Eladja az OTP Bank a szlovák leányvállalatát

A mai napon a belgiumi székhelyű KBC Csoport és az OTP Bank, az OTP Banka Slovensko anyavállalata megállapodtak, hogy a KBC Bank megvásárolja az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-át - éretesült a ProfitLine.hu.

Eladja az OTP Bank a szlovák leányvállalatát

A tranzakció lezárására a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az engedélyek megszerzése után az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. A KBC bízik az együttműködés pozitív hatásaiban és – a tranzakció lezárulását követően - üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az OTP Banka Slovensko – amelyet mostantól a ČSOB Bank is támogat ebben – továbbra is eleget tesz a piacon vállalt kötelezettségeinek, és a legmagasabb szakmai színvonalú szolgáltatásokat nyújtja valamennyi ügyfelének, akiknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a tulajdonosváltással kapcsolatban elmondta: „Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva döntő jelentőségű volt, hogy az OTP Bank vezetősége olyan partnerrel állapodjon meg, amely továbbra is képes lesz biztosítani a megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat az OTP Banka Slovensko ügyfelei részére, illetve a folyamatos szakmai előmenetel lehetőségét és a stabil munkáltatói hátteret szlovákiai munkatársaink számára. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a KBC Csoport részére történő értékesítés számos lehetőséget kínál ügyfeleink és dolgozóink számára egyaránt.

Itt szeretnék köszönetet mondani az OTP Banka Slovensko vezetőségének és munkatársainak a közel két évtizedben nyújtott magas szakmai színvonalú és lelkiismeretes munkájukért, hiszen ez idő alatt leánybankunk megbízható és stabil, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló piaci szereplőnek számított Szlovákiában.”

Johan Tijs, a KBC Csoport vezérigazgatója így értékelte a mai megállapodást: „Ez a megállapodás teljes összhangban van stratégiánkkal, amelynek lényege, hogy a KBC a legfontosabb piacain meghatározó banki és biztosítási csoporttá váljon a lakossági ügyfelek, a kis- és középvállalkozások, illetve vállalatok számára. A ČSOB Bankon keresztül 2002 óta vagyunk jelen a szlovák bankpiacon. Az OTP Banka Slovensko felvásárlása révén komolyan megerősíthetjük helyzetünket a szlovákiai piacon, továbbá kihasználhatjuk a méretgazdaságosság nyújtotta előnyöket ezen az erősen versenyorientált piacon. Ez megteremti annak a lehetőségét is, hogy még több ügyfél számára nyújtsunk magas színvonalú komplex pénzügyi szolgáltatásokat Szlovákia déli régiójában. Ezen ügyfelek számára a ČSOB és az OTP Banka integrációja vitathatatlan előnyökkel jár majd.”

A bejelentés tőzsdezárás után jelent meg, az OTP részvényei ma 0,6%-ot erősödtek a BÉT-en

Daniel Kollár, a ČSOB Bank Slovakia elnök-vezérigazgatója és a szlovák piacért felelős igazgatója a következőket mondta: „A mai bejelentés újabb mérföldkő a szlovákiai ČSOB számára. A tranzakció, amelynek révén jelentősen megerősíthetjük jelenlegi piaci pozíciónkat, ahhoz is hozzásegíti bankunkat, hogy megfelelő szerepet töltsön be a szlovák gazdaságban és társadalomban. Meggyőződésünk, hogy a két bank várható integrációja az OTP Banka Slovensko ügyfelei és munkatársai (akiket mindannyian melegen üdvözölünk a ČSOB, illetve a KBC állományában) számára is jelentős előnyökkel jár majd. Új ügyfeleink számára is biztosítani fogjuk a hozzáférést a digitális technológiák által lehetővé tett kiváló minőségű, modern, innovatív és személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokhoz. A ČSOB-nál hiszünk a munkatársak dinamikus együttműködésén alapuló kezdeményezésekben és abban, hogy a megszerzett értékes tapasztalatokat akár az országhatárokon túl is megoszthatjuk egymással. Ezért arra biztatom és arra kérem az OTP Banka Slovenskótól érkező új munkatársainkat, hogy ők is legyenek nyitottak közösségünk felé, és osszák meg velünk ötleteiket és tapasztalataikat.”

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002. április 4 óta áll a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176.000 lakossági ügyfelet és 14.400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található. A bank üzleti tevékenységének nagy részét magánszemélyek és jogi személyek számára nyújtott banki termékek és szolgáltatások képezik.

A belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42.000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik legjelentősebb és legerősebb, meghatározó szereplője. Univerzális bankként valamennyi ügyfélszegmens: lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók, KKV-k és vállalati ügyfelek, valamint intézményi ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat. A bank a ČSOB pénzügyi csoport része, amely csoportba a bankon kívül a következő cégek tartoznak: a ČSOB stavebná sporiteľňa (lakástakarékpénztár), a ČSOB Leasing, a ČSOB Real, s. r. o. és a ČSOB Nadácia (alapítvány). A ČSOB Poisťovňa (biztosító) a ČSOB fiókvállalata.

Hozzászólások

6+1 hasznos tudnivaló az otthoni munkavégzés kapcsán

Az AFP hírügynökség számításai szerint 50 országból közel 1 milliárd embert kértek arra az utóbbi időben, hogy dolgozzon otthonról, és ez a szám folyamatosan, napról-napra bővül. Számos vállalat és még több munkavállaló számára ez egy új helyzet, amelyben eddig ismeretlen kihívásoknak kell megfelelniük. A Prohuman, Magyarország piacvezető HR szolgáltató és munkaerő-kölcsönző vállalata az otthoni munkavégzés speciális kérdéseivel kapcsolatban gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.
2020. 04. 02. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ország is aggódik az új magyar törvény miatt

Több uniós ország - Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország, valamint Svédország - szerda este közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a magyar parlament által elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. A nyilatkozat az egyes országok külügyminisztériumainak honlapján jelent meg.
2020. 04. 02. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban

Az új koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások után egyértelműen csökkent a légszennyezés az Egyesült Királyságban a friss adatok szerint.
2020. 04. 02. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-csalók

Újabb módszerrel próbálkoznak a koronavírus-járvány okozta félelmet kihasználni a csalók; akár a bejelentkezési adatok is veszélybe kerülhetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet a honlapján.
2020. 04. 02. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalkozások és társasházak is dönthetnek a hiteleik folyamatos törlesztéséről

A lakossági ügyfelek mellett a vállalkozásoknak és a társasházaknak is megvan a lehetőségük arra, hogy ne vegyék igénybe a fizetési moratórium jelentette könnyítést és változatlanul törlesszék hiteleiket, amennyiben szeretnék. Az OTP Bank ügyfeleinek ehhez csupán egy nyilatkozatot kell kitölteniük és e-mailben elküldeni.
2020. 04. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A koronavírus átírhatja a nagyvállalatok online banki szokásait

Jelenleg a nagyvállalatok körében az online banki átutalás a legnépszerűbb elektronikus szolgáltatás, azonban a mobil applikáción történő bankolás lehetőségével egyelőre még kevés cég él – derül ki a K&H nagyvállalati felmérésből. A következő néhány hétben, hónapban azonban az online ügyintézés még jobban felértékelődhet, és még több ügytípusra kiterjedhet, hiszen a pénzügyek akkor sem állnak le, ha otthonról kell dolgoznunk vagy már az országhatárokat is lezárták.
2020. 04. 02. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hol él a legtöbb 65 évnél idősebb magyar? Ábrán mutatjuk!

országban összesen: 1 889 959 fő (2019. január 1.)
2020. 04. 02. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mérsékeljük a COVID-19 hatását az élelmiszer-kereskedelemre és -piacokra

Világszerte emberek millióinak a létbiztonsága és élelmezése függ a nemzetközi kereskedelemtől. Miközben az országok lépéseket tesznek a COVID-19 járványmegfékezésére, figyelni kell arra, hogy a világkereskedelre és az élelmiszerellátásra – nem szándékosan – gyakorolt hatást minimalizálják.
2020. 04. 02. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megérkeztek az első ingatlanpiaci forgalmi adatok!

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 márciusában, országosan 11 100 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 04. 02. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nutex elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar Telekom elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Delta elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Richter elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2020. 04. 02. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Áprilisi nyugdíj meglepetés - korábban érkezik a nyugdíj

Mikor utalja át a Magyar Államkincstár a 2020 évi negyedik, azaz április havi nyugdíjat és azok várhatóan mikor érkeznek meg a bankszámlákra? Nyugdíj kifizetés időpontja 2020 április hónapban. Meglepetés, a szokotthoz képest korábban érkezik az április havi nyugdíj!
2020. 04. 02. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

7,5 éves mélypontra zuhant a feldolgozóipar teljesítménye az euróövezetben

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben, 7,5 éves mélypontra zuhant a feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett felmérésének szerdán publikált eredménye alapján.
2020. 04. 02. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős értékesítési problémák vannak a hazai nyúlágazatban

A hazai előállítású nyúlhús-termékek 96 százalékát az európai piacokon értékesítik, de az egyes országokban elrendelt korlátozások miatt drasztikusan visszaesett a kereslet - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésében készült elemzésből.
2020. 04. 02. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rövidített munkaidős rendszert javasol az EU

Az Európai Bizottság államilag támogatott, rövidített munkaidejű rendszer bevezetését javasolja, amely a munkahelymegőrzést célozza, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés alatt. Az előterjesztést Ursula Von der Leyen elnök jelentette be szerdai videóüzenetében.
2020. 04. 02. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia vámmentesíti a járvány megfékezéséhez szükséges importtermékeket

A brit kormány szerdától mentesítette az új koronavírus okozta járvány megfékezéséhez szükséges gyógyító és védőfelszerelések importját a vámok és az illetékek alól.
2020. 04. 02. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások: