Erősen fellendülhetnek a fejlődő ázsiai országok

Az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) előrejelzése szerint erőteljesen lendülnek fel a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idén a koronavírus-járvány elhúzódó hatásainak ellenére is.

Erősen fellendülhetnek a fejlődő ázsiai országok

Szerdán közzétett prognózisukban az ADB elemzői azt valószínűsítették, hogy idén 7,3 százalékkal, jövőre pedig 5,3 százalékkal növekszik az ázsiai-csendes-óceáni térség 46 fejlődő országát tömörítő régió. Az iparilag fejlett Hongkongot, Kínát, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant kivéve a régió maradék negyvenegy országában idén várhatóan 7,7 százalékra, jövőre pedig 5,6 százalékra rúg majd a növekedés üteme.
   
A fejlődő országokban 2019-ben 5,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), tavaly viszont 0,2 százalékkal csökkent. Az iparilag fejlett, magas jövedelmű országokat leszámítva tavalyelőtt 5,5 százalékkal bővült a régió gazdasága, tavaly pedig stagnált.
   
"A növekedés lendületet vesz az egész fejlődő Ázsiában, de a járvány újabb fellángolása veszélyezteti a fellendülést" - mondta Szavada Jaszujuki, az ADB főközgazdásza a jelentés bemutatásakor.
   
Rámutatott, hogy a régió gazdaságai eltérő pályán haladnak. Az egyes országok helyzetének alakulását a hazai járványhelyzet és az oltási kampány sebessége mellett az határozza meg, hogy mennyire tudnak előnyt kovácsolni a globális fellendülésből.
   
Ázsia és a csendes-óceáni térség néhány gazdaságát támogatja az export növekedése, és ezt a lendületet segíti, hogy egyre több szállítmány érkezik a Covid-19 betegség elleni vakcinákból.
  
"A világjárvány azonban továbbra is a legnagyobb kockázatot jelenti a régió számára, mivel a növekedést alááshatja a vakcinák beadásának esetleges késedelme vagy újabb jelentős járványhullámok kitörése" - figyelmezettek az ADB elemzői, akik a további kockázatok között említették a fokozódó geopolitikai feszültségeket, a szűk termelési keresztmetszeteket, a pénzügyi feltételek szigorításából fakadó pénzügyi zavarokat és az olyan hosszú távú következményeket, mint például az iskolák bezárása miatti tudásveszteségeket.
   
Az iskolabezárások közepette alkalmazott távoktatás csak részben hatékony, mivel sok diák nem fér hozzá számítógéphez és az internethez. Ezek, a tanulást nehezítő problémák hatással lesznek a diákok által elsajátított készségekre, és végeredményben termelékenységükre és a jövőbeni munkavállalóként szerzett jövedelmükre.
   
"A tanulási veszteségek mértéke a tanév 8 százalékától 55 százalékáig terjed. Előbbi a csendes-óceáni térségben, ahol az iskolák többnyire nyitva maradtak, utóbbi pedig Dél-Ázsiában, ahol hosszabb ideig zárva tartottak az iskolák. A fejlődő Ázsiában a diákok jövőbeni keresetének csökkenését folyó áron 1250 milliárd dollárra becsülik, ami a régió 2020-as GDP-je 5,4 százalékának felel meg" - derült ki a jelentésből.
   
Kínában, ahol a járvány 2019 decemberében kezdődött el, az erős export és a háztartások fogyasztásának fokozatos élénkülése lendíti fel a gazdaságot. Az ország GDP-je idén 8,1 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal bővülhet.
    

India, a régió második legnagyobb gazdasága a 2021-es pénzügyi évben várhatóan 11 százalékkal növekszik az erős oltási kampány közepette. A közelmúltban újra felerősödött járvány azonban veszélybe sodorhatja a fellendülést.
   
Az ADB előrejelzése szerint az alrégiók közül a legerősebb ütemben Dél-Ázsia gazdasága bővülhet, a tavalyi 6,0 százalékos zsugorodás után idén 9,5 százalékkal, jövőre pedig 6,6 százalékkal nőhet.
   
A kereskedelem alakulásától függő Délkelet-Ázsiában a tavalyi 4,0 százalékos csökkenést követően 2021-ben 4,4 százalékkal, 2022-ben pedig 5,1 százalékkal, Kelet-Ázsiában a tavalyi 1,8 százalékos növekedés után 7,4, illetve 5,1 százalékkal, míg Közép-Ázsiában a tavalyi 1,9 százalékos visszaesés után 3,4, illetve 4,0 százalékkal nőhet a hazai össztermék. A globális utazási korlátozások és így a turizmus összeomlása által sújtott csendes-óceáni térségben a tavalyi 5,8 százalékos csökkenés után idén is csak 1,4 százalékkal, jövőre pedig 3,8 százalékkal bővülhet a gazdaság.

Hozzászólások

A japán nemzeti bank meglepte a piacokat

A BoJ meglepte a befektetőket azzal, hogy csatlakozott a többi központi bankhoz az éghajlatváltozás mérséklésében, míg az irányadó kamatokat változatlanul hagyta.
2021. 06. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalkozó nők ötleteit díjazta a Hiventures

Idén is díjazta vállalkozó nők legjobb ötleteit a Startupher programon keresztül a Hiventures - közölte a tőkebefektető társaság az MTI-vel csütörtökön.
2021. 06. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes németországi növekedést vár az IfW gazdaságkutató

A német gazdaság teljesítménye lendületes növekedéssel már a harmadik negyedévben eléri a válság előtti szintet a kieli IfW gazdaságkutató intézet honlapján publikált legfrissebb prognózisa alapján.
2021. 06. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben

Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júniusban.
2021. 06. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két és fél éve a legmagasabb infláció az euróövezetben

Májusban két és fél éve a legmagasabb infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.
2021. 06. 17. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-ben tovább hódít a digitális pénzforgalom

Több mint 13 százalékkal nőtt az idei első negyedévben a bankkártya-elfogadóhelyek száma Magyarországon, arányaiban mégis az internetes vásárlások forgalma bővült leginkább – állapítható meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzforgalmi adatai alapján. Az OTP Csoport több megoldást is kínál azon kereskedőknek, akik a törvényi kötelezettség nyomán még nem biztosították az elektronikus fizetés lehetőségét vásárlóiknak.
2021. 06. 17. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MNB a legszigorúbb jegybank a régióban

A kamatemelési ciklus kilátásba helyezésével az MNB lett a legszigorúbb jegybank a régióban, megelőzve a cseheket, akiktől a piac csak augusztusban vár kamatemelést - mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere sajtóeseményen szerdán.
2021. 06. 16. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentette idei német GDP-növekedési előrejelzését az ifo

A globális alapanyag-beszállítói láncban jelentkező fennakadásokra hivatkozva rontotta kissé idei németországi GDP-növekedési előrejelzését a müncheni ifo gazdaságkutató intézet.
2021. 06. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése

Tovább lassult a kínai ipar és kiskereskedelem növekedése májusban, a szakértői előrejelzéseket alulmúló adatok azonban így is a kínai gazdaság helyreállásának folytatódását tükrözték.
2021. 06. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

40 éve nem nőtt ekkorát Japán exportja

Májusban több mint negyven éve a legnagyobb mértékben nőtt a japán export, részben bázishatás, részben a világkereskedelmi forgalom fellendülésének köszönhetően a tokiói pénzügyminisztérium honlapján szerdán publikált jelentés alapján. Májusban Japánnak négy hónapja első alkalommal külkereskedelmi deficitje alakult ki.
2021. 06. 16. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az USA-ban

A vártnál erősebb ütemben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban májusban, miután meglódult az autógyártás, de a nyersanyag- és munkaerőhiány továbbra is visszafogja a feldolgozóipart.
2021. 06. 16. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína ismét bajban van

Miután a világ átvészelte a szállítókonténerek globális hiányát, majd a Szuezi-csatornán keresztbefordult hajó miatt kialakult dugót, a hajózási társaságoknak most egy újabb problémával kell szembenézniük.
2021. 06. 15. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hozamok és infláció - megint

Miközben az infláció szerte a világban emelkedik, a görögéknél még mindig defláció van. Így talán nem meglepő, hogy egy pillanatra a negatív tartományba fordult az ötéves állampapír hozama, amelynek köszönhetően már csak az olaszok rendelkeznek pozitív hozammal ezen az időtávon az EMU-ban.
2021. 06. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrottak az amerikai termelői árak

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek májusban is a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció.
2021. 06. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassan, de biztosan halad a gazdaság kifehérítése

Az elektronikus fizetés és az online számlázás nemcsak a pénzügyi szolgáltatásokat teszi könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá, de a gazdaság kifehérítését is nagyban segíti. Igaz, a korábban nem könyvelt tételek hivatalos útra terelése nem egyik napról a másikra történik, többéves távlatban nézve azonban ezek feltételezett aránya 5-6 százalékpontos csökkenést mutat – derült ki a K&H kkv-k körében végezett felméréséből.
2021. 06. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább gyorsult az infláció Németországban

Májusban már az ötödik hónapja gyorsult az infláció Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden kiadott végleges adatai alapján.
2021. 06. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lehet az ipar motorja?

Közel 60 százalékos növekedést ért el a magyar ipar áprilisban, köszönhetően a bázishatásnak. Kedvező, hogy a volumen már meghaladta a 2019 áprilisi szintet, ám idén márciushoz képest szerény csökkenés volt a szektorban. Az idén meglehet a 10 százalékos többlet.
2021. 06. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületes növekedésre számít a német gazdasági minisztérium

Az újrakezdés optimista hangulata vett erőt a német gazdasági szereplőkön a német szövetségi gazdasági és energiaügyi minisztérium havi rendszeres gazdasági jelentésének hétfőn publikált júniusi kiadványa alapján.
2021. 06. 14. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Létszámbővítést terveznek a német kkv-k

A német kis- és középvállaltok negyede tervezi alkalmazottai számának növelését a pandémiát követően a Handelsblatt hétfői számában idézett felmérés alapján.
2021. 06. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínából rekordmértékű működőtőke-befektetés érkezett Montenegróba

Rekordnagyságú, 71 millió euró (mintegy 24,9 milliárd forint) értékű működőtőke-befektetés érkezett tavaly Kínából Montenegróba, az Adria-parti állam azonban korábban jelentős nagyságú hitelt kapott a távol-keleti országtól, és egyelőre nem tudni, hogyan kerülhetne ki az adósságcsapdából.
2021. 06. 14. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások: