Nőtt az Oracle első negyedéves bevétele

Nagyot lendített az Oracle első negyedéves bevételén a Cerner informatikai cég akvizíciója, a konszern nyeresége viszont csökkent az egy évvel korábbihoz képest a nehezebb gazdasági környezetben.

Nőtt az Oracle első negyedéves bevétele

A konszern honlapján közzétett beszámoló alapján az Oracle Corporation folyó pénzügyi éve augusztussal zárt első negyedévében az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb értékesítési árbevételt ért el, 11,4 milliárd dollárt. Devizaárfolyam-hatások kiszűrésével a bevétel az előző évihez képest 23 százalékkal nőtt.

A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek 14 százalékkal, árfolyamhatások kiszűrésével 20 százalékkal, 8,4 milliárd dollárra nőttek. A licencekből származó bevétel 0,9 milliárd dollárra emelkedett 11 százalékkal, árfolyamhatás kiszűrésével 19 százalékkal. A 2023-as pénzügyi év első negyedévében a Cerner egészségügyi IT-szolgáltató cég akvizíciója már 1,4 milliárd dollárral járult hozzá a teljes bevételhez. Az egészségügyi informatikai cég akvizíciója segített kivédeni az Oracle számára az infláció és lassuló gazdasági növekedés miatt csökkenő bevételek hatását.

Az Oracle első negyedévi árbevétele nagyjából megfelelt a Wall Street várakozásainak.

Az első negyedévi működési eredmény 2,6 milliárd dollár lett az amerikai (GAAP) számviteli szabvány szerint, 23 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Árfolyamhatások kiszűrésével a működési eredmény 17 százalékkal csökkent. A nemzetközi számviteli szabvány (IFRS, non-GAAP) szerint a működési eredmény 3 százalékkal 4,5 milliárd dollárra nőtt. Árfolyamhatások nélkül 10 százalék volt a növekedés.

A bevételarányos jövedelmezőség 23 százalékos volt az amerikai és 39 százalékos nemzetközi számviteli szabvány szerint.

A negyedéves nyereség 1,548 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbi 2,457 milliárd dollárról. Az egy részvényre jutó nyereség 0,56 centre csökkent 0,86 centről. "Az első negyedévben a teljes bevétel 23 százalékkal nőtt változatlan árfolyamon számolva, ami 200 millió dollárral felülmúlta az előrejelzést" - mondta Safra Catz, az Oracle vezérigazgatója. "Még a Cerner nélkül is 8 százalékkal nőtt a teljes bevételünk változatlan árfolyamon számolva, ami az Oracle gyorsan növekvő alkalmazás- és infrastruktúra-felhő üzletágának köszönhető. Ez a két felhőüzletág már a teljes bevételünk több mint 30 százalékát teszi ki" - tette hozzá.

A vezérigazgató várakozásai szerint a felhőalapú üzletágak részarányának növekedésével párhuzamosan változatlan árfolyamon kétszámjegyű szerves növekedést ér majd el a cég éves bevétele, és ennek megfelelően az egy részvényre jutó eredmény is növekedni fog. "A Cerner szintén pozitívan fogja befolyásolni a bevételek és az egy részvényre jutó eredmény növekedését az elkövetkező negyedévekben, ahogy a Cerner teljes mértékben integrálódik a csoportba" - fogalmazott. "A mostani volt az első integrált negyedévünk és a Cerner éppen most produkálta történetének legjobb negyedéves bevételét. Arra számítunk, hogy a Cerner a következő negyedévekben még jobban teljesít majd, mivel az egészségügyi felhőszolgáltatások teljesen új csomagját fejlesztjük ki" - jelezte az Oracle vezérigazgatója.

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Siess költekezni, mert pár nap múlva 15% büntetés jön a SZÉP kártyákra

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.
2023. 05. 27. 19:00
Megosztás:

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap

Nagyon erős UV-B sugárzás várható vasárnap az egész országban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.
2023. 05. 27. 18:00
Megosztás:

Forgalomkorlátozásokra kell számítani az M3-as metrópótló busz útvonalán

Forgalomkorlátozásokra kell számítani hétfőig az M3-as metrópótló busz útvonalán - tájékoztatta a BKV Zrt. szombaton az MTI-t, jelezve: ezekre a pótlás megszüntetése miatt van szükség, mivel megkezdődnek a bontási és helyreállítási munkálatok a metró felújítása után.
2023. 05. 27. 17:00
Megosztás:

Hatalmas sorok alakultak ki a brit repülőtereken

Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
2023. 05. 27. 16:00
Megosztás: