KATA adózás 2021-ben: lássunk végre tisztán!

Nagyot fordult az adózási világ a hazai kisvállalkozók körül 2012-ben, mikor az Országgyűlés megalkotta és elfogadta a 2012. évi CXLVII. törvényt a kisadózó vállalkozók tételes adójáról és a kisvállalati adóról. Az újfajta adónemek a köznyelvbe a KATA, valamint a KIVA mozaikszavakkal vésődtek be, és az azóta eltelt 8 év alatt a KATA népszerűsége olyannyira megnövekedett, hogy napjainkra már közel 400 ezer vállalkozás adózik a KATA tételes adó formát használva.

KATA adózás 2021-ben: lássunk végre tisztán!

Ne csodálkozzunk hát, hogy nagy vihart kavart a „Lex Parragh” néven elhíresült módosító indítvány, mely 2021-től az éven belül egy kifizetőtől származó 3 millió forint feletti összeget 40%-os büntetőadóval sújtja.

Miről is van szó egyáltalán? Ki lehet a KATA alanya?

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya a fent hivatkozott törvény szerint lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság (Bt.) valamint a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság (Kkt.), és az ügyvédi iroda is akkor, ha a vállalkozás a NAV e célra rendszeresített nyomtatványán bejelenti, hogy adókötelezettségeit e törvény rendelkezései szerint kívánja teljesíteni. Jól látható, hogy a jogalkotó elég széles vállalkozói kört megjelölt a KATA adózás lehetséges alanyaként, így az eltelt nyolc év után most több százezer kisvállalkozó törheti a fejét azon, hogy a várható módosítások hogyan és mennyiben érinti őket a jövőben. Honnan tájékozódjunk, hogyan legyünk naprakészek a folyamatosan változó hazai adózási környezetben? - fordulhat meg a kérdés még sokak fejében.

Még az egyes vállalkozói érdekképviseletek is elbizonytalanodtak

Számos vállalkozói érdekképviselet próbálta meg értelmezni és kerekasztal beszélgetések során végiggondolni, szakmailag megvitatni a 2021-re tervezett KATA változásokat, és megfogalmazni aggályaikat a tervezettel kapcsolatban. Több szervezet, közösen arra jutott, hogy arra kérik a jogalkotót, hogy az Országggyűlés fontolja meg az őszi ülésszakában a 2021-től hatályos büntetőadót. Véleményük szerint szét kellene tudni választani a KATA adónemet szabályosan és szabálytalanul használók körét, és csak azokkal szemben fellépni, akik szabálytalanul veszik azt igénybe. Azzal jellemzően a legtöbb szakértő egyetért, hogy a burkolt foglalkoztatási visszaélések ellen fel kell lépni, melyhez egy hatékony ellenőrzési rendszer (és szankcionálás) is elegendő lehet.

A 3 milliós korlát legyen inkább 5, vagy inkább 6 millió!

A sajtóban számos olyan elképzelés is napvilágot látott, mely szerint a bejelentett 3 millió forintos összeghatár helyett az 5 millió forint (BKIK javaslata) vagy épp a 6 millió forint lenne célravezetőbb, vagy leginkább méltányolható összeghatár a KATÁ-s vállalkozások számára, de egyelőre elég merevnek tűnik a jogalkotói oldal és ragaszkodik a 3 milliós eredeti tervéhez.

Törhetik a fejüket most az adózási szakemberek és a vállalkozók is

A KATA adózás 2021-ben várható változásai tehát okkal foglalkoztatják jelentősen mind az adózási szakértőket, könyvelőket és magukat a vállalkozásokat is, hiszen már csak néhány hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megismerjék a várható változások pontos részleteit, felmérjék a változásokkal járó kockázatokat és azokra felkészülve vághassanak bele a következő üzleti évbe.

Honnan tudakozódjunk? Milyen hiteles forrást használjunk?

Szakmai körökben évek óta a Wolters Kluwer adózási, számviteli csomagjai nagyon közkedveltek, melyeket első sorban egyéni vállalkozók, cégvezetők, gazdasági vezetők és adózási szakértők használnak előszeretettel. Az ADÓKlub 2021-es elnevezésű adózási, társadalombiztosítási és számviteli túlélőcsomagok segítségével minden szakember és cégvezető el tud igazodni a folyamatosan változó adójogszabályok és salátatörvények zűrzavarában. Az ADÓKlub 2021 szolgáltatáscsomagjai mind nyomtatott, mind elektronikus formában is segítségére lesznek. Így imádni fogja a Wolters Kluwer szakmai anyagait a cégtulajdonos is, aki egy kényelmes fotelben, a kezében egy sorkihúzóval szereti böngészni a „papír alapú” anyagokat. De az a szakember is elégedett lesz az ADÓKlub 2021-gyel, aki laptopját vagy épp tabletjét használva a digitális anyagokban tallózva szeretne gyorsan választ kapni adózási kérdéseire.

A frissen benyújtott őszi adócsomag alapján a KATA és a KIVA változásai mellett jön az eÁfa, változni fog a hipa, a TAO, az illetékek és a jövedéki adó is. És ez még csak az adózást érintő lajstrom. A TB- és járulékfizetési szabályok, illetve a számviteli nyilvántartások legalább ennyi fejtörést okozhatnak. Jól fog jönni tehát egy ADÓKlubos szakmai háttérbázis, amire minden hónapban támaszkodhatunk.

Részletes információk ITT érhetők el.

Hozzászólások

Jó hangulatban, pluszban zárt a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 318,19 pontos, 0,74 százalékos emelkedéssel, 43 507,13 ponton zárt kedden.
2021. 01. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem okoztak meglepetést a magyar jegybankárok, változatlanul hagyták az alapkamatot

Továbbra is 0,6 százalékos az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank döntéshozó testülete nem módosította a kamatszintet.
2021. 01. 26. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több a külföldi vendégmunkás Csehországban

Külföldi vendégmunkások alkotják a csehországi alkalmazottak mintegy 15 százalékát - közölte prágai sajtótájékoztatóján Dalibor Holy, a Cseh Statisztikai Hivatal illetékese kedden.
2021. 01. 26. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság

A pedagógusok körében magasabb az oltási hajlandóság, mint a magyar társadalomban, 43 százalékuk biztosra ígéri, hogy beoltatja magát valamelyik vakcinával - egyebek mellett ez derült ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) megbízásából végeztek és kedden online sajtótájékoztatón ismertettek.
2021. 01. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon több kedvező negyedéves vállalati eredményre és az új amerikai kormányzattól várt gazdaságösztönző intézkedések hatására.
2021. 01. 26. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Angliai hátterű céget bírságolt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az angliai Goldsten Limitedre, és 25-25 millió forintot a társaság egy korábbi magyar vezető tisztségviselőjére, illetve egy magánszemélyre betét vagy más visszafizetendő pénzeszköz jogosulatlan gyűjtése miatt - tájékoztatta az MTI-t a jegybank kedden.
2021. 01. 26. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Apple maradt a világ legértékesebb márkája

Három év után ismét az Apple a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2021-es Global 500 ranglistája szerint.
2021. 01. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elektromos töltőkkel bővült a Mol Plugee hálózata

A Mol 14 elektromos töltővel bővítette hazai töltőhálózatát, így a vállalat már 71 elektromos töltőt üzemeltet országszerte.
2021. 01. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyot esett a spanyol a gépjárműgyártás

Spanyolországban tavaly több mint félmillióval kevesebb gépjárművet gyártottak 2019-hez képest - olvasható a spanyol gépjárműgyártók szövetségének (ANFAC) honlapján közzétett közleményben.
2021. 01. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sajtokat hív vissza a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.
2021. 01. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milliárdos megrendeléseket kapott a Bosch a fedélzeti számítógépeire

A Bosch fedélzeti számítógépei a járműelektronika mindeneseként, a szabályzóegységek egyre több funkcióját gyűjtik össze a nagy teljesítményű központi elektronikai modulokban. Ezek az eszközök már több mint egy éve segítik a vezetéstámogató és járműdinamikai rendszereket, hamarosan pedig elérhetők lesznek a vezetőtér funkcióit és a karosszériaelektronikát vezérlő központi számítógépek is. Így a Bosch minden más vállalatnál szélesebb portfólióval rendelkezik majd a fedélzeti számítógépek fejlesztésében.
2021. 01. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lemond az olasz miniszterelnök

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ma benyújtja lemondását.
2021. 01. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerbiában túl nagy az érdeklődés az oltás iránt

A szerb kormány keddtől megszüntette a lehetőséget, hogy bárki soron kívül beadathassa magának a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni oltását, miután az utóbbi néhány napban a rendkívüli érdeklődés miatt óriási sorállás és többórás várakozás alakult ki a szerbiai oltópontokon.
2021. 01. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A járvány megmutatta: a rugalmas munkaidő és az emberi kapcsolatok a legfontosabbak a magyar munkavállalók számára

A magyar munkavállalók ahhoz, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön és elkötelezettek legyenek a munkáltató iránt, elvárják, hogy rendszeres legyen a kommunikáció a főnökkel, hogy jó legyen a személyes kapcsolatuk a kollégákkal, és hogy rugalmas legyen a munkaidő – derül ki a Profession.hu és a Boston Consulting Group (BCG) közös, friss, reprezentatív felméréséből, mely azt vizsgálta, milyen változásokat hozhat a koronavírus-járvány a munka világában.
2021. 01. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az országos zárlat hosszabbítását tervezik Izraelben

Az országos zárlat egyhetes meghosszabbítását tervezik a súlyos betegek magas száma miatt Izraelben - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.
2021. 01. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank

Februárban országszerte várhatóan 10 települést von be közös programjába a Magyar Posta és a Takarékbank, ezzel csaknem 20-ra emelkedik azon települések száma, ahol a közös működtetés hatékonyságát vizsgálják a felek - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Posta Zrt. kedden.
2021. 01. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Milánó kivételével pluszban nyitottak a tőzsdék

Milánó kivételével emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, és az irányadó indexek felfelé vették az irányt a kereskedés első perceiben.
2021. 01. 26. 10:45
Megosztás:
Hozzászólások:

Módosított szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland

Módosított szabadkereskedelmi megállapodást írt alá Kína és Új-Zéland kedden, megújítva 12 évvel ezelőtt kötött egyezményüket - számolt be a China Daily című kínai pártlap.
2021. 01. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódhat a csökkenés a magyar tőzsdén

Csökkenésre számít a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2021. 01. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vakcinára és az olasz politikára figyelnek ma a befektetők

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék kedden, a befektetők az Európai Bizottság és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó közötti vitára, valamint az olaszországi belpolitikai bizonytalanságokra figyelnek.
2021. 01. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: