Mekkora lehet a német adóvisszatérítés összege?

Akár hosszabb, akár rövidebb ideig dolgozott valaki Németországban, egy dolog szinte minden munkavállalóra igaz: jogosult lehet a német adóvisszatérítésre. Most megmutatjuk azt, hogyan élhet Ön is ezzel a lehetőséggel, és hogyan juthat hozzá az Önt jogosan megillető összeghez, mely akár 1000 eurós nagyságrendű tétel is lehet.A Németországban dolgozók többsége súlyos adót fizet a becsületes munkával megkeresett pénze után. Ennek az adónak az összege elérheti akár a havi fizetés 40 százalékát is. Azt azonban sokan nem is gondolják, hogy az összeg a nagyobb része bizonyos feltételek mellett hatékonyan visszaigényelhető.

Mekkora lehet a német adóvisszatérítés összege?

A Németországban dolgozók többsége súlyos adót fizet a becsületes munkával megkeresett pénze után. Ennek az adónak az összege elérheti akár a havi fizetés 40 százalékát is. Azt azonban sokan nem is gondolják, hogy az összeg a nagyobb része bizonyos feltételek mellett hatékonyan visszaigényelhető.

Most megmutatjuk nagyjából mekkora összeggel számolhat, és hogyan igényelheti vissza az őt jogosan megillető pénzt egy magyar munkavállaló, aki élete során dolgozott már Németországban, valamint azt is, hogyan érdemes belevágni a feladatba, hogy a német adóvisszatérítés egész biztosan borítékolható legyen.

Kik élhetnek a német adóvisszatérítés lehetőségével?

Habár nem mindenki tudja, de abban az esetben, ha valaki Németországban dolgozott, nagy valószínűséggel jogosult a német adóvisszatérítésre. Ennek oka rendkívül egyszerű: a német munkavállalók többsége jóval több adóelőleget fizet az állam felé, mint amennyit valójában fizetnie kellene.

Hogy mennyit fizetünk pontosan, azt a havi kereseti kimutatáson, azaz a Verdienstnachweis névre hallgató dokumentumon, illetve a munkáltató által kiállított éves kereseti igazoláson, a Lohnsteuerbescheinigung nevű dokumentumon a bruttó bér mellett találhatjuk meg. Ez az összeg mutatja meg azt, hogy az aktuális hónapban az adóhivatal felé milyen mértékű adóösszeg került levonásra a munkavállaló béréből.

Az esetek többségében tehát itt egy jóval nagyobb számot találunk, mint amit valójában fizetnünk kellett volna, a különbözet pedig minket illet. Ahhoz azonban, hogy ezt megszerezzük, a német adóbevallás benyújtása szükséges.

Hogyan készíthető el a német adóbevallás?

A német adóbevallás benyújtása komplex folyamat, melyhez a különböző formanyomtatványok mellett rengeteg egyéb dolog is szükséges. Többek közt:

- az éves német béradó igazolásra,

- a jövedelempótló támogatásokról szóló igazolásokra,

- a német lakcím be- és kijelentő dokumentumra,

- a Bescheinigung EU/EWR nevezetű nyomtatványra,

- a hazautazások költségeit igazoló menetlevélre,

és rengeteg egyéb dokumentumra, valamint igazolásra, melyek egytől egyig fontos szerepet játszanak abban, hogy valaki hozzájuthasson ahhoz az összeghez, ami őt a Németországban befizetett adó után jogosan megilleti.

Hogyan érdemes nekiállni a német adóbevallás benyújtásának?

Összességében elmondható az, hogy az adóvisszatérítés igénylése egyszerű feladatnak tűnik, a helyzet azonban az, hogy a folyamat a valóságban ennél jóval bonyolultabb. Nemcsak komoly odafigyelést, de a német adóügyek terén való tapasztalatot és szakértelmet is igényel.

Éppen ezért fontos, hogy laikusként ne álljunk neki egyedül. A hatékony német adó visszaigénylés érdekében mindenképp vegyük fel a kapcsolatot olyan szakemberrel, aki jártas a külföldi adóügyeket illetően, és segíteni tud nekünk abban, hogy a szükséges dokumentumok benyújtása hiánytalan legyen, a minket illető összeg pedig ezáltal egész biztosan eljuthasson hozzánk.

Az igazán jó szakember az elejétől a végéig kézben tartja a folyamatot és gondoskodik arról, hogy minden szükséges nyomtatvány és melléklet rendelkezésre álljon a német adóhatóság számára. A magyar bevallástól kezdve, a NAV-tól való igazoláson át, minden szükséges dokumentumig.

A német bevallás elkészítése mellett gondoskodik arról, hogy az esetleges hiánypótlással vagy kiegészítéssel kapcsolatos ügyintézés is hatékony legyen, biztosítva ezáltal azt, hogy a folyamat gördülékenyen, hatékonyan és eredményesen menjen végbe.

Egy német adóügyekben jártas szakember segítségével ezen felül nincs szükség arra, hogy személyesen keressük fel a dokumentumok és igazolások szempontjából fontos hivatalokat. Nem kell feltétlenül személyesen megjelenni az ügyintézéshez, elég, ha postán, e-mailben vagy telefonon tartjuk a kapcsolatot.

Arról nem is beszélve, hogy így nemcsak az adóügyekben való jártasságra, de arra sincs szükség, hogy perfekt beszéljünk németül. Nem kell extra kiadásként tolmáccsal számolnunk, ami az ügyintézéssel járó költségek mellett is komoly spórolást jelent.

Mekkora összeggel számolhat egy átlag munkavállaló?

Az, hogy valaki milyen mértékű adóvisszatérítésben részesülhet, több dologtól is függ. Önmagában a bruttó bér ismerete még nem elég, hiszen a fizetéséből levont adóelőleg mértéke mellett számolni kell azokkal az adókedvezményekkel is, melyekre az adott munkavállaló jogosult.

Meghatározó lehet például a családi állapot, a saját irodával vagy épp szállással kapcsolatos kiadások, a menetlevéllel igazolható hazautak száma, vagy épp a rászoruló hozzátartozók támogatására fordított összeg is.

Általánosságban azonban elmondhatjuk, hogy a német adóvisszatérítés a kedvezmények mellett is elérheti az 1.000 euró feletti összeget, ami a jelenlegi árfolyam mellett olyan pénzösszeg, melynek megszerzésére mindenkinek érdemes időt és energiát fordítania, és olyan szakember segítségét igénybe vennie, aki segít abban, hogy a folyamat gördülékenyen és hatékonyan véghez vihető legyen.

Ezzel magyarázható az építőipar termelésének júniusi csökkenése

Az építőipari termelés júniusi csökkenésének mértéke részben a 2021-es magas bázissal magyarázható, ezzel együtt az építőipar húzóágazat marad az idén, éves növekedése elérheti a 7 százalékot az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2022. 08. 15. 21:00
Megosztás:

51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés - tájékoztatta a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.
2022. 08. 15. 20:00
Megosztás:

Ekkora volt júniusban a folyó fizetési mérleg hiánya

A májusi csökkenés után júniusban a korábbi hónapok szintjére, 806 millió euróra nőtt a folyó fizetési mérleg havi hiánya a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn megjelent előzetes adatai szerint. Májusban 370 millió, áprilisban és márciusban egyformán 780 millió euró volt a folyó mérleg deficitje.
2022. 08. 15. 19:00
Megosztás:

Mínuszban zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 628,79 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 43 034,16 ponton zárt hétfőn.
2022. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás: