Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

Meglehetősen tudatosak és felkészültnek érzik magukat a millenniumi és a Z generáció tagjai, ha a pénzügyekről van szó. Hosszabb távra is vannak pénzügyi terveik, rendelkeznek megtakarítással, úgy érzik, rendelkeznek a megfelelő tudással és információkkal, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt sokan borúsan látják a pénzügyi jövőjüket – többek között ezek jellemzik az 1980-as években és az 1990-es évek első felében született millenniumi, illetve az őket követő Z generáció tagjait a nemzetközi kutatások szerint.

Tudatosak és felkészültek a millenniumi és a Z generáció tagjai

A Deloitte „2020 Millennial Survey” nemzetközi felmérés alapján például elmondható, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen irányba befolyásolta, hogyan látják hosszabb távon a pénzügyi helyzetüket, 61 százalék pesszimistán nyilatkozott a kilátásokról.
 
Az elemzésből azonban az is kiderült, hogy meglehetősen tudatosak és felkészültek a pénzügyeket illetően ennek a két korosztálynak a tagjai. Egyáltalán nem ismeretlen számukra a takarékoskodás, a millenniumi nemzedék több mint fele (54 százalék) három havi jövedelmének megfelelő, illetve annál nagyobb megtakarítással bír, míg a Z generáció körében 44 százalék ez az arány. Ez magyarázza azt is, hogy a millenniumiak 54 százaléka jelezte, hogy ha hirtelen szokatlanul nagyösszegű számlát kapna, vagy jelentős kiadásra kényszerülne, meg tudna birkózni vele, a Z generációból pedig 43 százalék válaszolta ezt.
 
„A mi tapasztalataink is azt mutatják, hogy az Y és Z generáció tagjai jóval tudatosabbak pénzügyeik terén, szemben a szüleikkel. Ez annak is nagyban köszönhető, hogy kinyíltak előttük a lehetőségek: nyugat-euróapai országokba mennek egyetemre, karrier- és sikerorientáltak és sokkal inkább nyitottak saját vállalkozás indítására, start up projektek menedzselésére” – tette hozzá Keszthelyi Erik, a Hungarikum Alkusz Cégcsoport alapító, társtulajdonosa
 
A fiatalok tudatosságát jelzi, hogy a millenniumi nemzedék 74 százaléka és a Z generáció 65 százaléka készít valamilyen szinten költségvetést, így pontosan tudja, hogy mennyit költhet a következő héten, vagy hónapban. A Deloitte felméréséből az is kiderült, hogy meglehetősen magabiztosan intézik pénzügyeiket, a millenniumiak 72 százaléka szerint megvan a tudásszintje ahhoz, hogy jól megalapozott pénzügyi döntéseket hozzon, a Z generáció tagjai közül pedig 61 százalék látja így a helyzetet.

Mennyire vagy spórolós? ITT megnézheted!
 
A GlobalData’s „2019 Retail Banking and Payments Survey” című, tavaly nyáron bemutatott felmérése is arra utal, hogy a fiatalok igen tudatosan gondolkodnak a jövőről, ha a pénzügyek kerülnek szóba. A Z generáció tagjai közül Ázsiában 74 százaléka tartotta fontosnak, hogy félretegyen a pénzéből, és a fennmaradó rész válaszolta azt, hogy fontosabb számára, hogy most jól éljen. Európában 62, míg Észak-Amerikában 63 százalék azok aránya, akik szerint fontosabb, hogy gondoljanak a jövőre és legyen megtakarításuk.
 
Bár általánosságban hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fiatalok sokkal inkább függenek a technológiai eszközöktől, nyitottabbak az újdonságokra, mint az idősebb generációk, azért, ha pénzügyekről van szó, ez nem teljesen van így. A GlobalData kutatása szerint például globális szinten mintegy felük fontosnak tartja, hogy személyes tanácsadást is igénybe vehessen pénzügyei intézésekor. Bár a millenniumi és Z generáció a pénzügyi szektor digitalizációjának egyik fő haszonélvezője és egyben mozgatója is, még az újdonságokra leginkább nyitott amerikai fiatalok körében is csak 45 százalék tartja fontosabbnak, hogy új élménnyel találkozzon pénzügyeinek intézése során, míg 55 százalék a már ismert, bevált módszereket preferálja, az európaiak körében pedig még magasabb, 59 százalék ez az arány.
 
„Ezek az adatok is jól mutatják, hogy a fiatalok is igénylik a biztonságot, kiszámíthatóságot a pénzügyekben is, azonban tudomásul kell vennünk azt is, hogy más csatornákon, módszerekkel lehet őket elérni, megszólítani.  Míg néhány évvel ezelőtt még a jövő ügyfeleként definiáltuk az Y és Z generáció tagjait, mára a lakossági üzletágunk ügyfélkörének jelentős hányadát alkotják. Magam is „Y generációs” vagyok, és különösen fontosnak tartom, hogy a személyes tanácsadás és ügyfélkiszolgálás mellett a digitális térben is megadjunk minden támogatást ügyfeleink részére. Az elmúlt 10 évben ennek érdekében jelentős erőforrást fordítottunk arra, hogy igazodva a 21.századi digitális megoldásokhoz újszerű megoldásokkal érkezzünk a biztosítási piacra.
 
Kiváló példa erre a vírushelyzet hatására a biztosítási piacon átformálódott ügyfélkiszolgálás. A világméretű járvány kirobbanásakor Cégcsoportunkon belül felállítottunk egy „vállságstábot”, akik azonnal hozzákezdtek az új digitális ügyfélkiszolgáló stratégia felépítéséhez, és alig 3 hét múlva a hazai biztosítási piacon az elsők között vezettük be a teljes mértékben elektronikus szerződéskötési folyamatot az életbiztosítási termékekre, a KKV és lakossági üzletágunkban.Cégcsoportunkon belül több tagvállalatunknál is dolgoznak tehetséges fiatalok pénzügyi tanácsadóként, key account menedzserként, valamint egyetemisták számára is biztosítunk gyakornoki lehetőséget a szervezeten belül.  A biztosítási termékek esetén a klasszikus utas, casco vagy kötelező gépjármű felelősségbiztosításokon túl, ma már a Z generáció is egyre nyitottabb a megtakarítási termékek,  valamint az egészségbiztosítások iránt. A nagyvállalati szektorban kifejezetten azt tapasztaljuk, hogy felerősödött az igény a munkavállalókban, a szélesebb körű egészségbiztosítási termékek - mint vállalati juttatások - iránt. Egy vállalat a fiatalok szemében ma már nem csak attól „sexy”, hogy modern irodai környezetet és közösségépítő programokat biztosít, hanem attól is, ha az alkalmazottak egészségéről személyre szabott egészségbiztosítási csomagok keretében gondoskodik. Főleg napjainkban, amikor mindannyian megtapasztalhattuk, mit jelent az, ha a vírushelyzet miatt hetekig vagy hónapokig nem juthatunk hozzá, a legalapvetőbb orvosi vizsgálatokhoz sem.

Mennyivel erősebb munkaerő megtartó értéket képvisel az egy cég részéről, ha baj esetén munkavállalói gyorsan és kulturált körülmények között juthatnak magán-egészségügyi intézményekben orvosi ellátáshoz”- tette hozzá Keszthelyi Erik, a Hungarikum Alkusz Cégcsoport alapító, társtulajdonosa.

Hozzászólások

Háromnapos üléssel folytatja munkáját a parlament

Az Országgyűlés háromnapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők hétfőn az államfő által visszaküldött előterjesztésről szavazhatnak újra, míg kedden további húsz indítványról döntenek.
2020. 11. 29. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megúszhatja a pótdíjat az, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrációs terhei az útdíjfizetési rendszerben. A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
2020. 11. 29. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Csökkent a forgalom a héten, de erősödött a BUX

Csökkent a forgalom, de erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 39 308,90 ponton zárt pénteken, 1104,23 ponttal, 2,89 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.
2020. 11. 29. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult szeptembertől a fertőzöttek száma Magyarországon - egy ábrán

A naponta bejelentett új koronavírus-fertőzöttek száma covid-19
2020. 11. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

December 1-től újabb Volánbusz-állomásokon kötelező a jegyelővétel

A koronavírus-járvány elleni védekezés hatékonyságának fokozása érdekében december 1-től bővül azon autóbusz-állomások köre, ahol megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés - közölte a Volánbusz Zrt. szombaton az MTI-vel.
2020. 11. 29. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővíti szoftverfejlesztő-részlegét a Lufthansa Systems Hungária

Bővíti a légiközlekedéshez nélkülözhetetlen szoftvereket fejlesztő és tesztelő részlegét Szegeden a Lufthansa Systems Hungária Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2020. 11. 29. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen

Továbbra is a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás a koronavírus ellen - mondta Duda Ernő virológus, immunbiológus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2020. 11. 29. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódott a növekedés az OTT-ONE Nyrt.-nél

2020 harmadik negyedévében több mint 4 milliárd forintos árbevételt, illetve mintegy 60 millió forintos EBITDA értéket ért el az OTT-ONE Nyrt. – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság mai napon közzétett, a 2020-as év első három negyedévére vonatkozó üzleti gyorsjelentéséből. A koronavírus-járvány okozta gazdasági lassulás továbbra sem éreztette hatását a társaság üzleti eredményein: a harmadik negyedévvel együtt éves árbevétele immár több mint 11 milliárd forint, amely közel 10 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában elért összeget. Az első féléves eredményeket jelentősen befolyásoló profiltisztítás, elsősorban az amortizációs költségek időarányos csökkenése formájában, a harmadik negyedévben már pozitív hatásként jelent meg a társaság számaiban.
2020. 11. 28. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 11. 28. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Virtuális adventi kalendáriumot indít a Müpa

Virtuális adventi kalendáriumot indít A művészet mindenkié címmel december elsejétől a Müpa a weboldalán.
2020. 11. 28. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 61 milliárd forintos támogatást kaphatnak a cégek fejlesztésekre

Újabb 61 milliárd forintos támogatási keretet nyújt a kormány azoknak a cégeknek, amelyek vállalják, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a dolgozóikat - jelentette be szombaton a külgazdasági és külügyminiszter.
2020. 11. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

Még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás, aminek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint - közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2020. 11. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg jövő nyárra

Több mint 80 szabadvízi strand újulhat meg országszerte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) strandfejlesztési programjának negyedik ütemében.
2020. 11. 28. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A véradások a veszélyhelyzet alatt is folyamatosak

Vérre a koronavírus-járvány idején is szükség van, a véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak, a biztonsági előírások megtartásával - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt az MTI-vel pénteken, a véradók napján.
2020. 11. 28. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

23 milliós bírság közel száz, a piacot manipuláló tőzsdei ügylet miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 millió forint bírságot szabott ki a Bonatrevi Sales a.s cseh székhelyű társaságra a piaci manipulációt tiltó jogszabályi rendelkezések és a szavazati jog mértékének bejelentésére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken. Az MNB tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést is tett az ügyészségen.
2020. 11. 28. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,1 milliárd forintos beruházás az ANY Biztonsági Nyomdánál

Az ANY Biztonsági Nyomda 1,1 milliárd forintból hajt végre beruházást, amelyhez a kormány 502 millió forintos támogatást biztosít, ezzel mintegy 643 munkahelyet véd meg a vállalat Kőbányán a X. kerületben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ANY Biztonsági Nyomda beruházását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón a vállalat budapesti gyárában.
2020. 11. 28. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sport- és szabadidőközpont épült Székesfehérváron

Befejeződött a sport- és szabadidőközpont kivitelezése Székesfehérváron, a Palotavárosi tavaknál. A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program forrásából megvalósult, 1,25 milliárd forint értékű fejlesztés projektzáró bejárását pénteken tartották.
2020. 11. 28. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Ficsak idén online rendezi a jótékonysági adventi vásárt

Idén online rendezi meg a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) adventi jótékonysági akcióját és vásárát - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2020. 11. 28. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus járvány alatt valósul meg a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának felépítése és kialakítása

Megérkezett a Szegedi Tudományegyetem új Biobankjának 12 tonna súlyú, világszínvonalú mintatároló berendezése. A több mint 3 milliárd forint értékű, országosan is egyedülálló automatizált rendszer több millió biológiai minta tárolására lesz alkalmas.
2020. 11. 28. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

70 százalékkal nőtt a magyar cégek kivitele Kazahsztánba

A Magyarország és Kazahsztán közötti kereskedelem továbbra is stabil alapokon áll - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik, idén virtuálisan megtartott ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint, amelyet az MTI-hez pénteken juttattak el.
2020. 11. 28. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások: