Nyugalom a vihar után - stabil kilátások a biztosítói piacon tovább folytatódó konszolidációval

A korábbi rekordévekhez képest 2021-ben a biztosítási piacon az M&A-tevékenység a közép- és kelet-európai régióban lecsillapodott. Bár 2020-ban a COVID-19 világjárvány a jelek szerint nem volt közvetlen hatással a régióbeli tranzakciók szintjére, 2021-ben a biztosítási M&A-tevékenység alábbhagyott, ami a lezárt tranzakciók alacsonyabb számában nyilvánult meg. Az alacsonyabb aktivitás az előző évi mega-tranzakciók természetes következménye, melyek során a nagy globális szereplők, mint az Aegon és az AXA befejezték kivonulásukat a régióból, míg a stratégiai vevőknek a vételi oldalon e mérföldkőnek számító ügyletek sikeres lebonyolítására kellett összpontosítaniuk erőforrásaikat.

Nyugalom a vihar után - stabil kilátások a biztosítói piacon tovább folytatódó konszolidációval

A világjárvány következtében a világgazdaságnak a II. világháború vége óta a legsúlyosabb lassulással kellett szembenéznie, azonban a közép- és kelet-európai biztosítási szektor viszonylag könnyen megúszta a COVID-19 válságot – derül ki a Deloitte CEE Insurance M&A Study tanulmányából.

Bár mind az életbiztosítási, mind a nem-életbiztosítási szegmens csökkent, a visszaesés mértéke nem volt azonos. A nem-életbiztosítási ágazat ellenállóbbnak bizonyult, mindössze 2,8%-kal csökkent, részben az értékesítési és a működési folyamatok digitalizáltságának köszönhetően. Az életbiztosítási üzletágban nagyobb volt a visszaesés (6,5%), mivel a világjárvány és a gazdasági válság körüli bizonytalanság következtében az emberek inkább kerülték a hosszú távú pénzügyi elköteleződést, valamint a befektetési egységekhez kötött termékekkel kapcsolatos szabályozási változások is az új értékesítés csökkenését eredményezték. Továbbá a digitalizáció közvetlen előnyei kevésbé voltak relevánsak az életbiztosítási termékek esetében. A volumencsökkenéshez a legnagyobb mértékben Lengyelország (-1 246 millió euró, -8,3%), Csehország (-130 millió euró, -2,0%) és Magyarország (-123 millió euró, -3,5%) járult hozzá.

„A legtöbb ország által a világjárvány csúcsidőszakában bevezetett korlátozások az élet számos területén változtatták meg az emberek viselkedését, amely alacsonyabb közúti forgalomban, kevesebb utazásban és általában egy alacsonyabb gazdasági aktivitásban nyilvánult meg, és vezetett ennek következtében a kárkifizetések volumenének és értékének csökkenéséhez. Így a javuló kárhányadok a nem-életbiztosítási üzletágakban, különösen a gépjármű-üzletágban, némi váratlan extra nyereséget eredményeztek” – magyarázta Dr. Vajda Zsolt, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának igazgatója.

A biztosítási penetráció (GWP a GDP-hez viszonyított aránya), amely az ágazat fejlődésének általános mérőszámaként használható, enyhén nőtt, a GDP 2,4%-ára. Ez a tendencia arra enged következtetni, hogy a közép- és kelet-európai országok nominális GDP-je nagyobb mértékben esett vissza, mint a biztosítási piac, ami azt is mutatja, hogy a biztosítási ágazatot kevésbé érintette a COVID-19 világjárvány, mint magát a teljes gazdaságot. Ez látható a 2021-re vonatkozó legfrissebb rendelkezésre álló piaci adatokból is, amelyek azt jelzik, hogy a biztosítási ágazat gyorsabb ütemben látszik talpra állni, mint maga a világgazdaság.

Változások a TOP10-ben

A 10 legnagyobb életbiztosító regionálisan ugyanaz maradt, mint 2019-ben, a rangsorban azonban változás történt: az NN a harmadik, míg az Uniqua a nyolcadik helyet szerezte meg, helyet cserélve a Generalival, illetve a Metlife-fal. A 10 legnagyobb életbiztosító 2020-ban összesen 8 863 millió eurós GWP-vel rendelkezett, ami a teljes közép-kelet-európai életbiztosítási piac 76,2%-át tette ki.  Az életbiztosítási üzletág általános trendjével összhangban a 2020-as díjbevételek a top 10-ben szereplő életbiztosító többsége esetében csökkentek, csak az NN és az Uniqa tudott növekedést felmutatni 2019-hez képest.

A régió 10 legjobb nem-életbiztosítási szereplője közé 2020-ban a 10. helyen egy új szereplő került be, a helyi Vivendi International befektetési cég tulajdonában lévő City Insurance. A vállalat a közép-kelet-európai régióból csak Romániában van jelen, ahol piacvezetőnek számított a nem-életbiztosítási szegmensben. Éppen ezért a társaság engedélyének felfüggesztése 2021 őszén, és az ellene indított csődeljárás régiós szinten is nagy visszhangot keltett.

A top 10-ben szereplő cégcsoportok közül a VIG az egyetlen, amely mind a 15 közép- és kelet-európai országban jelen van a nem-élet üzletágban.

Befejezett tranzakciók

A lezárt tranzakciók száma 2020-ban 15 volt, amely még nem is tartalmaz olyan folyamatban lévő jelentős tranzakciókat, mint az Aegon és az AXA kivonulása a régióból. A tanulmány szeptemberi zárásáig 2021-ben csak 5 deal zárult le, ugyanakkor vannak olyan tranzakciók, amelyeket már bejelentettek, de még nem zártak le.

„A 2021. évi alacsonyabb aktivitás természetes következménye az előző évi mega-tranzakcióknak, melyek során a nagy globális szereplők, mint az Aegon és az AXA befejezték kivonulásukat a régióból, míg az olyan régiós konszolidátoroknak, mint a VIG vagy az Uniqa, ezzel párhuzamosan arra kellett összpontosítaniuk erőforrásaikat, hogy sikeresen lezárják ezeket a mérföldkőnek számító ügyleteket a vételi oldalon, mielőtt új célpontok felé fordíthatták volna figyelmüket” – emelte ki Pámer Balázs, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese.

Számos országban a kisebb piaci részesedéssel rendelkező biztosítók jelentős száma arra utal, hogy a régióban további konszolidációra van lehetőség, különösen azon szereplők esetében, amelyek kis méretükből fakadóan az adott piacokon nem tudnak méretgazdaságossági költségelőnyöket elérni.

A Vienna Insurance Group (VIG) a tranzakciók számát tekintve továbbra is a legaktívabb vevő a régióban. A 2019-ben lezárt tranzakciókat követően a csoport 2020-ban megállapodott a holland Aegon biztosítócsoport közép- és kelet-európai tevékenységének megvásárlásáról, beleértve az élet-, nem-élet-, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágakat Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Törökországban. A teljes tranzakció értéke az összes egységre vonatkozóan 830 millió eurót tett ki. A teljes tranzakció lezárása a magyar Belügyminisztérium azon döntése miatt váratott magára, amely blokkolta az Aegon magyarországi üzletágának felvásárlását. A VIG 2021 végén jelentette be, hogy megállapodott a magyar kormánnyal, így a közeljövőben elhárulhat az akadály a tranzakció zárás elől. A VIG hosszútávú stratégiai célja, hogy piacvezetővé váljon a teljes közép-kelet-európai régióban és a legnagyobb piacokon egyaránt, ami reális célnak tűnik, ha a vállalatnak sikerül lezárnia az Aegon-ügyletet.

A szektor előtt álló kihívások

ESG

„Regionális szinten a következő évek legnagyobb szabályozási változása kétségtelenül az IFRS 17, a biztosítási szerződéseket szabályozó nemzetközi számviteli standard bevezetése. Emellett biztosítási szektor számára az ESG jelentéstételi keretrendszer bevezetésével a következő jelentős kihívás, a fenntarthatóság is megjelent, ami különösen nagy feladat lehet abban a régióban, ahol zöld átalakulás az energetikában még épphogy csak elkezdődött” – hívta fel a figyelmet Hauer Judit, a Deloitte Aktuárius és Biztosítási Megoldások területének igazgatója.

Fenntarthatósági jelentéseikben a biztosítótársaságoknak nyilatkozniuk kell elkötelezettségükről és erőfeszítéseikről, amelyekkel hozzájárulnak egy fenntarthatóbb gazdaság és társadalom megvalósításához. Az ESG-tényezők jelentősége jövőbeni M&A ügyletekben is várhatóan emelkedik, ahogy az éghajlati kockázatoknak való kitettség, a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség egyre fontosabbá válnak a potenciális befektetők számára.

Emelkedett inflációs környezet

„Egy másik újdonság, amely régóta nem volt tapasztalható a régióban, az emelkedett inflációs környezet, amely mind a kárráfordításokat, mind a működési költségeket kedvezőtlenül érinti, melyet csak kisebb mértékben ellensúlyoz a befektetési eredményekre gyakorolt pozitív hatása. Egy tartósan magas inflációs környezet komoly akadályt jelenthet a biztosítók számára eredményük növelésében” – mondta Hauer Judit. A növekvő infláció kedvezőtlen hatással van a biztosítási ágazatra, mivel nemcsak a kárráfordításokat növeli, hanem kiszámíthatatlanná és változékonnyá teszi kárigények mértékét, és általában véve rontja a lebonyolítási eredményt és a tartalékszinteket. A biztosítótársaságok számára a kulcskérdés a megemelkedett inflációs környezetben az, hogy képesek-e tartani a lépést a növekvő inflációval és a volatilis kártrendekkel az árazásukban, illetve a tartalékolásukban.

Digitalizáció

A járványhelyzet generálta új ügyféligények, illetve a hibrid működésre való átállás felgyorsította a szektorban a folyamatban lévő digitalizációs projekteket. Kényelmi digitális szolgáltatások bevezetésével, mint az e-aláírással hitelesített dokumentumok befogadása vagy a videókonferencián keresztül történő ügyfélazonosítás, lehetővé vált az ügyfelek számára, hogy akár személyes kontaktus nélkül tudjanak szerződni a kiválasztott biztosítási termékre.

A digitalizáció az ágazatban várhatóan tovább folytatódik, és az iparági szereplők várakozásai alapján középtávon előtérbe kerülnek olyan technológiai újítások mint a mesterséges intelligencia, az adat-elemzés és modellezés vagy a felhő-alapú rendszerek használata. Nem kérdés, hogy a biztosítók stratégiájában az ügyfélcentrikusság növelésében kiemelt szerepe lesz a digitális megoldásoknak és advanced data analytics használatának. A siker kulcsa ugyanakkor az lehet, hogy ki tudja ezeket a megoldásokat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban bevezetni, lehetővé téve az alkalmazkodást a gyorsan változó környezethez.

Munkaerőpiaci kihívások

A technológiai trendek, a big data megoldások és általában a digitalizáció előtérbe kerülésével elengedhetetlen a biztosítók számára az olyan munkaerő, amely rendelkezik az ezek fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges kompetenciával. Ez jelentős kihívást jelent a biztosítók számára, mert a tehetségek megszerzéséért nemcsak a versenytársakkal, hanem az IT-szektor szereplőivel is meg kell küzdeni, legyen az egy globális tech óriás vagy egy kis helyi startup. A fiatal, digitális megoldásokra fogékony munkaerő bevonzása megoldást jelenthetne a biztosítási szakma elöregedésére is.

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne megmenteni még több hitellel terhelt házat?

Tízezrek rettegnek attól Magyarországon, hogy adósságaik miatt elveszíthetik otthonukat. Ilyenkor jobb gyorsan cselekedni, mielőtt teljesen összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Szakértő segít abban, hogy mi érdemes tenni ilyenkor.
2022. 08. 11. 05:00
Megosztás:

Így lehet trükközni a családi házak rezsijével, ha többgenerációs a ház

Mit lehet tenni egy többgenerációs családi ház esetében a változó rezsi-árak kapcsán, hogy megússzuk az akár több százezres számlákat? A rezsidíjak változásának bejelentését követően nagyon sok kérdés érkezett a többgenerációs házak villany-, és gázszámlájával kapcsolatban a Bankmonitor.hu-hoz. Nézzük, milyen megoldások vannak, mert vannak!
2022. 08. 11. 04:01
Megosztás:

Megkezdődött az energetikai takarékosság Olaszországban

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.
2022. 08. 11. 02:00
Megosztás:

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a Sziget fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók - közölte NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 01:00
Megosztás:

Sok magyar cég hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2022. 08. 11. 00:05
Megosztás:

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás: