KATA adózás 2021-ben: lássunk végre tisztán!

Nagyot fordult az adózási világ a hazai kisvállalkozók körül 2012-ben, mikor az Országgyűlés megalkotta és elfogadta a 2012. évi CXLVII. törvényt a kisadózó vállalkozók tételes adójáról és a kisvállalati adóról. Az újfajta adónemek a köznyelvbe a KATA, valamint a KIVA mozaikszavakkal vésődtek be, és az azóta eltelt 8 év alatt a KATA népszerűsége olyannyira megnövekedett, hogy napjainkra már közel 400 ezer vállalkozás adózik a KATA tételes adó formát használva.

KATA adózás 2021-ben: lássunk végre tisztán!

Ne csodálkozzunk hát, hogy nagy vihart kavart a „Lex Parragh” néven elhíresült módosító indítvány, mely 2021-től az éven belül egy kifizetőtől származó 3 millió forint feletti összeget 40%-os büntetőadóval sújtja.

Miről is van szó egyáltalán? Ki lehet a KATA alanya?

A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya a fent hivatkozott törvény szerint lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság (Bt.) valamint a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság (Kkt.), és az ügyvédi iroda is akkor, ha a vállalkozás a NAV e célra rendszeresített nyomtatványán bejelenti, hogy adókötelezettségeit e törvény rendelkezései szerint kívánja teljesíteni. Jól látható, hogy a jogalkotó elég széles vállalkozói kört megjelölt a KATA adózás lehetséges alanyaként, így az eltelt nyolc év után most több százezer kisvállalkozó törheti a fejét azon, hogy a várható módosítások hogyan és mennyiben érinti őket a jövőben. Honnan tájékozódjunk, hogyan legyünk naprakészek a folyamatosan változó hazai adózási környezetben? - fordulhat meg a kérdés még sokak fejében.

Még az egyes vállalkozói érdekképviseletek is elbizonytalanodtak

Számos vállalkozói érdekképviselet próbálta meg értelmezni és kerekasztal beszélgetések során végiggondolni, szakmailag megvitatni a 2021-re tervezett KATA változásokat, és megfogalmazni aggályaikat a tervezettel kapcsolatban. Több szervezet, közösen arra jutott, hogy arra kérik a jogalkotót, hogy az Országggyűlés fontolja meg az őszi ülésszakában a 2021-től hatályos büntetőadót. Véleményük szerint szét kellene tudni választani a KATA adónemet szabályosan és szabálytalanul használók körét, és csak azokkal szemben fellépni, akik szabálytalanul veszik azt igénybe. Azzal jellemzően a legtöbb szakértő egyetért, hogy a burkolt foglalkoztatási visszaélések ellen fel kell lépni, melyhez egy hatékony ellenőrzési rendszer (és szankcionálás) is elegendő lehet.

A 3 milliós korlát legyen inkább 5, vagy inkább 6 millió!

A sajtóban számos olyan elképzelés is napvilágot látott, mely szerint a bejelentett 3 millió forintos összeghatár helyett az 5 millió forint (BKIK javaslata) vagy épp a 6 millió forint lenne célravezetőbb, vagy leginkább méltányolható összeghatár a KATÁ-s vállalkozások számára, de egyelőre elég merevnek tűnik a jogalkotói oldal és ragaszkodik a 3 milliós eredeti tervéhez.

Törhetik a fejüket most az adózási szakemberek és a vállalkozók is

A KATA adózás 2021-ben várható változásai tehát okkal foglalkoztatják jelentősen mind az adózási szakértőket, könyvelőket és magukat a vállalkozásokat is, hiszen már csak néhány hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megismerjék a várható változások pontos részleteit, felmérjék a változásokkal járó kockázatokat és azokra felkészülve vághassanak bele a következő üzleti évbe.

Honnan tudakozódjunk? Milyen hiteles forrást használjunk?

Szakmai körökben évek óta a Wolters Kluwer adózási, számviteli csomagjai nagyon közkedveltek, melyeket első sorban egyéni vállalkozók, cégvezetők, gazdasági vezetők és adózási szakértők használnak előszeretettel. Az ADÓKlub 2021-es elnevezésű adózási, társadalombiztosítási és számviteli túlélőcsomagok segítségével minden szakember és cégvezető el tud igazodni a folyamatosan változó adójogszabályok és salátatörvények zűrzavarában. Az ADÓKlub 2021 szolgáltatáscsomagjai mind nyomtatott, mind elektronikus formában is segítségére lesznek. Így imádni fogja a Wolters Kluwer szakmai anyagait a cégtulajdonos is, aki egy kényelmes fotelben, a kezében egy sorkihúzóval szereti böngészni a „papír alapú” anyagokat. De az a szakember is elégedett lesz az ADÓKlub 2021-gyel, aki laptopját vagy épp tabletjét használva a digitális anyagokban tallózva szeretne gyorsan választ kapni adózási kérdéseire.

A frissen benyújtott őszi adócsomag alapján a KATA és a KIVA változásai mellett jön az eÁfa, változni fog a hipa, a TAO, az illetékek és a jövedéki adó is. És ez még csak az adózást érintő lajstrom. A TB- és járulékfizetési szabályok, illetve a számviteli nyilvántartások legalább ennyi fejtörést okozhatnak. Jól fog jönni tehát egy ADÓKlubos szakmai háttérbázis, amire minden hónapban támaszkodhatunk.

Részletes információk ITT érhetők el.

A bizalmi vagyonkezelés érdekli? Ezeket a kérdéseket tegye fel magának!

Napjainkban Magyarországon egyre többen ismerik a bizalmi vagyonkezelés intézményét, vagy legalábbis hallottak már róla. Számos tévhit övezi ezt a hazánkban újdonságnak mondható jogintézményt, azonban úgy tűnik, az érdeklődők egyre inkább informáltak ezen a területen. Az érdeklődő vállalkozók jellemzően hallották, hogy ez a jogintézmény számos előnyt tartogat a számukra, de a legtöbbüknek mégis az az első kérdése, hogy „Nekem érdemes a bizalmi vagyonkezelést választanom?” Erre csak akkor tudunk válaszolni, ha előtte további kérdéseket teszünk fel magunknak.
2021. 09. 22. 18:30
Megosztás:

A moratóriumot igénybe vevők több mint harmada még nem áll készen a kilépésre

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére - tájékoztatta legújabb felmérése eredményéről az Intrum követeléskezelő az MTI-t szerdán.
2021. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Újabb 35 milliárd forint támogatás a hazai vállalatok innovációira

A gazdaság újraindításában, Magyarország versenyképességének erősítésében jelentős szerep hárul az innovációs teljesítmény növelésére, amelyet a kormány a PIACI KFI konstrukcióval is ösztönöz. A rendkívül népszerű pályázat újabb fordulójában szerdától 35 milliárd forint támogatás érhető el - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdai közleményében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár.
2021. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Nem változtatott a referencia kamatlábakon a kínai jegybank

Nem változtatott a kínai jegybank szerdán a referencia kamatlábakon, miközben a pénzpiacokra továbbra is nyomást gyakorol az eladósodott China Evergrande Group ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanság.
2021. 09. 22. 17:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi széles ingadozásokat követő vegyes zárás után.
2021. 09. 22. 16:30
Megosztás:

Újabb díjat kapott a műanyagipart áramvonalasító magyar startup

A Haris Digital magyar startupként a kis- és közepes vállalatok gyártás-digitalizációjával foglalkozik. A közelmúltban több versenyen is megmérették technológiájukat: a harmadik helyet szerezték meg a SelectUSA Investment Summiton, Amerika egyik legrangosabb startuprendezvényén, legutóbb pedig egy magyar seregszemlén, az iPon Novation versenyen győzedelmeskedtek a „végtelenül egyszerű, plug and play machine monitoring megoldásukkal”. De miben segíthet egy innovatív megoldás a kkv-knak növelni a hatékonyságukat, és hogyan áll Magyarország a digitalizáció ilyen tekintetében?
2021. 09. 22. 16:20
Megosztás:

Nőtt az induló újlakásprojektek száma

A megyei jogú városokban 37 újlakásprojekt indult el idén a harmadik negyedévben, 19 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 16:00
Megosztás:

Ekkora lehet az idei gazdasági növekedés

Az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint az idei év egészében a GDP 6,5 százalékos bővülésére lehet számítani, amelyet jövőre 4,5 százalékos növekedés követhet.
2021. 09. 22. 15:30
Megosztás:

A krónikus sebek ellátását segítő mesterséges intelligenciát fejlesztettek magyar kutatók

A krónikus sebek ellátását segítő, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát készítették el a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói.
2021. 09. 22. 15:00
Megosztás:

Változatlan a monetáris politikája a japán jegybanknak

Nem változtatott monetáris politikáján a japán jegybank.
2021. 09. 22. 14:30
Megosztás:

Kiemelt feladat a lakosság ellátása minőségi hazai élelmiszerekkel

Az agrárkormányzat, illetve a termelők, a gyártók és a kereskedők közös feladata, hogy minél több embert lássanak el minőségi magyar élelmiszerekkel határainkon belül és kívül - jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Trade magazin által szervezett Business Days konferencián, ahol az agrártárca szerdai MTI-nek küldött közleménye szerint átadta a Kereskedelmi Nívódíj a Magyar Termékekért elismeréseket.
2021. 09. 22. 14:00
Megosztás:

Uniós oltalomat kapott a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság kedden kihirdetett rendeletével a "Madarasi birspálinka" védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 13:30
Megosztás:

Továbbra is nálunk a legkedvezőbbek az energiaárak EU-n belül

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül - tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi vizsgálata eredményéről az MTI-t szerdán.
2021. 09. 22. 13:00
Megosztás:

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál

Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál, két évvel ezelőtt még minden negyedik, az idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai - közölte az adóhivatal szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 12:30
Megosztás:

Nagy sikert aratott a megújult Mol Bubi

Szeptemberben volt olyan nap is, amikor már több mint tízezer utazás történt a megújult Mol Bubival, a fővárosi közbringarendszerrel - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2021. 09. 22. 12:00
Megosztás:

Lehúzta a fejlődő ázsiai országok idei növekedési előrejelzését az ADB

Enyhén rontotta a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni gazdaságok idei gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB), mivel a koronavírus-világjárvány továbbra is uralja a régió kilátásait, a fellendülést akadályozza az új vírusmutációk terjedése, a védőoltások egyenetlen szétosztása és az újabb zárlatok bevezetése.
2021. 09. 22. 11:30
Megosztás:

Megjelentek a szuperolcsó zöld hitel részletes feltételei. Van meglepetés bőven!

Az október 4-től elérhető zöld hitel – hivatalos nevén NHP Zöld Otthon Program (NHP ZOP) – biztosan óriási siker lesz az új építésű lakást vásárlók körében, hiszen 2,5 százalékos kamattal végig fix lakásitelt nem találni a piacon. Éppen ezért nagyon izgalmas a most publikált terméktájékoztató, ami több meglepetést is tartalmaz. A Bankmonitor szakértői összeszedték ezek közül a legfontosabbakat.
2021. 09. 22. 11:00
Megosztás:

Lassult az albérletpiaci drágulás

Tovább drágultak az albérletek. Országosan 1,1 százalékos volt a havi emelkedés augusztusban, éves szinten pedig 3,7 százalékos drágultak a kiadó lakások. Míg Budapesten az éves drágulás 2,8 százalékos volt, addig a Dél-Alföldön 8 százalék feletti emelkedés következett be. A budapesti kínálati piacon szeptember közepén az átlagos bérleti díjak elérték a tavalyi, 150 ezer forintos szintet, de ez még mindig elmarad 2019 nyarán látott 165 ezres összegtől. A fővároson kívül tovább erősödött a piac, ennek köszönhetően záródik a budapesti és megyeszékhelyek közötti bérletidíj-olló. Szeptemberben Debrecenben, Győrben, Veszprémben és Székesfehérváron már annyiért kínálják a kiadó lakásokat, mint a legolcsóbb budapesti városrészekben.
2021. 09. 22. 10:30
Megosztás:

Bécs polgármestere szigorításokat jelentett be

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedden.
2021. 09. 22. 10:00
Megosztás:

Foodpanda néven működik tovább a NetPincér jövő héttől

Foodpanda néven, új arculattal működik tovább a NetPincér szeptember 28-ától; a tervek szerint október elejétől pedig vény nélkül kapható gyógyszerek és patikai termékek is rendelhetők a foodpanda kiszállítással - tájékoztatta a Delivery Hero Hungary Kft. az MTI-t.
2021. 09. 22. 09:30
Megosztás: