Eladja az OTP Bank a szlovák leányvállalatát

A mai napon a belgiumi székhelyű KBC Csoport és az OTP Bank, az OTP Banka Slovensko anyavállalata megállapodtak, hogy a KBC Bank megvásárolja az OTP Banka Slovensko részvényeinek 99,44%-át - éretesült a ProfitLine.hu.

Eladja az OTP Bank a szlovák leányvállalatát

A tranzakció lezárására a szükséges szabályozói és felügyeleti engedélyek - a Szlovák Nemzeti Bank (NBS), a Belga Nemzeti Bank (NBB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Szlovák Köztársaság Gazdasági Versenyhivatalának jóváhagyása – megszerzését követően, várhatóan 2020 második, vagy legkésőbb harmadik negyedévében kerülhet sor.

Az engedélyek megszerzése után az OTP Banka Slovensko a KBC Bank leánybankjává válik, majd ezt követően egyesül a ČSOB Bankkal, a KBC Bank szlovák leányvállalatával. A KBC bízik az együttműködés pozitív hatásaiban és – a tranzakció lezárulását követően - üdvözli az OTP Banka Slovensko munkatársait a KBC és a ČSOB családjában. Az OTP Banka Slovensko márkanevet átmenetileg megtartják, hogy az egyesülés befejezéséig biztosítsák az ügyfelek és a munkatársak zökkenőmentes átállását.

Az OTP Banka Slovensko – amelyet mostantól a ČSOB Bank is támogat ebben – továbbra is eleget tesz a piacon vállalt kötelezettségeinek, és a legmagasabb szakmai színvonalú szolgáltatásokat nyújtja valamennyi ügyfelének, akiknek az eladással kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

A tulajdonosváltás nem befolyásolja a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásainak rendszerét, illetve a magyarlakta településeken az anyanyelven történő kiszolgálás lehetőségét sem.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a tulajdonosváltással kapcsolatban elmondta: „Az OTP Csoport az organikus növekedés és felvásárlások révén folyamatosan növelni kívánja piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban. A csoport, közel húsz éves szlovákiai jelenléte során is ezt a stratégiát követte, de mivel ez alatt az idő alatt sem sikerült optimális piacrészt elérnünk, a vezetőség úgy döntött, hogy értékesíti ezt a csoporttagot. Ez lehetővé teszi a cégcsoport számára, hogy olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben jelentősebb piaci részesedést tud elérni. Az értékesítési folyamat kezdetétől fogva döntő jelentőségű volt, hogy az OTP Bank vezetősége olyan partnerrel állapodjon meg, amely továbbra is képes lesz biztosítani a megszokott innovatív pénzügyi megoldásokat és magas színvonalú szolgáltatásokat az OTP Banka Slovensko ügyfelei részére, illetve a folyamatos szakmai előmenetel lehetőségét és a stabil munkáltatói hátteret szlovákiai munkatársaink számára. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy a KBC Csoport részére történő értékesítés számos lehetőséget kínál ügyfeleink és dolgozóink számára egyaránt.

Itt szeretnék köszönetet mondani az OTP Banka Slovensko vezetőségének és munkatársainak a közel két évtizedben nyújtott magas szakmai színvonalú és lelkiismeretes munkájukért, hiszen ez idő alatt leánybankunk megbízható és stabil, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló piaci szereplőnek számított Szlovákiában.”

Johan Tijs, a KBC Csoport vezérigazgatója így értékelte a mai megállapodást: „Ez a megállapodás teljes összhangban van stratégiánkkal, amelynek lényege, hogy a KBC a legfontosabb piacain meghatározó banki és biztosítási csoporttá váljon a lakossági ügyfelek, a kis- és középvállalkozások, illetve vállalatok számára. A ČSOB Bankon keresztül 2002 óta vagyunk jelen a szlovák bankpiacon. Az OTP Banka Slovensko felvásárlása révén komolyan megerősíthetjük helyzetünket a szlovákiai piacon, továbbá kihasználhatjuk a méretgazdaságosság nyújtotta előnyöket ezen az erősen versenyorientált piacon. Ez megteremti annak a lehetőségét is, hogy még több ügyfél számára nyújtsunk magas színvonalú komplex pénzügyi szolgáltatásokat Szlovákia déli régiójában. Ezen ügyfelek számára a ČSOB és az OTP Banka integrációja vitathatatlan előnyökkel jár majd.”

A bejelentés tőzsdezárás után jelent meg, az OTP részvényei ma 0,6%-ot erősödtek a BÉT-en

Daniel Kollár, a ČSOB Bank Slovakia elnök-vezérigazgatója és a szlovák piacért felelős igazgatója a következőket mondta: „A mai bejelentés újabb mérföldkő a szlovákiai ČSOB számára. A tranzakció, amelynek révén jelentősen megerősíthetjük jelenlegi piaci pozíciónkat, ahhoz is hozzásegíti bankunkat, hogy megfelelő szerepet töltsön be a szlovák gazdaságban és társadalomban. Meggyőződésünk, hogy a két bank várható integrációja az OTP Banka Slovensko ügyfelei és munkatársai (akiket mindannyian melegen üdvözölünk a ČSOB, illetve a KBC állományában) számára is jelentős előnyökkel jár majd. Új ügyfeleink számára is biztosítani fogjuk a hozzáférést a digitális technológiák által lehetővé tett kiváló minőségű, modern, innovatív és személyre szabott pénzügyi szolgáltatásokhoz. A ČSOB-nál hiszünk a munkatársak dinamikus együttműködésén alapuló kezdeményezésekben és abban, hogy a megszerzett értékes tapasztalatokat akár az országhatárokon túl is megoszthatjuk egymással. Ezért arra biztatom és arra kérem az OTP Banka Slovenskótól érkező új munkatársainkat, hogy ők is legyenek nyitottak közösségünk felé, és osszák meg velünk ötleteiket és tapasztalataikat.”

Az OTP Banka Slovensko univerzális banki szolgáltatásokat nyújt a szlovák piacon, 2002. április 4 óta áll a legnagyobb magyarországi bank, az OTP Bank többségi tulajdonában. Az OTP Banka a teljes eszközállomány tekintetében Szlovákiában 1,69%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az OTP Banka Slovensko jelenleg 58 fiókból álló hálózatot üzemeltet Szlovákiában, megközelítőleg 176.000 lakossági ügyfelet és 14.400 vállalati/KKV-ügyfelet szolgál ki. A bank székhelye Pozsonyban található. A bank üzleti tevékenységének nagy részét magánszemélyek és jogi személyek számára nyújtott banki termékek és szolgáltatások képezik.

A belga KBC Bank piacvezető európai pénzügyi csoport, 11 millió ügyféllel és 42.000 alkalmazottal. Leánybankján, a több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező ČSOB-n keresztül a szlovák piac egyik legjelentősebb és legerősebb, meghatározó szereplője. Univerzális bankként valamennyi ügyfélszegmens: lakossági ügyfelek, egyéni vállalkozók, KKV-k és vállalati ügyfelek, valamint intézményi ügyfelek számára kínál szolgáltatásokat. A bank a ČSOB pénzügyi csoport része, amely csoportba a bankon kívül a következő cégek tartoznak: a ČSOB stavebná sporiteľňa (lakástakarékpénztár), a ČSOB Leasing, a ČSOB Real, s. r. o. és a ČSOB Nadácia (alapítvány). A ČSOB Poisťovňa (biztosító) a ČSOB fiókvállalata.

Megnőtt a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.
2024. 04. 18. 21:00
Megosztás:

Több okoszebra lehet Magyarországon

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország 250-ik okoszebráját, és a tavalyi 60-65 után idén további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi - tájékoztatta az MTI-t a debreceni székhelyű társaság szerdán.
2024. 04. 18. 20:30
Megosztás:

Csökkent a betöltésre váró állások száma

Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás:

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás: