A Henkel jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben

2023 első negyedévében a Henkel csoport árbevétele mintegy 5,6 milliárd euróra nőtt. A nagyon erős, 6,6 százalékos szerves árbevétel-növekedés a kétszámjegyű árképzésnek köszönhető, miközben a volumenek elmaradtak az előző évi szinttől. Az árbevétel nominálisan 6,4 százalékkal nőtt.

A Henkel jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el az első negyedévben

„Jól kezdtük az évet – a folyamatos kihívásokkal teli piaci környezet ellenére. Az árbevétel nagyon erős növekedése mindkét üzletágban igazolja sikeres márkákból és innovatív technológiákból álló portfóliónk erejét. Az első negyedévben folytattuk árképzési intézkedéseinket, hogy tovább kompenzáljuk a nyersanyag- és logisztikai költségekből eredő ellenszelet. Ma megerősítettük a 2023-as évre vonatkozó előrejelzésünket, és az első negyedév nagyon erős szerves árbevételének alakulása alapján bizakodva tekintünk az idei pénzügyi évre – mondta Carsten Knobel, a Henkel igazgatóságának elnöke.

Az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős szerves árbevétel-növekedése az első negyedévben minden üzleti területnek köszönhető. Az új Consumer Brands üzletág szintén nagyon erős szerves árbevétel-növekedést ért el, amelyhez minden üzleti terület hozzájárult.

„Stratégiai célkitűzéseink megvalósítását felgyorsítottuk, és jelentős előrelépést értünk el. Consumer Brands üzletágunkban szigorúan hajtjuk végre az integrációt és a portfólió-optimalizálást, Adhesive Technologies üzletágunk szervezeti struktúráját pedig még inkább vevőink igényeihez igazítjuk, továbbá mindkét üzletágban jelentős innovációkat valósítottunk meg” – ismertette Carsten Knobel.

A tőkeallokációs stratégia részeként a Henkel 2022-ben első alkalommal indított részvény-visszavásárlási programot. A program 2023 első negyedévében sikeresen lezárult: március végéig a vállalat összesen közel1 milliárd euró értékben vásárolt vissza részvényeket.

2023. április 20-án a Henkel bejelentette, hogy megállapodást írt alá oroszországi üzleti tevékenységeinek eladásáról egy helyi pénzügyi befektetőkből álló konzorciummal. A Henkel tavaly, Oroszország Ukrajna elleni támadását követően bejelentette, hogy kivonul az oroszországi üzleti tevékenységeiből. A tranzakció időközben lezárult; az eladási ár 54 milliárd rubel (mintegy 600 millió euró).

A vállalatcsoport árbevétel eredményei

2023 első negyedévében a csoport árbevétele nominálisan 6,4 százalékkal, az előző évi 5.271 millió euróról 5.609 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) az árbevétel 6,6 százalékkal nőtt. A csoportszintű értékesítés igen erőteljes növekedése az áremeléseknek köszönhető. Az akvizíciók/értékesítések -1,1 százalékkal csökkentették az eladásokat. Az árfolyamhatások enyhén pozitív, 0,9 százalékos hatást gyakoroltak az árbevételre.

Az európai régióban az első negyedévben 4,2 százalékos volt a szerves árbevétel-növekedés. Az IMEA régióban az árbevétel szervesen 27,8 százalékkal nőtt. Az észak-amerikai régióban szervesen 7,1 százalékkal növeltük az eladásokat. A latin-amerikai régióban 17,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést értünk el. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban a szerves árbevétel alakulása -4,8 százalékos volt.

Adhesive Technologies árbevétel teljesítménye

2023 első negyedévében az Adhesive Technologies üzletág árbevétele nominálisan 6,1 százalékkal, az előző évi 2.631 millió euróról 2.791 millió euróra nőtt. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) 6,8 százalékkal növeltük az árbevételt 2022 első negyedévéhez képest. Kétszámjegyű százalékos áremelkedést értünk el, miközben a volumenek elmaradtak az előző negyedévtől. Az árfolyamhatások 1,1 százalékkal növelték az eladásokat; az akvizíciók/eladások -1,8 százalékos negatív hatást gyakoroltak.  

Az Adhesive Technologies üzletág nagyon erős szerves árbevétel-növekedése az első negyedévben az összes üzleti területnek köszönhető. A Mobility & Electronics üzleti terület kétszámjegyű, 12,6 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. Ezt a növekedést az autóipari és az ipari területek biztosították, míg az elektronikai terület a nehéz piaci környezet következtében csökkent. A Packaging & Consumer Goods üzleti terület 1,0 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Consumer Goods terület nagyon erős árbevétel növekedése több mint ellensúlyozta a Packaging árbevételének visszaesését. A Craftsmen, Construction & Professional üzleti terület árbevétele szervesen 7,0 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, amihez minden terület hozzájárult.

Regionális szempontból az Adhesive Technologies üzletág Európában jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el. Itt a Packaging & Consumer Goods üzleti terület negatív alakulását bőven ellensúlyozta a Mobility & Electronics üzleti terület növekedése. Észak-Amerika szintén jelentős árbevétel-növekedést mutatott, a Mobility & Electronics üzleti területnek köszönhetően. IMEA és Latin-Amerika egyaránt kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést ért el, mindkét régióban a Mobility & Electronics üzleti területnek köszönhetően. Ezzel szemben az ázsiai és csendes-óceáni térségben az árbevétel szervesen elmaradt az előző évi szinttől. Ennek oka különösen Kínában a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások megszűnése után a továbbra is fennálló nehéz piaci környezetből ered, valamint az Electronics területen bekövetkezett, a piaccal összefüggő visszaesés volt.

Consumer Brands értékesítési teljesítménye

A Consumer Brands üzletágban az árbevétel nominálisan 7,3 százalékkal, 2.772 millió euróra nőtt 2023 első negyedévében. Szervesen (azaz árfolyam- és felvásárlásokkal/eladásokkal kiigazítva) az árbevétel 7,0 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Azonos időszakra vetítve az üzletág kétszámjegyű áremelkedést valósított meg, miközben a volumenek csökkentek, részben a portfólióoptimalizálási intézkedések következtében. Az árfolyamhatásnak 0,8 százalékos pozitív eredménye volt az árbevételre. Az akvizíciók/eladások -0,5 százalékkal csökkentették az árbevételt.

Az első negyedévben a Mosószerek és tisztítószerek kategóriája (Laundry & Home Care üzleti terület) nagyon erős, 6,3 százalékos szerves árbevétel-növekedést ért el. A Mosószer (Laundry Care) üzlet jelentős szerves árbevétel-növekedést ért el, elsősorban a Fabric Cleaning kategória jelentős árbevétel-növekedésének és a Fabric Care kategória kétszámjegyű növekedésének köszönhetően. A Tisztítószer (Home Care) üzlet jó növekedését elsősorban a Mosogatás (Dishwashing) kategória kétszámjegyű árbevétel-növekedése eredményezte. A Professional üzletet is magába foglaló Hajápolás (Hair) üzleti területen 9,9 százalékos volt a szerves árbevétel-növekedés. A Consumer üzletben kétszámjegyű növekedést értünk el, amelyet elsősorban a Hajformázás (Hair Styling) kategória hajtott. A Prosfessional üzlet erős szerves árbevétel-növekedést ért el.

Az első negyedévben a Consumer Brands üzletág minden régiója szerves árbevétel-növekedést ért el. Az európai régió az első negyedévben pozitív szerves árbevétel-növekedése – elsősorban a Hair üzleti területnek köszönhető –, míg a Laundry & Home Care üzleti terület árbevétele elmaradt az előző negyedévitől. Az észak-amerikai régió nagyon erős szerves árbevétel-növekedést ért el, amelyhez minden terület hozzájárult. Az IMEA és Latin-Amerika régiók minden üzletágban kétszámjegyű szerves árbevétel-növekedést értek el. Az ázsiai és csendes-óceáni régióban az árbevétel növekedése nagyon erős volt, amihez minden terület hozzájárult.

A Csoport nettó eszközei és pénzügyi helyzete

A vizsgált időszakban 2022. december 31-hez képest nem történt lényeges változás a Csoport nettó eszközeiben és pénzügyi helyzetében.

A Henkel-csoport kilátásai

A 2023-as pénzügyi évre vonatkozó, 2023. március 7-én közzétett előrejelzést megerősítették.

A folyó évre vonatkozóan a Henkel továbbra is 1,0-3,0 százalék közötti szerves árbevétel-növekedésre számít, mindkét üzletág várhatóan ebben a sávban lesz. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (korrigált EBIT ráta) továbbra is a 10,0 és 12,0 százalék közötti tartományban várható. Az Adhesive Technologies esetében 13,0 és 15,0 százalék közötti, a Consumer Brands esetében pedig 7,5 és 9,5 százalék közötti korrigált árbevétel-arányos megtérülésre számítanak. Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) tekintetében a Henkel továbbra is -10,0 és +10,0 százalék közötti növekedést vár, változatlan árfolyamon számolva. 

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel, 211 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 04. 13. 05:00
Megosztás:

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás: