Bajban a gázzal és fával fűtők!

Bár az újépítésű lakások egy része már az energiatermelésben is mutat modernizációs mintát, még mindig túlnyomórészt a gáztól, és a fától függ a magyar otthonok melege.

Bajban a gázzal és fával fűtők!

Egyenetlen fűtési szokások Magyarországon

A népszámlálás legutóbb publikált adatai a fűtési szokások és lehetőségek megújulásának tempóját, valamint területi egyenetlenségeit is mutatják.

E szerint az ország legtöbb területén még beláthatatlan ideig része lesz a téli felkészülésnek a szezon előtti kazántisztítás, kéményellenőrzés, és esetleg a tüzelőfelhalmozás is. Holott a tiszta energiaforrások alkalmazása mellett ezek egyikére sem lenne szükség.

A legutóbbi népszámlálás friss adatai szerint a magyar lakások fűtésében a gáz dominál, 62,5 százalékos részesedéssel, fát az otthonok 31,8 százalékában használnak, s ezek mellett csak az áram érdemel külön említést a maga 9 százalékos részarányával.

(A szén, a palackos gáz és az egyéb fűtőanyagok alkalmazása együtt sem éri el a 3 százalékot. Egyszerre többféle fűtőanyag használata miatt nagyobb az összeg 100 százaléknál.)

Ide kattintva kiszámolhatod melyik fűtés a legolcsóbb!

Ám egyes területek, vármegyék fűtési gyakorlata igencsak eltér az átlagostól. Míg például Békésben a vezetékes földgázt használók aránya a 76 százalékot is meghaladja, addig Baranyában a 45 százalékot sem éri el. A fatüzelés leginkább Nógrádra jellemző, ahol 54 százalék a részaránya, míg a másik végletet – a főváros „szóra sem érdemes” 2,8 százaléka mellett – Csongrád-Csanád képviseli, 29,1 százalékkal.

Az árammal fűtés Pest vármegyében a legelterjedtebb (14%), mellette Komárom-Esztergomban, Fejérben és Budapesten haladja még meg súlya a 10 százalékot. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmárban fele annyit sem ér el (5%), és Borsod-Abaúj-Zemplénben is csak kevéssel elterjedtebb (5,8%).

Ahogy Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője fogalmaz: „nincs szabály, nincs egyetlen ok, ami megmagyarázná e különbségeket”. Szerepet játszhat például az eltérő településszerkezet és lakásállományi összetétel, a gázhálózat kiépültsége, az erdők közelsége, mint ahogyan az is, hogy az utóbbi időben milyen lendülettel folyt az új lakások építése, és a régiek felújítása a környéken.

E hatásokra látványosan utal a már említett rekorderek néhány jellemzője. A gázfüggésben, illetve a mérsékelt fahasználatban kiemelkedő Békés és Csongrád-Csanád az ország három legurbanizáltabb vármegyéje közé tartozik (népességük 77, illetve 75 százaléka városlakó), ugyanakkor alig van erdejük. Az előbbi az első, az utóbbi a harmadik a népességéhez képest legkevésbé erdősült vármegyék között.

A fatüzelés favorizálása is erősen összecseng ezekkel az adottságokkal: Nógrádban a legalacsonyabb a városi népesség aránya (40%), viszont (Somogy után) ott jut a legtöbb erdő egy polgárra.
Ha csak a 2010 után épült lakásokat tekintjük, akkor élesebben rajzolódik ki, hogy éppen merre tart a magyar otthonok energetikai megújítása.

fatüzelés fafűtés

Az egyféle fűtőanyagot használók körében változatlanul dominál a vezetékes földgáz, átlagosan immár 73 százalékos részesedéssel. Az összállományhoz képest szintén magasabb az elektromos áram szerepe, kevéssel meghaladja már a 19 százalékot, viszont erős visszaesést mutat a fa, a maga 6 százalékával.

Trendváltás?

E trendváltásban is erősen megmutatkoznak az adottságokból fakadó különbségek. Nógrádban még az új házak 29 százalékában is a fatüzelésre építenek. A villamos fűtéssel szemben Fejérben és Tolnában a legnagyobb az újépítők bizalma, ami kereken 28 százaléknyi részesedést jelent.

Az ellenkező véglet Szabolcs-Szatmár-Bereg, ahol az új otthonoknak is csupán 8,7 százalékát fűtik árammal, viszont erősen támaszkodnak a vezetékes gázra (79,7%). Ennél is nagyobb arányú a földgázfelhasználás Győr-Moson-Sopronban (80,7%), ahol az elmúlt évek dinamikus fejlesztései elsősorban a fatüzelés erőteljes visszaszorításában (5,9%) mutatkoznak meg.

Három magyar vármegye kilóg a sorból

Három vármegye van, ahol a gázfűtés alkalmazása az új otthonoknál a hatvan százalékot sem éri már el: Nógrád (53,5%), ahol még a fa dominál, valamint Tolna (55,3%) és Somogy (58,9%), melyek viszont az elektromos fűtés nagy arányú használatával (28% illetve 24,8%) kompenzálják ezt.

A legkorszerűbb energetikai berendezések elterjedtségéről is szolgált adatokkal a népszámlálás, így azok is mutatják, hogy merre tart a lakásállomány megújítása. A 2010 után használatba vett otthonok 17,1 százalékában üzemel napelemes, 12,8 százalékában hőszivattyús energiatermelő berendezés. (Minden 23.-ban pedig mindkettő megtalálható.)

A napelemeket legnagyobb arányban Fejér (24%), Hajdú-Bihar (23%) valamint Békés és Csongrád-Csanád (21%) új lakásainál alkalmazták. A hőszivattyú-használatot tekintve két vármegye emelkedik ki a mezőnyből: Veszprém (22%) és Tolna (20%). Szabolcs-Szatmár-Bereg mindkét listán (14, illetve 7 százalékkal) az utolsó helyen szerepel. Talán meglepőbb ennél, hogy mindkét helyen az utolsó előtti (14, illetve 8 százalékkal) az a Győr-Moson-Sopron, amely lakásfejlesztés szempontjából az egyik legdinamikusabban fejlődő terület volt a közelmúltban. 

A népszámlálási adatbázis perspektivikusabb betekintést is enged az otthonfűtés stratégiájának négy évtizedes alakulásába.

Megmutatja például, miként alakult ki mára az a helyzet, amiben az otthonok 64 százaléka egyféle fűtőanyagtól függ, 21 százalékának a többféle tüzelő, míg 15 százalékának a távfűtés adja a biztonságot.

kandalló fafűtés

Az 1981-2000 között épült lakásoknál még jelentős, 20 százalékos a távfűtés aránya, majd ez a következő két évtized beruházásainál 4-5 százalékra olvadt. Ugyancsak „megy ki a divatból” a többféle tüzelő alkalmazása, az ezredforduló előtt ennek aránya még 25, a következő évtizedben 22, majd 2010 és 2020 között már csak 17 százalék.

Ezekkel szemben az egyféle fűtési mód elterjedtsége határozottan nőtt, a nagy ugrás 2000 és 2010 között következett be. Az ekkor épült lakásoknál – a korábbi 55 helyett – már 75 százalék volt az aránya, majd a következő évtizedben az még nőtt három százalékpontnyit.

Az egyedüliként alkalmazott fűtőanyagok között a gáz népszerűsége 2000 és 2010 között volt a csúcson az építkezőknél, az ekkor átadott otthonokban 85 százalék a részesedése. (Az előtte-utána épületeknél csak 71-73% ez az érték.)

A fa népszerűsége folyamatosan hanyatlik, az 1981-2000 közötti építéseket jellemző 24 százalékról a következő két évtizedben újra és újra megfeleződött, s lett mostanra 6%. Ezzel szemben a villamos fűtés tartós tetszhalálból támadt most fel: az 1981 és 2010 közötti építéseknél csak 3 százaléknyi szerepe volt és ez ugrott fel a 2010 után belakott otthonoknál 19 százalékra.

Ide kattintva kiszámolhatod melyik fűtés a legolcsóbb!

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás:

Fejlesztést akar eszközölni az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.
2024. 02. 22. 14:30
Megosztás: