Ébredezik a lakossági hitelpiac

A hitelezési kedv és kereslet lassan kezd visszatérni a járvány előtti szintekre. A legfrissebb adatok szerint, a lakáshitelek folyósítása soha nem látott csúcsokat döntött. A szabad felhasználású személyi hiteltípusok is visszakapaszkodtak a tavaly márciusi szintekre.

Ébredezik a lakossági hitelpiac

A járvány több, mint egy évvel ezelőtti kirobbanása óta először, végre bíztató adatokat tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lakossági hitelezési piacon. Ezek az eredmények bár még csak óvatosan, de előrevetíthetik a világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábalást is. Annak ellenére, hogy a finn Laina Finance elemző cég adatai is azt támasztják alá, hogy a fogyasztási hitelek piaca világszerte visszaesett, úgy tűnik a magyar lakossági hitelezés a megtorpanás után újra erőre kapott.

Ezt támasztják alá a legfrissebb márciusi adatok is, miszerint a folyósított lakáshitelek összege soha nem látott csúcsokat döntött meg Magyarországon. A lakáshitelek voltak az egyetlen olyan hiteltípus, ami nem esett vissza tartósan a koronavírus-válság alatt sem, folyósítása folyamatos volt. Az év eleji kisebb visszaesés után újra felfelé indult és márciusban 104,7 milliárd forint rekord összeg került folyósításra a lakosság számára. Ez nem csak az előző hónaphoz képest jelent 52%-os emelkedést, de jelentősen meghaladja a pandémia előtti időszak eredményeit is. 2020. március hónappal összevetve, a növekedés 20%-os.   A magyar eredmények egyébként nagyjából lekövetik az európai adatokat. Hasonló leszállóágban volt a fogyasztói hitelezés a válság kezdete óta pl. Dániában is, erre mutatnak rá a dán Laanius Dk elemzői.  

Személyi kölcsönök egyéves csúcson

A svéd pénzügyi elemzők is alátámasztják itt, hogy a fellelhető legnépszerűbb lakossági hiteltípusok közül, a személyi kölcsönöket vetette vissza a legnagyobb mértékben a koronavírus okozta válság. Lassú visszakapaszkodás volt jellemző a válság kirobbanása óta, de csak idén februárban sikerült a válság előtti szintet megközelíteni 30,3 milliárd forint kiutalt hitellel. Márciusban ez a szám tovább nőt, és elérte a 37,45 milliárd forintot, ami 24%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest és meghaladta az egy évvel ezelőtti azonos időszak számait (36,93 milliárd forint). Az ismét növekvő tendencia hátterében a januárban kivezetett THM-plafon és az időközben bevezetett Fogyasztóbarát Személyi Hitelek elterjedése is állhat. 

Szabad felhasználású jelzáloghitelek is növekednek

Februárban még úgy tűnt, azzal, hogy újra könnyen hozzáférhetővé váltak a személyi kölcsönök, a szabad felhasználású jelzáloghitelek veszítenek népszerűségükből. Kiderült, hogy ez csak átmeneti megtorpanás volt, és márciusban már sokkal több fogyott a szabad felhasználású jelzáloghitelekből is, az előző hónapokhoz képest. Amíg februárban 4,3 milliárd forintnyi hitelt folyósítottak, addig márciusban már 6,77 milliárd forintnyi összeg került a lakossághoz, ami 57%-os emelkedést jelent.

A hitelfelvételi kedv látványosan növekszik, ennek egyik fő oka - amellett, hogy lassan talán látszik a koronavírus járvány vége-, hogy megjelentek a piacon a fogyasztóbarát, szabad felhasználású, fix kamatozású, biztonságos hiteltermékek.

Milyen egy fogyasztóbarát kölcsön az MNB kritériumai szerint?

- Szabad felhasználású hitel, hitelkiváltásra is.

- Maximális futamideje 7 év (84 hónap), egyenlő havi törlesztő részletekkel.

- Végig fix kamatozású

- Gyors ügyintézés- pozitív elbírálás esetén max.2-3 nap a hitelfolyósítás

- Online igényelhető

- A kamatfelár 500 ezer forint alatti összeg esetén max. 15 százalékpont, efölötti hitelösszeg esetén max. 10 százalékpont lehet.

- Előtörlesztés esetén az előtörlesztett összeg max.0,5% a díj, egy éven belüli fennmaradó futamidő esetén ingyenes.

Jelenleg azt látjuk, hogy a fogyasztói hitelpiac kis léptékben, de ténylegesen elindult kifelé a válságból. Minden adat ezt támasztja alá. Azt viszont nehezebb megjósolni, hogy ez a javuló trend mennyire lesz tartós, hiszen közben a járvány harmadik hulláma is lecsapott, ami újból visszavetheti a már újra éledező hitelezési piacot.  

Hozzászólások

A lízing is helyet kapott a Széchenyi Kártya Programban

A Széchenyi Kártya Újraindítási Programban a várhatóan szeptembertől elérhető lízingkonstrukciók is segíthetik a magyar vállalkozásokat - hívta fel a figyelmet a Magyar Lízing Szövetség kedden az MTI-nek küldött közleményben.
2021. 06. 15. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tényleg nyári szabadságra ment a moratórium?

A hiteltörlesztési moratóriumot a kormány további egy hónappal, szeptember végéig a jelenlegi feltételek mellett meghosszabbította. Bár a moratórium így „nyári szabadságra” ment, az ügyfeleknek nem árt számolniuk, mit is jelenthet, ha akár 2022. végéig tovább él a fizetéskönnyítő lehetőség. A money.huszakértői szerint rugalmasabb szerződésmódosítási feltételekkel vagy a hitelcsere lehetőségével az ügyfelek még inkább nyertesei lehetnek a moratóriumnak.
2021. 06. 12. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lakossági Hitelkeresleti Index: Brutálisan elszállt az igény a fedezet nélküli személyi kölcsönök iránt

Továbbra is mérsékelt maradt a hitelek iránti online érdeklődés a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index legújabb havi adatai alapján. A személyi kölcsönök iránti kereslet dinamikus növekedése összességében ellensúlyozta a babaváró kölcsönök és lakáshitelek alacsonyan ragadt számait.
2021. 06. 12. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfelejthetjük a kettessel kezdődő hitelkamatokat is?

A kedvezményes hitelek korának végét jelenti, hogy a vállalkozások és a bankok várakozásaival szemben nem növeli tovább a jegybank az államilag támogatott hitelek legnagyobb részét lefedő ’NHP Hajrá’ keretét. Jönnek újra a piaci kamatok. Öröm az ürömben, hogy új vállalkozások kerülnek a hitelezési körbe.
2021. 06. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még kedvezőbbé teszi a lakáshiteleket a megugró infláció. De hamarosan változik a helyzet!

2021. májusában az infláció 5,1% volt, ez megegyezik az áprilisi átlagos áremelkedés mértékével. Vagyis továbbra is 8 éves rekordon van a drágulás Magyarországon. Az érték nem okozott meglepetést – az elemzők nagyságrendileg ekkora áremelkedésre számítottak -, az viszont döntő lehet, hogy a nyár folyamán az infláció hogyan alakul. A Bankmonitor szakértőinek vizsgálata alapján a lakáshitel árai nem emelkedtek érdemben májusban, emiatt a legolcsóbb hitelek THM értéke az infláció mértékének a felét sem éri el. A helyzet azonban júniusban megváltozik.
2021. 06. 10. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hitelakciók várják a foci EB-t – money.hu körkép

Bár a koronavírus járvány miatt sok család az elmúlt hónapokban beszerezte az új, modern nagyképernyős tévéjét, amelyen pompásan lehet majd nézni a foci Eb meccseit és a tokiói olimpia versenyeit, a kereskedők arra számítanak, hogy az előttünk álló napokban sokan vásárolnak majd még készüléket, projektort. A money.hu körkérdésére válaszoló áruhitelező bankok sok kereskedővel terveznek akár 0 százalékos THM-es akciókat, míg a többi bank szerint gyorsan, akár online igényelhető személyi hiteleik is megkönnyítik a vásárlásokat.
2021. 06. 07. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra rekordszinten a lakáshitelek folyósítása

Hiába a harmadik hullám tavaszi lezárásai, a lakáshitel áprilisban újra 100 milliárd forint feletti havi folyósítást könyvelhetett el, csakúgy, mint márciusban. A személyi kölcsön mindeközben stagnált, a babaváró hitel pedig enyhe mértékben visszaesett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtök reggeli közlése alapján – áll a Bank360 gyorselemzésében.
2021. 06. 04. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Kegyelmi állapotban a hitelpiac

Rekordra futott a lakáshitelek kihelyezése áprilisban. A money.hu értékelése szerint a pandémia utáni hitelkereslet megugrás és a bankok közti verseny egyelőre felülírja a kamattrendeket, ám az MNB várt kamatemelés után kérdés, meddig marad a jelenlegi kegyelmi állapot a lakáshitel piacon.
2021. 06. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyárra helyre állhatnak a fogyasztásihitel-kihelyezések

A fogyasztási hitelezésben a tavalyi csökkenés után az idén hónapról hónapra növekedés tapasztalható, a kihelyezések szintje várhatóan június-júliusra elérheti az egy évvel ezelőttit, az év végén pedig erőteljesebb növekedés várható - mondta Szabó Péter, a Magyar Cetelem Bank vezérigazgatója online sajtótájékoztatón szerdán.
2021. 06. 03. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra kedvet kaptak az emberek a hitelfelvételhez

A magyar lakosság hitelfelvételi szándéka a tavalyi visszaesés után 2021 első negyedévében visszaállt a járványhelyzet előtti szintre, az átlagosan felvenni tervezett, nem lakáscélú hitelösszeg is nőtt - állapította meg a legfrissebb kutatásában a Cofidis Magyarország.
2021. 06. 02. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra 100 milliárd forint felett a jelzáloghitelek és növekedés az ingatlanpiacon is májusban

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2021 májusában, országosan 14 193 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 102-107 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2021. 06. 01. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tudatos választással megakadályozható a “törlesztőrészlet-pazarlás” 

Akár 10 milliárdos nagyságrendű megtakarítást érhetnének el a magyarországi lakáshitelesek, ha a legkedvezőbb megoldást választanák a money.hu hipotetikus becslése szerint. Egy átlagos, 20 éves futamidejű, 9 millió forintos - végig rögzített kamatozású - lakáshitel esetében a legjobb banki ajánlatok havi törlesztőrészlete kijön 56-57 ezer forintból. A drágábbak 60-70 ezer forint felett lehetnek. A tudatos választással milliós összegeket spórolhatnak a hitelfelvevők.
2021. 06. 01. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Diákhitel Központnál már elérhetőek a képzési hitelek

A Diákhitel Központnál hétfőtől érhetők el a képzési hitelek, amelyek arra szolgálnak, hogy a tanulással járó esetleges anyagi terhek ne jelentsenek akadályt a szak- vagy felnőttképzésben tanuló, 18-55 év közöttiek számára - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
2021. 06. 01. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb hiányosságokat tárt fel az MNB a babaváró kölcsönöknél

Nem tárt fel rendszerszintű hiányosságokat a babaváró kölcsönnel kapcsolatos jogszabályi előírások ellenőrzésekor a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az ellenőrzött hat banknál a feltárt kisebb hiányosságok többségét még a felügyeleti ellenőrzés ideje alatt kijavították, az előírt további kötelezettségeket pedig a megadott határidőkben folyamatosan teljesítik.
2021. 05. 31. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bank360: 10 milliós személyi kölcsönt is fel lehet venni a legutóbbi átlagbérrel

A KSH reggeli közlése alapján 435 ezer forint volt a bruttó átlagkereset márciusban, amely összegből a Bank360 elemzése alapján akár 10 millió forintos személyi kölcsönt is fel lehet venni.
2021. 05. 29. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

1,1 millió forinttal emelkedett az átlagbérrel elérhető lakáshitel márciusra

A KSH adatai alapján a márciusi nettó kedvezmény nélküli átlagbér 289 400 forint volt, ez 13 800 forinttal magasabb a februári összegnél. A jövedelemnövekedés kedvezően hat a hitelfelvételre is: az átlagbért keresők márciusban akár 1,1 millió forinttal több lakáshitelre lehetnek jogosultak, mint februárban.
2021. 05. 28. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ellentmondásos változások a hitelpiacon

Jelentősen visszaesett a személyi hitelek és hasonló kölcsönök kihelyezése tavaly, ám ennek nem kizárólag a válság az oka – derül ki az Intrum jelentéséből. Lakáshitelből és a babaváró hitelből többet vettek fel, mint egy évvel korábban, a hitelmoratórium mellett ezért is nő a lakossági hitelállomány.
2021. 05. 27. 17:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghaladta a 2000 milliárd forintot a garantált hitelek állománya

A Garantiqa krízis garanciaprogramban garantált idei hitelek állománya május közepére meghaladta az 1100 milliárd forintot, ehhez kapcsolódóan a vállalt kezességek állománya csaknem 1000 milliárd forintot tett ki - közölte az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szerdán az MTI-vel. Hozzátették, a társaság teljes kezességvállalási portfóliójához kapcsolódó hitelek állománya már 2000 milliárd forint feletti.
2021. 05. 26. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyibe kerül majd, ha a nyaralás alatt még nem fizetnénk a hitelek törlesztőit

A kormány csütörtöki bejelentése szerint újfent meghosszabbodik a hitelmoratórium Magyarországon. Augusztus 31-ig a jelenlegi formájában marad a rendszer, utána pedig egy hosszabb átmeneti időszak következhet. Érdemes ugyanakkor résen lenni, minél tovább maradunk ugyanis a moratóriumban, úgy emelkedik a bank számára visszafizetendő összeg – figyelmeztet gyorselemzésében a Bank360.
2021. 05. 21. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így kezdhetünk neki akár negyedakkora hiteltörlesztővel a lakásfelújításnak

A lakosság több mint harmada érdeklődik az otthonfelújítási támogatás iránt egy friss reprezentatív felmérés szerint. Sok családnak lehet komoly segítség a felújítási célra igénybe vehető vissza nem térítendő állami támogatás, illetve a munkálatok előfinanszírozására igényelhető otthonfelújítási támogatott kölcsön. Az OTP Bank most a hitelhez kapcsolódóan bevezette a halasztott tőkefizetési lehetőséget, aminek köszönhetően a futamidő első évében csökkenthetőek a családok terhei, így több jut az ingatlan felújítására.
2021. 05. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások: