Magyar kötvény vagy magyar részvény a nyerő?

A Közép-Kelet Európai régió fellülteljesítéről már írunk egy héttel ezelőtt. Most jöjjünk picit közelebb, és foglalkozzunk csak a magyar eszközökkel, azon belül is főleg a nagy részvényekkel.

Magyar kötvény vagy magyar részvény a nyerő?

Jó ötlet volt év elején hosszú magyar állampapírt vásárolni. A 10 éves kötvényekkel a hozamcsökkenésnek köszönhetően csaknem 30%-os árfolyam nyereséget lehetett elérni, de még ennél is jobb ötlet volt részvényt venni, hiszen a BUX index mintegy 40%-ot emelkedett.

A két instrumentum között szoros volt az együttmozgás, ahogy a lenti ábrán is látható. A hozameséssel összhangban enyhült a BUX szélsőséges alulértékeltsége. A 2023-as eredményvárakozásokkal számolva az év eleji 4,5-ös P/E értékeltség év végére 5,5-re emelkedett. Ez egyébként még mindig bőven átlag alatti értékeltségnek számít, így az idei erős év után jövőre sem szabad leírni a magyar részvénypiacot.

Forrás: Bloomberg, Erste

Most pedig nézzük, milyen egyedi hatások érték a négy blue-chip papírt.

A MagyarTelekommal az osztalékot is figyelembe véve 110%-ot lehetett keresni. A BUX komponensek közül ezzel is csak harmadik lett, hiszen az Opus és a BIF is megelőzte. Az MTEL-nél több pozitív fejlemény is volt 2023-ban. Jelentős, 14,5%-os inflációs díjkorrekciót tudott érvényesíteni a társaság tavasztól kezdve az árazásában.

Új részvényesi javadalmazási stratégiáról döntött a társaság, melynek első lépése a megemelt osztalék és sajátrészvény visszavásárlás volt 2023-ban, a módosított eredmény 70%-át fordították erre a célra. A magyar állammal kötött együttműködés részeként 2024 januárjától megszűnik a közműadó, 2025 januárjától pedig a távközlési pótadó is eltörlésre kerül, mindkettő pozitívan hat a nyereségre. És mint osztalékpapír, értelemszerűen profitált a kockázatmentes hozamok csökkenéséből is.

Az OTP esetében 60%-os hozam volt realizálható. Egyrészt rendkívül erős eredménytermelés jellemezte az OTP csoportot. Az első 9 hónapot 29,8%-os korrigált saját tőke arányos nyereséggel (ROE) zárta, ami kiugróan magas. A profit egyre nagyobb része származik külföldről, a külföldi emelkedő kamatkörnyezet kimondottan jót tett a kamatjövedelmek alakulásának. Itthon pedig az extrém magas kamatszint normalizálódása volt pozitív. Közben a hitelportfolió minősége jó maradt, így minimális céltartalékképzésre volt csak szükség, sőt sok leánybank esetében feloldások történtek. A hozamcsökkenés eredményeként megvalósuló átárazódás talán itt a legszembetűnőbb. Az év eleji 0,85-ös P/BV értékeltség 1,3-ra emelkedett, amihez ahogy már említettük nagyon magas jövedelmezőség is társul.

A MOL mindössze 8%-ot emelkedett, amit az osztalék 22%-os hozamra szépít. A környezet sokkal kedvezőtlenebbül alakult, mint 2022-ben. A különadók, főleg a hazai különadók pedig továbbra is jelentős részt hasítanak ki a profitból. Közben a tranzitköltségek is emelkedtek, szintén negatívan befolyásolva a profitokat.

A blue-chip-ek közül a Richter teljesített leggyengébben, 10%-os teljes hozamot elérve. A Richter eredményeiben kettőség volt megfigyelhető. A Vraylar változatlanul hasít, az amerikai értékesítések 33,7%-kal bővültek az első 9 hónap adatai alapján. Viszont a forint erősödése nem kedvezett az erősen exportorientált cégnek, és a rubel gyengülése még egy lapáttal rátett erre. (forrás: ERSTE)

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás:

Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azt javasolja a parlagfű virágporára érzékenyeknek, hogy mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében.
2024. 07. 18. 16:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti infláció júniusban

Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
2024. 07. 18. 15:00
Megosztás:

Már több mint húszezren dolgoznak a Nyári diákmunka programban

A kormány idén tizenkettedszer hirdette meg az országszerte népszerű Nyári diákmunka programját mintegy 3,8 milliárd forint keretösszegből. A kimagasló érdeklődés miatt a forráskeretet a vármegyék még közel félmilliárd forinttal megemelték, így eddig csaknem 3700 munkáltató 21 400 diák foglalkoztatását tudja megvalósítani 4,3 milliárd forintból - összegezte szerdai közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 07. 18. 13:00
Megosztás:

A Tetra Pak bejelentette, hogy Alex Henriksen lesz a kelet-európai régió ügyvezető igazgatója

A Tetra Pak, a világ egyik vezető élelmiszerfeldolgozással és csomagolással foglalkozó vállalata bejelentette, hogy augusztus 1-jei hatállyal Alex Henriksent nevezi ki a vállalat kelet-európai működéséért felelős ügyvezető igazgatójának. Henriksen Lyndsey Loyden-Edwards helyét veszi át, aki hamarosan új pozícióban folytatja a munkát.
2024. 07. 18. 12:05
Megosztás:

40 év után ismét Szilvásváradra figyel a világ

Az ország talán legnépszerűbb kirándulóhelye minden évszakban izgalmas kalandokat, a nyugalomra vágyóknak pedig teljes kikapcsolódást kínál. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megszámlálhatatlan lovasprogram, kerékpáros túrák, lebilincselő gyerekprogramok várják a látogatókat. Szeptemberben pedig 1984 után újra a település ad otthont a Négyesfogathajtó Világbajnokságnak.
2024. 07. 18. 11:00
Megosztás:

Rendkívül kedvező áron beszerezhető a szlovák autópálya matrica

Magyarországon egy ideig nem emelkedett évről évre az autópálya matricák ára. Amióta viszont bevezették az inflációkövető áremelést, egyre mélyebben kell a magyar autósoknak a zsebükbe nyúlniuk, ha igénybe szeretnék venni hazánk gyorsforgalmi útjait.
2024. 07. 18. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás: