Mikortól számít egy állam hadviselő félnek?

Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a nyugati világ reakciója néhány fő csomópont köré csoportosult: elítéli az agressziót, támogatja Ukrajnát, és ki szeretne maradni a háborúból. Ez utóbbinak foka az egyes államoknál eltérő, ám abban mégis egyetértés van, hogy az államok nem akarnak részesévé válni a konfliktusnak, hiszen az könnyen egy világháborúba csaphatna át. A helyzetet nehezíti, hogy nincs pontos meghatározás a nemzetközi jogban, hogy mikortól számít egy támogató állam hadviselő félnek: a válasz valahol a műveletek közös tervezése, szervezése, végrehajtása, az ellenfélnek kárt okozni képes támogatás körül lesz. A lényeg azonban az, hogy az érintett államok hogyan minősítik a támogatást: pillanatnyilag úgy tűnik, hogy senkinek nem érdeke, hogy a nyugati támogatást részvételnek minősítse.

Mikortól számít egy állam hadviselő félnek?

Tehát mit mond erről a jog? Azt rögtön érdemes tisztázni, hogy egy állam esetleges bekapcsolódása a konfliktusba annak érdekében, hogy Ukrajna segítségére siessen az agresszorral szemben, nem lenne ellentétes a nemzetközi joggal (annak is a másik állam ellen fegyveres erő alkalmazásának jogosságát tárgyaló ágával), hiszen Ukrajna kért ilyen segítséget, és egy ilyen bekapcsolódás a kollektív önvédelem esetébe esne. Amennyiben egy állam bekapcsolódna a konfliktusba Ukrajna oldalán, az nem csupán nem sértené meg az erőszak alkalmazásának ENSZ Alapokmányban lefektetett tilalmát, hanem azt is jelentené, hogy amennyiben Oroszország válaszul megtámadná a beavatkozó országot, az megint csak agresszió lenne, hiszen a támogató állam kollektív önvédelmet gyakorolna, tehát jogosan alkalmazna erőszakot, amely nem hívná fel Oroszország önvédelemhez való jogát, tehát Oroszország jogellenesen támadna vissza. A beavatkozás elkerülésének tehát összességében nem jogi, hanem politikai okai vannak.

Ettől eltérő kérdés azonban, hogy ki számít hadviselő félnek a nemzetközi jog szempontjából. A nemzetközi humanitárius jog határozza meg azt, hogy egy fegyveres összeütközésben milyen szabályok vonatkoznak a hadviselő felekre – függetlenül attól, hogy ezen hadviselő felek jogosan vagy jogtalanul vesznek részt a konfliktusban. Ha van háború, bármilyen okból, akkor arra szabályokat állapít meg. Itt a kulcskérdés tehát az, hogy tényszerűen van-e fegyveres konfliktus és ki számít hadviselő félnek. Ez a kérdés azért létfontosságú, mert ha egy állam hadviselő fél, akkor vonatkoznak rá a humanitárius jogi szabályok (aminek megsértéséért az egyének felelősségre vonhatók), adott műveletben a katonái és katonai objektumai legitim katonai célpontnak minősülnek, tehát támadhatók, és ők is jogszerűen támadják az ellenfél katonáit és objektumait. 

Az, hogy katonái legitim katonai célpontnak minősülnek, azonban még mindig nem azt jelenti, hogy adott esetben Oroszországnak joga lenne megtámadni a támogató államot, mert ha megtámadná, agressziót követne el. Viszont ha megtámadná (jogszerűtlenül), akkor a támadó állam agressziót ugyan elkövetne, de a nemzetközi humanitárius jogot nem sértené meg azáltal, hogy pl. jogszerű katonai célpontot támad. A két jogterület: az agresszió kérdése és a humanitárius jog megsértése (ami lehet háborús bűncselekmény) elválik egymástól. Oroszországra lefordítva: ha egy nyugati állam Ukrajna segítésére beavatkozna a konfliktusba, Oroszország agressziót követne el, ha a nyugati államot visszatámadná, ugyanakkor ugyanabban a műveletben, ha legitim katonai célpontot jogszerűen támad, a humanitárius jogot nem sértené meg (akkor sértené meg, ha pl. civil célpontot támadna szándékosan).

Arra, hogy mikor válik egy állam hadviselő féllé azáltal, hogy segítséget nyújt egy hadban álló államnak, a nemzetközi jognak nincs tételes válasza, a nemzetközi bíróságok által hozott ítéletekből ismerhető joggyakorlat adhat irányt, ám azt is le kell szögezni, hogy ilyen kérdés nem merült még fel nemzetközi bíróság előtt, ezért csupán más esetekből kaphatunk támpontokat. Azt érdemes mindenesetre leszögezni, hogy az ilyen kérdéseket a nemzetközi jog meglehetősen pragmatikusan közelíti meg: a tények alapján igyekszik eldönteni, és nem a hivatalos nyilatkozatokhoz, hadüzenethez vagy egyéb politikai megnyilvánulásokhoz köti. 

Adott esetben a hadban álló felek kérdésének eldöntése egy bíróság dolga lenne. Oroszország és Ukrajna esetében például nem kérdés, hogy hadviselő felek, de mit mond a jog arról az államról, amely támogatja az egyik felet, ő mikor válik részesévé a konfliktusnak? És még fontosabb, hogy melyik ponton, amikor milyen módon támogatja? Fegyverrel? Kiképzéssel? Információval? Politikailag?

Korábbi esetekben többször vizsgálták bíróságok az ehhez kapcsolódó kérdéseket, ám ezekben a korábbi esetekben a bíróság vizsgálódásának alap tárgya nem az volt, hogy egy adott állam részese-e egy konfliktusnak, hanem más szemszögből közelített a kérdéshez, mégis, jobb híján, ezek tudnak csak kiinduló pontként szolgálni. 

Az egyik eset, melyből kiindulhatunk, az ún. Nicaragua-ügy volt, mely során a Nemzetközi Bíróság azt vizsgálta, hogy a Nicaraguában tevékenykedő, az Egyesült Államok által támogatott contras nevű fegyveres csoport jogsértő cselekményeiért felelős-e az USA. Ennek során a Bíróság annak megállapítására, hogy a támogató állam felelőssége fennáll-e a támogatott csoport jogellenes (emberi jogi és humanitárius jogi normákat sértő) cselekményeiért, azt állapította meg, hogy az USA segítsége, amely megnyilvánult anyagi, szervezési, kiképzési, ellátási, felfegyverzési támogatásban, nem elégséges ahhoz, hogy az USA is felelős legyen a jogsértésekért, hiszen a Bíróság szerint ezeket a jogsértéseket a contras az USA általános ellenőrzése nélkül is el tudta követni. 

A jugoszláv ügyekben eljáró nemzetközi büntetőtörvényszék az ún. Tadiç ügyben, annak eldöntéséhez, hogy külső állam támogatása egy fegyveres csoport irányában nemzetköziesíti-e az adott konfliktust, azt mondta ki, hogy önmagában attól, ha egy állam fegyverekkel, kiképzéssel, pénzzel támogat más fegyveres szervet vagy fegyveres csoportot, nem tekinthető úgy, mintha a cselekményt maga a támogató állam nevében tették volna. Viszont az sem szükséges hozzá, hogy a támogató állam kifejezetten parancsot adjon. A Jugoszláv Törvényszék szerint ha pénzügyi támogatás, kiképzés vagy műveleti támogatás mellett a támogató állam a műveleteket együtt szervezi, koordinálja vagy tervezi a másik fegyveres csoporttal, tehát teljes ellenőrzést gyakorol a támogatott csoport felett, akkor lehet úgy tekinteni, hogy a támogatott csoport tevékenysége de facto a támogató állam tevékenysége. 

Tekintettel arra, hogy fenti két esetben a bíróságok nem egy támogató állam hadviselő félként való természetét vizsgálták, önmagában ezekből nem lehet kiindulni. Ugyanakkor egy másik nézőpont szerint azt kell vizsgálni, hogy a támogató fél tevékenysége alkalmas-e arra, hogy kárt okozzon az ellenfélnek, és ha igen, akkor a támogatott állammal szorosan kell koordinálnia a műveleteit, hogy azt mondhassuk, ugyanabban a konfliktusban részesek. A koordináció mélységére nincs egzakt követelmény, ám az elégnek tűnhet, ha mindkét félnek van szerepe a döntéshozatalban a műveletek koordinálása során. 

A fentiekből az tűnik ki, hogy egyrészt nincs kész lista arról, hogy milyen támogató tevékenység esetén válik a támogató állam is hadviselő féllé, másrészt pedig az, hogy a válasz valahol az anyagi segítségnyújtáson, kiképzésen túl a műveletek közös szervezése, tervezése, koordinációja, illetve a kár okozása között lesz valahol. 

Nem véletlen hát, hogy a támogató államok, különösen az Egyesült Államok, legtöbbször nagyon óvatosan nyilatkoznak a kérdésben. Az USA például többször megerősítette, hogy csak olyan támogatást nyújtanak Ukrajnának, ami nem alkalmas támadásra, vagy azt, hogy csak olyan információt ad át Ukrajnának, mely a védekezéshez szükséges. Máskor viszont a hírek ennek épp ellenkezőjéről számoltak be. Ezek valóságtartalmát, az együttműködés mértékét nem fogja a nyilvánosság látni, ugyanakkor érezhető az a törekvés, a kommunikáció szintjén is, hogy igyekeznek még a látszatát is elkerülni annak, hogy a támogató államok részesei a konfliktusnak, és átlépnék azt a bizonyos, fent említett, nem is teljesen világos szabályt. Többek között éppen ezért neuralgikus pont minden egyes esetben az újabb fegyverek átadásáról szóló döntés is.

Végső soron fel kell ismerni, hogy a kérdésben nem is feltétlenül az amúgy sem teljesen világos jogi szabályozás lesz döntő, hanem inkább az, hogy az érintett államok minek értékelik a támogatást. Pillanatnyilag úgy tűnik, és remélhetőleg így is marad, hogy nemhogy a nyugati államoknak, de Oroszországnak sem érdeke, hogy a nyugati segítséget részvételnek minősítse, hiszen annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az azonban biztos, hogy tojáshéjon táncolunk, és a tojáshéjakra mindannyiunk érdekében vigyázni kell.

Lecsapott a madárinfluenza Bács-Kiskun vármegyére

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 03:00
Megosztás:

Könyvvizsgálat 2025: Sokaknak nem lesz kötelező, de mégis megéri folytatni

Egy várható törvénymódosításnak köszönhetően felemelhetik a könyvvizsgálati kötelezettek árbevételi határát 600 millió forintra a 2025-ről készült beszámolókra vonatkozóan, ami miatt sok cég fog kiesni ebből a kötelezetti körből. Ez elsőre talán örömteli hírnek tűnhet, hiszen a könyvvizsgálat költséget és időráfordítást jelent a vállalkozásoknak. Azonban a könyvvizsgálatnak vannak olyan pozitívumai, amelyek miatt érdemes átgondolni a most kiesett cégeknek is az audit folytatását.
2024. 10. 22. 02:30
Megosztás:

Te is lelépnél Magyarországról? Ebben az országban a legboldogabbak a magyarok

Az elmúlt 10-20 évben Magyarországról számos állampolgár döntött a külföldre költözés mellett, különféle okok miatt, mint a gazdasági helyzet, karrierlehetőségek vagy személyes elégedettség keresése.
2024. 10. 22. 02:00
Megosztás:

Milyen napon születtél? Ettől függ, mit kell tenned a pénzügyi szerencsédért!

Születésed napja nem csupán életed kezdetét jelzi, hanem megmutatja, milyen energiák kísérik pénzügyi utadat. A hét minden napja különleges rezgést hordoz, amely befolyásolja, hogyan kell cselekedned, hogy pénzügyi szerencséd teljesedjen. Nézzük, mit üzen neked születésed napja!
2024. 10. 22. 01:00
Megosztás:

A villany- és gázszámlákat kötelező elektronikusan fogadni január 1-jétől

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki; az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 00:30
Megosztás:

A Crypto All-Stars ICO 2,5 millió dollár felett – ez a legjobb kripto, amit most vehetsz?

Az előértékesítés már átlépte a 2,5 millió dolláros határt, ami jól mutatja, hogy a $STARS mennyire gyorsan vonzza magához a nagy megtérülést kereső befektetőket.
2024. 10. 22. 00:01
Megosztás:

Veterán elemző jósolja meg a vezető mém érmék jövőbeli árait a legfrissebb piaci fejlemények alapján – Melyik érme képes 25 000%-os emelkedést produkálni?

Egy tapasztalt kriptovaluta szakértő nyilvánosságra hozta a vezető mém tokenek jövőbeli kilátásait. A piaci változások felkeltették az érdeklődést aziránt, hogy mely digitális eszközök tapasztalhatnak exponenciális növekedést. Az érdeklődők kíváncsiak arra, hogy mely érme emelkedhet jelentősen az értékében, és hozhat figyelemre méltó hozamokat.
2024. 10. 21. 23:30
Megosztás:

A szakértők szerint a kriptovaluták növekvő elfogadottsága felhajtja majd a Bitcoin, az Ethereum és egy váratlan AI altcoin árát

Ahogy a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottságot nyernek, a piaci elemzők jelentős áremelkedést jósolnak a vezető tokenek, például a Bitcoin és az Ethereum számára. Érdekes módon a figyelem egy váratlan, mesterséges intelligencia alapú altcoin felé is fordul, amely szintén emelkedő pályára állhat. Melyik ez a váratlan digitális érme, és mi mozgatja ezt az optimizmust? A cikkben a szakértők meglátásait tárjuk fel e jóslatok mögött.
2024. 10. 21. 23:00
Megosztás:

Ne hagyd ki a következő piaci fellendülést: Szakértői ajánlások a legjobban teljesítő kriptovalutákhoz!

Ahogy a kriptopiac egy lehetséges fellendülés jeleit mutatja, a befektetők egyre inkább keresik a következő nagy lehetőségeket. Ez a cikk szakértők véleményét tárja fel azokról a kriptovalutákról, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely érmék nyernek lendületet, és kínálhatnak jelentős hozamokat a közelgő piaci trend során.
2024. 10. 21. 22:30
Megosztás:

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, aki hétfőn Budapesten fogadta Linkham Douangsavanht, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, az ország nagykövetét és delegációját az AM közleménye szerint.
2024. 10. 21. 22:00
Megosztás:

Ne maradj le a DeFi fellendülésről: 3 kriptovaluta, amelyek a következő bull run során akár 100-szoros nyereséget is hozhat – A ZDEX az innovatív technológiájával a középpontban

A decentralizált pénzügyek (DeFi) gyors ütemben növekednek, és néhány kiválasztott kriptovaluta hatalmas növekedés előtt állhat a közelgő bikapiac során. Olyan tokenekről van szó, amelyek innovatív technológiákat használnak, és nagy figyelmet keltenek, mivel képesek lehetnek a befektetések jelentős megsokszorozására. A befektetők alig várják, hogy megismerjék ezeket az ígéretes lehetőségeket.
2024. 10. 21. 21:30
Megosztás:

Így változik az M2-es metró közlekedése

Karbantartás miatt az M2-es metró csak a Déli pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion megállók között közlekedik csütörtökön és pénteken este 21 órától, illetve szombaton és vasárnap egész nap - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 21:00
Megosztás:

Ez a viruló Solana mémkriptó megelőzheti a Dogecoint és a Shiba Inut, és elérheti az 1 dolláros árat

Egy új kriptovaluta a Solana hálózaton nagy figyelmet kelt a kripto közösségben. Ez a memecoin gyorsan népszerűségre tesz szert, és akár túl is szárnyalhatja olyan ismert tokenek sikerét, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, azzal a céllal, hogy elérje az áhított 1 dolláros árfolyamot. A befektetők izgatottan várják, mely digitális eszközök mutathatnak jelentős növekedést a virágzó piacon.
2024. 10. 21. 20:30
Megosztás:

Fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal

A felsőoktatásban tanuló fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal, amelyet 2024 tavaszán első alkalommal hirdetettek meg - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 20:00
Megosztás:

Egy vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt a nyitott állásokra érkezett jelentkezések száma, a legnagyobb emelkedést Somogy, Fejér és Zala vármegyékben mérték idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 19:30
Megosztás:

BÉT: visszafogott hangulatban kereskedtek a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,94 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 73 990,26 ponton zárt hétfőn.
2024. 10. 21. 19:00
Megosztás:

100-szorozó Altcoin nyereségek 2025-ig: Biztosíts egy 10 millió dolláros portfóliót ezekkel a legjobb választásokkal

Rendkívüli lehetőség a kriptovaluta piacon: Hogyan növelheted befektetésed akár 100-szorosára 2025-re. A kriptovaluta piacon páratlan lehetőség kínálkozik azok számára, akik 2025-re monumentális hozamokat szeretnének elérni. A stratégiai befektetések gondosan kiválasztott altcoinokba most akár 10 millió dolláros vagyont eredményezhetnek, az induló tőkédet akár 100-szorosára is növelve. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a digitális valutákat, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak, és amelyek átalakíthatják befektetési portfóliódat.
2024. 10. 21. 18:30
Megosztás:

Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról

Az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv keretében elindul a fővárosi Airbnb- szabályozás társadalmi egyeztetése, cél a megfizethető lakhatás biztosítása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 18:00
Megosztás:

Megújulnak a pályaudvarok

Az Építési és Közlekedési Minisztérium irányítása alatt tíz, nagy forgalmat bonyolító vasúti pályaudvart építenek újjá - jelentette be Lázár János miniszter hétfőn a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében.
2024. 10. 21. 17:30
Megosztás:

Nevet vált a Rama és a Flora margarinok forgalmazója

Upfield Magyarország Kft.-ről Flora Food Hungary Kft.-re változtatta nevét a közismert és közkedvelt Rama, Flora, Violife és Viodeli termékek hazai forgalmazója. Minderre azt követően került sor, hogy a kft. anyavállalata, az Upfield Group BV holdingtársaság szeptember közepén Flora Food Group BV-re változtatta nevét, a központi weboldal pedig immár a florafoodgroup.com címen érhető el.
2024. 10. 21. 17:00
Megosztás: