A Henkel jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben

2023 első negyedévében a Henkel csoport árbevétele mintegy 5,6 milliárd euróra nőtt. A nagyon erős, 6,6 százalékos szerves árbevétel-növekedés a kétszámjegyű árképzésnek köszönhető, miközben a volumenek elmaradtak az előző évi szinttől. Az árbevétel nominálisan 6,4 százalékkal nőtt.

A Henkel jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben

„Jól kezdtük az évet – a folyamatos kihívásokkal teli piaci környezet ellenére. Az árbevétel nagyon erős növekedése mindkét üzletágban igazolja sikeres márkákból és innovatív technológiákból álló portfóliónk erejét. Az első negyedévben folytattuk árképzési intézkedéseinket, hogy tovább kompenzáljuk a nyersanyag- és logisztikai költségekből eredő ellenszelet. Ma megerősítettük a 2023-as évre vonatkozó előrejelzésünket, és az első negyedév nagyon erős szerves árbevételének alakulása alapján bizakodva tekintünk az idei pénzügyi évre – mondta Carsten Knobel, a Henkel igazgatóságának elnöke.

Az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős szerves árbevétel-növekedése az első negyedévben minden üzleti területnek köszönhető. Az új Consumer Brands üzletág szintén nagyon erős szerves árbevétel-növekedést ért el, amelyhez minden üzleti terület hozzájárult.

„Stratégiai célkitűzéseink megvalósítását felgyorsítottuk, és jelentős előrelépést értünk el. Consumer Brands üzletágunkban szigorúan hajtjuk végre az integrációt és a portfólió-optimalizálást, Adhesive Technologies üzletágunk szervezeti struktúráját pedig még inkább vevőink igényeihez igazítjuk, továbbá mindkét üzletágban jelentős innovációkat valósítottunk meg” – ismertette Carsten Knobel.

A tőkeallokációs stratégia részeként a Henkel 2022-ben első alkalommal indított részvény-visszavásárlási programot. A program 2023 első negyedévében sikeresen lezárult: március végéig a vállalat összesen közel1 milliárd euró értékben vásárolt vissza részvényeket.

2023. április 20-án a Henkel bejelentette, hogy megállapodást írt alá oroszországi üzleti tevékenységeinek eladásáról egy helyi pénzügyi befektetőkből álló konzorciummal. A Henkel tavaly, Oroszország Ukrajna elleni támadását követően bejelentette, hogy kivonul az oroszországi üzleti tevékenységeiből. A tranzakció időközben lezárult; az eladási ár 54 milliárd rubel (mintegy 600 millió euró).

A vállalatcsoport árbevétel eredményei

2023 első negyedévében a csoport árbevétele nominálisan 6,4 százalékkal, az előző évi 5.271 millió euróról 5.609 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) az árbevétel 6,6 százalékkal nőtt. A csoportszintű értékesítés igen erőteljes növekedése az áremeléseknek köszönhető. Az akvizíciók/értékesítések -1,1 százalékkal csökkentették az eladásokat. Az árfolyamhatások enyhén pozitív, 0,9 százalékos hatást gyakoroltak az árbevételre.

Az európai régióban az első negyedévben 4,2 százalékos volt a szerves árbevétel-növekedés. Az IMEA régióban az árbevétel szervesen 27,8 százalékkal nőtt. Az észak-amerikai régióban szervesen 7,1 százalékkal növeltük az eladásokat. A latin-amerikai régióban 17,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést értünk el. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban a szerves árbevétel alakulása -4,8 százalékos volt.

Adhesive Technologies árbevétel teljesítménye

2023 első negyedévében az Adhesive Technologies üzletág árbevétele nominálisan 6,1 százalékkal, az előző évi 2.631 millió euróról 2.791 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) 6,8 százalékkal növeltük az árbevételt 2022 első negyedévéhez képest. Kétszámjegyű százalékos áremelkedést értünk el, miközben a volumenek elmaradtak az előző negyedévtől. Az árfolyamhatások 1,1 százalékkal növelték az eladásokat; az akvizíciók/eladások -1,8 százalékos negatív hatást gyakoroltak.  

Az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős szerves árbevétel-növekedése az első negyedévben az összes üzleti területnek köszönhető. A Mobility & Electronics üzleti terület kétszámjegyű, 12,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. Ezt a növekedést az autóipari és az ipari területek biztosították, míg az elektronikai terület a nehéz piaci környezet következtében csökkent. A Packaging & Consumer Goods üzleti terület 1,0 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Consumer Goods terület nagyon erős árbevétel növekedése több mint ellensúlyozta a Packaging árbevételének visszaesését. A Craftsmen, Construction & Professional üzleti terület árbevétele szervesen 7,0 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, amihez minden terület hozzájárult.

Regionális szempontból az Adhesive Technologies üzletág Európában jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el. Itt a Packaging & Consumer Goods üzleti terület negatív alakulását bőven ellensúlyozta a Mobility & Electronics üzleti terület növekedése. Észak-Amerika szintén jelentős árbevétel-növekedést mutatott, a Mobility & Electronics üzleti területnek köszönhetően. IMEA és Latin-Amerika egyaránt kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el, mindkét régióban a Mobility & Electronics üzleti területnek köszönhetően. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben az árbevétel szervesen elmaradt az előző évi szinttől. Ennek oka különösen Kínában a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások megszűnése után a továbbra is fennálló nehéz piaci környezetből ered, valamint az Electronics területen bekövetkezett, a piaccal összefüggő visszaesés volt.

Consumer Brands értékesítési teljesítménye

A Consumer Brands üzletágban az árbevétel nominálisan 7,3 százalékkal, 2.772 millió euróra nőtt 2023 első negyedévében. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) az árbevétel 7,0 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Azonos időszakra vetítve az üzletág kétszámjegyű áremelkedést valósított meg, miközben a volumenek csökkentek, részben a portfólióoptimalizálási intézkedések következtében. Az árfolyamhatásnak 0,8 százalékos pozitív eredménye volt az árbevételre. Az akvizíciók/eladások -0,5 százalékkal csökkentették az árbevételt.

Az első negyedévben a Mosószerek és tisztítószerek kategóriája (Laundry & Home Care üzleti terület) nagyon erős, 6,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Mosószer (Laundry Care) üzlet jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el, elsősorban a Fabric Cleaning kategória jelentős árbevétel-növekedésének és a Fabric Care kategória kétszámjegyű növekedésének köszönhetően. A Tisztítószer (Home Care) üzlet jó növekedését elsősorban a Mosogatás (Dishwashing) kategória kétszámjegyű árbevétel-növekedése eredményezte. A Professional üzletet is magába foglaló Hajápolás (Hair) üzleti területen 9,9 százalékos volt a szerves árbevétel-növekedés. A Consumer üzletben kétszámjegyű növekedést értünk el, amelyet elsősorban a Hajformázás (Hair Styling) kategória hajtott. A Prosfessional üzlet erős szerves árbevétel-növekedést ért el.

Az első negyedévben a Consumer Brands üzletág minden régiója szerves árbevétel-növekedést ért el. Az európai régió az első negyedévben pozitív szerves árbevétel-növekedése – elsősorban a Hair üzleti területnek köszönhető –, míg a Laundry & Home Care üzleti terület árbevétele elmaradt az előző negyedévitől. Az észak-amerikai régió nagyon erős szerves árbevétel-növekedést ért el, amelyhez minden terület hozzájárult. Az IMEA és Latin-Amerika régiók minden üzletágban kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést értek el. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban az árbevétel növekedése nagyon erős volt, amihez minden terület hozzájárult.

A Csoport nettó eszközei és pénzügyi helyzete

A vizsgált időszakban 2022. december 31-hez képest nem történt lényeges változás a Csoport nettó eszközeiben és pénzügyi helyzetében.

A Henkel-csoport kilátásai

A 2023-as pénzügyi évre vonatkozó, 2023. március 7-én közzétett előrejelzést megerősítették.

A folyó évre vonatkozóan a Henkel továbbra is 1,0-3,0 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számít, mindkét üzletág várhatóan ebben a sávban lesz. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (korrigált EBIT ráta) továbbra is a 10,0 és 12,0 százalék közötti tartományban várható. Az Adhesive Technologies esetében 13,0 és 15,0 százalék közötti, a Consumer Brands esetében pedig 7,5 és 9,5 százalék közötti korrigált árbevétel-arányos megtérülésre számítanak. Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) tekintetében a Henkel továbbra is -10,0 és +10,0 százalék közötti növekedést vár, változatlan árfolyamon számolva. 

Gyermekvasutasokat avattak Budapesten

Felavatták szombaton a budapesti Gyermekvasútnál a 2022/2023-as tanfolyamon végzett gyermekvasutasokat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel.
2023. 06. 10. 19:00
Megosztás:

Lakásfelújítást tervezel? Dupla lett az ára!

Kifejezetten jól jártak azok, akik a korábbi években újították fel a lakásukat vagy házukat, ugyanis az elmúlt öt évben megduplázódtak a költségek, így a munkálatokat akár hitelből is megérhette megfinanszírozni. De most, az otthonfelújítási támogatás 2022 végi kivezetését követően pénzügyileg jó döntés lehet belevágni egy felújításba, akár hitelből?
2023. 06. 10. 18:00
Megosztás:

Háromezer megawatt fölé nőtt a hazai ipari naperőművi kapacitás

Az idei év első öt hónapjában több mint 840 megawattal bővült a magyarországi beépített fotovoltaikus teljesítmény; a nyár kezdetére az 50 kilowatt (kW) feletti naperőművek összesített adata meghaladta a 3 ezer megawattot - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton közleményben az MTI-t.
2023. 06. 10. 17:00
Megosztás:

Júliusban megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program újabb pályázatai

Július első felében megjelennek a Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázatai - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a regionális diaszpóraértekezleten pénteken.
2023. 06. 10. 16:00
Megosztás:

Külön is díjazza a Szakma Sztár Fesztivál budapesti dobogósait a BKIK

Kiemelkedően szerepeltek a budapesti résztvevők az idén áprilisban tartott Szakma Sztár Fesztiválon, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) külön díjakkal jutalmazza a dobogós helyen végzett budapesti szakképző iskolásokat - közölte a BKIK.
2023. 06. 10. 15:00
Megosztás:

Ez alapján választanak munkahelyet a pályakezdők

Magyarországon a munkahely választásánál a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező a pályakezdő fiatalok számára, akiknek a nettó bérigénye jelenleg átlagosan 379 000 forint, 17 százalékkal magasabb a tavalyinál - közölte a Zyntern.com az idei felmérése eredményei alapján az MTI-vel.
2023. 06. 10. 14:00
Megosztás:

Lecsapott a vihar, ingatlanokat öntött el a víz - 15-20 %-kal nőtt a kárbejelentések száma

Az átlagosnál 15-20 százalékkal több lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a K&H Biztosítóhoz a keddi felhőszakadások pusztítása után. Elsősorban a Duna vonalában, Balaton és Baja közötti ingatlanokban tettek kárt a felhőszakadások. A károsultaknak érdemes mielőbb bejelenteniük az esetet, akár mobilon is, így gyorsan megkaphatják a kártérítést.
2023. 06. 10. 13:00
Megosztás:

Tőzsdére készül a zöld Bitcoin bányászatot forradalmasító magyar techcég

Ritka az az együttállás, amikor a technológia és az energiatudatosság tökéletes szinergiában működik, ezt sikerült megvalósítania az utóbbi évek egyik legsikeresebb energetikai startupjának, az Enerhash Technologies Zrt-nek. A cég innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT XTEND tőzsdén.
2023. 06. 10. 12:00
Megosztás:

Új vezető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park élén

Új vezetőt neveztek ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának (BfNP) élére Bende Zsolt személyében, miután a korábbi igazgató kormányzati szolgálati jogviszonya május elején megszűnt - tájékoztatta az MTI-t pénteken a nemzeti park.
2023. 06. 10. 11:00
Megosztás:

A várt növekedés helyett csökkent áprilisban az olasz ipari termelés

Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
2023. 06. 10. 10:00
Megosztás:

A világ első önvezető, elektromos kompját helyezték üzembe Stockholmban

Stockholmban a világon elsőként önvezető, tisztán elektromos meghajtású kereskedelmi személyszállító komp kezdte meg működését - közölte az AFP hírügynökség.
2023. 06. 10. 09:00
Megosztás:

Július elsejétől már országbérlettel is lehet utazni az InterCityken

Megszűnnek az IC-pótjegyek, a vasúti távolsági közlekedésben a helyükbe új, egységes árazású helyjegyek lépnek, amelyek megváltásával immár az országbérletek is felhasználhatók lesznek az IC- vagy más helyjegyköteles vonatok másodosztályán történő utazáshoz - tudatta a MÁV-Start az MTI-vel pénteken.
2023. 06. 10. 07:00
Megosztás:

15 milliárd forintból fejleszt Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az OPUS TITÁSZ és az OPUS TIGÁZ

Idén tizenötmilliárd forintot fordít Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye villamos- és gázhálózatainak fejlesztésére és karbantartására az OPUS TITÁSZ Zrt. és az OPUS TIGÁZ Zrt. - közölték a társaságok pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 10. 06:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyarországi természetes fürdővizek többsége

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a magyarországi szabadvízi fürdőhelyek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel pénteken.
2023. 06. 10. 05:00
Megosztás:

Újabb nagyszabású tüntetést rendeztek a magasabb bérekért sztrájkoló tanügyi szakszervezetek

Újabb nagyszabású tüntetést rendeztek Bukarestben a magasabb bérekért harmadik hete sztrájkoló tanügyi szakszervezetek pénteken, szándéknyilatkozat helyett jogi garanciát követelve a kormánytól a beígért béremelésre.
2023. 06. 10. 04:00
Megosztás:

Erdélyben juthatnak új értékesítési lehetőségekhez a magyar élelmiszergyártók

Erdélyben juthat új értékesítési lehetőségekhez az a tíz magyarországi élelmiszergyártó, akik kétnapos találkozón mutatkoztak be Székelyföld releváns élelmiszerláncainak beszerzői és disztribútorai előtt - közölte az Agrármarketing Centrum (AMC) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 10. 03:00
Megosztás:

A lottón sosem nyersz? A nagy lottóüzlet titkai

A nagy lottó üzlet nem más, mint az, hogy minél több lottót adnak el, annál többet keresnek vele a lottóbizniszben érdekelt társaságok. A szerencsejáték Magyarországon monopol piac, azaz egyetlen (állami) társaság van jelen mindössze, a Szerencsejáték Zrt., amelynek nincs konkurenciája, nincs versenytársa, így elég kényelmes üzleti pozícióban van. Ő van, nála lehet lottót feladni. De megéri játszani? Melyik lottón van nagyobb esélye a fogadónak? Ötös, hatos vagy skandináv lottón nagyobb a nyerési esély? Számoljuk ki!
2023. 06. 10. 02:00
Megosztás:

Szoftverfejlesztő céggel bővült a Gloster csoport

A Gloster eddigi legnagyobb akvizícióját zárva szerzett 94 százalékos tulajdonrészt a nemzetközi ügyfélkörrel és szilícium-völgyi képviselettel rendelkező P92 IT Solutions Kft.-ben - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán jegyzett Gloster Infokommunikációs Nyrt. az MTI-vel.
2023. 06. 10. 02:00
Megosztás:

Több mint egyéves csúcson a spanyolországi fogyasztói bizalom

Tavaly február óta nem látott szintre javult a spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató májusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2023. 06. 10. 01:00
Megosztás:

Nyugdíj jogosultsági idő, a “nők 40 éves” nyugdíja és az ápolási díj

Az ápolási díj időtartama sajátos helyzetben van a jogosultsági, illetve nem jogosultsági idők szempontjából a nők 40 kedvezményes nyugellátásnál.
2023. 06. 10. 00:01
Megosztás: