Jelentősen fékezi az európai gazdaságot a nyersanyagok ukrán háború miatt felgyorsult drágulása

Az orosz-ukrán háború hatására rég nem látott mértékben drágultak az árupiaci termékek és nyersanyagok, mely tovább mélyíti az inflációs kockázatokat és a globális stagfláció esélyét az Equilor Befektetési Zrt. elemzése szerint. Magyarország búzatermése fedezi ugyan a hazai szükségleteket, Oroszország és Ukrajna azonban jelentős szereplő a nemzetközi árupiacon, így a gabona drágulása a hazai élelmiszerárakba is be fog épülni. Mindemellett az olaj és földgáz árának emelkedése is jelentős növekedési kockázatot jelent, a nyersanyagpiaci száguldásnak csak a háborús konfliktus enyhülése, rendezése szabhat gátat.

Jelentősen fékezi az európai gazdaságot a nyersanyagok ukrán háború miatt felgyorsult drágulása

Az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt a jegybankok rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek a következő időszakban, egyszerre kellene ugyanis választ adni a tovább erősödő inflációs nyomásra, és a lefelé mutató növekedési kockázatokra az Equilor Befektetési Zrt. árupiaci összefoglalója szerint. Oroszország és Ukrajna termeli a globális búzaexport 29 százalékát, így ezt a szegmenst is érzékenyen érinti a háború: 1 véka búza határidős árfolyama néhány nap alatt 8 dollárról 13 dollárra emelkedett, ilyen gyors emelkedésre pedig 14 éve nem volt példa, a Budapesti Értéktőzsdén pedig az orosz-ukrán háború kitörése óta a szeptemberi lejáratú búza árfolyama 91 250 forintról 104 250 forintra emelkedett tonnánként. A világ számos pontján komoly problémát fog okozni a gabonahiány, több észak-afrikai ország már jelezte is, hogy mindössze néhány hónapra elegendő készletük van.

A magyarországi búzatermés nagyságrendileg a hazai fogyasztás duplája, de az Equilor várakozása szerint az élelmiszerárakba így is be fog épülni a gabona drágulása. A Kormány május 15-ig exportkorlátozást vezetett be a gabonákra, ezzel is biztosítva a hazai ellátást. A földgáz árfolyamának további emelkedése miatt a műtrágya is jelentősen drágult, mely az összes mezőgazdasági termény árát felfelé húzza, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy Oroszország a világ legnagyobb műtrágyaexportőre. Mindemellett a kukorica határidős árfolyama is emelkedett, a háború kitörése óta a Budapesti Értéktőzsdén a májusi lejáratú határidős takarmánykukorica árfolyama 92 ezer forintról 112 ezer forintra szökött fel. A világ kukoricaexportjának 20 százalékát teszi ki Oroszország és Ukrajna termelése, a szankciók mellett a szállítási útvonalakon történő katonai műveletek szakítják meg az ellátási láncot. A vetési időszak a következő hónapokban esedékes, így a munkálatok esetleges elmaradása miatt előfordulhat a kínálat összeomlása az októberi aratási időszakban, ez pedig hosszabb távon is felfelé tolhatja az árakat.

Az orosz olajszállítások blokkolása Európát is negatívan érintené

Az orosz olajkínálat egyre bizonytalanabb, az Egyesült Államok ugyanis az Oroszországból érkező olajimport teljes blokkolásáról tárgyalt az európai partnereivel, majd tegnap Joe Biden be is jelentette, hogy megszüntetik az orosz energiahordozók vásárlását. Putyin válaszlépéseket ígért, melynek keretében bizonyos árupiaci termékekre export-import tilalmat vezethet be az általa ellenségesnek tartott országokkal szemben. Oroszország naponta 11,3 millió hordó kőolajat termel ki, mely a globális olajtermelés 11 százalékát teszi ki. Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint a kieső kínálatot teljes egészében lehetetlen pótolni: amennyiben feloldanák az Irán elleni szankciókat, és Szaúd-Arábia is megnövelné a kitermelést, az orosz exportmennyiség 20-30 százalékát tudnák pótolni. A keresleti oldal egyelőre masszív, de 150 dolláros hordónkénti olajár mellett már csökkenhet, ez viszont jelentősen visszavetheti a globális növekedési kilátásokat is.

Az orosz kőolaj kiesése esetén a JPMorgan év végére 185 dolláros hordónkénti árat prognosztizál a Brent típusú kőolaj esetében, mely jelentős növekedési áldozatokkal járna a globális gazdaságban. A jelenlegi helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az Egyesült Államok informális tárgyalásokba kezdett e téren Venezuelával. Hasonló a helyzet a földgáz esetében is, az európai gázár hétfőn újabb történelmi rekordszintre emelkedett, 350 euró közelében is járt egy MWh-nyi fűtőértékű gáz. Itt egyelőre nincs szó a behozatal blokkolásáról és a kínálat is stabil, ugyanakkor a gázszállítások visszafogására mindig ütőkártyaként tekintett az orosz elnök. Európa gázellátásának harmadáért Oroszország felel, így ezt a mennyiséget rendkívül nehéz lenne kiváltani. A következő fűtési idényben orosz gáz nélkül akár ipari korlátozások is elképzelhetőek, mely szintén jelentős növekedési kockázatot jelent Európában. Ugyanakkor ezen Oroszország is sokat veszítene, a mezők egy részét már nem lehetne újraindítani a későbbiekben. A helyzetet némileg normalizálta, hogy a német kancellár bejelentette, hogy nem tervezik az orosz energiaimport tilalmát.

A klasszikus menedékeszköznek számító arany árfolyama felfelé vette az irányt a háború kitörésének hírére, és már a 2 ezer dolláros szintet ostromolja az unciánkénti ár. A stagflációs félelmek is segítik az emelkedést: az emelkedő energiaárak ugyanis magasabb inflációt és lassabb növekedést okozhatnak a következő negyedévekben. A folyamatot tovább erősíti, hogy több orosz bankot is levágtak a SWIFT-rendszerről, illetve korlátozták az orosz jegybank tartalékokhoz való hozzáférését, így felértékelődik a fizikai arany jelentősége. A kínai jegybank hosszabb távon is tovább növelheti az arany hányadát a tartalékban, ugyanakkor rövid távon számítani lehet rá, hogy az orosz jegybank piacra dob a készletéből.

A nyersanyagpiaci száguldás megfékezéséhez a háború valamilyen formában történő rendezésére lenne szükség, legalább egy tartós tűzszünettel, illetve a meginduló béketárgyalásokkal. Varga Zoltán szerint az Oroszország elleni szankciók egy része várhatóan ezt követően is fennmarad, így nem számíthatunk arra, hogy a háború előtti szintekre rendeződnek vissza az árfolyamok, de a harcok beszüntetésével egy jelentősebb negatív korrekció várható. A legfontosabb kérdés, hogy erre mikor fog sor kerülni – minél később, annál nagyobb sebeket kap az európai gazdaság, és annál hosszabb lesz a válságból való kilábalás időszaka.

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás: