A hazai lakások közel kétharmada alulbiztosított

A hazai lakásbiztosítások népességre jutó aránya jelenleg 73-74% körül mozog, amely nemzetközileg is jónak tekinthető, de a hazai lakások közel 2/3 része alulbiztosított a megváltozott piaci körülmények miatt. A szerződéssel rendelkezők közel fele szenvedett már el kisebb-nagyobb káreseményt – derül ki a SIGNAL IDUNA Biztosító felméréséből -, így sokakat érhet kellemetlen meglepetés ingatlanuk alulbiztosítottsága miatt.

A hazai lakások közel kétharmada alulbiztosított

„A SIGNAL IDUNA Biztosító közel 90 000 lakásbiztosítási szerződése esetében az idei évben már 13 000 káresemény történt és 1,2 milliárd forint értékben járultunk hozzá az ügyfelek kárainak enyhítéséhez és az otthonuk helyreállítási költségeihez.”- emelte ki a SIGNAL IDUNA Biztosító vagyon-kár szakértője. Mégis sokan esnek abba a hibába, hogy nem vizsgáltatják felül néhány éve meglévő lakásbiztosításukat, így egy nagyobb kár esetén szinte borítékolható a súlyos anyagi veszteség, ami egyébként elkerülhető lenne.  

A gyorsuló ütemben emelkedő árak miatt, ha lehet, még fontosabbá vált a lakásbiztosítás, ami komoly anyagi terhet vehet le a családok válláról egy káreseményt követően. Ehhez azonban elengedhetetlen a szerződés rendszeres felülvizsgálata, máskülönben előfordulhat, hogy baj esetén nem nyújt kellő mértékű kártérítést.

Maradva az épületet érintő károknál, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 5 évvel ezelőtt elég volt az újraépítésre 300 ezer Ft/nm ár, az építőanyagárak és a munka díjainak emelkedése miatt ez az összeg idén már szinte semmire nem lenne elég.

Nem feltétlenül éri meg a legolcsóbbat választani

Az egyik legfontosabb az alulbiztosítottság elkerüléséhez, hogy az ingatlan és a benne található vagyontárgyak valós értéken kerüljenek biztosításra. Ehhez végig kell gondolni, hogy mennyibe kerülne a helyreállítás egy esetleges kár esetén, ugyanis a biztosítási összeget új értéken (újrabeszerzési ár, utánpótlási új érték) kell meghatározni. Hiába az alacsonyabb biztosítási összeggel járó alacsonyabb biztosítási díj, ha beázás, betörés vagy leégés esetén a keletkezett károk értékénél jóval kevesebbet fizet majd a biztosító.

A SIGNAL IDUNA Biztosító kérdőívét kitöltők 42%-a növelte lakása értékét a szerződése megkötését követően lakásfelújítással, illetve nagyértékű műszaki cikkek beszerzésével.

Fontos kiemelni, hogy az ügyfeleknek bejelentési kötelezettsége van a biztosító felé minden olyan változás esetén – legyen az tetőtér beépítés vagy lakásfelújítás -, amely jelentősen megnöveli az ingatlan és ezáltal a biztosítási összeg értékét is. Szerződőként ez a biztosítóhoz intézett írásbeli nyilatkozattal bármikor kezdeményezhető.

A fentiek tükrében fontos, hogy a biztosítási szerződés rendszeres időközönként, akár évente is felülvizsgálásra kerüljön, hogy az megfeleljen a szerződő igényeinek és tükrözze az aktuális állapotot. Ennek hiányában káresemény esetén a biztosító a kárenyhítés költségeit csak a biztosítási összeg és a vagyontárgy tényleges értékének arányában téríti meg.

Kiegészítők szerepe – fontos a személyre szabottság

Ugyanígy érdemes azt is átgondolni, hogy milyen kiegészítőkre lehet szükség az alapfedezeten kívül. Van napelem a háztetőn? Vettünk mostanában nagyértékű elektronikai eszközt? Szeretnénk-e bajlódni káreseményt követően a megfelelő szakemberek felkutatásával? Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni szerződőként, ugyanis sok mindenben segíthet egy lakásbiztosítás.

A SIGNAL IDUNA Biztosító káradatai alapján 2022-ben a top kiváltó károkok a lakásbiztosítások esetében: a vezetékes víz; vihar és üvegkár. A bejelentett károk 1%-a tűzkár, de ezek értéke jelentős mértékű.

Reszkess Elf Bar és Poco Bar! Harcot indít a NAV a cigaretta feketekereskedelemmel szemben!

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023. nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 12:00
Megosztás:

Jót tehet a lakásbiztosítási piacnak a havi célzott kampány

Élénkítheti a lakásbiztosítási piacot Magyarország első lakásbiztosítási kampánya - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára.
2024. 03. 04. 11:30
Megosztás:

Bővült az Út az egészséghez program

Az iszkaszentgyörgyi kastélyparkkal bővült tovább a Budapesti Szent Ferenc Kórház szív- és érrendszeri betegségek megelőzésért létrehozott kardioösvény-programja - közölte az aktív Magyarországért felelős államtitkárság pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 11:00
Megosztás:

Vegyes nyitás a vezető nyugat-európai tőzsdéken

Vegyesen indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 03. 04. 10:30
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat ma a tőzsde

Iránykereséssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 03. 04. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 03. 04. 09:30
Megosztás:

Szakszerű arcápolás felnőttkori pattanások esetén

Bizonyára veled is előfordult már, hogy pont egy fontos esemény napján bukkant elő egy pattanás az arcodon. Ez bosszantó tud lenni, ám a serdülőkor velejárója. Azonban ha felnőttként is gyakran szembesülsz ezzel, érdemes jobban utánajárni az okának. 
2024. 03. 04. 09:10
Megosztás:

Hová tart ezután a Chainlink (LINK) és a Near Protocol (NEAR) árfolyama? A KangaMoon (KANG) a legjobb Meme érmék között szerepel befektetési szempontból

A jelenlegi kriptopiac forr és izgatottsággal teli, olyan érmékkel, mint a Chainlink (LINK) és a Tron (TRON), amelyek a piaci tőke szerint a legjobb tíz kriptopénzek között próbálnak helyet szerezni, miközben megkérdőjelezik a DOGE dominanciáját.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 03. 04. 08:30
Megosztás:

Februárban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásoknál kevésbé lassult az euróövezeti éves infláció februárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken ismertetett előzetes adata szerint.
2024. 03. 04. 08:00
Megosztás:

Képes lehet ez a DeFi kriptó potenciális 100-szoros növekedésre, kihívást jelentve a BNB (BNB) és az Arbitrum (ARB) számára?

Az április végéig várható Bitcoin felezés hatására, néhány új DeFi projekt is komoly meglepetésekkel szolgál. Ennek az élvonalában áll a Pullix (PLX) token, amely jelentős figyelmet kapott az elmúlt időszakban a kriptopiac szereplőitől. A kriptovilágot figyelő befektetők optimisták, és úgy vélik, hogy a Pullix egyedi tulajdonságainak és remek indulásának köszönhetően versenybe szállhat akár a BNB (BNB) vagy az Arbitrum (ARB) ellen, amikor beköszönt a Bitcoin feleződés ideje. További részletek vendégbejegyzésünkben.
2024. 03. 04. 07:30
Megosztás:

A NAV továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2024. 03. 04. 07:00
Megosztás:

Februárban felfelé ívelt a BUX

Februárban is folytatódott a BUX-index emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a részvényforgalom azonban csökkent januárhoz képest.
2024. 03. 04. 06:00
Megosztás:

A január hozta a várt szintet az európai munkaerőpiacon

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.
2024. 03. 04. 05:00
Megosztás:

Kriptovaluta adózás 2024 - mennyi adót kell fizetni a kroptopénzek nyeresége után?

Kripto befektetések adózása 2024. Az SZJA törvény hogyan szabályozza a kriptopénzek adózását? Kriptovaluta, kriptodeviza adózása 2024. Kriptobányászat és kriptó kereskedelem vagy kriptó fizetés fogadása - hogyan adózik a kriptó nyereség? Lényeges-e a kriptó fiat pénzre váltásának időpontja? Mi a kriptodeviza nyereség adó kulcsa? Hány százalék adót kell fizetni 2024-ben a kriptó ügyletek után? Alkalmazható-e az adókiegyenlítés a kriptóügyletek esetén is? Hogyan kell bevallani és megfizetni a kriptódevizán elért nyereség adóját? Cikkünkben a Grant Thornton szakértője minden kérdésre választ ad.
2024. 03. 04. 04:00
Megosztás:

1995, avagy az időgép megmondja, hogy mi fog most történni

Jelenleg a befektetők a puha landolás (soft landing) forgatókönyvet árazzák Amerikában, amikor az infláció recesszió nélkül marad kordában. Ez viszonylag ritka: legtökéletesebb formájában 1995-ben valósult meg Amerikában, és az akkori jegybankelnököt Alan Greenspan-t a “halhatatlanok”, de legalábbis a “legendák” közé emelte.
2024. 03. 04. 03:00
Megosztás:

Új terméket fejlesztett ki a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.

Kecsketejből előállított tejpor felhasználásával hipoallergén húskészítmény termékcsaládot és annak gyártástechnológiáját fejlesztette ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Húsipari és Kereskedelmi Kft. és a Szegedi Tudományegyetem alkotta konzorcium - közölte a cég pénteken közleményben az MTI-vel.
2024. 03. 04. 02:00
Megosztás:

Heti pénz és szerencse horoszkóp - a BIKA extra pénzhez jut, a HALAK szerencsejátékon nyerhet

Pénz és szerencse horoszkóp a most induló hétre vonatkozóan. A horoszkóp érvényessége: 2024. március 4. - 2024. március 10. között. Mire számíthatunk a csillagok állása alapján a pénz és szerencse területén? Lássuk!
2024. 03. 04. 01:00
Megosztás:

Szárnyalnak a mém érmék, a kutya után egy béka lehet a befektetők kedvence?

Úgy tűnik, a mém érme mánia visszatért, hiszen például a Solana-alapú dogwifhat (WIF) token látványos árfolyam-emelkedést produkált. A WIF ára 134 százalékot emelkedett az elmúlt három napban.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás:

Régóta lejtmenetben van már a feldolgozóipar

Februárban tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója a gyenge kereslet hatására, ugyanakkor a cégek optimisták a kilátásokat tekintve.
2024. 03. 04. 00:01
Megosztás: