Az energia hajtotta a tőzsdéket az idén

Van még tér a növekedésre az energiacégeknél és a magyar tőkepiacon is – vélik az Erste Bank elemzői. Idén az infláció, az energia- és nyersanyagárak növekedése, valamint az ezzel összefüggő hozamemelkedés vezette a részvénypiacokat: az energiacégek árfolyamai gyorsan emelkedtek, míg az IT, a kommunikációs szektor és az ingatlancégek estek. Magyarországon a tőzsdei vállalatok ugyan kiugró eredményeket produkáltak, ez azonban nem látszik meg a részvények árfolyamán. A legnagyobbak életét különadók nehezítik, csökken a külföldi befektetők aránya, illetve nő a magyar befektetők aktivitása külföldön, miközben a forintárfolyam romlása, valamint az uniós források körüli bizonytalanság sem tesz jót a magyar parkettnek.

Az energia hajtotta a tőzsdéket az idén

Az infláció, az energiaárak és a hozamok emelkedése volt az év sztorija a tőzsdéken, alapvetően ez befolyásolta a részvényárak alakulását 2022-ben – mondja Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. szenior részvényelemzője. A gyorsan emelkedő fogyasztói árindex nyomán szigorodó jegybanki politikák az Egyesült Államokban és Európában is a hosszú hozamok emelkedéséhez vezettek, mindez pedig átárazódást hozott a részvénypiacokon is. A legnagyobb 500 amerikai vállalat tőzsdei teljesítményét mérő S&P 500 az idén közel 16 százalékot esett, míg a vezető európai cégeket vizsgáló STOXX Europe 600 (amely 600 társaság teljesítményét figyeli) több mint 10 százalékot.

A nagy nyertes: energiaszektor

Európában és az USA-ban is idén az energiaszektor volt a nyertes: az S&P 500 energetikai szektorban tevékenykedő társaságai 54 százalékos pluszban vannak, az európai index energetikai társaságai 25 százalékos árfolyamemelkedéssel büszkélkedhetnek. Nagy András szerint a gyors növekedésben nem csak az energiaszektor számára kedvező fundamentális környezet játszott szerepet, hanem az is, hogy ezek a társaságok alulértékeltek voltak sőt, sok esetben még most is annak számítanak. Az elemző úgy véli, a nagy emelkedés ellenére a szektor még a mostani szintekről is növekedhet, az amerikai cégeket segíti például az USA és az EU közötti LNG szállítások megindulása, amelynek a bevételi hatása jövőre és 2024-ben is jelentkezhet.

A nagy vesztesek: IT, kommunikáció, ingatlan

Az év nagy vesztesei közé a korábbi évek sikerágazatai kerültek fel: az informatikai és kommunikációs cégek a Covid lecsengésének áldozatai: az USA legnagyobb IT vállalatai átlagosan 23 százalékot veszítettek az értékükből, a kommunikációs szolgáltatók (benne az olyan streaming óriásokkal, mint a Netflix) 38 százalékot estek, míg Európában a technológiai papírok 22 százalékos mínuszban vannak. Nagy András szerint mindennek hátterében a hozamok emelkedése is ott van: a növekedési papírok esetében ugyanis a befektetők általában nem a most még egyáltalán nem vagy alig létező profitot árazzák, hanem a jövőben várható potenciális nyereséget, amit viszont értelemszerűen diszkontálni kell a jelenre. A hozamok emelkedésével viszont a diszkontálás is nagyobb lesz, így a cégek értéke automatikusan csökken. Ráadásul a cégek eredménytermelő képessége is visszaesett az év elejéhez képest a Covid lecsengésének hatására, illetve a marketingköltések visszavágása is számos céget negatívan érintett a szektorban.

A hozamemelkedés hasonlóan hatott az ingatlancégekre is: az USA-ban 25 százalékot meghaladó mértékben estek a szektor cégei, Európában több mint 35 százalékkal. Ugyan az ingatlanárak érdemben nem változtak, a bérleti díjak – a várható bevételek – diszkontált értéke csökkent a hozamemelkedés következtében. Ráadásul új projekteket is nehezebb indítani a rosszabb finanszírozási környezetben, miközben a várható recesszió miatt a bérleti díjak növelése is nehézségekbe ütközhet.

A BÉT-en is az energiában volt a legnagyobb potenciál

A magyar piacon az Alteo és a Pannergy voltak az év nyertesei, ám a magyar társaságok valamivel lassabb árfolyamemelkedéssel tudták követni a növekedési trendet. Az Alteo árfolyama több, mint 50 százalékkal emelkedett az idén, köszönhetően a kiegyenlítői árak növekedésének. Ugyan a társaságot sújtja a piacra kivetett különadó, de a folyamatosan emelkedő árak lehetőséget biztosítanak számára, hogy újabb beruházásokat valósítson meg. Most jó lehetőségnek tűnik a megújuló energiateremelésbe fektetni, így a társaság növekedése stabil maradhat – mondja Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Jó lehetőségeket tükröz a Pannergy is, hiszen a földgáz alapú hőtermelést geotermikus energiával kiváltó társaságok jövője a jelenlegi helyzetben elég biztosnak tűnik. A hőárak emelkedése mellett a Pannergy számára adott a terjeszkedés lehetősége, jól pozicionálva egy növekvő piacon bővülhetnek tovább.

Miró József szerint az energiaipar nemzetközi általános menetelése mellett inkább a Mol részvények gyengébb emelkedése a meglepő: az idei növekedés 5 százaléknál se jár, holott a cég rekorderedményeket produkált. A társaságnak azonban a benzinársapka bevezetése, a finomítók ellátási és termelési nehézségeiről szóló hírek, valamint a különadók se tettek jót.

Sokszor még a jó eredmény is kevés volt a befektetőknek

A Richter esetében szintén meglepő a nulla közeli árfolyamemelkedés: a cég történelmi rekordot ért el a nyereségességben (bár ennek részben egyszeri, a rubel árfolyamváltozásával összefüggő oka is van). A Cariprazine eddig is fontos támaszt jelentett a cég eredményének növekedésében, ám az, ha az Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazott gyógyszert a major depresszió kezelésére is engedélyezik, több százmillió dollárral növeli meg a potenciális bevételt, már rövid távon is, amelyből a Richter mintegy 20 százalékkal részesedik.

Hasonlóan nehéz magyarázni Miró József szerint a Waberer 7 százalékos árfolyamesését: a nyereség itt is rekordközeli, miközben a társaság új vezetése sikeresen váltott stratégiát az elmúlt másfél-két évben, komoly transzformációt végrehajtva. A cég árelfogadóból áralakítóvá vált, kisebb flottával ér el stabil eredményt és árbevételnövekedést, miközben a nemzetközi üzletágat is nyereségessé tette, és képes új akvizíciók segítségével tovább bővülni.

A Magyar Telekom 20 százalék közeli esése ugyanakkor a hozamok növekedésével magyarázható. Bár a cég árfolyama az amerikai és az európai közműszektor társaságainak stagnáló áraihoz képest alulteljesít, és a Magyar Telekom profittermelő képessége is stabil, a cégtől megszokott nem túl jelentős osztalék a magyar állampapírok növekvő hozamához képest már kevésbé vonzó a befektetőknek.

Az OTP csaknem 40 százalékos esésében a különadók mellett az oroszországi kitettség játsza a fő szerepet: bár a leánybank jól teljesít, eredményét a korlátozások miatt nem veszik figyelembe az értékeléskor az elemzők és a befektetők, hiszen az országból jelenleg nem lehet kihozni a pénzt. Az OTP teljesítménye ugyanakkor jó, a leánybankok profittermelő képessége mellett a magyar operáció is stabil, ám a különadók és a kamatstop elvitték a profit jelentős részét.

Uniós megállapodás segíthet az alulértékeltségen

A magyar piaci szereplők többsége általában is rosszabbul teljesített mint az iparági társaik, a BUX annak ellenére van 10 százalék fölötti mínuszban, hogy a magyar tőzsdén a második és a harmadik negyedév volt a legnagyobb profitú három hónap a hazai parkett történetében. A P/E értékeltség a sokéves átlag alatt van, amit csak részben magyaráznak a háborús helyzetből és az infláció növekedéséből adódó bizonytalanságok: a forint árfolyamának folyamatos romlása nem tesz jót a magyar eszközök megítélésének, a külföldi befektetők aránya 60 százalékról 40 százalékra csökkent (korábban 70-80 százalék volt), miközben a magyar befektetők egyre aktivabbak küldföldön – hangsúlyozta az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. Miközben a lakossági befektetések aránya a korábbi 5-ről 15 százalékra nőtt, egyértelmű átrendeződés látszik a piacon és jelentősen nő a magyar intézményi befektetők szerepe.

A gyenge árfolyam-teljesítményben ugyanakkor egyértelműen látszik az uniós pénzek érkezésével kapcsolatos bizonytalanság, ahogyan a magyar hozamok ingadozásában is. A tíz éves német és a tíz éves magyar állampapír-hozamok közötti különbség (amivel a magyar kockázati felárakat jól lehet jellemezni) az ősz elején csökkent, tükrözve a hitet, hogy közel a megállapodás. A következő időszak tőzsdei árfolyamait így egyértelműen a brüsszeli megállapodás határozhatja meg. Míró József szerint ez lesz a jövő évet egyik leginkább meghatározó tényező: ha a megállapodás nyomán lesz újabb hozamcsökkenés (amit az infláció mérséklődésének támogatnia kell), akkor a jelenlegi alacsony értékeltségek miatt akár jelentősebb emelkedés is jöhet a Budapesti Értéktőzsdén.

Fűtési támogatást kap 460 dél-dunántúli család 25 millió forint értékben

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével kap fűtési támogatást 460 rászoruló család 25 millió forint értékben tűzifaadományként, illetve feltöltős mérőórával biztosított áram formájában.
2023. 02. 02. 01:30
Megosztás:

Új bölcsőde építését kezdték meg Kaposvár belvárosában

Korszerű, négy csoportos bölcsődét építenek önkormányzati beruházásban több mint hatszázmillió forintból Kaposvár belvárosában - jelentette be a város polgármestere szerdán a somogyi vármegyeszékhelyen.
2023. 02. 02. 01:00
Megosztás:

Enyhült az euróövezeti infláció januárban éves szinten

A vártnál nagyobb mértékben csökkent januárban az infláció az euróövezetben éves szinten, tovább távolodva az októberi rekordszinttől - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán.
2023. 02. 02. 00:30
Megosztás:

Stagnált decemberben a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Decemberben a várt csökkenés helyett 6,6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben, de alacsonyabb lett az egy évvel korábbi 7,0 százaléknál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
2023. 02. 02. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése

Megkezdődött Romániában szerdán azoknak az "energiakártyáknak" a kézbesítése, amelyeket energiaszámlái kifizetésénél vagy a szolgáltatóknál felhalmozott adósságai törlesztésénél használhat fel a támogatásra jogosult mintegy négymillió rászoruló - közölte az Agerpres hírügynökség.
2023. 02. 01. 23:30
Megosztás:

Harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye januárban

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának januári beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,4 pontra, 2020. május óta a legalacsonyabb szintre gyengült a decemberi 48,4 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) szerdai közlése szerint.
2023. 02. 01. 23:00
Megosztás:

Az FBI minősített iratok ügyében házkutatást tartott Joe Biden nyaralójában

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatást tartott Joe Biden elnök nyaralójában szerdán a korábban fellelt, szabálytalanul őrzött, minősített hivatalos iratok utáni vizsgálat részeként - jelentette be az elnök ügyvédje.
2023. 02. 01. 22:30
Megosztás:

Horvát jegybank: az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása az inflációra

A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban - közölte a Horvát Nemzeti Bank (HNB) szerdán.
2023. 02. 01. 22:00
Megosztás:

Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium (AM), hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be szerdai közleményében Nagy István tárcavezető.
2023. 02. 01. 21:30
Megosztás:

Újabb támogatásokról döntött a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Több mint ötmilliárd forint értékben 779 pályázat érkezett a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványához tavaly az utolsó negyedévben, ami újabb rekordot jelent. A kuratórium 52 pályázat 250 millió finanszírozásáról döntött, ezzel egymilliárd forintra emelkedett a 2022-ben odaítélt támogatások összege.
2023. 02. 01. 21:00
Megosztás:

5,6 százalékra nőtt tavaly decemberben a munkanélküliségi ráta Romániában

Romániában tavaly decemberben 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta a novemberihez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 01. 20:30
Megosztás:

Lassult januárban a teljesítménycsökkenés az euróövezeti feldolgozóiparban

Lassult valamelyest az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménycsökkenése januárban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szerdán publikált végleges értéke alapján.
2023. 02. 01. 20:00
Megosztás:

Megduplázódott tavaly a német repterek utasforgalma

Tavaly több mint duplájára nőtt a polgári repülőterek utasforgalma Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2023. 02. 01. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán.
2023. 02. 01. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 129,48 pontos, 0,29 százalékos csökkenéssel, 45 209,70 ponton zárt szerdán.
2023. 02. 01. 18:30
Megosztás:

Tovább csökkenti csomagolóanyag-felhasználását a Pick Szeged Zrt.

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.
2023. 02. 01. 18:00
Megosztás:

Szlovákiában megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja

Megkezdte az áramtermelést a mohi atomerőmű harmadik blokkja nem sokkal kedden éjfél előtt, az előírt tesztek befejezése után - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a Szlovák Villamosművek (SE) közlésére hivatkozva szerdán.
2023. 02. 01. 17:30
Megosztás:

Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek

Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
2023. 02. 01. 17:00
Megosztás:

A Boeing elbúcsúzott a legendás 747-estől, legyártották az utolsó Jumbo Jetet

Kigördült a gyárból kedden a Boeing utolsó 747-ese, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.
2023. 02. 01. 16:30
Megosztás:

Ez történt a magyar tőzsdén januárban

Ígéretesen indult az év a Budapesti Értéktőzsdén, a BÉT első számú indexe, a BUX index 45 339,2 ponton zárt, amely a decemberi hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékos növekedést jelent. A részvénypiac januári összforgalma mérsékelt volt, 205 milliárd forintot tett ki, amely 9,3 milliárd forint napi forgalomnak felel meg. A három leginkább kelendő részvénynek ezúttal is az OTP Bank, a Richter és a MOL bizonyult – míg a bank papírjával 128,8 milliárd, a gyógyszertársaságéval 40,3 milliárd, az energetikai vállalatéval 26,6 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood&Company zárt, akit a második helyen a Concorde, a harmadikon pedig az Erste Bank követett.
2023. 02. 01. 16:00
Megosztás: