Egy év drágulás után végre csökkenés a globális élelmiszerárakban

Júniusban egy év emelkedés után újra csökkentek a globális élelmiszerárak az ENSZ referencia-indexe alapján.

Egy év drágulás után végre csökkenés a globális élelmiszerárakban

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszerár-indexe májushoz képest 2,5%-kal volt alacsonyabban, ám még így is 33,9%-kal szárnyalta túl az egy évvel korábbi értékét.

Az index, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, főként a növényi olajok, gabonafélék, és részben a tejtermékek árcsökkenése miatt váltott irányt, amelyek ellensúlyozták a hús és cukor amúgy magasabb árát.

A FAO növényi olaj árindexe 9,8%-os esésével négyhónapos negatív rekordot döntött. Az esést a pálma, szója és napraforgó olaj alacsonyabb nemzetközi ára idézte elő.

A gabonafélék ára átlagolva 2,5%-kal csökkent, ám ennek ellenére 33,8%-kal van magasabban a 2020. júniusi értékhez képest. Ezen belül is a kukorica nemzetközi ára 5%-kal zuhant az Argentínában tapasztalt – kínálati bőség indukálta –árcsökkenés miatt. A búza ára 0,8%-kal mérséklődött, köszönhetően a javuló termelési kilátásoknak a főbb búzatermelő országokban, ellensúlyozva a száraz időjárás jelentette kihívásokat Észak-Amerikában.

Olcsóbb lett a FAO index alá tartozó összes tejtermék – és ezen belül is az erős keresletcsökkenés után főként a vaj –, így összességében 1%-ot csökkent a globális tejtermék árindex.

A cukor óvatosan, de drágult és a 0,9%-os áremelkedés – és az azt megelőző két hónap drágulása – több éves csúcsra nyomta az indexet. A bizonytalanságok a kedvezőtlen időjárás a brazíliai termésre gyakorolt hatása kapcsán fűtötték a trendet.

Folytatva kilenc hónapja kezdődött mentelelését, a FAO hús-árindexe 2,1%-kal tovább emelkedett júniusban, és ezzel 15,6%-kal szárnyalja túl a tavaly ilyenkori értékét – ám még így is 8%-kal marad el a 2014. augusztusi történelmi rekordjától.

2018 óta először nőnek a globális gabonakészletek

Lefere korrigálta a FAO a 2021-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2 817 millió tonnára – olvasható a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben. Ez még így is 1,7%-kal (avagy 47,8 millió tonnával) magasabb a tavalyinál, új rekordot állítva fel.

A szemestermények esetében is hasonló a helyzet: májushoz képest 3 millió tonnával kevesebbet, összesen 1 513 millió tonnát jósolnak a szakértők idénre. Brazília kukoracatermése megsínylette a tartós száraz időszakokat, ez vezetett a globális csökkenéshez is.

A búzakibocsátást (1 millió tonnával kevesebbre) 784 millió tonnára várják, ami, hiába a száraz időjárás a Közel-Keleten, 1,2%-os éves növekedést jelent.

Ezzel szemben a globális rizstermelésre vonatkozó becsléseket felfelé módosították: az 1%-os várható éves növekedéssel rekordmennyiségű 519,5 millió tonnát valószínűsítenek.

2018 óta először, a globális gabonakészletek (836 millió tonna) 2022-re meghaladhatják a nyitószintjüket. A gabonakereskedelem is bővülhet, elérve a 472 millió tonnát, köszönhetően Kína hatalmas kukorica-vásárlásainak.

Élelmiszerhiány és világjárvány

A Covid-19 járvány hatásai, főként a jövedelmek csökkenése, aláásta az anyagi és élelmezésbiztonságot – erről egy szintén ma megjelent termelési kilátások és élelmezési témájú jelentésben olvashatunk. A FAO becslése szerint világszerte 45 konfliktus és a klímaváltozás sújtotta ország – köztük 34 afrikai, kilenc ázsiai és két latin-amerikai és Karib-térségi – szorul külső támogatásra az élelmezési helyzet megingása miatt.


Ezen túl a FAO jelentésben aktuális adatok olvashatók az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országokról is. A teljes gabonakibocsátás ezen 47 országban várhatóan 2,1%-kal romlik 2021-ben. Ennek hátterében a Közel-Kelet országainak (Afganisztán, Szíria) termelési nehézségei állnak, ahol a hosszú aszályos időszak tizedeli a termést. Szomáliában az esőzések hiánya érdemi csökkenést generál a hozamokban, és Nyugat-Afrika országaiban, ahol konfliktusok tombolnak, szintén valószínű a termelés visszaesése. Dél-Afrikában a vélhetően erős gabonatermés javítja az élelmiszerellátottságot és ellensúlyozza a koronavírus negatív hatásait is.

Hozzászólások

Jelentősen növelte forgalmát a londoni központú Diageo

Jelentősen növelte a forgalmát és a nyereségét az alkoholos italok egyik legnagyobb nemzetközi forgalmazója, a londoni központú Diageo - közölte a cég az MTI-vel.
2021. 07. 31. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik augusztustól a házhoz szállított ételek áfája

2021. július 31-ig érvényes az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített étel- és alkoholmentesital-forgalomra vonatkozó kedvezményes 5%-os ÁFA-mérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az ÁFA-törvény szerinti 27%-os adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertették az ÁFA-kedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait.
2021. 07. 31. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágulásra készülnek az édességgyártók

Drágulásra készülnek az édességgyártó vállalkozások, de a termelés korszerűsítésével megőrizhetik a versenyképességüket - mondta a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnök, a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.
2021. 07. 29. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb termékeket hívott vissza a Metro

Nem jelölt allergén (zeller) jelenléte miatt a Metro Kereskedelmi Kft. visszahívta és kivonta a forgalomból a Metro Chef és az Aro ételízesítőket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.
2021. 07. 29. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Húskészítményeket hív vissza a Metro

Húskészítményeket hív vissza a forgalomból a Metro, etilén-oxid jelenléte miatt - olvasható az áruházlánc honlapján hétfőn közzétett felhívásokban.
2021. 07. 27. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord összegű zöldkötvény kibocsátás a HELL ENERGY-nél

Hazánk vezető energiaital, jegeskávé és jegestea gyártója, a HELL ENERGY Magyarország Kft. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében 67 milliárd forint névértékű zöldkötvényt bocsátott ki sikeresen. Az NKP program alatt eddig lezajlott legnagyobb* zöldkötvény kibocsátással bevont forrásokat a HELL ENERGY a közel 80 milliárd Ft összegben meghirdetett beruházási programja finanszírozására tervezi fordítani, amelynek során zöld céloknak megfelelő kapacitásbővítéseket tervez végrehajtani Szikszón a következő két évben.
2021. 07. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Stand lett az év étterme

Az elmúlt évben nyújtott teljesítményéért idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina vezette fine dining étterem, a Stand kapta az Audi-Dining Guide Év Étterme díjat a hétfőn Budapesten megrendezett gálán.
2021. 07. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A túlzott kávéfogyasztás növelheti a demencia kockázatát

A túlzott kávéfogyasztást az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány.
2021. 07. 25. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került

A tatai Platán Gourmet lett az Év Vidéki Étterme Díj nyertese; a Dining Guide történetében először három vidéki étterem is az ország tíz legjobbja közé került - közölte az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.
2021. 07. 24. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkoholos italt hív vissza az Aldi

Visszahívja az Aperitivo Sprizz boralapú koktélt az Aldi, mert üvegdarabok lehetnek benne - olvasható az áruházlánc szerdán közzétett vásárlói tájékoztatójában.
2021. 07. 22. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben - olvasható a Driven to Waste: Global Food Loss on Farms című jelentésben, amelyet a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Tesco rendelt meg.
2021. 07. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágult a vágósertés - emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak

Döntően az élő állatok felvásárlási árának megugrása miatt három hónap enyhe mérséklődés után májusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme.
2021. 07. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi alkoholt fogyaszt a magyar? Ábrán mutatjuk!

Az egy főre jutó elfogyasztott sör-, bor-, rövidital és egyéb alkoholos italok tiszta etanolra átszámított, literben kifejezett mennyisége
2021. 07. 19. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fagyit, müzlit, ételízesítőt hívott vissza a Nébih

Jégkrémet, banáncsipszet, müzlit és ételízesítőket is vissza kell hívni a forgalomból allergén és szennyeződésveszély miatt - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pénteken közzétett felhívásokban.
2021. 07. 17. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kanada megnyitotta kapuit a magyar nyúlhús előtt

Megkezdődhet a nyúlhús és a -hústermékek exportja Kanadába. A sikeres auditot követően több éven át tartó tárgyalássorozat eredményeként így új termékpálya került fel a kanadai exportpalettára. A megállapodás nagy lehetőséget jelent a hazai előállítók számára - jelentette be pénteken az Agrárminisztérium (AM).
2021. 07. 16. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fagylaltot hívott vissza a Metro

A Metro Kereskedelmi Kft. visszahívja a forgalomból a 2,5 literes kiszerelésű Metro Chef Lemon Sorbet, Lime Sorbet elnevezésű termékeit - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön a honlapján.
2021. 07. 16. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.
2021. 07. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Most már egyszerűbb élelmiszer-vállalkozást indítani

Lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén, amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.
2021. 07. 14. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétmilliárd forintból fejlesztett a Pápai Hús

Átadta kétmilliárd forintos beruházását a Pápai Hús Kft. Az évszázados múltú cég az elmúlt években újra fejlődő pályára állt. A most üzembe állított új gépekkel növelheti a termelését, és ki tudja szolgálni a gyorsan változó élelmiszerfogyasztói igényeket.
2021. 07. 13. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

ENSZ: Súlyosbodott az éhezés a járvány alatt

Drámai mértékben súlyosbodott az éhezés 2020-ban – vélhetően részben a koronavírus járvány következményeként – adta hírül az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ). Bár a járvány hatásának pontos feltérképezése még várat magára, a több ENSZ szervezet közös jelentésében szereplő becslése szerint a világ lakosságának 10%-a (mintegy 811 millió ember) volt alultáplált tavaly. Ez azt is jelenti, hogy a globális célkitűzés megvalósítása az éhezés felszámolásáról 2030-ra sokkal nagyobb erőfeszítést kíván.
2021. 07. 13. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások: