Lelassult az esetszámok csökkenése Romániában

Romániában lelassult az új koronavírusos esetek számának csökkenése, egy héttel azután, hogy feloldották az összes járványügyi korlátozást.

Lelassult az esetszámok csökkenése Romániában

Az egészségügyi minisztérium szerdai összegzése szerint 3913 új fertőzést diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában, ami alig tíz százalékkal marad el az utóbbi két hét átlagától, a keddi 4854 új eset pedig több mint tíz százalékkal meg is haladta a mozgóátlagot. Ez jelentős változás ahhoz képest, hogy a járvány negyedik hullámának február eleji tetőzése óta a járványgörbe gyorsan hanyatlott, és a napi esetszám általában 40-50 százalékkal kisebb volt az előző két hét átlagánál.

A járványügyi korlátozások eltörlése óta eltelt első hét tapasztalatait összegző sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azonban kifejezte reményét, hogy a tendencia továbbra is csökkenő marad, megjegyezve, hogy a közegészségügyi helyzet alakulása nagymértékben függ az orvosok által ajánlott önkéntes óvintézkedések betartásától.

Rafila szerint nem lehet hatodik járványhullámról beszélni Romániában olyan körülmények között, amikor az ötödik hullám sem ért véget. Az esetszámok nyugat-európai növekedését a tárcavezető a megnövekedett mobilitásnak tulajdonította, az ázsiai romló járványadatokat pedig azzal magyarázta, hogy ott egyes országok még nem szembesültek az omikron vírusvariánssal, így gyakorlatilag ott most kezdődik az ötödik hullám.

A miniszter az összes járványügyi korlátozás azonnali felelősségét elhárítva megjegyezte, hogy a maga részéről a fokozatos lazítást javasolta, végül azonban "az a döntés született", hogy nincs már értelme emiatt érvényben tartani az egészségügyi veszélyhelyzetet, amelynek március 8-i lejártával megszűnt a kijárási és a gyülekezési korlátozásoknak, illetve a maszkviselés kötelezővé tételének a jogalapja. A miniszter jelezte: nyilatkozata nem elhatárolódás, a korlátozások feloldásáról szóló döntést nyilván nem csak egészségügyi szempontok alapján hozták, és azt a kormány valamennyi tagja - így ő is - vállalja.

"Én is örülök annak, hogy visszatértünk a normális életünkhöz, csak az a fontos, hogy ne adjuk fel az óvatosságot" - mondta a miniszter. Rafila hozzátette: az esetleges hatodik járványhullámot inkább az őszi időszakra valószínűsít, és az esetszámok esetleges emelkedése sem jelenti a korlátozások automatikus visszatérését. Az egészségügyi tárca csak akkor kezdeményez kormányzati intézkedéseket, ha ismét aggasztóan megnövekszik az ellátórendszerre nehezedő nyomás.

A tárca szerdai jelentése szerint jelenleg 3400 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. A súlyos esetek száma is hasonló arányban csökkent: jelenleg 516 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon. A halálesetek számában továbbra is jelentős ingadozások vannak, de a tendencia továbbra is csökkenő: az utóbbi héten 360 áldozatot követelt a járvány, 35 százalékkal kevesebbet, mint az előző hét napon.

Eddig elegendőek Csehország gáztartalékai

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz - közölte Zbynek Stanjura pénzügyminiszter pénteken Prágában, sajtótájékoztatón.
2022. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Folytatódik a kisbenzinkutak támogatása

A kormány a kisbenzinkutak további megsegítésére 18,5 milliárd forintot különített el, péntektől megnyílt az igénylés lehetősége az elektronikus felületen, a pályázók már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz - közölte az Agrárminisztérium pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 20. 01:00
Megosztás:

Alacsonyabb dózisban is hatékony az Imvanex oltóanyag

Az Imvanex nevű, himlő elleni oltóanyag kisebb mennyiségben, intradermálisan, vagyis bőrbe beadva elegendő antitestet termel a majomhimlő ellen - közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken.
2022. 08. 20. 00:01
Megosztás:

Zivatarveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Zivatarveszély miatt országos figyelmeztetéseket adott ki szombatra, augusztus 20-ára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2022. 08. 19. 23:00
Megosztás:

Németországban rekordszintű volt a termelői áremelkedés júliusban

Németországban soha nem látott mértékben emelkedtek a termelői árak júliusban éves összevetésben.
2022. 08. 19. 22:00
Megosztás:

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
2022. 08. 19. 21:00
Megosztás:

Nyári pangás jellemezte a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 109 pontos, 0,25 százalékos csökkenéssel, 42 990,47 ponton zárt pénteken.
2022. 08. 19. 20:00
Megosztás:

Erősödött a forint pénteken

Erősödéssel zárta a hét utolsó kereskedési napját a forint a főbb devizákkal szemben.
2022. 08. 19. 19:00
Megosztás:

Európa legkedvezőbb feltételeivel igényelhetők a diákhitel támogatások

Óriási az érdeklődés a valaha volt legnépszerűbb termék, a Diákhitel Plusz iránt, melyet még szeptember 30-ig igényelhetnek a hallgatók. A Diákhitel Plusz egy szabad felhasználású, teljesen kamatmentes termék, mely egyszeri, 500 ezer forintot jelent az igénylőnek.
2022. 08. 19. 18:00
Megosztás:

Veszélyes étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

Komoly egészségkárosodást is okozhat a GentleManus elnevezésű, férfiaknak szánt étrend-kiegészítő tiltott gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt, ezért a terméket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól - közölte a Nébih a honlapján pénteken.
2022. 08. 19. 17:00
Megosztás:

Legyen egységes repohár visszaváltási rendszer, a vendégek a leadott repoharak után kapják vissza a pénzüket!

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok piaci önszabályozó megoldását, vagyis a rendszer racionális, egységes és valóban fenntartható átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület. Javaslatuk fontos része, hogy a repoharat választó vendégek visszakapják annak ellenértékét.
2022. 08. 19. 16:00
Megosztás:

Melyik bank drágított leginkább a lakáshitel kamatokon az elmúlt évben?

Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.huadataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
2022. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Kezd szétesni a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban

Rekord mélypontjára esett a fogyasztói bizalom az Egyesült Királyságban a júliusi felmérés alapján.
2022. 08. 19. 14:00
Megosztás:

A nyersanyagárak miatt ismét túllőtt a célon a japán infláció

Japánban 2,4%-ra emelkedett júliusban az infláció a júniusi 2,2% után. A növekedés mintegy felét az energiaköltségek tették ki.
2022. 08. 19. 13:00
Megosztás:

A mai gazdasági adatok is elszomorítóak

A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom a -44 pontos értékével a júniusi -41 pontot követően. Egyre csúnyábban fest a szigetország gazdasága.
2022. 08. 19. 12:00
Megosztás:

Gyengültek nyitáskor a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 08. 19. 10:00
Megosztás:

Ennyivel nőtt a háztartások pénzügyi vagyona a második negyedévben

A pénzügyi eszközök 837 milliárd, a kötelezettségek 145 milliárd forintos emelkedésének eredőjeként az idei második negyedévben 692 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona - derül ki a pénzügyi számlák előzetes adataiból, amelyek csütörtökön jelentek meg az MNB honlapján.
2022. 08. 19. 09:00
Megosztás:

Történelmi csúcsra emelkedett az infláció az euróövezetben

Az euróövezet éves inflációs rátája júliusban új rekordra, 8,9 százalékra emelkedett a júniusi 8,6 százalékról; az EU-ban 9,8 százalékot jegyeztek fel a júniusi 9,6 százalékot követően - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentéséből.
2022. 08. 19. 08:00
Megosztás:

Alacsony a bizalom a használtautó-értékesítők iránt Magyarországon

Magyarországon az egyik legalacsonyabb a bizalom a használtautó-értékesítők iránt - derül ki a carVertical 17 országban, 4500 ember megkérdezésével készített felméréséből.
2022. 08. 19. 07:00
Megosztás:

Több mint félmilliárd forint jogdíjat fizet ki az EJI a színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer - 95 százalékban magyar - előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után.
2022. 08. 19. 06:00
Megosztás: