300 millió kukoricakonzerv lett az idei betakarítás eredménye a Bonduelle-nél

156 ezer tonna kukoricát állított elő itthon a Bonduelle az idei évben, a szezon legforgalmasabb napján akár 5 millió kukoricakonzerv is elkészült a 3 üzemben. A GMO-mentes magból fejlődő zöldséget 120 magyar gazda összesen közel tízezer hektár hazai területen termesztette. A Bonduelle a kukorica mindössze félnapos útját a földektől a konzervig egy rendhagyó gyárlátogatás során mutatta be az érdeklődőknek.

300 millió kukoricakonzerv lett az idei betakarítás eredménye a Bonduelle-nél

A Bonduelle 2020-ban összesen 156 ezer tonnát termelt az arany színű zöldségből, amely összesen 300 millió konzervnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a Bonduelle csoport által termelt kukorica 36%-a Magyarországon készül. A mennyiséget érzékeltetve elmondható, hogy az összes konzervet egymás mellé rakva 25 ezer kilométeres láncot alkothatnánk, azaz Budapestről elérnénk velük egészen Hawaii-ig és vissza, a konzervekből alkotott láncolat súlya pedig több mint 30 ezer elefánténak felelne meg.  A tekintélyes mennyiségű kukoricából Magyarországon kívül Európa több mint 20 országának lakosai fogyasztanak; a teljes termelés körülbelül 95%-a az országhatárokon túl kerül a boltokba, a hazai piacra pedig 5% kerül.

A világ legnagyobb volumenben termelt növényét a Bonduelle összesen 14 500 hektáron termeszti 120 gazda segítségével, akik GMO-mentes magból növesztik a növényvédőszermaradvány-mentes kukorica csöveket. A betakarítást szintén ők végzik, a Bonduelle pedig a gazdák munkájával összehangoltan érkezik a földekre a kamionokkal, hogy mihamarabb eljuttassa a kukoricát az üzembe. A békéscsabai gyárba egy szezon alatt körülbelül 50 kamion érkezik naponta, amely a teljes szezont tekintve összesen 3 500 szállítmányt jelent. Egy kamion hozzávetőlegesen 65 000 cső kukoricát szállít, amelyek a betakarítástól számított mindössze fél napon belül a lezárt konzervbe kerülnek.

A termőföldek az ország több részén oszlanak el, amelyek a Bonduelle gyárakhoz minél közelebb találhatók a lehető legrövidebb szállítási idő biztosítása érdekében. A gyors feldolgozásnak és csomagolásnak köszönhetően a zöldség nagyon sokáig megőrzi ropogós, friss állagát, a konzervbe zárva továbbra is vitamindús marad. A kukoricát a már 200 éve ismert hőkezelés technológiájával tartósítják, a 115-130°C-os hőmérsékletnek köszönhetően tehát nincs szükség tartósítószerre és adalékanyagokra, a zöldség remekül megőrzi a színét, ízét és minőségét. A konzervdobozok légmentesek, belső felületüket pedig egy réteg védi annak érdekében, hogy a zöldség ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. A kukorica útja során több minőségellenőrzési ponton is áthalad, amelyeken a legszigorúbb előírások betartásával vizsgálják a szemeket.

Mennyire táplálkozol egészségesen? ITT megtudhatod!

„Minden kukoricaföldnek egyedi szerepe van a termelésben, hiszen többféle terméket is előállítunk, amelyekhez más és más alapanyagra van szükség” – mondta el Pásztor Zsolt, a Bonduelle agrárigazgatója. „A kukorica sorsát már a magok elültetésekor meghatározzuk, a feldolgozás során a minőségellenőrzési pontoknak köszönhetően azonban további szelektáláson esnek át a szemek. A legújabb Bonduelle Gold Prémium szuperédes kukorica kiemelt minőségű talajban fejlődik, növekedése során rengeteg napsütést kap. Ízét egyrészt a különleges fajtának, másrészt pedig a természeti tényezőknek köszönheti, hozzáadott cukor nélkül készül, mégis a kukorica-kínálatunk legédesebbjeként kerül piacra” – tette hozzá.

A Bonduelle nem csupán a termékek kiemelkedő minőségére, de a környezet megóvására is nagy hangsúlyt helyez. Mint minden Bonduelle konzervdoboz, úgy a Gold Prémium szuperédes kukorica csomagolása is 100%-ban újrahasznosítható, tehát a szelektív hulladékgyűjtőbe dobva újra konzerv válhat belőle, 2025-re azonban az összes vállalat által gyártott termék fenntartható köntöst kap.

Hozzászólások

Mennyi dió terem Magyarországon? Ábrán mutatjuk!

betakarított összes termés, tonna
2020. 10. 26. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge az idei diótermés - lesz-e a karácsonyi bejglibe való?!

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna dió teremhet az országban - mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.
2020. 10. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért fogy kevesebb Coca-Cola a koronavírus idején?

Év/év alapon 9%-kal csökkenő, 8,7 milliárd dolláros bevételt ért el a Coca-Cola a harmadik negyedévben a várt 8,4 milliárd dollárral szemben, amin 0,55 dolláros EPS-t csinált a várt 0,47 dollárral szemben.
2020. 10. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megbírságolta a Heinekent a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
2020. 10. 21. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő árbevétel, zéró hulladék: Megjelent a Borsodi Sörgyár fenntarthatósági jelentése

A Borsodi Sörgyár bemutatta második, 2019-es fenntarthatósági jelentését, amelyből többek között kiderül, hogy amellett, hogy a vállat nettó árbevétele közel 10 százalékkal emelkedett, csökkent a bőcsi üzem hőtermelése, és 2018 után 2019-ben is zéró tonna maradt a lerakott gyártási hulladék mennyisége.
2020. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos hiányosságok miatt záratott be egy távol-keleti éttermet a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat találtak egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.
2020. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a kenyér ára - ábrán mutatjuk!

fehér kenyér, házi jellegű kenyér, félbarna kenyér fogyasztói átlagára forintban
2020. 10. 19. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Terjeszthetik-e az élelmiszerek a koronavírust?

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében - közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
2020. 10. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

90 tonna élelmiszeradományt szállított a jubileumi élelmezési világnapi konvoj

Ahogy 2006 óta minden évben, az élelmezési világnapon több mint 20, élelmiszerrel megrakott kamion szelte át Budapest történelmi belvárosát. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett adománykonvoj – egy rövid megálló után a Hősök terén – 90 tonna terhével az Élelmiszerbank raktára felé vette az irányt.
2020. 10. 16. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Két és fél milliárd forinttal száll be a Woltba a Netpincér anyacégének társalapítója

Sikertörténetet írhat és globális márkává válhat a finn Wolt a Netpincért is tulajdonló Delivery Hero társalapítója, Lukasz Gadowski szerint. A német-lengyel kockázatitőkebefektető 7,5 millió eurót, azaz több mint két és fél milliárd forintnak megfelelő összeget invesztál a világ 23 országában és több mint 100 városában jelenlévő technológiai cégbe.
2020. 10. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra szállíthatók hazai baromfitermékek Thaiföldre és Japánba

Október 7-től a thai, október 8-tól pedig a japán szakhatóság is feloldotta az utolsó madárinfluenza miatti korlátozásokat Magyarországgal szemben - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján hétfőn.
2020. 10. 13. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország legnagyobb élelmiszeripari beruházását indítja el a Nestlé Bükön

Közel 50 milliárd forint értékű beruházás veszi kezdetét a Nestlé Hungária büki gyártóközpontjában, amely a világ több mint 50 országát látja el állateledellel. A modern magyar piacgazdaság egyik legnagyobb, a pandémia miatt kialakult válsághelyzet ellenére megvalósuló élelmiszer-feldolgozóipari beruházása 160 új munkahelyet is jelent majd a térségben, miközben tovább erősíti a magyar nemzetgazdaság regionális teljesítményét. Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.
2020. 10. 09. 14:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Szarvasgomba-feldolgozó üzemet adtak át Szolnokon

A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. (NEFAG) szarvasgomba-feldolgozó üzeme hozzájárulhat a hazánkban is több évszázados múltra visszatekintő szarvasgomba-gyűjtés, illetve -fogyasztás hagyományának újraélesztéséhez - mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a beruházás csütörtöki átadásán, Szolnokon.
2020. 10. 09. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt pillére építi startégiáját a jövőben a Coca-Cola

2019-ben a Coca-Cola HBC AG vállalatcsoport új, 2025-ig szóló növekedési stratégiát hirdetett. A vállalati stratégia öt kulcsfontosságú pillérre épül, melyek mindegyike alapvető fontosságú a felelős, fenntartható növekedéshez, mely értéket teremt a vállalat és érintettjei számára is. Ez a stratégia szorosan összekapcsolódik az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célokkal (SDG-k), melyek kijelölik azt az útvonalat, amin közösen kell végigmenni a fenntartható világ megteremtéséhez.
2020. 10. 06. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővül az okosélelmiszerek kínálata Debrecenben

Új sütőüzemet alakít ki debreceni központi telephelyén a Hajdúsági Sütödék Zrt. az okosélelmiszerek fagyasztott verzióinak gyártására - közölte a cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel.
2020. 10. 03. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb bor lesz idén

Az idén minden borvidéken később kezdődött a szüret tavalyhoz képest, a szárazság és a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható - közölte Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke csütörtökön az MTI-vel.
2020. 10. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tarolt a magyar márka a világ legrangosabb ételkóstoló versenyén

A Grapoila olajsajtoló mind a hat nevezett terméke csillagot kapott a világ elsőrangú, legnagyobb elismeréssel járó londoni székhelyű gasztronómiai világversenyén, a Great Taste Awards-on. A cég olajai és lisztjei túlzás nélkül levették a lábukról a zsűritagokat, akik a hagyományhoz hűen ezúttal is vakon kóstoltak, hogy semmi ne befolyásolja az ítéletüket. A győzelem kizárólag a minőségi alapanyagokon, a szakértelmen és a technológián múlt ebben az évben is, a Grapoila pedig minden túlzás nélkül az idei kiírás egyik legnagyobb nyertese lett.
2020. 09. 30. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Teljes kiőrlésű kenyereket ellenőrzött a Nébih

Tizenhat teljes kiőrlésű búzaliszt és két Graham-liszt (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű liszt) felhasználásával készült kenyeret ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást - közölte a hivatal szerdán a honlapján.
2020. 09. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 tonna húskészítményt vontak ki a forgalomból Csongrád megyében

Több mint 10 tonna, részben lejárt fogyaszthatósági idejű húskészítményt semmisíttetett meg, illetve vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Csongrád-Csanád megyei húsüzemben - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.
2020. 09. 22. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szalmonellával szennyezett terméket hívott vissza az Auchan

Az Auchan Magyarország Kft. szalmonella szennyezettség miatt visszahívja az 1000 grammos kiszerelésű, Auchan trappista sajttal töltött csirkemell terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.
2020. 09. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: