzár vagy túláram általi termikus megrongálódását. Az áramvédő kapcsoló vagy hibaáram-védelmi kapcsoló (RCD) észleli a maradékáramokat, vagy más néven a földzárlatokat.

Az Eaton legújabb tanulmányában Dr. Alfred Mörx európai villamossági szakértő kihangsúlyozta: „Az elektromos tüzek és azok megelőző intézkedései egyre inkább a nemzeti, európai és nemzetközi védelmi megfontolások fókuszába kerülnek. A túláram elleni védelemre, hibaáram-védelemre és ívzárlat-érzékelésre szolgáló telepítési szabályok és legmodernebb védelmi berendezések figyelmes alkalmazása a kisfeszültségű hálózatok tervezői, telepítői és üzemeltetői számára hatékony műszaki lehetőséget kínál a személyi sérülések és anyagi károk kockázatának csökkentésére”.

Fehér Tamás, az Eaton Industries Kft. termékmenedzsere hozzátette: „Abban az esetben is mindig meg kell vizsgálni, hogy nincs-e szükség új tűzvédelmi kockázatértékelésre, amikor például egy ideiglenesen kialakított helyiség miatt módosul egy épület funkciója vagy elrendezése”.

Elérkezett azonban a többfunkciós védelem kora. Sajnos a kismegszakítók és áram-védőkapcsolók használata nem nyújt teljeskörű védelmet tűzvédelmi szempontból. A telepítőknek az egyik legtökéletesebb megoldást az Eaton AFDD+, egy kismegszakító és áramvédő kapcsoló megoldással is ellátott, ívhiba-védelmi készüléke (AFDD) jelenti. Az Eaton AFDD+ költséghatékony, egyszerűen telepíthető, emellett kényelmes és teljes körű védelmet nyújt a végfelhasználók számára a soros (pl. laza csatlakozási pontok) és párhuzamos (pl. rágcsálók által megrágott szigetelésű vezetékek) ívhibák okozta melegedési pontokból eredő tűzesetek ellen. A digitális technológiát kihasználva ez a készülék teljesíti és meg is haladja a termékre vonatkozó pontossági szabványokat, rendkívül ellenálló a zavarkioldásokkal szemben, valamint egyszerű hibakeresést kínál.

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Miért érdemes online állásoldalakon hirdetni?

Ebben a cikkben az online állásoldalakról lesz szó, és arról, hogy mennyire érdemes ezeken hirdetni. Számos helyi és országos portál várja a cégeket, hogy feltegyék rájuk az újonnan nyílt pozícióikat. De mégis hol érdemes elsősorban megjelenni? Ennek járunk most utána.
2023. 09. 22. 17:00
Megosztás: