Az egészséges étrend költségére is kitér az Európára és Közép-Ázsiára fókuszáló élelmezési és táplálkozási jelentés

Bár a súlyos éhezés jórészt megkímélte Európa és Közép-Ázsia országait az elmúlt 20 évben, a térségben egyre többek számára jelent problémát a rendszeres tápláló és elégséges ételhez jutás és a túlsúly, hátráltatva a kontinens országait az élelmezésbiztonság és a táplálkozás javításában – amint azt a 2-es számú Fenntartható Fejlődési Célban megfogalmazza.

Az egészséges étrend költségére is kitér az Európára és Közép-Ázsiára fókuszáló élelmezési és táplálkozási jelentés

Az egészséges étrend költségének csökkentése alapvető fontosságú a táplálkozás és a fenntarthatóság javításához.

Eközben a Covid-19 járvány is komoly veszélyt jelent az élelmezésbiztonságra és a helyes táplálkozásra, főleg az alacsony jövedelmű és sérülékeny lakosság körében – állítja Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete Európa és Közép-Ázsia térségben kiadvány.

Az éves kiadvány – amit az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezete (WHO) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) közösen jegyez – átfogó elemzést ad a témában, beleértve a hiányos táplálkozás minden formáját, az aktuális táplálkozási mintákat és az egyes étrendek hatását az egyénre, a társadalomra és bolygónk egészére.

Különösen aggasztó a helyzet Közép-Ázsia, a Független Államok Közössége és a Kaukázus egyes országaiban, ami megakadályozhatja, hogy a térség egésze teljesítse a 2030-as, az élelmezésbiztonság javítását előirányzó célkitűzést.

„Az elmúlt 12 hónap rámutatott az egészségünk és az agrár-élelmezési rendszerek megfelelő működésének fontosságára, illetve arra is, hogy vannak még elmaradásaink ezen területeken,” – mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és regionális képviselője. „Mindenkinek – beleértve a döntéshozókat, fejlesztési közösséget, civileket, tudósokat, a privát szektort és mindenki mást – fontos szerepe van az éhezés felszámolásában, a táplálkozás javításában, a fenntartható mezőgazdaság és a befogadó fejlődés támogatásában.”

„Az éhezés és a hiányos táplálkozás csökkentése megkívánja az ’életcikus-szemléletet’, és hogy odafigyeljünk a gyermekek, fiatal felnőttek, a lányok és anyák és más sérülékeny helyzetben lévőkre,” – hangsúlyozta John Aylieff, a Világélelmezési Program Ázsiáért és a Csendes-óceáni térségért felelős igazgatója. „Az éhezés felszámolása nem egyenlő a jóllakottsággal. Ehhez a mezőgazdaságon és a szociális védelmen keresztül az oktatásig és az egészségügyig minden ágazattal együttműködve kell dolgoznunk, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés mindenki számára elérhető legyen.”

„A lakóhelyüktől és terményeiktől függően a térség gazdálkodóit súlyosan érintették a koronavírus járvánnyal összefüggő nehézségek, főként az átalakuló gazdaságokban,” – emelte ki Olga Algayerova az ENSZ főtitkárhelyettese és a UNECE ügyvezető titkára. „Felszólítom az országok vezetőit, hogy biztosítsanak megfelelő anyagi támogatást a gazdáknak. Kérem őket, hogy éljenek az ENSZ kereskedelem-élénkítő és határátkelő eljárásaival és tartsák nyitva határaikat, lehetővé téve az áruk és azon belül és főként az alapvető termékek, mint a friss élelmiszerek mozgását.”

Előrelépés történt a gyermekek alulnövekedésének és alacsony születéskori testsúlyának visszaszorítása terén, ám épp ellentétes trend figyelhető meg a vérszegénység és a kizárólagos anyatejes táplálás esetében. A térség minden országában hiányos az elhízás és a vashiányos vérszegénység megelőzését célzó szakpolitikai keretrendszer.

„A UNICEF elismeri a gyermekek kapcsán elért fontos eredményeket. Meg kellene duplázni az erőfeszítéseinket, hogy teljesüljenek a 2025-ös és 2030-as célkitűzések a gyermekkori elhízás, vérszegénység és a kizárólagos anyatejes táplálás esetében,” – mondta Afshan Khan, a UNICEF regionális igazgatója és menekültügyi és bevándorlási különleges európai koordinátora. „Az elérhető és egészséges étrend az élelmezésbiztonság és a táplálkozás alapja, de a koronavírus járvány megnövelte a gyermekek táplálkozásának sérülékenységét. Kezünkben a tudás, amit a döntéshozók és az élelmiszerek előállítói rendelkezésére bocsátunk a gyermekek jobb étkezésének, egészségének, oktatásának és társadalmi támogatásának előmozdításáért.”

A térség legtöbb országában az elhízás és túlsúly jelentős probléma, még a gyermekek körében is. A WHO szerint a túlsúly a 6-9 év közötti gyermekek körében kiemelkedően magas a mediterrán országokban.

„A túlsúllyal élő embereknél nagyobb a súlyos lefolyású Covid-19 fertőzés kockázata,” – magyarázta Hans Kluge, a WHO Európáért felelős igazgatója. „A koronavírus rámutatott az élelmezési rendszereink sérülékenységére, és arra, hogy mennyire fontos, hogy mindenki – lakóhelytől és életmódtól függetlenül – hozzáférhessen a biztonságos, egészséges és fenntartható táplálkozáshoz. A WHO számára ez kulcsfontosságú Európában, tekintve az elhízás aggasztó mértékét, ami önmagában egy komplex krónikus betegség és rizikófaktor a nem fertőző betegségek esetében.”

Mindemellett a térségben kihívást jelent a sóban, zsírban és cukorban gazdag élelmiszerek túlzott illetve a zöldségek és gyümölcsök elégtelen mértékű fogyasztása. Ez strukturális változásért kiált az élelmiszertermelésben és -fogyasztásban egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint kontinensünkön az egészségtelen táplálkozás a halálesetek mintegy 86%-ban és a megbetegedések 77%-ban játszik szerepet.

A nemzeti élelmezési és táplálkozási stratégiák megalkotásakor a FAO ajánlja a mintaétrend környezeti és éghajlati hatásának figyelembe vételét, ami egyelőre nem jellemző, és az azzal kapcsolatos ismeretterjesztést is.

„Az éghajlati és környezeti változások hatásai kihívás elé állítják a kormányzatokat,” – jelentette ki Milan Dacic, a WMO európai vezetője. „Szakpolitikai intézkedésekre van szükség, melyek támogatják a fenntartható talajgazdálkodást, csökkentik a légszennyezést, biztosítják a rászoruló lakosság élelmiszerellátását, mérsékelik a termelési veszteséget és a mezőgazdasági üvegházhatásúgáz-kibocsátást. A Meteorológiai Világszervezet hosszú távú megfigyelési, adat-, információ- és tudásmegosztási tevékenysége és helyzet-specifikus előrejelzései és elemzései alapvető fontosságúak az éghajlati és környezeti változásokból eredő hatások csökkentéséhez.”

Cheng Fang, a FAO közgazdásza és a jelentés szerzője kiemelte a kedvezőtlen élelmiszeralapanyag-összetételt az európai piacokon. Ahogy a kötet is írja, az állati eredetű élelmiszerek elérhetősége meghaladja a világátlagot, míg a zöldségek, hüvelyesek és a halak fogyasztása alulmúlja azt. Nagyobb figyelmet kell szentelni a mezőgazdaság és az egészséges táplálkozás kapcsolatának, amire az Európai Unió „Zöld New Deal” és a „termelőtől az asztalig” programjai jó kiindulási alapot jelenthetnek.

Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!

„A legnagyobb tanulság, hogy a bár az étrendünket változatosabbá tettük és növeltük az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést, szükség lenne arra is, hogy az élelmiszertermelést és -kereskedelmet az egészséges étrend szolgálatában állítsuk,” – mondta Fang. „Bővíteni kell a fogyasztók ismereteit és ösztönözni őket arra, hogy több gyümölcsöt és halat fogyasszanak és ezzel fenntarthatóbb és egészségesebb táplálkozási rendszereket kialakítva ezen országokban.”

Az egészséges táplálkozás ára

Az egészséges étrend általában drága – átlagosan ötször többe kerül a csupán az alapvető energiaigényt fedező keményítőben gazdag étrendhez képest, állapította meg a FAO jelentés egy 14 európai és közép-ázsiai országra kiterjedő vizsgálat alapján.

Az árkülönbséget a kereskedelem, a közkiadások és befektetési politikák agrár-élelmezési értékláncokra kifejtett hatása okozza. Ezek ellensúlyozására a FAO és a Világélelmezési Program táplálkozás fókuszú befektetéseket, célzott intézkedéseket és szociális politikát és programokat javasol, hogy az egészséges táplálkozás elérhetőségét fenntartható módon biztosítsák. Táplálkozás fókuszú szociális intézkedésekre példát is olvashatunk a jelentésben Örményországból.

„A tápláló étrend előnyeit nem csak az egyén, de a társadalom egésze élvezi,” – tette hozzá Fang, „és ugyanez igaz annak költségeire is.”

Összességében, az egészséges étrend költsége alacsonyabb mint a jelenleg uralkodó étrendé. A vizsgált országokból elérhető adatok alapján, amennyiben a lakosság az egészséges étrendre váltana, a közvetlen és közvetett egészségügyi költségek akár 97%-kal is csökkennének, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 41-74%-kal mérséklődne. És ezek az előnyök csak tovább bővülnének idővel és az innovatív, klímabarát mezőgazdasági technológiák terjedésével.

„A járvány lehetőséget ad, hogy átgondoljuk többek között az agrár-élelmezési rendszereinket, és kezdetét vegye az élelmezés és táplálkozás megújítása – és a környezeti terhelés csökkentése. Az ENSZ főtitkár által idén őszre életre hívott élelmezési rendszerek csúcstalálkozója kiváló lehetőséget ad majd erre,” – tette hozzá Rakhmanin.

Az élelmezésbiztonság és táplálkozás helyzete Európa és Közép-Ázsia térségben – Elérhető egészséges étrendek az egészségért és a hiányos táplálkozás visszaszorításáért elérhető online angolulés oroszul.

Hozzászólások

Elő a kreativitással, vár az élelmezési világnapi rajzverseny!

5 és 19 év közötti gyermekek és fiatalok, legyetek bárhol a világon, engedjétek szabadjára a fantáziátokat és rajzoljátok, fessétek le az étel útját!
2021. 06. 18. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Olcsó megoldás helyett a tartósságra törekednek a gazdák

A lehető legjobb terméshozam a mezőgazdaságban is elsődleges. Az elmúlt egy év a gazdáknak is – ahogy mindenki másnak – különösen nehéz volt, hiszen a Covid-19 járvány mellett az időjárással is meg kellett küzdeniük. Komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztosítása, de erre már létezik egy professzionális megoldás, mely nem függ a kedvezőtlen időjárási körülményektől.
2021. 06. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérte figyelni az akciókat: ásványvízzel nyert egymilliót a tompai varrónő

Ezúttal egy Bács-Kiskun megyei hölgynek hozott szerencsét a SPAR-ban, hogy sokszor vásárol magyar termékeket, és még a nyereményjátékokat is követi. Több ezer kódfeltöltéssel zárult a Magyar Termék legutóbbi vásárlással egybekötött kampánya.
2021. 06. 16. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett jégkrémet vont ki a forgalomból az Auchan

Visszahívott a forgalomból egy vaníliás pálcikás jégkrémet a forgalmazó Auchan Magyarország Kft. etilén-oxid növényvédő szer hatóanyaggal való szennyezettsége miatt, a meglévő készletet pedig zárolta - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-vel szerdán.
2021. 06. 16. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Cukormentes bacon?! De miért lenne benne cukor?

Sokak számára meglepő lehet, de tény, hogy a polcokon található húsipari termékek nagyrésze kis mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmaz. Ez alól a bacon sem kivétel, a pácolás során márkánként változó mennyiségben némi cukor is felhasználásra kerül. A tudatosan táplálkozóknak viszont jó hír, hogy a magyar piacon is megtalálhatóak „cukormentes” bacon termékek. Ezt legbiztonságosabban úgy állapíthatjuk meg egy termékről, amelyek összetevői között nem csak önmagában a cukor nem szerepel, de a dextróz és a maltodextrin sem, azaz a hozzáadott cukrok.
2021. 06. 16. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gabonafélék drágulása húzta a felvásárlási árakat

Áprilisban 15,5 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára, mint egy évvel azelőtt; a növénytermesztési és kertészeti termékek árát a gabonafélék és az ipari növények árának emelkedése hajtotta fel, ezek 23,3 százalékkal drágultak tavaly április óta - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető adatokból.
2021. 06. 16. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola

Magyarországon teszteli egyik új fejlesztését, az újrahaszosítható papírpalackot a Coca-Cola - jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon Budapesten a cég képviselői.
2021. 06. 16. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nincs változás: tovább drágul a termőföld

A 2019. évi 1,593 millió forintról tavaly 1,673 millió forintra, 5%-kal nőtt az eladott termőföldek átlagára hektáronként a NAV – egyelőre nem teljeskörű – adatai alapján. A legnagyobb mértékben (18%-kal) Fejér megyében emelkedtek az árak. Nógrád, Pest és Heves megyékben is 10%-ot meghaladó mértékű volt a drágulás. Három megyében látunk termőföldár csökkenést, a legnagyobb arányút (-8%) Zala megyében.
2021. 06. 16. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változott a sör ára 2010 óta - ábrán mutatjuk!

Palackozott sörök, 0,4-0,5 literes (2015-ig 0,5 literes) kiszerelésűek, forint/palack minőségi sör, világos sör
2021. 06. 16. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdődött az első virtuális FAO konferencia egy jobb világért

Kezdetét vette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Konferenciájának 42. ülésszaka, ahol elhangzott többek között a szervezet főigazgatója, Csü Tung-jü, Sergio Matterella Olaszország elnöke és Ferenc Pápa szenvedélyes felhívása a tényleges lépésekért és innovatív megoldásokért, hogy egy jobb és zöldebb világot hozzunk létre, amely a hatékony, ellenálló, befogadó és fenntartható agrár-élelmezési rendszereken nyugszik, biztosítva mindenki számára az egészséges és elérhető táplálkozást válságálló módon.
2021. 06. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly 5 százalékkal drágult a termőföld

Tavaly 5 százalékkal drágult átlagosan a termőföld Magyarországon: az előző évi 1,593 millió forintról 1,673 millió forintra nőtt a hektáronkénti átlagár a NAV nem teljeskörű adatai alapján - közölte az OTP Jelzálogbank kedden az MTI-vel.
2021. 06. 15. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az agráriumban is egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) az egyik legrégebben működő közös szakpolitika, amely költségvetési ciklusokhoz igazodva, 7 éves időszakokra határozza meg céljait és szabályozási kereteit. Ennek aktuális reformja éppen most tart a célegyenesben, így bár még most is vannak bizonytalan részletek, de a legfontosabb kereteket szinte már biztosnak tekinthetjük.
2021. 06. 15. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi húst eszik a magyar? Ábrán mutatjuk!

A háztartások egy főre jutó évi húsfogyasztása, kg
2021. 06. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszahívnak egyes Eat Real snack termékeket

Visszahívtak a forgalomból egyes Eat Real snack terméket, miután a csomagoláson nem jelölt allergént, tejet tartalmaz - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az MTI-vel hétfőn.
2021. 06. 14. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaesett a magyar söripar

Rég nem látott mértékben, majdnem 13 százalékkal csökkent a söripar teljesítménye tavaly, miközben a teljes élelmiszeriparé mindössze 1 százalékkal - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett elemzésében.
2021. 06. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online petíció indult a magyar agráriumért

Petíció a magyar agráriumért címmel online aláírásgyűjtést kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) - közölte a NAK pénteken az MTI-vel.
2021. 06. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mikor ehetünk magyar dinnyét?

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.
2021. 06. 11. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keresik a szörp fővárosát

Országos internetes felmérés keretein belül keresik, hogy melyik magyar városban fogy a legtöbb szörp. A literszám mellett a finom gyümölcsszirupokkal kapcsolatos lexikális tudás is szükséges ahhoz, hogy egy település megkapja a szörp fővárosa címet. A győztes város a különleges elismerő cím mellett ráadásul helyszíne lehet egy nagy szörpöt ünneplő rendezvénynek is, amelyen a finom italok mellett színes programokkal várják az ottlakókat és természetesen az odalátogatókat.
2021. 06. 10. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új módszerekkel csökkenthető tovább az agrárium ökológiai lábnyoma

Az eddigiektől eltérő módszerekkel lehet tovább csökkenteni az agrárium károsanyag-kibocsátását, amihez a szektornak szorosan együtt kell működnie más ágazatokkal, segítséget kell kapnia a lakosságtól és a szabályozóktól. Az agrár- és élelmiszeripar az elmúlt évtizedekben elsősorban hatékonyságnöveléssel szolgálta ki a bővülő fogyasztói igényeket, változatlan reálárak és csökkenő fajlagos károsanyag-kibocsátás mellett, további jelentős hatékonyságnövelésre azonban a jelenlegi technológia mellett csak korlátozott lehetősége van. A Takarékbank elkötelezett a fenntartható növekedés mellett, ezért agrárfinanszírozási stratégiájában kiemelten vizsgálja az egész termékpályát, és olyan projekteket részesít előnyben, amelyek innovatív megoldásokkal csökkentik az ökológiai lábnyomot, de közben növelik a versenyképességet is.
2021. 06. 09. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biztonságosak a magyar kávézók, de a kiszolgáláson van még mit javítani

Vigyáznak a vendégek egészségére, de összességében kevés kreatív ötlettel javítják az vásárlói élményt a magyar kávézókban - derült ki az ügyfélkiszolgálás piacán 20 éve jelen lévő ClientFirst Consulting országos kutatásából. Az összesen több mint 126 helyszínen végzett próbavásárlás alapján az eredmények rámutattak, hogy a kávézók döntő többségében a felszolgálók és vendégek is betartják a vírusvédelmi szabályokat, a vendégek visszatérését viszont még nem ösztönzik kellőképpen az újranyitott vendéglátóegységek.
2021. 06. 09. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások: