Az oktatási szektort érte a legtöbb zsarolóvírus támadás

Az új Sophos kutatás szerint 2020-ban a zsarolóvírus az oktatási szektorban okozta a legnagyobb károkat - itt volt a legtöbb támadás és a legmagasabb helyreállítási költségek.

Az oktatási szektort érte a legtöbb zsarolóvírus támadás

A Sophos kiberbiztonsági cég közzétette a “Sophos State of Ransomware in Education 2021” elemzésétt (zsarolóvírus helyzete az oktatásban, 2021”), mely az oktatási intézményeket ért 2020-as zsarolóvírus támadások mértékét és hatását mutatja be világviszonylatban.

Az oktatási szektort érő zsarolóvírus támadások már a címlapokra is kikerültek a súlyosságuk miatt. Például a Kaseya menedzsment-szoftveren keresztül végrehajtott zsarolóvírus támadás Új-zélandi iskoláknak okozott károkat, továbbá az FBI és az Egyesült Királyság nemzeti kiberbiztonsági központja is figyelmeztetéseket adott ki az iskolákat célzó zsarolóvírus támadások számának megugrása miatt. A Sophos kutatásának eredményei megerősítik az oktatási intézmények kiemelt sebezhetőségét ezzel a megállíthatatlan digitális fenyegetéssel szemben.

A kutatás fő megállapításai:

- Az oktatás a kereskedelemmel együtt szenvedte el a legtöbb zsarolóvírus támadást 2020-ban. A szervezetek 44%-át érte támadások (összehasonlítva az összes többi iparági szektor 37%-os értékével).

- 2020-ban az oktatási intézmények számára a zsarolóvírus támadások pénzügyi hatása bénító erejű volt. Az oktatási szektorban egy zsarolóvírus támadás kezelése és az azt követő helyreállítás teljes összege átlagos 2,73 millió US dollár volt. Ebbe beletartozik többek között a kiesett működési idő, az “emberi” idő, az eszközök-, a hálózati költség, a sok elbukott lehetőség és a kifizetett váltságdíj is. Ez az összeg a legmagasabb az összes vizsgált szektor közül és 48%-kal több a globális átlagnál.

- A zsarolóvírus támadást elszenvedett oktatási szervezetek több, mint fele (58%) nyilatkozta azt, hogy a támadóknak sikerült titkosítania az adataikat.

- Az adattitkosítást elszenvedő áldozatok több, mint egyharmada (35%) tett eleget a támadók követeléseinek és fizette ki a váltságdíjat. Csak az energia, olaj/gáz és közüzemi ágazat szervezetei (43%), illetve a helyi önkormányzatok (42%) fizettek nagyobb valószínűséggel.

- Az átlagos váltságdíj-kifizetés 112 435 US dollár volt (alacsonyabb, mint a globális átlag 170 404 US dollárja). Ám a fizetők átlagosan csak az adataik körülbelül kétharmadát (68%) tudták visszaállítani, a maradék egyharmad hozzáférhetetlen maradt; továbbá csak 11% kapta vissza az összes titkosított adatát.

- Azon intézmények közül, akiket múlt évben nem ért támadás (a válaszadók 55%-a), a többség (61%) arra számít, hogy a jövőben ő is célponttá válik. Fő okként azt adták meg, hogy a digitális támadások manapság olyan kifinomultak (46%) és elterjedtek (42%), hogy szinte lehetetlen megállítani őket.

“Az oktatási szektor régóta vonzó célpontot jelent a digitális támadóknak” mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója. “Az IT-re és digitális biztonságra szánt költségvetés szűkös lehet, a túlterhelt IT csapatok gyakran elavult infrastruktúrát védelmeznek limitált eszközökkel és erőforrásokkal, ezekhez a tényezőkhöz pedig olyan kockázatos végfelhasználói tevékenységek társulnak, mint például a kalózszoftverek letöltése.”

“Mindez bármely évben növelné a kockázatnak való kitettséget, azonban a 2020-as járvány következtében az oktatási intézményeknek rövid időn belül kellett átváltania virtuális tanítási környezetekre és nagyon kevés idejük volt a biztonságra gondolni vagy alapvető kiberbiztonsági tréninget nyújtani az összes új távoli felhasználó számára. Ez szignifikáns mértékben növelte a szektor sebezhetőségét, a támadók pedig gyorsan ki is használták ezt a lehetőséget. Így az áldozatokat hatalmas anyagi csapás érte azzal, hogy nulláról kellett újjáépíteni az IT infrastruktúrájukat.”

“A hálózat zsarolóvírus elleni védelméhez azt tanácsoljuk az IT csapatok számára, hogy három kritikus területre összpontosítsák az erőforrásokat:

- erőteljesebb védelem kiépítése a digitális fenyegetések ellen,

- biztonsági ismereteket nyújtó képzések bevezetése a felhasználóknak,

- ahol lehetséges, egy ellenállóbb infrastruktúrába való befektetés.”

A “Sophos State of Ransomware in Education, 2021” felmérés keretében 5400 IT döntéshozót, beleértve 499 oktatási IT menedzsert kérdeztek meg Európa, Amerika, Ázsia csendes-óceáni térsége, Közép-Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika 30 országából.

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

A dolgozók harmada home office-ban marad, az IT-védekezést is ehhez kell igazítani

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.
2021. 08. 25. 13:00
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás:

Diákok fejlesztettek digitális tanulási eszközöket krónikus beteg gyerekeknek

Interaktív nyelvtanuló applikációjával a Fazekas Gimnázium diákjaiból álló csapat nyerte meg a Morgan Stanley budapesti központja által idén először megrendezett Code to Give hackathont. A vállalat felhívására diákok, pályakezdők és tapasztalt szakemberek jelentkeztek, hogy a Morgan Stanley informatikusaival együttműködve, az Amigos a gyerekekért Alapítvány partnereként innovatív tanulási eszközöket fejlesszenek krónikus betegség miatt hosszabb kórházi kezelésre szoruló gyerekek és tinédzserek számára.
2021. 08. 24. 15:00
Megosztás:

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2021. 08. 24. 05:00
Megosztás:

Pénzügyi tudatosságra nevel egy új magyar applikáció

Világviszonylatban is egyedülálló az a magyar fejlesztésű applikáció, amelyet két pénzügyi szakember apuka alkotott meg, hogy segítsenek vele megalapozni a gyerekek pénzhez való viszonyát.
2021. 08. 23. 18:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Ideje felkészülni az iskolakezdésre – digitális vagy offline család?

Nyakunkon a szeptember, és hamarosan újra becsengetnek az iskolákban. Idén remélhetőleg már nem az otthoni íróasztal vagy ebédlőasztal előtt kuporognak a diákok, hanem végre az iskolapadot koptathatják. Egy azonban biztos, fel kell készülnie a szülőknek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatásra. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van.
2021. 08. 19. 18:00
Megosztás:

A munka jövője: automatizáció

A Universal Robots a robotikai piac egyik úttörője az olyan szabályozások kidolgozásában, melyek a kobotok, az automatizáció, valamint a biztonságos munkavégzés feltételeit teremtik meg. A cég évek óta arra törekszik, hogy világszerte szabályozza a robotok működését és a munkáltatók számára, úgynevezett együttműködő robotok biztosításával segítse a munkavégzést.
2021. 08. 19. 07:30
Megosztás:

Változatlanul indul a tanév Montenegróban

A megszokott időben, szeptember elsején kezdődik a tanév Montenegróban, a tantermi oktatás 45 perces órákkal zajlik majd - közölte kedden a montenegrói oktatási minisztérium.
2021. 08. 19. 02:00
Megosztás:

Társkereső applikációk - félnünk kell a csalóktól?

A tanulmány megállapításai szerint a csalók jelentős mértékben visszatartják az embereket a randiappok használatától. A válaszadók 38%-a azért fél használni őket, mert attól tart, hogy átverik a csalók, 34% pedig általában véve nem bízik a randiappokat használó emberekben. Mindezek ellenére a válaszadók mindössze 15%-át vették már célba kiberbűnözők, és a csalókkal kapcsolatba kerülők 31%-ának sikerült elkerülnie a támadást.
2021. 08. 18. 13:00
Megosztás:

Felkészülés az iskolakezdésre: ismét digitális oktatás vár a magyar szülőkre és diákokra?

A magyar szülők több mint háromnegyede arra számít, hogy a koronavírus 4-ik hulláma várhatóan újabb iskolabezárásokhoz vezet és a diákok ismét visszakényszerülnek a digitális oktatásba, derül ki egy, a MediaMarkt megbízásából készült országos felmérésből. A családok közel egyharmada nem rendelkezik a digitális oktatáshoz szükséges megfelelő műszaki eszközökkel.
2021. 08. 17. 22:00
Megosztás:

Világszinten küzdenek a pénzügyi vállalatok a kiberbűnözőkkel

A pénzügyi szolgáltató vállalatok hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.
2021. 08. 17. 15:00
Megosztás:

A Lenovo rekordot döntött az első negyedévben, megduplázva nettó bevételét

A Lenovo Csoport (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) bejelentette, hogy a Csoport rekordmagas első negyedéves eredményt ért el. A felgyorsult digitalizáció, az okos átalakulás és a számítógépes eszközök, infrastruktúra és alkalmazások területén megvalósított globális fejlesztések által teremtett lehetőségek továbbra is hozzájárulnak a Csoport hosszútávú és fenntartható jövedelmezőségének növekedéséhez.
2021. 08. 15. 07:00
Megosztás:

Újabb óvoda felújítása kezdődött el Szegeden

Uniós támogatással, 200 millió forintból újítják fel a szegedi Gyertyámos utcai óvodát, az önkormányzat 2017 óta több mint kétmilliárd forintot fordított ilyen célra, és jelenleg is folyik két másik épület rekonstrukciója - tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.
2021. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Automatizált haszongépjárművek: hatékony logisztika a gazdasági fejlődés érdekében

Sofőr nélküli Hub2Hub: A nehézgépjárművek gyakran ugyanazokon az utakon haladnak – napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra. A zsúfolt autópálya-szakaszok pedig folyamatos figyelmet követelnek a vezető részéről. Az automatizálás csökkentheti a vezetőt érő terhelést, megakadályozhatja a hátsó ütközéseket, és megkönnyítheti a jelenlegi vezetési és pihenési időre vonatkozó jogszabályok betartását.
2021. 08. 12. 15:00
Megosztás:

Ukrajnában a beoltatlan pedagógusok is taníthatnak

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes a munkába állás megtiltása azoknak a pedagógusoknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást; eközben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva a kormány október 1-jéig meghosszabbította az augusztus végével lejáró országos karantént.
2021. 08. 12. 07:00
Megosztás:

Jön az iskolakezdés, mélyen a zsebbe kell nyúlni - akad megoldás

A pandémia előtti években az augusztus a személyi kölcsönök terén pörgős időszakot jelentett, sok háztartás az iskolakezdés előtti jelentős kiadásait hitelből finanszírozta. Az elmúlt években már a karácsonyi időszakot is meghaladta a kölcsönök folyósítása. A hitelfelvételben gondolkodóknak jó hír, hogy a versenynek köszönhetően az MNB kamatemelése még csak minimális mértékben látszik meg a banki személyi hitel ajánlatokon.
2021. 08. 11. 21:00
Megosztás: