Ahogy még nem gondoltál az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra

Az egész Európát sújtó energiaügyi válsághelyzet és az ebből fakadó energiaár-emelkedés miatt egyre több magyar vállalkozás gondolkozik el azon, hogy – hosszútávú költségeit csökkentve – energiahatékonysági célokat szolgáló beruházást, felújítást hajtson végre. A Grant Thornton szerint a beruházási költség megtérülése szempontjából érdemes tisztában lenni azzal, hogy az energiahatékonyság növelése olyan cél, amelyet a magyar jogalkotó is támogat, méghozzá társasági adókedvezmény formájában – tehát nemcsak energia-, hanem adózási költségeink is csökkenhetnek. Az adótanácsadó cég szakemberei összefoglalták a legfontosabb szabályokat.

Ahogy még nem gondoltál az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásokra

Mi számít energiahatékonysági beruházásnak?

Az a beruházás vagy felújítás minősül a magyar társasági adózás fogalmi keretein belül  energiahatékonysági célúnak, amely azt eredményezi, hogy az adott vállalkozás a  beruházást/felújítást megelőző energiamennyiség felhasználásával több terméket tud  előállítani, vagy a beruházást/felújítást követően kevesebb energiával tud a korábbival  megegyező számú terméket előállítani. Arra vonatkozóan nincs előírás, hogy mennyivel –például hány százalékkal, vagy melyik mértékegység meghatározott értékével – kell  csökkennie az energiafelhasználásnak, ráadásul a csökkenteni kívánt energia bármi lehet:  földgáz, propán-bután (PB) gáz, benzin, gázolaj, távhő, villamos energia stb.

A beruházás/felújítás eredményeként megtakarított energiát azonban vagy  becsléssel/számítással, vagy pedig méréssel szükséges alátámasztani.

A gyakorlatban energiahatékonysági célú beruházás/felújítás lehet – egyebek mellett – egy  épület hőszigetelése, egy meglévő, korszerűtlen gázkazán vagy légkondicionáló rendszer  lecserélése (pl. hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerre), vagy egy magas energiafogyasztással  üzemelő gyártóberendezés lecserélése egy alacsony fogyasztásúra.

Az energiahatékonyság adózási oldala

„A magyar társasági adótörvény szerint egy vállalkozás társasági adókedvezményt vehet  igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás üzembe helyezése és  üzemeltetése esetén a beruházás, felújítás üzembe helyezését követő adóévben – vagy  döntése szerint a beruházás, felújítás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő öt  adóévben” – hangsúlyozza Vizer József, a Grant Thornton adótanácsadási üzletág vezetője.  

A kedvezmény a beruházás/felújítás összes elszámolható költsége (ideértve az esetleges  állami támogatást is) után vehető igénybe (a lentebbi megkötéssel), viszont van egy (relatív)felső határa, amely függ egyrészt a beruházás/felújítás földrajzi helyétől, másrészt az  adókedvezményt igénybe vevő vállalkozás méretétől is:

*: Az „Egyéb” alatt az Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl és  Pest tervezési-statisztikai régiókat értjük.

Ezenkívül van egy abszolút felső határ is: függetlenül a fenti százalékos értékektől, a  támogatás mértéke nem haladhatja meg a 15 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A  szóban forgó adókedvezmény, a fejlesztési adókedvezménnyel csökkentett társasági adó  legfeljebb 70%-ig vehető igénybe.

Az adózás részletei

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás/felújítás adókedvezménye egyrészt  társasági adó visszaigénylésre ad lehetőséget (ha az érintett vállalkozás korábban előlegként  magasabb összeget fizetett az adókedvezménnyel csökkentett tényleges társasági adónál),  másrészt az alacsonyabb társasági adókötelezettség alacsonyabb előlegfizetéssel jár, hiszen  a tényleges társasági adó 4, vagy 12 részletre osztásával kerül meghatározásra a jövőben  fizetendő társasági adóelőleg.

Vagyis ez a társasági adókedvezmény-lehetőség elsősorban azon vállalkozások számára  ajánlott, amelyek a beruházás/felújítás üzembehelyezésének évében, vagy az azt követő 5-6  évben várhatóan nyereségesen működnek majd és emiatt társasági adófizetési  kötelezettségük keletkezik.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Jelen adókedvezmény tehát az elszámolható költségek után vehető igénybe. Ilyen költségnek  minősül a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő, vagy az  energiahatékonysági célokat közvetlenül szolgáló tárgyi eszköz bekerülési értéke.  Hangsúlyozandó, hogy az adókedvezményt kizárólag magasabb energiahatékonysági szint  elérését szolgáló beruházás/felújítás esetében lehet a teljes költségre érvényesíteni, minden  más esetben csak azzal a többletköltséggel lehet számolni, ami ahhoz kellett, hogy az  egyébként is megvalósítani tervezett beruházás magasabb energiahatékonyságot érjen el.  Például, ha egy vállalkozás egyébként is bővítené gyártósorát, de a rendelkezésére álló  lehetőségek közül azért választ egy számára drágább megoldást, mert azzal a géppel energiát  is meg tud majd takarítani, akkor ezen drágább gép többletköltsége tekintetében tud a szóban  forgó adókedvezménnyel élni.

Kell energetikai szakértő is

Annak meghatározása, hogy egy beruházás esetében mi minősül teljesen figyelembe vehető  költségnek és mi minősül csupán többletköltségnek, laikusok számára nem egyszerű. Éppen ezért mindenképpen érdemes egy energetikai szakértő segítségét igénybe venni annak  eldöntése érdekében, hogy melyik kategóriába esik a beruházás/felújítás. Az elszámolható  költség téves megállapítása esetén ugyanis komoly társasági adóhiánnyal lehet számolni az  utólagos NAV vizsgálat során.

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy az érintett vállalkozás – legkésőbb az  adókedvezmény igénybevétele első adóévének társasági adóbevallása benyújtásáig – rendelkezzen a kapcsolódó kormányrendelet szerinti igazolással, amely alátámasztja, hogy  beruházása, felújítása energiahatékonysági célokat szolgáló beruházásnak, felújításnak  minősül. Ilyen igazolást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által vezetett  névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet állíthat ki.

Hangsúlyozandó, hogy az állapotfelmérésnek, ill. a kiindulási energiaszint energetikai auditor  által történő meghatározásának már a beruházás, felújítás megkezdése előtt meg kell  történnie. Ennek elmaradása kockázatot jelenthet egy adóellenőrzés során, tehát nem csak  arra kell kiemelt figyelmet fordítani, hogy megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező szakértő  kerüljön megbízásra, de a megbízás időbelisége is fontos szempont a beruházás/felújítás  tervezése során.

Feltételek

Megújuló energiaforrásból nyert energia felhasználását célzó beruházás, felújítás esetén  korlátozás, hogy az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, amennyiben a  beruházás/felújítás az energiahatékonyság növekedésével jár. Az adókedvezmény  igénybevételének további feltétele, hogy az érintett vállalkozás a beruházás/felújítás részét  képező valamennyi eszközt használatba vegye és ezeket az üzembe helyezést követő legalább  öt évig („kötelező üzemeltetési időszak”) a hatályos, jogerős engedélyben foglaltak szerint  üzemeltesse, használja.

A fentiek nyomon követése és utólagos ellenőrizhetősége céljából az érintett vállalkozásnak  külön nyilvántartást kell vezetnie, amely tartalmazza a kapcsolódó eszközök üzembe  helyezésének (vagy adott esetben állományból való kikerülésének) időpontját, helyét és  bekerülési értékét.

Az adókedvezmény azonban nem minden energiahatékonysággal kapcsolatos  beruházás/felújítás esetén igényelhető. Nem vehető igénybe többek között akkor, ha az  érintett vállalkozás a fejlesztést azért hajtja végre, hogy a beruházás/felújítás megkezdésének  időpontjában már elfogadott uniós szabványoknak feleljen meg, vagy ha a beruházás tárgya  személygépkocsi (ide nem értve a nagy rakodóterű személygépkocsikat). Továbbá akkor sem  számíthatunk erre, ha az érintett vállalkozás ugyanazon beruházás kapcsán fejlesztési  adókedvezménnyel kíván élni (vagy élt). A szabályok betartására mindenképpen fokozott  figyelmet kell fordítani, mivel az adókedvezmény feltételeinek teljesítését a NAV az  adókedvezmény első igénybevételét követő harmadik adóév végéig legalább egyszer,  hivatalból ellenőrzi.

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 16. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

A főbb európai értékpapírpiacok gyenge kezdés után nagy, másfél százalék körüli veszteséggel fejezték be a keddi kereskedést.
2024. 04. 16. 19:00
Megosztás:

Emiatt esett ma a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1978,87 pontos, 2,94 százalékos csökkenéssel, 65 428,99 ponton zárt kedden.
2024. 04. 16. 18:30
Megosztás:

A vártnál többen váltottak lakásbiztosítást

A márciusi lakásbiztosítási kampányban a vártnál többen kötöttek új biztosítást, illetve változtatták meg korábbi szerződésüket régi biztosítójuknál, csaknem félmillió új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosa kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 04. 16. 18:00
Megosztás:

Gyorsult Kínában a GDP növekedése az idei első negyedévben

Gyorsult Kína gazdasági növekedése az idei első negyedévben éves és negyedéves összevetésben a kedden ismertetett hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 17:30
Megosztás:

Csökkent a svéd Ericsson bevétele

Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
2024. 04. 16. 17:00
Megosztás:

Megugrott az első lakást vásárlók aránya a fővárosban

Az ingatlanvásárlók ötöde szerződött 2024. első negyedévében első otthonára a Duna House értékesítési adatai szerint - jelentette keddi elemzésében az ingatlanközvetítő.
2024. 04. 16. 16:30
Megosztás:

Felülmúlta a várakozásokat a lakásbiztosítási kampány

Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány, az előzetes adatok szerint összesen több mint 461 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, illetve kötöttek újra az ügyfelek - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn, a tárca és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 16. 16:00
Megosztás:

Márciusban emelkedtek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak havi szinten nőttek, éves összevetésben csökkentek a kedden közölt hivatalos adatok szerint.
2024. 04. 16. 15:30
Megosztás:

Több oldalú támogatást kapnak a 30 év alattiak

A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában kedden reggel.
2024. 04. 16. 15:00
Megosztás:

Rég nem látott mélypontra csökkent a hálózati áramfogyasztás Romániában

Történelmi mélypontra csökkent az áramfogyasztás Romániában - írta az economedia.ro a Transelectrica adatai alapján.
2024. 04. 16. 14:30
Megosztás:

Kínában lelombozó volt a március

Kínában csalódást keltő márciusi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok láttak napvilágot kedden, miközben az elemzők által várt szintre csökkent a munkanélküliség a múlt hónapban.
2024. 04. 16. 14:00
Megosztás:

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak azok, akik idén lesznek nagykorúak

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatta a MÁV-START az MTI-t.
2024. 04. 16. 13:30
Megosztás:

Önerőből vág bele egy komoly fejlesztésbe Gyula

Tíz helyszínen indít közlekedésfejlesztési beruházást saját erőből a gyulai önkormányzat, mintegy negyedmilliárd forint értékben - közölte az önkormányzat az MTI-vel.
2024. 04. 16. 13:00
Megosztás:

A vártnál jobban gyorsult Kína, mégsem felhőtlen a kép

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedésről számolt be a kínai statisztikai hivatal. Az ázsiai szuperhatalom első negyedéves GDP-je 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét, és felülmúlta a piac 4,8 százalékos várakozását, valamint az 5,2 százalékos negyedik negyedéves ütemet.
2024. 04. 16. 12:00
Megosztás:

Kamatcsökkentés helyett további szigorítás jön Amerikában?

A svájci UBS bank felvettette annak lehetőségét, hogy a beragadó infláció és az erős gazdaság akár további kamatemelésre is sarkallhatja a Fed-et. Erre azonban kicsi az esély, és a bank elemzői szerint jelenleg a két kamatcsökkentés a legvalószínűbb forgatókönyv az idei évre.
2024. 04. 16. 11:30
Megosztás:

Megállapodtak a bérekről az Audinál

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot - tudatta az Audi Hungaria az MTI-vel.
2024. 04. 16. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Egy százalékot meghaladó mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 16. 10:30
Megosztás:

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás: